Τρίτη 2 Δεκέμβρη 2003
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 24
ΔΙΕΘΝΗ
ΛΑΪΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΚΟΡΕΑΣ
Απορρίπτονται οι όροι που προωθούν οι ΗΠΑ...

Η ΛΔ Κορέας απέρριψε χτες κατηγορηματικά την «πρόταση» των ΗΠΑ πρώτα να τερματιστεί το βορειοκορεατικό πυρηνικό πρόγραμμα και μετά να παράσχουν κάποια εχέγγυα «ασφάλειας», ανακοινώνοντας πως τέτοιοι όροι είναι όροι σκλαβιάς που η Πιονγιάνγκ θα προτιμούσε να πεθάνει παρά να τους δεχτεί.

«Η απαίτηση των ΗΠΑ να τερματίσει η ΛΔ Κορέας πρώτα το πυρηνικό της πρόγραμμα, σημαίνει πως η χώρα θα πρέπει να καταθέσει τα όπλα και να δουλέψει ως υπηρέτης της Ουάσιγκτον... Η ΛΔ Κορέας ποτέ δε θα το δεχτεί. Θα προτιμούσε να πεθάνει παρά να έχει ειρήνη με αντάλλαγμα τη σκλαβιά», σημείωσε χτες χαρακτηριστικά αξιωματούχος του βορειοκορεατικού υπουργείου Εξωτερικών σύμφωνα με το επίσημο πρακτορείο ειδήσεων της χώρας, KCNA. O ίδιος αξιωματούχος φέρεται να προσέθεσε πως από την πλευρά της Πιονγιάνγκ η «απλή, ξεκάθαρη και δίκαιη λύση είναι οι δύο πλευρές να καταθέσουν τα όπλα ταυτόχρονα και να συνυπάρξουν με ειρήνη».

Η αντίδραση της ΛΔ Κορέας φαίνεται πως πηγάζει από τις τελευταίες πληροφορίες που βλέπουν το φως της δημοσιότητας σε σχέση με το σχέδιο προτάσεων που επεξεργάζονται αυτή την περίοδο οι ΗΠΑ ενόψει του ενδεχόμενου νέου γύρου συνομιλιών στο Πεκίνο στα μέσα του μήνα, μεταξύ αξιωματούχων των ακόλουθων έξι χωρών: ΗΠΑ, Ρωσίας, Κίνας, ΛΔ Κορέας, Ν. Κορέας, Ιαπωνίας. Η Ουάσιγκτον φαίνεται, λοιπόν, πως προωθεί ως όρο τον τερματισμό του βορειοκορεατικού προγράμματος με αντάλλαγμα κάποια γραπτά εχέγγυα ασφαλείας προς τη ΛΔ Κορέας που φαινομενικά και μόνο θα εμφανίζουν τις ΗΠΑ πως δεν προτίθενται να επέμβουν στρατιωτικά έναντι της Πιονγιάνγκ. Ωστόσο, οι πληροφορίες αναφέρουν πως οι ΗΠΑ θα αποκλείουν οποιαδήποτε εγγύηση σχετικά με το ενδεχόμενο εξαπόλυσης πολυποίκιλης επιχείρησης με στόχο την ανατροπή της κυβέρνησης που συγκροτούν στελέχη του Κόμματος Εργατών Κορέας...


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ