Τρίτη 2 Δεκέμβρη 2003
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 20
ΔΙΕΘΝΗ
ΜΕΣΗ ΑΝΑΤΟΛΗ
Νέα φονικά παρά την «πρωτοβουλία ειρήνευσης»

Για άλλη μια φορά νεκροί Παλαιστίνιοι από τις σφαίρες του ισραηλινού στρατού

Associated Press

Για άλλη μια φορά νεκροί Παλαιστίνιοι από τις σφαίρες του ισραηλινού στρατού
ΡΑΜΑΛΑ, ΤΕΛ ΑΒΙΒ και ΓΕΝΕΥΗ.- Δυνάμεις του ισραηλινού στρατού πραγματοποίησαν χτες μεγάλης κλίμακας «εκκαθαριστικές επιχειρήσεις» στη Δυτική Οχθη, σκοτώνοντας τέσσερις Παλαιστίνιους, περιλαμβανομένου ενός 9χρονου παιδιού που δέχτηκε σφαίρα στο κεφάλι, σε μια εξέλιξη που, όπως σχολίαζε το Ρόιτερς, δε θα μπορούσε να κάνει «μεγαλύτερη αντίθεση» με την έναρξη, το βράδυ χτες, της Πρωτοβουλίας της Γενεύης για να συνταχθεί μια συμβολική, περισσότερο, παρά οτιδήποτε άλλο, «συμφωνία ειρήνης» Ισραήλ και Παλαιστίνης.

Η νέα εισβολή στα παλαιστινιακά εδάφη, και ειδικά στην πρωτεύουσα της Παλαιστινιακής Αρχής, τη Ραμάλα, συνέπεσε - δε θα ήταν ίσως άσκοπο να αναρωτηθεί κανείς αν αυτό έγινε τυχαία - με την επίσκεψη του Αμερικανού απεσταλμένου Ουίλιαμ Μπερνς. Την ώρα που η συνάντηση της Γενεύης έθετε ζήτημα ειρήνης και ο Αμερικανός διπλωματικός απεσταλμένος Μπερνς έθετε ζήτημα εκκένωσης και καταστροφής των «παράνομων» εποικισμών (βάσει του διεθνούς δικαίου, όλοι οι εποικισμοί είναι παράνομοι, ωστόσο ο Μπερνς κάθε άλλο παρά αυτό εννοεί), και την ώρα που οι παλαιστινιακές οργανώσεις συγκεντρώνονταν στο Κάιρο για να συζητήσουν μια νέα εκεχειρία (σχετική συζήτηση θα γίνει τελικά την Πέμπτη και όχι σήμερα, αφού οι οργανώσεις επέλεξαν να περιμένουν τι θα βγει από τη Γενεύη), αυτήν την ώρα, λοιπόν, επέλεξε ακριβώς ο Ισραηλινός στρατός για να προβεί στα νέα φονικά, να «συλλάβει» 30 μέλη της Χαμάς, και να κατεδαφίσει κι άλλα σπίτια Παλαιστινίων.

Ο υπουργός Αμυνας δήλωσε στον Μπερνς πάντως, ότι «έξι ως δέκα» μικροί εποικισμοί της Δυτικής Οχθης θα «καταστραφούν». Η ιδέα της κυβέρνησης Σαρόν περί «παραχώρησης», αφορά στην καταστροφή μερικών άδειων σπιτιών, την ώρα που οι ρυθμοί του εποικισμού κι η πρόσκτηση εδαφών με το Τείχος Ασφαλείας, επιταχύνονται με τρομακτικούς ρυθμούς...

Στα ερείπια του σπιτιού του

Associated Press

Στα ερείπια του σπιτιού του
Η συνάντηση της Γενεύης, όπου χτες είτε συγκεντρώνονταν είτε έστελναν μηνύματα σημαντικές διεθνείς προσωπικότητες, έχει ήδη χαρακτηριστεί «ανατρεπτική» από τον Αριέλ Σαρόν, και, όπως έγραφε η Χα' αρέτζ, οι Ισραηλινοί πολιτικοί που αναχώρησαν για την Ελβετία έτυχαν εξαιρετικά προσβλητικών σχολίων από διαδηλωτές της Δεξιάς, που τους κατηγορούσαν ότι «θέλουν να πουλήσουν το Ισραήλ» και τους καλούσαν «να μην επιστρέψουν» στη χώρα τους.

Η Πρωτοβουλία της Γενεύης παρουσιαζόταν χτες επίσημα ως ένα «εναλλακτικό» ειρηνευτικό σχέδιο, και αναμενόταν να παρευρεθούν οι κάτοχοι του βραβείου Νόμπελ ειρήνης, ο Πολωνός πρώην πρόεδρος Λεχ Βαλέσα, ο Ιρλανδός Τζον Χιούμ, ο αρχιτέκτονας των ισραηλινο-αιγυπτιακών συμφωνιών του Καμπ Ντέιβιντ το 1979, πρώην πρόεδρος των ΗΠΑ, Τζίμι Κάρτερ, και δεκάδες ακόμη πρώην πρόεδροι, πρωθυπουργοί και πολιτικοί ηγέτες, καθώς και βουλευτές από πολλές χώρες. Προγραμματιζόταν η αναπαραγωγή ενός μαγνητοσκοπημένου μηνύματος του Νοτιοαφρικανού ηγέτη Νέλσον Μαντέλα, και η ανάγνωση γραπτού μηνύματος του Γιάσερ Αραφάτ. Οι δύο βασικοί συντάκτες του κειμένου, ο Ισραηλινός πρώην υπουργός Δικαιοσύνης Γιόσι Μπεϊλίν και ο Παλαιστίνιος πρώην υπουργός Πληροφόρησης Γιάσερ Αμπεντ Ράμπο, επρόκειτο να λάβουν τελευταίοι το λόγο.

Ο Τζίμι Κάρτερ, ο πρώην πρόεδρος των ΗΠΑ, είπε σε μια από τις πρώτες δηλώσεις που άνοιξαν τη σύνοδο ότι «οι Ισραηλινοί πρέπει να διαλέξουν ανάμεσα σε περισσότερη γη ή στην ειρήνη»...

Ωστόσο το «σχέδιο» που θα υπογραφεί στη Γενεύη δέχεται φραστικά πυρά και από Παλαιστινιακής πλευράς, αφού απεμπολεί -έστω και στο συμβολικό επίπεδο - το «δικαίωμα επιστροφής» των τουλάχιστον 3,8 εκατ. Παλαιστινίων προσφύγων. Το γεγονός ότι απέναντι στην «Πρωτοβουλία» διάκειται - εμμέσως πλην σαφώς, αν και επισήμως δεν την «προσυπογράφει» - θετικά ο Γιάσερ Αραφάτ, φέρεται να προκαλεί, σύμφωνα με δημοσίευμα του βρετανικού Ιντιπέντεντ, έντονες αντιδράσεις από πλευράς πολλών οργανώσεων, όπως οι Ταξιαρχίες του αλ Ακσα κι η Επιτροπή για την Υπεράσπιση των Δικαιωμάτων των Παλαιστινίων Προσφύγων, που διαδήλωσαν μάλιστα την Κυριακή.

Παράλληλα, διαπραγματευτές εξακολουθούσαν να προετοιμάζουν τη σύνοδο κορυφής Σαρόν-Κορέι, η οποία παραμένει ασαφές πότε θα πραγματοποιηθεί. Ο Σάεμπ Ερεκάτ, Παλαιστίνιος διαπραγματευτής, εμφανίστηκε χτες «αισιόδοξος» για το δυνητικό της αποτέλεσμα.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Προσωρινές λύσεις, «εναλλακτικές συμφωνίες» και στρατιωτικές επιχειρήσεις(2003-10-14 00:00:00.0)
Φονικά και συλλήψεις η απάντηση στις μεταρρυθμίσεις...(2003-02-15 00:00:00.0)
Αποχωρήσεις και ελιγμοί αναμένοντας τον Μπερνς(2002-10-21 00:00:00.0)
Νέος διπλωματικός μαραθώνιος(2001-06-23 00:00:00.0)
«Θολά νερά» στην «πρώτη» του Μπερνς(2001-05-29 00:00:00.0)
Σφοδρές συγκρούσεις και συνεχόμενες συζητήσεις(2001-02-10 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ