Τρίτη 19 Σεπτέμβρη 2006
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 21
ΛΕΥΤΕΡΙΑ ΣΤΟΥΣ ΠΕΝΤΕ ΚΟΥΒΑΝΟΥΣ
ΚΙΝΗΜΑ ΑΔΕΣΜΕΥΤΩΝ
Νέα σελίδα, η Κούβα στην προεδρία

ΑΒΑΝΑ.--

Εληξαν την Κυριακή οι εργασίες της 14ης Συνόδου του Κινήματος των Αδεσμεύτων (ΚΑ). Μετά τις εργασίες, που ξεκίνησαν στις 11 του μήνα, και όπου μίλησαν εκπρόσωποι από 120 χώρες, εγκρίθηκε η Τελική Διακήρυξη, στην οποία απεικονίζεται η σημερινή διεθνής κατάσταση, ζητείται η αναζωογόνηση του Κινήματος, ενώ οι αρχηγοί των κρατών, οι υπουργοί Εξωτερικών και οι ανώτατοι αξιωματούχοι συμφώνησαν ομόφωνα στην εκλογή του Φιντέλ Κάστρο ως ηγέτη του ΚΑ για τα επόμενα τρία χρόνια.

Ο πρώτος αντιπρόεδρος της Κούβας, Ραούλ Κάστρο, που προήδρευσε στη Σύνοδο, επισήμανε πως εξελίχθηκε άριστα με την ενεργή συμμετοχή και τις παρεμβάσεις των παρευρισκομένων. Τόνισε ότι το Κίνημα έχει κοινές αρχές και στόχους, ιδιαίτερα σε ό,τι αφορά την ανάπτυξη, και επισήμανε ότι οι ενέργειές του θα βασίζονται στην αλληλεγγύη, την ίδια ώρα που η βία και οι παραβιάσεις των διεθνών δικαιωμάτων είναι αδιάκοπες.

Τα συμφωνημένα ντοκουμέντα επίσης αφορούν σημαντικά ζητήματα του ΚΑ, όπως είναι η υπεράσπιση της ειρήνης, της κυριαρχίας και του δικαιώματος των λαών για αυτοδιάθεση. Επικεντρώνονται στην καταπολέμηση της τρομοκρατίας, στην απόρριψη της μονοπολικότητας, στην υπεράσπιση του δικαιώματος των πιο υπανάπτυκτων χωρών στην πρόοδο και την ανάγκη για μια νέα παγκόσμια οικονομική τάξη. Οι συμμετέχοντες καταδίκασαν τις ισραηλινές επιθέσεις ενάντια στο Λίβανο και υποστήριξαν μια ειρηνική λύση στη διαμάχη ΗΠΑ - Ιράν. Συμφώνησαν επίσης να θέσουν ως προτεραιότητά τους τον περιορισμό ή και την εξάλειψη της άσκησης βέτο από τα πέντε μόνιμα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ. Σημαντική είναι και η καταδίκη του οικονομικού και εμπορικού αποκλεισμού των ΗΠΑ ενάντια στην Κούβα.

Από τη μεριά του, ο Κουβανός ηγέτης, Φιντέλ Κάστρο, συναντήθηκε με τους Προέδρους της Βενεζουέλας, Ούγκο Τσάβες, της Βολιβίας, Εβο Μοράλες, της Αλγερίας, Αμπντελαζίς Μπουτεφλίκα, του Ιράν, Μαχμούντ Αχμαντινετζάντ, καθώς και τους πρωθυπουργούς της Ινδίας και της Μαλαισίας.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ