Σάββατο 23 Ιούνη 2001
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
ΔΙΕΘΝΗ
ΡΩΣΙΑ
22 Ιούνη: Μέρα μνήμης και θλίψης

ΜΟΣΧΑ (Ανταπόκριση Ν. ΓΚΑΡΙΦΟΥΛΙΝΑ).-

Η 22 Ιούνη σημειώνεται στο ημερολόγιο με μαύρα γράμματα - πριν από 60 χρόνια, ξημερώματα, ακριβώς στις 4 η ώρα το πρωί, η χιτλερική Γερμανία έριξε ύπουλα όλη την ισχύ της και την ισχύ των συμμάχων της στην Ευρώπη ενάντια στη Σοβιετική Ενωση. Η μέρα αυτή αποτέλεσε την αρχή, όχι μόνο του Μεγάλου Πατριωτικού Πολέμου του σοβιετικού λαού, αλλά και την αρχή του τέλους του αήττητου μέχρι τότε τρίτου Ράιχ, που είχε υποδουλώσει όλη την Ευρώπη. Η Σοβιετική Ενωση συνέβαλε αποφασιστικά στη συντριβή της χιτλερικής Γερμανίας και έσωσε τον κόσμο από το φασισμό. Πρόκειται για ένα αδιάψευστο γεγονός της ιστορίας, όσο κι αν προσπαθούν μερικοί να μειώσουν την τεράστια συνεισφορά και το αθάνατο κατόρθωμα του σοβιετικού λαού και του Σοβιετικού στρατιώτη. Η χώρα έχασε στον πόλεμο αυτό 27.000.000 ανθρώπους - αυτό είναι το τίμημα θυσιών της σοβιετικής χώρας γι' αυτή τη Νίκη.

Πριν από λίγες μέρες, από το σταθμό Λευκορωσίας της Μόσχας, έφυγε προς τη λευκορωσική πόλη Μπρεστ μια αμαξοστοιχία μνήμης με βετεράνους του Μεγάλου Πατριωτικού Πολέμου, με τους λίγους εναπομείναντες στη ζωή υπερασπιστές του θρυλικού φρουρίου του Μπρεστ, που πρώτο δέχτηκε την επίθεση του εχθρού και πρόβαλε απαράμιλλη αντίσταση. Από το χρονικό του πολέμου είναι γνωστό ότι στα υπόγεια πυροβολεία του κατειλημμένου φρουρίου επί ένα χρόνο βρίσκονταν υπερασπιστές και μάχονταν κατά των κατακτητών. Η εκδήλωση μνήμης ξεκίνησε χτες το πρωί με το γνωστό τραγούδι του Α. Αλεξαντρόφ «Ορθώσου, χώρα τεράστια!».

Στη Μόσχα, οι επίσημοι - ο Πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν, εκπρόσωποι της κυβέρνησης, των δυο σωμάτων της Ομοσπονδιακής Συνέλευσης της Ρωσικής Ομοσπονδίας και των Ενόπλων Δυνάμεων - κατέθεσαν στεφάνια στο Μνημείο του Αγνώστου Στρατιώτη στη Μόσχα. Με την ευκαιρία των 60 χρόνων από την έναρξη του πολέμου, ο Πρόεδρος Πούτιν απηύθυνε διάγγελμα προς το έθνος, στο οποίο τόνισε ότι τα γεγονότα που συνέβησαν πριν από 60 χρόνια αποτελούν ένα δίδαγμα, τα συμπεράσματα του οποίου δεν πρέπει να ξεχαστούν και στον 21ο αιώνα. «Ενα από τα κύρια καθήκοντα της σύγχρονης παγκόσμιας πολιτικής είναι να ενωθούμε στον αγώνα ενάντια σε κείνες τις απειλές που ήδη υπάρχουν στην πραγματικότητα. Χωρίς υπερβολές. Πρόκειται πριν απ' όλα για τη διεθνή τρομοκρατία, τον εθνικιστικό και θρησκευτικό εξτρεμισμό. Αν και με νέες σημαίες, είναι οι ίδιες παλιές ναζιστικές ιδέες», υπογράμμισε ο Πούτιν.

Στεφάνια στο Μνημείο του Αγνώστου Στρατιώτη κατέθεσαν, επίσης, οι οργανώσεις της πόλης και περιοχής Μόσχας του ΚΕΚΡ, της ΕΚΚ-ΚΚΣΕ, του Επαναστατικού Κόμματος των Κομμουνιστών, καθώς και άλλες κοινωνικές και πατριωτικές οργανώσεις. Το ΚΚΡΟ πραγματοποίησε συγκέντρωση για τα 60 χρόνια από την έναρξη του Μεγάλου Πατριωτικού Πολέμου στο μνημείο των Σλάβων Διαφωτιστών, Κύριλλου και Μεθόδιου. Στην ουσία, η συγκέντρωση υπήρξε εκδήλωση διαμαρτυρίας ενάντια στον κυβερνητικό Εγγειο Κώδικα, που υιοθέτησε πριν από μια βδομάδα στην πρώτη ανάγνωση η Κρατική Δούμα και που νομιμοποιεί την αγοραπωλησία της γης. Τα συνθήματα «Η γη είναι μάνα και η μάνα δεν παζαρεύεται, δεν πουλιέται», «Οχι στην πώληση της γης!» κ.ά., αντηχούσαν στην πλατεία.

Στο Λένινγκραντ, όμως, σκέφτηκαν να μνημονεύσουν διαφορετικά τη μέρα θλίψης. Τις παραμονές αυτής της ημερομηνίας, στο πλαίσιο του Φεστιβάλ ταινιών ντοκιμαντέρ «Επιστολή στον άνθρωπο», οι οργανωτές του προγραμμάτισαν να προβάλουν την ταινία της ναζιστικής προπαγάνδας «Ο θρίαμβος της θέλησης» της σκηνοθέτριας Λένι Ρίφενσταλ, η οποία ήταν αφιερωμένη στο Συνέδριο της Νυρεμβέργης του Εθνοσοσιαλιστικού Εργατικού Κόμματος Γερμανίας. Για την ταινία και τη σκηνοθέτριά του, ο Χίτλερ είχε πει: «Αυτή δημιούργησε μια ταινία για την εποχή μας και για τον προορισμό μας. Είναι μια μοναδική και ασύγκριτη εξύμνηση της δύναμης και της ομορφιάς του κόμματός μας». Η ιδέα της προβολής της ταινίας αυτής προκάλεσε τις έντονες διαμαρτυρίες της κοινής γνώμης της πόλης, που στον καιρό του πολέμου άντεξε 900 μέρες τον αποκλεισμό από τα φασιστικά στρατεύματα. Θεωρήθηκε ότι η προβολή της ταινίας αποτελεί ιεροσυλία και προσβολή της μνήμης των εκατομμυρίων πεσόντων στον αγώνα κατά του φασισμού. Η προβολή ματαιώθηκε.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ