ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 2 Δεκέμβρη 2003
Σελ. /40
ΔΙΕΘΝΗ
ΒΑΣΗ ΤΟΥ ΓΚΟΥΑΝΤΑΝΑΜΟ
Συμβιβασμό επιδιώκουν οι ΗΠΑ;

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ.--

Στην απελευθέρωση περισσοτέρων των 100 από τους 660 κρατούμενους στη βάση Γκουαντανάμο προσανατολίζονται οι ΗΠΑ, όπως τουλάχιστον ισχυρίζεται το περιοδικό TIME και η είδηση έκανε το γύρο του κόσμου, εξαιτίας κυρίως της κατακραυγής που συνοδεύει τις συνθήκες και το καθεστώς κράτησης των ανθρώπων αυτών...

Πάντως, στο νέο τεύχος του αμερικανικού περιοδικού, που επικαλείται δηλώσεις στρατιωτικού αξιωματούχου που επισημαίνεται ότι θα αφεθούν ελεύθεροι περίπου το 20% των κρατουμένων εκ των 660 που κρατούνται. Ο στρατιωτικός αξιωματούχος που τηρεί την ανωνυμία του, ανέφερε προς το περιοδικό ότι οι ΗΠΑ αναμένουν «την κατάλληλη πολιτική στιγμή, για να ανακοινώσουν την απελευθέρωση των κρατουμένων». Την είδηση, πάντως, αρνήθηκε να επιβεβαιώσει ο εκπρόσωπος του Πενταγώνου.

Φυσικά, ο ακριβής αριθμός όσων κρατούνται δεν είναι γνωστός όπως έχουν επισημάνει πολλές φορές οργανώσεις, αλλά και συνήγοροι κρατουμένων που έχουν προσφύγει στην αμερικανική δικαιοσύνη. Πρόσφατα, το αμερικανικό Ανώτατο Δικαστήριο αποφάσισε να εξετάσει τις προσφυγές κάποιων κρατουμένων.

Οι φυλακισμένοι «θεωρούνται ύποπτοι για συμμετοχή στην Αλ Κάιντα», κρατούνται στο Γκουαντανάμο χωρίς να τους έχουν απαγγελθεί επισήμως κατηγορίες, γεγονός που έχει ξεσηκώσει από την πρώτη στιγμή, δηλαδή το τέλος του πολέμου του Αφγανιστάν, θύελλα διαμαρτυρίας από κυβερνήσεις και οργανώσεις που έχουν κατακρίνει τις ΗΠΑ για παράνομη κράτηση των πολιτών αυτών, που προέρχονται από 42 χώρες, και έχουν καταγγείλει επανειλημμένως τις απάνθρωπες συνθήκες κράτησής τους.

Τέλος, μέλος βρετανικής οργάνωσης για την προάσπιση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων δήλωσε ότι πέντε ευρωπαϊκές χώρες βρίσκονται πολύ κοντά σε συμφωνία με τις ΗΠΑ για τον επαναπατρισμό υπηκόων τους που είναι κρατούμενοι στο Γκουαντανάμο, έως τα Χριστούγεννα.

ΒΕΝΕΖΟΥΕΛΑ
Η μάχη του «δημοψηφίσματος»

ΚΑΡΑΚΑΣ.--

Για εκτεταμένη «νοθεία» αναφορικά με τις υπογραφές των αναγκαίων 2,4 εκατομμυρίων πολιτών για την προσφυγή στην κάλπη ενάντια στον Ούγο Τσάβες Φρίας, κατηγόρησε την Κυριακή ο Πρόεδρος της Βενεζουέλας την αντιπολίτευση.

Συγκεκριμένα, ο Τσάβες κατά τη διάρκεια χτεσινών δηλώσεων εξ αφορμής της ολοκλήρωσης του κύκλου των 4 ημερών για τη συλλογή υπογραφών εκ μέρους της αντιπολίτευσης, κατήγγειλε συγκεκριμένες περιπτώσεις επιχειρηματιών και βιομηχάνων ότι εξανάγκασαν, και κάποιες φορές υπό σοβαρές απειλές, τους εργαζόμενους που απασχολούν να συμμετάσχουν στη συλλογή υπογραφών προκειμένου να υπάρξει ο αναγκαίος αριθμός για την προσφυγή στις κάλπες. Επίσης, σε κάποιες άλλες περιπτώσεις τα ίδια ονόματα εμφανίζονται σε πολλές λίστες. Από την πλευρά της, φυσικά, η αντιπολίτευσης ερίζει περί νίκης, δηλώνοντας ότι «ορδές ανθρώπων υψώνουν το ανάστημά τους ενάντια στον Τσάβες και υπογράφουν»...

Ορδές που ίσως έρχονται και από τη γειτονική Κολομβία προκειμένου να στηρίξουν τον αγώνα της αντιπολίτευσης... Για το λόγο αυτό το Σάββατο, μετά τα αλλεπάλληλα κρούσματα παράνομης διέλευσης των συνόρων μη εγγεγραμμένων ψηφοφόρων, η κυβέρνηση έκλεισε τμήματα των συνόρων της με την Κολομβία ενώ την Κυριακή η Εθνοφρουρά έκλεισε ένα μικρό ιδιωτικό αεροδρόμιο στο Καράκας για λόγους ασφαλείας κατά τη διάρκεια της εκστρατείας συλλογής υπογραφών.

Τα αποτελέσματα της συλλογής υπογραφών δε θα γίνουν γνωστά πριν το Γενάρη, αν και αναμένεται η ένταση να αυξηθεί δεδομένου ότι η συλλογή υπογραφών για την προσφυγή στην κάλπη, ενάντια στον Τσάβες, στο πλαίσιο το συντάγματος, είναι το τελευταίο «νόμιμο» μέσο ανατροπής της κυβέρνησης της Βενεζουέλας. Μη νόμιμα υπάρχουν πολλά και πάντα έτοιμα...

ΜΟΛΔΑΒΙΑ
Αντικομμουνιστικό συλλαλητήριο

ΚΙΣΙΝΙΟΦ.--

Σχεδόν μία βδομάδα μετά την απόρριψη του ρωσικού σχεδίου για το μέλλον της περιοχής της Υπερδνειστερίας, που αποσχίστηκε από τη Μολδαβία το 1990, από τον κομμουνιστή Πρόεδρο της χώρας, Βλαντίμιρ Βορόνιν, οπαδοί της δεξιάς αντιπολίτευσης πραγματοποίησαν συλλαλητήριο την Κυριακή έξω από τα γραφεία της κυβέρνησης.

Οι οπαδοί της αντιπολίτευσης, που ζήτησαν την παραίτηση της κυβέρνησης του Κόμματος των Κομμουνιστών της Δημοκρατίας της Μολδαβίας (ΚΚΔΜ), κρατούσαν σημαίες της ΕΕ, του ΝΑΤΟ και πανό που έγραφαν «Μολδαβία χωρίς κομμουνιστές»... Οι συγκεντρωμένοι ζήτησαν επίσης την απόσυρση των περίπου 2.000 Ρώσων στρατιωτών από την Υπερδνειστερία και την ενσωμάτωση της επαρχίας στη Μολδαβία.

Μάλιστα, ηγέτης της αντιπολίτευσης δεν κατάφερε (ίσως και να μην ήθελε) να κρατήσει καν τα προσχήματα. «Το παράδειγμα της Γεωργίας είναι πολύ ενθαρρυντικό για μας και θα ήταν καλό να το ακολουθήσουμε. Εχουμε δεσμευτεί να φθάσουμε μέχρι το τέλος. Ζητάμε την παραίτηση της κυβέρνησης των κομμουνιστών και την προκήρυξη πρόωρων εκλογών», είπε ο Γιούρι Ρόσκα, ηγέτης του «Χριστιανοδημοκρατικού Λαϊκού Κόμματος». Δεν υπήρξαν επεισόδια από τη συγκέντρωση.

Ο Βλαντίμιρ Βορόνιν απέρριψε το ρωσικό σχέδιο επειδή η Υπερδνειστερία αναφερόταν ως «Μολδαβική Δημοκρατία της Δνειστερίας» (εννοώντας ότι η ονομασία αυτή εμμέσως θα οδηγούσε σε ανεξάρτητη Υπερδνειστερία) και επειδή οι Ρώσοι επιθυμούν να διατηρήσουν τους στρατιώτες τους στην περιοχή μέχρι το 2020. Στις διαβουλεύσεις συμμετέχουν, πέραν της Ρωσίας, η Ουκρανία και ο ΟΟΣΑ.

ΜΕΞΙΚΟ
Στο πόδι κατά των κυβερνητικών μέτρων

ΠΟΛΗ ΤΟΥ ΜΕΞΙΚΟΥ.--

Δεκάδες χιλιάδες διαδηλωτές πλημμύρισαν την κεντρική και αχανή πλατεία Σοκάλο, της μεξικανικής πρωτεύουσας, διαμαρτυρόμενοι και καταγγέλλοντας τις κυβερνητικές προθέσεις για μεταρρυθμίσεις στο φορολογικό σύστημα, αλλά και τη μεταρρύθμιση ή καλύτερα απορύθμιση του ενεργειακού τομέα, προκειμένου να παραδοθεί στο ιδιωτικό κεφάλαιο.

Αγρότες, ιθαγενείς αγρότες από την Τσιάπας, συνδικαλιστές, αλλά και εργαζόμενοι στον υγειονομικό τομέα με την άσπρη στολή τους και από όλα τα μέρη της χώρας, ξεχώρισαν ανάμεσα στο πλήθος της διαδήλωσης που, παρά την καταρρακτώδη βροχή, συνέρευσε στη μεξικανική πρωτεύουσα προκειμένου να αποτρέψει τα σχέδια της κυβέρνησης για εφαρμογή σειρά μέτρων και τροποποιήσεων που προωθεί ο πρόεδρος στο Κογκρέσο σχετικά με το φορολογικό σύστημα. Μεταρρυθμίσεις που θα πλήξουν ακόμη περισσότερο τους ταλανιζόμενους φτωχούς αλλά και μικροεισοδηματίες, όπως υποστηρίζουν στελέχη των εργατικών συνδικάτων εκ των συνδιοργανωτών της διαδήλωσης. Επίσης διαδήλωσαν κατά των μέτρων απορύθμισης του κρίσιμου και σημαντικού ενεργειακού τομέα. Μέτρων που επιζητούν να υπάρξουν οι ξένες επενδύσεις που κατά τους διοργανωτές αποτελεί το πρώτο βήμα για τη μελλοντική ιδιωτικοποίηση, δηλαδή για το ξεπούλημα της ενεργειακής βιομηχανίας. Φυσικά, ο αντίλογος του προέδρου, Βινσέντε Φοξ, είναι ο συνήθης: οι μεταρρυθμίσεις είναι αναγκαίες για να εξασφαλιστούν τα μελλοντικά ενεργειακά αποθέματα της χώρας(!), ενώ οι μεταρρυθμίσεις στη φορολογία θεωρούνται κρίσιμες για την αναθέρμανση της οικονομίας..!

Ξυλοδαρμός μέχρι θανάτου

Γιγαντόσωμος, έγχρωμος και φέροντας το ύποπτο όνομα Μοχάμεντ Τζόουνς. Αρα Μουσουλμάνος...

Εγκλημά του, η φασαρία που έκανε στο πάρκιν εστιατορίου «White Castle», στην πόλη του Σινσινάτι. Οταν οι αστυνομικοί ειδοποιήθηκαν και κατέφθασαν συνάντησαν την αντίσταση του Τζόουνς. Εξι εξ αυτών κατόρθωσαν τελικά μετά από πάλη να τον ακινητοποιήσουν, να τον ξαπλώσουν στο έδαφος και να του περάσουν χειροπέδες. Δεν έφτανε μόνο αυτό. Κυριευμένοι από μανία συνέχισαν να τον χτυπούν με λύσσα. Οταν πια έχασε εντελώς τις αισθήσεις του τον μετέφεραν τον Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο, όπου λίγα λεπτά αργότερα διαπιστώθηκε ο θάνατός του...

Ο επικεφαλής της αστυνομίας του Σινσινάτι υπεράσπισε τους συναδέλφους του λέγοντας ότι έπραξαν αυτό που έχουν εκπαιδευτεί να πράττουν... Να δέρνουν μέχρι θανάτου... Τα επίσημα αίτια του θανάτου του Τζόουνς δεν έχουν ανακοινωθεί. Εντός των ημερών. Για τους τύπους περισσότερο...



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ