Τρίτη 2 Δεκέμβρη 2003
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 23
ΔΙΕΘΝΗ
ΤΟΥΡΚΙΑ
Παρέλαση «υπόπτων» και «σύνδεση» με «Αλ Κάιντα»

Αδιάκοπη η προσαγωγή υπόπτων

Associated Press

Αδιάκοπη η προσαγωγή υπόπτων
ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥΠΟΛΗ.--

Οι αλλεπάλληλες «αποκαλύψεις», η παράδοση 22 υπόπτων στις τουρκικές αρχές απ' τη Συρία και η «εκτίμηση» της Αγκυρας ότι «τεκμηριώνεται» από τις έρευνες συσχέτιση του τετραπλού μακελειού του Νοέμβρη με την «Αλ Κάιντα» αποτελούν το ορατό, τουλάχιστον, τμήμα των εξελίξεων των τελευταίων 24ωρων στη γείτονα.

«Σύμφωνα με πληροφορίες μας, οι εμπλεγμένοι στις τρομοκρατικές επιθέσεις ως βομβιστές αυτοκτονίας κι όσοι σχετίζονταν με αυτούς, βρίσκονται κοντά στην "Αλ Κάιντα"», δήλωνε χτες ο Αμπντουλατίφ Σενέρ, αντιπρόεδρος της κυβέρνησης του κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης, εγκαταλείποντας την «επιφυλακτικότητα» που επιδείκνυε τις προηγούμενες δύο βδομάδες ο προϊστάμενός του, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν. Κατά το «Ασοσιέιτεντ Πρες», οι επιθέσεις στις συναγωγές στις 15 και στο βρετανικό προξενείο και στην εδρεύουσα στη Βρετανία τράπεζα HSBC στις 20 του Νοέμβρη «είχαν σημαντικές ομοιότητες» με ενέργειες της οργάνωσης του Οσάμα μπιν Λάντεν. Με τέτοιες, εξαιρετικά αόριστες δηλώσεις και εκτιμήσεις, όπως και διά μέσου ευρύτατης σχετικής φιλολογίας και παραφιλολογίας στον τουρκικό Τύπο, την «ανάλυση» των προφίλ τουλάχιστον 130 συλληφθέντων, επιχειρείται η εξαιρετικά βολική για το στρατό - ο οποίος έπαιξε σημαντικό ρόλο στη γιγάντωση των ισλαμιστικών οργανώσεων τύπου «Χεζμπολάχ» και IBDA/C - απόδοση της ευθύνης των ενεργειών σε «τρομοκρατικά κέντρα έξωθεν της χώρας».

Προς αυτό συμβάλλει και η παράδοση, την Κυριακή, από τις αρχές ασφαλείας της Συρίας στις αντίστοιχες της Τουρκίας 22 «φυγάδων», που φέρονται να «σχετίζονται» με το μακελειό, το οποίο κόστισε 61 ζωές. Εως χτες δεν είχε δοθεί καμία λεπτομέρεια επισήμως για το ποιοι είναι οι 22, αν και ο νομάρχης της Χατάι, Αμπντουλκαντίρ Σαρί, είπε ότι όλοι «ανακρίνονται» στην πόλη Αντάκια. Από αστυνομικής πλευράς, το ενδιαφέρον επικεντρώνεται στον Χιλμί Τουλγκούογκλου, ο οποίος «σχετίζεται» με τον Αζάτ Εκιντζί, φερόμενο ως «εγκέφαλο» των ενεργειών. Γενικότερα, πάντως, σε επίπεδο μεσανατολικών ισορροπιών, η παράδοση των «υπόπτων» μοιάζει να αποτελεί συριακή κίνηση «καλής θέλησης» ενταγμένη σε μια γενικότερη προσπάθεια της Δαμασκού να αναβιώσει τον συροϊσραηλινό διάλογο - πράγμα για το οποίο κάλεσε χτες τις ΗΠΑ «να συμβάλουν» ο Πρόεδρος της χώρας, Μπάσαρ αλ Ασαντ. Η «Χουριέτ» εξέφρασε με πρωτοσέλιδό της την ικανοποίησή της για την «παραδειγματική συμπεριφορά» της Δαμασκού στον «πόλεμο κατά της τρομοκρατίας».

Από πλευράς ελληνικής κυβέρνησης, αναφορά στις επιθέσεις της Κωνσταντινούπολης έγινε σε χτεσινή συνέντευξη Τύπου και από τον υπουργό Δημόσιας Τάξης, Γ. Φλωρίδη, ο οποίος χαρακτήρισε «αστειότητες» τις πληροφορίες περί σύνδεσης των εκρηκτικών που μετέφερε το πλοίο «Baltic Sky» κι έχουν κατασχεθεί από τις ελληνικές αρχές. Πληροφορίες από κύκλους του υπουργείου Δημόσιας Τάξης έλεγαν στο μεταξύ ότι αν και υπάρχει «αμοιβαία συνεργασία» και «ανταλλαγή πληροφοριών» των αρχών ασφαλείας των δύο χωρών, δεν υπήρξε κανένα «αίτημα» από πλευράς Αγκυρας, καθώς οι Τούρκοι αξιωματούχοι «είχαν ήδη πάρα πολλές πληροφορίες που δεν ήταν σε θέση να αξιολογήσουν».

Σε άλλες «αστυνομικού» ενδιαφέροντος λεπτομέρειες που συνθέτουν το ημιτελές παζλ των εξελίξεων στην Τουρκία, χτες όλες οι τουρκικές εφημερίδες δημοσίευαν στοιχεία από την «ομολογία» του Γ. Π., σύμφωνα με τα αρχικά που έχουν αποδεσμεύσει οι αρχές, ή Γιουσούφ Πολάτ, κατά το σύνολο των τουρκικών εφημερίδων. Πρόκειται για έναν άνδρα ο οποίος φέρεται να αποτελούσε μέλος ενός «πυρήνα 10 ανθρώπων» που αποτελούσε «προέκταση» της «Αλ Κάιντα», και σχετιζόταν, κατά τη δαιδαλώδη «λογική» των «αποκαλύψεων» των τελευταίων ημερών, με την «Ανσάρ αλ Ισλάμ» του Ιράκ.

Παρεμπιπτόντως, το μακελειό της Κωνσταντινούπολης αναδεικνύεται οριστικά πλέον σε κεντρικό θέμα της προεκλογικής εκστρατείας στη ...Γερμανία: Χτες η Αγγέλα Μέρκελ, πρόεδρος της Χριστιανοδημοκρατικής Ενωσης (CDU), τάχθηκε κατά της πλήρους ένταξης της Τουρκίας στην ΕΕ, κατηγορώντας τον καγκελάριο, Γκέρχαρντ Σρέντερ, ότι καλλιεργεί «αυταπάτες στον τουρκικό λαό»...


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ