Τρίτη 2 Δεκέμβρη 2003
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 19
ΔΙΕΘΝΗ
ΚΑΤΟΧΗ ΣΤΟ ΙΡΑΚ
Πνίγονται στο αίμα τους οι κατακτητές

Ο μικρός Ιρακινός τραυματίστηκε από θραύσμα στις συγκρούσεις στη Σαμάρα

Associated Press

Ο μικρός Ιρακινός τραυματίστηκε από θραύσμα στις συγκρούσεις στη Σαμάρα
ΣΑΜΑΡΑ - ΒΑΓΔΑΤΗ - ΜΑΔΡΙΤΗ- ΤΟΚΙΟ - ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ.--

Η κατοχή εκτυλίσσεται στο χειρότερο εφιάλτη για τους κατακτητές. Ο φόρος αίματος που πληρώνουν είναι εξαρχής μεγάλος, ενώ ο μήνας Νοέμβρης ο χειρότερος. Μέχρι το βράδυ της Κυριακής της 30ής Νοέμβρη, 105 μέλη των αμερικανικών και «συμμαχικών» τους κατοχικών στρατευμάτων (Βρετανίας, Ιταλίας, Ισπανίας, Αυστραλίας και Ισπανίας) είχαν χάσει τη ζωή τους είτε σε μάχες είτε σε ενέδρες. Στον αριθμό αυτό θα πρέπει να προστεθούν και έξι ξένοι υπήκοοι, που βρίσκονταν στο Ιράκ είτε σε διπλωματικές αποστολές είτε ως υπάλληλοι αμερικανικών επιχειρήσεων που νέμονται τη λεία στο Ιράκ.

Πραγματικό «σφυροκόπημα» εναντίον των κατοχικών στρατευμάτων κατά τη διάρκεια του τελευταίου Σαββατοκύριακου του Νοέμβρη.

Βάσει των όσων μετέδωσε το «Reuters», ομάδα αγνώστων επιτέθηκε την Κυριακή με ελαφρά όπλα και χειροβομβίδες κατά αμερικανικής φάλαγγας στρατιωτικών οχημάτων κοντά στην πόλη Ραμαντί του «σουνιτικού τριγώνου» δυτικά της Βαγδάτης. Δύο πεζοναύτες έχασαν τη ζωή τους και ακόμη ένας τραυματίστηκε. Η ενέδρα κατά των Αμερικανών στρατιωτών ακολουθεί την πλέον αιματηρή επίθεση που εκδηλώνεται κατά των ισπανικών δυνάμεων από τον Αύγουστο -οπότε και αναπτύχθηκαν στο Ιράκ. Πρόκειται για την επίθεση που δέχτηκε οκταμελής αποστολή Ισπανών πρακτόρων με ρουκέτες και πυροβόλα όπλα το Σάββατο κοντά στην πόλη Χίλα - 50 χλμ νοτίως της Βαγδάτης - με αποτέλεσμα επτά πράκτορες να πέσουν νεκροί και ένας να τραυματιστεί.

Στη Σαμάρα οι κατοχικές δυνάμεις κτυπούσαν με τανκς και βαρύ πυροβολικό χωρίς να υπολογίζουν αμάχους

Associated Press

Στη Σαμάρα οι κατοχικές δυνάμεις κτυπούσαν με τανκς και βαρύ πυροβολικό χωρίς να υπολογίζουν αμάχους
Λίγο αργότερα στο Τικρίτ επίθεση εναντίον ιαπωνικής διπλωματικής αποστολής σε απόσταση τεσσάρων χλμ από την πόλη Μουκαϊσίφα, είχε ως αποτέλεσμα να σκοτωθούν δύο Ιάπωνες διπλωμάτες και να τραυματιστεί ο οδηγός τους και είναι οι πρώτοι Ιάπωνες που βρίσκουν το θάνατο στο Ιράκ από την έναρξη του πολέμου στις 20 Μάρτη.

Στο μεταξύ, στην ίδια περιοχή, δύο Νοτιοκορεάτες σκοτώθηκαν και δύο ακόμη τραυματίστηκαν σε επίθεση που δέχτηκε η αυτοκινητοπομπή τους. Σύμφωνα με αξιωματούχο του ΥΠΕΞ της Ν. Κορέας, τα θύματα εργάζονταν ως ηλεκτρολόγοι σε αμερικανική εταιρία.

Το μεσημέρι της Κυριακής ανακοινώθηκε επίσης από τον αμερικανικό στρατό ο θάνατος ενός Κολομβιανού εργολάβου και δύο συναδέλφων του σε ενέδρα αντιστασιακών, όταν ένοπλοι επιτέθηκαν κατά οχήματος τους, βορείως της Βαγδάτης.

Στο μεταξύ, αιματηρή μάχη με 54 νεκρούς Ιρακινούς και άλλους οκτώ συλληφθέντες διεξήχθη το βράδυ της Κυριακής στην πόλη Σαμάρα του κεντρικού Ιράκ, κατά τη διάρκεια επίθεσης εναντίον αμερικανικών αυτοκινητοπομπών. «Η 4η Μεραρχία Πεζικού απέκρουσε πολλαπλές επιθέσεις» δήλωσε ο αντισυνταγματάρχης Ουίλιαμ ΜακΝτόναλντ, προσθέτοντας ότι τουλάχιστον 18 από τους επιτιθέμενους, πέντε Αμερικανοί στρατιώτες και ένας πολίτης που βρισκόταν στην αυτοκινητοπομπή τραυματίστηκαν κατά τη διάρκεια των επιθέσεων. Σύμφωνα με τον ΜακΝτόναλντ η επίθεση έγινε κατά αυτοκινητοπομπής η οποία μετέφερε τα καινούρια ιρακινά νομίσματα.

Σάλος στην Ισπανία

Τα φέρετρα των Ισπανών πρακτόρων φτάνουν στο αεροδρόμιο της Μαδρίτης

Associated Press

Τα φέρετρα των Ισπανών πρακτόρων φτάνουν στο αεροδρόμιο της Μαδρίτης
Το τραγικό είναι ότι ο αριθμός των νεκρών Ιρακινών που χάνουν τη ζωή τους κατά τη διάρκεια είτε επιθέσεων των κατοχικών στρατευμάτων, είτε γιατί βρέθηκαν σε διασταυρούμενα πυρά, είτε απλώς είναι άμαχοι... δεν είναι γνωστός, καθώς σύμφωνα με το βρετανικό BBC δεν υπάρχουν συγκεκριμένες πληροφορίες αφού ουδείς καταμετρά τους νεκρούς Ιρακινούς.

Πάντως το μπαράζ των επιθέσεων της ιρακινής αντίστασης κατά των κατοχικών στρατευμάτων έχει προκαλέσει σάλο.

Καταρχήν στην Ισπανία, χώρα που διατηρεί δύναμη 1.300 ανδρών στη ζώνη στα νότία του Ιράκ και τελεί υπό πολωνική διοίκηση, ο πρωθυπουργός Χοσέ Μαρία Αθνάρ, έσπευσε να διαμηνύσει την Κυριακή πως η Μαδρίτη... δεν πρόκειται να υποκύψει στην τρομοκρατία εμμένοντας στην αποστολή της στο Ιράκ! «Είμαστε εκεί που θα έπρεπε να είμαστε και δεν πρόκειται να αφήσουμε τα θύματα της τρομοκρατίας, εδώ ή εκεί, στην τύχη τους. Θα εκπληρώσουμε τις υποχρεώσεις μας με πίστη και γαλήνη» δήλωσε ο ίδιος, κατά τα όσα μεταδίδει το «Reuters».

Εντούτοις, διαφορετική άποψη έχει η συντριπτική πλειοψηφία του ισπανικού λαού... και ο Ισπανός πρωθυπουργός είναι αντιμέτωπος με τη λαϊκή κατακραυγή. «Τι κάνουμε εμείς εκεί κάτω ενάντια στην πλειονότητα της ισπανικής κοινής γνώμης και όλων των πολιτικών δυνάμεων εκτός του Λαϊκού Κόμματος (ΡΡ)» συνοψίζει εύγλωττα η καταλανική εφημερίδα «El Periodico». Ενώ ισπανικός Τύπο βρίθει ερωτημάτων αναφορικά με το ρόλο της Ισπανίας και την ανάμειξή της στην κατοχή του Ιράκ.

Στην Ιαπωνία, η οποία έχασε δύο διπλωμάτες, τη στιγμή που το Τόκιο εξετάζει την αποστολή στρατιωτικής δύναμης στη χώρα, τα πνεύματα είναι οξυμένα αλλά και διχασμένα: κατά της αποστολής στρατευμάτων στο Ιράκ τάσσονται σε ποσοστό 43% οι Ιάπωνες, ενώ μία τέτοια κίνηση αντιμετωπίζεται θετικά σε ποσοστό λιγότερο του 10%.

Φυσικά, οι ΗΠΑ διαβεβαίωσαν την Ιαπωνία - διά του επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας Κόλιν Πάουελ - για τη στήριξή τους, ενώ από πλευράς του ο Γιουνιχίρο Κοϊζούμι υπογράμμισε ότι θα συνεχιστεί η μάχη κατά της τρομοκρατίας. «Το επεισόδιο αυτό δεν πρόκειται να επηρεάσει το θέμα της αποστολής δυνάμεών μας στο Ιράκ. Δεν υπάρχουν αλλαγές στην πολιτική μας για την ανάπτυξη στρατευμάτων» τόνισε τέλος, ο υπουργός Εξωτερικών της Νοτίου Κορέας, Γιουν Γιανγκ Κουάν.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ