Τρίτη 2 Δεκέμβρη 2003
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 24
ΔΙΕΘΝΗ
ΓΕΩΡΓΙΑ
Ρευστή κατάσταση

Στη μάχη των εντυπώσεων δημοτικοί υπάλληλοι ξηλώνουν τα κάγκελα έξω από το Προεδρικό Μέγαρο...

Associated Press

Στη μάχη των εντυπώσεων δημοτικοί υπάλληλοι ξηλώνουν τα κάγκελα έξω από το Προεδρικό Μέγαρο...
ΤΙΦΛΙΔΑ.--

Φόβους για την εκδήλωση προσπάθειας «αποσταθεροποίησης» της χώρας εξέφρασαν χτες αξιωματούχοι της νέας ηγεσίας της Γεωργίας, καθώς η κατάσταση εξακολουθεί να παραμένει ρευστή. Παράλληλα συνεχίστηκαν οι δηλώσεις σχετικά με τις σχέσεις με τη Ρωσία, γεγονός που αντανακλά τους φόβους της νέας κυβέρνησης, καθώς και την προσπάθειά της να διατηρηθεί στην εξουσία.

Ο φερόμενος ως επικρατέστερος για το προεδρικό αξίωμα στις εκλογές της 4ης Γενάρη, Μιχαήλ Σαακασβίλι, είπε χτες ότι «το πρώτο μέλημα της νέας κυβέρνησης είναι να διασφαλίσει τη σταθερότητα», ωστόσο πρόσθεσε ότι η κυβέρνηση έχει πληροφορίες πως αντίπαλοί του «ετοιμάζουν κάτι» χωρίς να δώσει πληροφορίες.

Την Κυριακή εκπρόσωπος του υπουργείου Κρατικής Ασφάλειας είχε επίσης δηλώσει ότι ετοιμάζονταν «πολιτικές δολοφονίες» με «κύριο στόχο να δημιουργηθεί μια ατμόσφαιρα χάους στη χώρα».

Το Σάββατο πάντως σημειώθηκε έκρηξη έξω από τα κεντρικά γραφεία του Εργατικού Κόμματος (υπέρ του Σεβαρντνάτζε) στο κέντρο της Τιφλίδας, χωρίς να υπάρξουν τραυματίες.

Χτες σε μια συμβολική κίνηση κατεδαφίστηκε ο σιδερένιος φράχτης γύρω από το προεδρικό μέγαρο. Το Νο2 της κυβέρνησης, ο Ζουράμπ Ζβάνια, που παραστάθηκε στην εκδήλωση σημείωσε ότι η οικονομία βρίσκεται σε άθλια κατάσταση (κρατικό έλλειμμα 135 εκατομμυρίων δολαρίων) και υποσχέθηκε τάχιστη αναδιοργάνωση του «παλιού διεφθαρμένου συστήματος»...

Παράλληλα χτες η πρόεδρος του Κοινοβουλίου, Νίνο Μπουρντζανάτζε, εξέφρασε από το Μάαστριχτ της Ολλανδίας (όπου βρέθηκε για τη σύνοδο του ΟΟΣΑ) τη δυσαρέσκειά της για τις επαφές του Κρεμλίνου με τους ηγέτες των τριών αυτόνομων περιοχών της Γεωργίας, της Νότιας Οσετίας, της Αμπχαζίας και της Αντζαρίας. «Οι Ρώσοι συνάδελφοί μας πρέπει να καταλάβουν ότι υπονομεύουν την κυριαρχία και την εδαφική ακεραιότητα της Γεωργίας και ότι συναντήσεις σαν αυτή της προηγούμενης βδομάδας, μας βάζουν σε τροχιά αντιπαράθεσης», υπογράμμισε σε αυστηρό ύφος η πρόεδρος της Βουλής.

Την Κυριακή πάντως ο νέος ΥΠΕΞ της χώρας, Τέντο Ζαπαρίτζε (πρώην επικεφαλής του Εθνικού Συμβουλίου Ασφαλείας) υποσχέθηκε ότι θα δουλέψει για την «εξομάλυνση των σχέσεων με τη Ρωσία», αλλά φυσικά δεν παράλειψε να τονίσει ότι η Γεωργία θα «εμβαθύνει τη στρατηγική συμμαχία της με τις ΗΠΑ και συγκεκριμένα σε ό,τι αφορά στην ασφάλεια και στον πόλεμο κατά της τρομοκρατίας»...

Τέλος η Βουλή εξέλεξε τον Ζουράμπ Τσιαμπερασβίλι νέο επικεφαλής της Κεντρικής Εφορευτικής Επιτροπής. Ο Τσιαμπερασβίλι ήταν επικεφαλής οργανισμού που πραγματοποίησε «ανεξάρτητη» επόπτευση των εκλογών της 2ης Νοέμβρη και φυσικά είχε βρει ότι το Εθνικό Κίνημα του Μιχαήλ Σαακασβίλι είχε κερδίσει...


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ