Σάββατο 23 Ιούνη 2001
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 15
ΔΙΕΘΝΗ
ΜΕΣΗ ΑΝΑΤΟΛΗ
Νέος διπλωματικός μαραθώνιος

Ανεξέλεγκτες ή υπό ισραηλινή στρατιωτική προστασία αλλεπάλληλες επιθέσεις και επιδρομές εποίκων εναντίον Παλαιστινίων

Παιδιά Παλαιστινίων καταστρέφουν ένα συρματόπλεγμα του ισραηλινού στρατού

Associated Press

Παιδιά Παλαιστινίων καταστρέφουν ένα συρματόπλεγμα του ισραηλινού στρατού
ΙΕΡΟΥΣΑΛΗΜ - ΡΑΜΑΛΑ - ΓΑΖΑ.-

Σε εξέλιξη βρίσκονται οι αλλεπάλληλες διαβουλεύσεις Αμερικανών και Ευρωπαίων αξιωματούχων με την ισραηλινή και παλαιστινιακή ηγεσία για τη διάσωση της εύθραυστης ολιγοήμερης εκεχειρίας, που πέτυχε η παρέμβαση του διευθυντή της CIA, Τζορτζ Τένετ. Την ίδια στιγμή, ανεβαίνουν και πάλι οι τόνοι της βίας με τους εποίκους της Δυτικής Οχθης να πυρπολούν ανεξέλεγκτοι παλαιστινιακές περιουσίες και να επιτίθενται σε Παλαιστινίους, ενώ έκρηξη βόμβας σημειώθηκε κοντά σε ισραηλινό φυλάκιο στη βόρεια Λωρίδα της Γάζας, με νεκρούς και τραυματίες.

Διαδοχική συνάντηση με τον Ισραηλινό υπουργό Εξωτερικών Σιμόν Πέρες είχαν, το μεσημέρι, ο επικεφαλής Εξωτερικών Υποθέσεων και Ασφάλειας της ΕΕ Χαβιέ Σολάνα και ο Αμερικανός ειδικός απεσταλμένος Ουίλιαμ Μπερνς. Κανείς από τους δύο δε θέλησε να αποκαλύψει το περιεχόμενο της συζήτησης που είχαν με τον Πέρες και αρκέστηκαν να τις χαρακτηρίσουν «εποικοδομητικές». Το βράδυ, οι δύο άνδρες επρόκειτο να συναντηθούν με τον Ισραηλινό πρωθυπουργό Αριέλ Σαρόν και σήμερα με τον Παλαιστίνιο ηγέτη Γιάσερ Αραφάτ. Ο Ισραηλινός πρωθυπουργός αναχωρεί την Κυριακή για την Ουάσινγκτον και κατά τη διάρκεια της μετάβασης του θα σταματήσει στο Λονδίνο για συνομιλίες με τον Βρετανό πρωθυπουργό Τόνι Μπλερ.

Παρά τον διπλωματικό αναβρασμό, όμως, οι προοπτικές δεν είναι ιδιαίτερα αισιόδοξες. Χτες το πρωί έγινε γνωστό ότι χωρίς αποτέλεσμα έληξε άλλη μια νυχτερινή πολύωρη συνάντηση Ισραηλινών και Παλαιστινίων αξιωματούχων ασφαλείας. Τα δύο μεγάλα εμπόδια είναι η υιοθέτηση ακριβούς χρονοδιαγράμματος της ισραηλινής στρατιωτικής αποχώρησης και ενός λεπτομερούς σχεδίου καταπολέμησης της τρομοκρατίας από τους Παλαιστινίους. Η ισραηλινή πλευρά επιμένει ότι η αποχώρησή της, που θα διαρκέσει τουλάχιστον 4 εβδομάδες και όχι 2, όπως ζητούν οι Παλαιστίνιοι, δεν πρόκειται να αρχίσει πριν από την πλήρη κατάπαυση του πυρός.

Πάντως, τις πρώτες πρωινές ώρες, χτες, έγινε γνωστό ότι και το παλαιστινιακό υπουργικό συμβούλιο, μετά από συνεδρίαση, παραμένει στη δέσμευσή του για την εκεχειρία, αν και κατηγορεί το Ισραήλ ότι με την ολιγωρία του τορπιλίζει κάθε προσπάθεια. Στην ίδια ανακοίνωση εμπεριέχονται και θετικά σχόλια για την έκκληση του ΟΗΕ, για παροχή έκτακτης επείγουσας βοήθειας, σε τρόφιμα και φάρμακα, ύψους 77 εκατομμυρίων δολαρίων προς τους 200.000 Παλαιστίνιους πρόσφυγες που ζουν στις αυτόνομες περιοχές.

Εποικοι εκτός ελέγχου

Στο σύνολο σχεδόν της Δυτικής Οχθης, χτες, έποικοι πραγματοποιούσαν αλλεπάλληλες επιδρομές και προκαλούσαν συγκρούσεις με Παλαιστινίους, στις περισσότερες περιπτώσεις υπό τη διακριτική παρουσία του ισραηλινού στρατού. Τα χειρότερα επεισόδια σημειώθηκαν στο χωριό Σιλάτ αλ Νταχέρ, όπου πυρπολήθηκαν μεγάλες εκτάσεις καλλιεργειών και σημειώθηκαν συγκρούσεις με τους χωρικούς. Εξω από τον εποικισμό Χαλχούλ, κοντά στη Χεβρώνα, έποικοι λιθοβολούσαν διερχόμενα παλαιστινιακά αυτοκίνητα, ενώ πυρπολήσεις εκατοντάδων στρεμμάτων καλλιεργειών και ελαιοδέντρων σημειώθηκαν στη Νάμπλους, στη Βηθλεέμ, όπου επιτέθηκαν και εναντίον των πυροσβεστών που έσπευσαν να περιορίσουν την πυρκαγιά, αλλά και στη Ραμάλα.

Στη διαιρεμένη πόλη της Χεβρώνα, Παλαιστίνιοι διαδηλωτές συγκρούστηκαν με Ισραηλινούς στρατιώτες, εναντίον των οποίων εκτόξευσαν βόμβες μολότοφ. Η ισραηλινή απάντηση αποτελούνταν από λαστιχένιες σφαίρες και προκάλεσε τον τραυματισμό 2 Παλαιστίνιων δημοσιογράφων. Την ίδια ώρα, 2 Ισραηλινοί στρατιώτες έχαναν τη ζωή τους από έκρηξη παγιδευμένου αυτοκινήτου, λίγο έξω από τον εποικισμό Ντουγκίτ, στη βόρεια Λωρίδα της Γάζας. Από το παρακείμενο στρατιωτικό φυλάκιο ακολούθησε βροχή πυρών, με αποτέλεσμα να τραυματιστούν 2 Παλαιστίνιοι πολύ σοβαρά και να σκοτωθεί ένας τρίτος, που σύμφωνα με τον ισραηλινό στρατό ήταν ο βομβιστής.

Την ίδια στιγμή, δεκάδες έποικοι έχουν κατασκηνώσει έξω από το γραφείο του Αριέλ Σαρόν, στην Ιερουσαλήμ, από τον οποίο ζητούν να αποσυρθεί από την εκεχειρία και να αντιμετωπίσει στρατιωτικά τους Παλαιστινίους. Μάλιστα, το συμβούλιο των εποίκων απείλησε με εξέγερση εντός των ημερών εναντίον της ισραηλινής κυβέρνησης.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ