Τρίτη 2 Δεκέμβρη 2003
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 23
ΔΙΕΘΝΗ
ΛΙΘΟΥΑΝΙΑ
Προεδρική κρίση

ΒΙΛΝΙΟΥΣ.--

Επιτροπή του Κοινοβουλίου επιφορτισμένη με τη διενέργεια έρευνας σχετικά με τις διασυνδέσεις του Προέδρου της Λιθουανίας, Ρολάντας Πάκσας, και ανθρώπων του γραφείου του με το οργανωμένο έγκλημα κατέληξε στο συμπέρασμα ότι πολλές από τις κατηγορίες ευσταθούν.

«Ο πρόεδρος ήταν και παραμένει ευάλωτος. Αυτό αποτελεί μια απειλή για την ασφάλεια του κράτους», αναφέρεται χαρακτηριστικά στο 10σέλιδο πόρισμα, που ανοίγει έτσι το δρόμο για την απαγγελία κατηγοριών εναντίον του προέδρου.

Η επιτροπή του Κοινοβουλίου συνεστήθη πριν από περίπου ένα μήνα μετά από έκθεση της Υπηρεσίας Εσωτερικής Ασφάλειας της Λιθουανίας, που περιήλθε σε γνώση μελών του Κοινοβουλίου, στην οποία επικρίνονται οι σχέσεις με το οργανωμένο έγκλημα του κυριότερου χρηματοδότη της εκλογικής εκστρατείας του Πάκσας, Γιούρι Μπορίσοφ, και συμβούλων του αρχηγού του κράτους. Ο πρόεδρος αρνείται να παραιτηθεί.

Σήμερα η επιτροπή θα καταθέσει την αναφορά στη Βουλή, οπότε και μπορεί να ξεκινήσει διαδικασία απαγγελίας κατηγοριών εναντίον του προέδρου. Για αυτό απαιτούνται μόνο 36 ψήφοι σε σύνολο 141 εδρών. Για να απομακρυνθεί ωστόσο ο πρόεδρος χρειάζονται 86 ψήφοι.

Την Κυριακή μερικές χιλιάδες Λιθουανοί διαδήλωσαν στο Βίλνιους απαιτώντας την παραίτηση του Πάκσας.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ