Τρίτη 2 Δεκέμβρη 2003
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 22
ΔΙΕΘΝΗ
ΜΟΛΔΑΒΙΑ
Αντικομμουνιστικό συλλαλητήριο

ΚΙΣΙΝΙΟΦ.--

Σχεδόν μία βδομάδα μετά την απόρριψη του ρωσικού σχεδίου για το μέλλον της περιοχής της Υπερδνειστερίας, που αποσχίστηκε από τη Μολδαβία το 1990, από τον κομμουνιστή Πρόεδρο της χώρας, Βλαντίμιρ Βορόνιν, οπαδοί της δεξιάς αντιπολίτευσης πραγματοποίησαν συλλαλητήριο την Κυριακή έξω από τα γραφεία της κυβέρνησης.

Οι οπαδοί της αντιπολίτευσης, που ζήτησαν την παραίτηση της κυβέρνησης του Κόμματος των Κομμουνιστών της Δημοκρατίας της Μολδαβίας (ΚΚΔΜ), κρατούσαν σημαίες της ΕΕ, του ΝΑΤΟ και πανό που έγραφαν «Μολδαβία χωρίς κομμουνιστές»... Οι συγκεντρωμένοι ζήτησαν επίσης την απόσυρση των περίπου 2.000 Ρώσων στρατιωτών από την Υπερδνειστερία και την ενσωμάτωση της επαρχίας στη Μολδαβία.

Μάλιστα, ηγέτης της αντιπολίτευσης δεν κατάφερε (ίσως και να μην ήθελε) να κρατήσει καν τα προσχήματα. «Το παράδειγμα της Γεωργίας είναι πολύ ενθαρρυντικό για μας και θα ήταν καλό να το ακολουθήσουμε. Εχουμε δεσμευτεί να φθάσουμε μέχρι το τέλος. Ζητάμε την παραίτηση της κυβέρνησης των κομμουνιστών και την προκήρυξη πρόωρων εκλογών», είπε ο Γιούρι Ρόσκα, ηγέτης του «Χριστιανοδημοκρατικού Λαϊκού Κόμματος». Δεν υπήρξαν επεισόδια από τη συγκέντρωση.

Ο Βλαντίμιρ Βορόνιν απέρριψε το ρωσικό σχέδιο επειδή η Υπερδνειστερία αναφερόταν ως «Μολδαβική Δημοκρατία της Δνειστερίας» (εννοώντας ότι η ονομασία αυτή εμμέσως θα οδηγούσε σε ανεξάρτητη Υπερδνειστερία) και επειδή οι Ρώσοι επιθυμούν να διατηρήσουν τους στρατιώτες τους στην περιοχή μέχρι το 2020. Στις διαβουλεύσεις συμμετέχουν, πέραν της Ρωσίας, η Ουκρανία και ο ΟΟΣΑ.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ