Τρίτη 2 Δεκέμβρη 2003
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 23
ΔΙΕΘΝΗ
ΡΩΣΙΑ
Νέα αντιδημοκρατική «τρομοδιάταξη»

Με μια εντυπωσιακή απόφαση ολοκληρώθηκε το «έργο» της σημερινής σύνθεσης της Κρατικής Δούμας, η οποία στην τελευταία της συνεδρίαση, πριν τις βουλευτικές εκλογές της 7ης Δεκέμβρη 2003 ενέκρινε νομοσχέδιο με το οποίο επιτρέπεται η σύλληψη και κράτηση για 30 εικοσιτετράωρα, χωρίς καμία απαγγελία κατηγορίας, των υπόπτων για «τρομοκρατική δράση».

Παρ' όλο που η νομοθετική επιτροπή της Κρατικής Δούμας τάχτηκε κατά του συγκεκριμένου νομοσχεδίου, η πλειοψηφία των βουλευτών, υπακούοντας στα κελεύσματα του Κρεμλίνου, υποστήριξε το νομοσχέδιο αυτό. Αλλωστε, όπως σημειώνει η εφημερίδα «Γκαζέτα», από το 1994 μέχρι το 1997, στη Ρωσία λειτουργούσε το Προεδρικό Διάταγμα 1226 με τον τίτλο: «Κατά του συμμοριτισμού καθώς και των άλλων εκδηλώσεων του οργανωμένου εγκλήματος». Σύμφωνα με το παραπάνω διάταγμα, επιτρεπόταν η σύλληψη του οποιοδήποτε υπόπτου για συμμετοχή σε «ομάδα οργανωμένου εγκλήματος» για 30 μερόνυχτα, χωρίς απαγγελία κατηγορίας. Μάλιστα, με βάση εκείνο το Διάταγμα, ακόμη και όσοι μετά το διάστημα αυτό αποδεδειγμένα είχαν κρατηθεί χωρίς λόγο, δεν μπορούσαν να προσφύγουν δικαστικά για να αποζημιωθούν! Υστερα από τα 3 χρόνια από την εισαγωγή του το Προεδρικό Διάταγμα καταργήθηκε, επειδή θεωρήθηκε αντισυνταγματικό. Οπως μεταδίδει το πρακτορείο «vesti», διάφορες οργανώσεις υπολόγισαν πως στη βάση του παραπάνω Διατάγματος την περίοδο 1994-1997 χιλιάδες αθώοι άνθρωποι έπεσαν θύματα των Σωμάτων Ασφαλείας της χώρας, που εφεύρισκαν ανύπαρκτες «ομάδες οργανωμένου εγκλήματος» για να κρατήσουν ανθρώπους που τους «ενδιέφεραν» στη φυλακή. Αυτή τη φορά η όλη αντιδημοκρατική διαδικασία επανέρχεται ως ομοσπονδιακός νόμος!

Το νομοσχέδιο εγκρίθηκε μετά από πρόταση του φιλοπροεδρικού βουλευτή κι επικεφαλής του νέου «Λαϊκού Κόμματος», Γκ. Ράικοφ. Πάντως την ιδέα την είχε δώσει ο ίδιος ο υπουργός Εσωτερικών Μπ. Γκριζλόφ και ηγέτης του κυβερνώντος κόμματος «Ενιαία Ρωσία». Υπέρ του νομοσχεδίου ψήφισαν 283 βουλευτές και 34 κατά. Να σημειωθεί πως μέχρι τώρα η ρωσική νομοθεσία προέβλεπε κράτηση 2 εικοσιτετραώρων χωρίς απαγγελία κατηγορίας, διάστημα που μπορούσε να παραταθεί έως και 10 μέρες με απόφαση δικαστηρίου.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ