Τρίτη 2 Δεκέμβρη 2003
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 22
ΔΙΕΘΝΗ
ΒΑΣΗ ΤΟΥ ΓΚΟΥΑΝΤΑΝΑΜΟ
Συμβιβασμό επιδιώκουν οι ΗΠΑ;

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ.--

Στην απελευθέρωση περισσοτέρων των 100 από τους 660 κρατούμενους στη βάση Γκουαντανάμο προσανατολίζονται οι ΗΠΑ, όπως τουλάχιστον ισχυρίζεται το περιοδικό TIME και η είδηση έκανε το γύρο του κόσμου, εξαιτίας κυρίως της κατακραυγής που συνοδεύει τις συνθήκες και το καθεστώς κράτησης των ανθρώπων αυτών...

Πάντως, στο νέο τεύχος του αμερικανικού περιοδικού, που επικαλείται δηλώσεις στρατιωτικού αξιωματούχου που επισημαίνεται ότι θα αφεθούν ελεύθεροι περίπου το 20% των κρατουμένων εκ των 660 που κρατούνται. Ο στρατιωτικός αξιωματούχος που τηρεί την ανωνυμία του, ανέφερε προς το περιοδικό ότι οι ΗΠΑ αναμένουν «την κατάλληλη πολιτική στιγμή, για να ανακοινώσουν την απελευθέρωση των κρατουμένων». Την είδηση, πάντως, αρνήθηκε να επιβεβαιώσει ο εκπρόσωπος του Πενταγώνου.

Φυσικά, ο ακριβής αριθμός όσων κρατούνται δεν είναι γνωστός όπως έχουν επισημάνει πολλές φορές οργανώσεις, αλλά και συνήγοροι κρατουμένων που έχουν προσφύγει στην αμερικανική δικαιοσύνη. Πρόσφατα, το αμερικανικό Ανώτατο Δικαστήριο αποφάσισε να εξετάσει τις προσφυγές κάποιων κρατουμένων.

Οι φυλακισμένοι «θεωρούνται ύποπτοι για συμμετοχή στην Αλ Κάιντα», κρατούνται στο Γκουαντανάμο χωρίς να τους έχουν απαγγελθεί επισήμως κατηγορίες, γεγονός που έχει ξεσηκώσει από την πρώτη στιγμή, δηλαδή το τέλος του πολέμου του Αφγανιστάν, θύελλα διαμαρτυρίας από κυβερνήσεις και οργανώσεις που έχουν κατακρίνει τις ΗΠΑ για παράνομη κράτηση των πολιτών αυτών, που προέρχονται από 42 χώρες, και έχουν καταγγείλει επανειλημμένως τις απάνθρωπες συνθήκες κράτησής τους.

Τέλος, μέλος βρετανικής οργάνωσης για την προάσπιση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων δήλωσε ότι πέντε ευρωπαϊκές χώρες βρίσκονται πολύ κοντά σε συμφωνία με τις ΗΠΑ για τον επαναπατρισμό υπηκόων τους που είναι κρατούμενοι στο Γκουαντανάμο, έως τα Χριστούγεννα.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ