Σάββατο 23 Ιούνη 2001
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
ΔΙΕΘΝΗ
ΓΕΡΜΑΝΙΑ
Διαθέσεις επέμβασης

Ο σοσιαλδημοκράτης υπουργός Εθνικής Αμυνας Ρούντολφ Σάρπινγκ παρουσίασε τη «μεταρρύθμιση» της Μπούντεσβερ, δηλαδή την αριθμητική μείωσή της, σαν απόδειξη του πνεύματος οικονομιών και των φιλειρηνικών θέσεων της «κοκκινο-πράσινης» κυβέρνησης.

Ο Γερμανός στρατηγός Μάνφρεντ Λάνγκε, διευθυντής του Τμήματος Σχεδιασμού του Επιτελείου της Μπούντεσβερ, σε συνέντευξή του στην εφημερίδα του Ανόβερου «Χανόβερσε Αλγκεμάινε Τσάιτουνγκ» (23 του Μάη) παρουσίασε μια εντελώς διαφορετική άποψη. Δήλωσε συγκεκριμένα: «Οι δυνάμεις ετοιμότητας (σ.σ. ταχείας επέμβασης) - ως τώρα περί τις 60.000 στρατιώτες - θα τριπλασιαστούν σχεδόν. 150.000 στρατιώτες πρόκειται μελλοντικά να εκπληρώσουν τα καθήκοντα για τα οποία αναλάβαμε υποχρέωση απέναντι στα Ηνωμένα Εθνη, το ΝΑΤΟ και την ΕΕ».

Στην απαίτηση του ΝΑΤΟ, στη δύναμη των 3.000 ανδρών που θα σταλούν στην ΠΓΔΜ να συμπεριληφθεί και ανάλογη γερμανική δύναμη, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Ούβε Κάρστεν Χάγε δήλωσε σχετικά ότι η γερμανική κυβέρνηση είναι σύμφωνη με την αποστολή «ενός τμήματος παρατηρητών», αλλά η απόφαση θα ληφθεί τελικά από το Μπούντεσταγκ. Εκεί ο αντιπρόεδρος του ΚΟΔΗΣΟ και υπεύθυνος για ζητήματα εξωτερικής πολιτικής του κόμματος, Βόλφγκανγκ Γκέρκε, υπογράμμισε ότι η συμφωνία της κυβέρνησης δημιουργεί δεδομένα από τα οποία κατόπιν δεν μπορεί κανείς να γυρίσει πίσω και ότι έτσι «το Μπούντεσταγκ πιέζεται σχεδόν εκβιαστικά» να συμφωνήσει με την αποστολή.

Ο χριστιανοδημοκράτης πρώην υπουργός Αμυνας Φόλκερ Ρίε, βρήκε την ευκαιρία για να ζητήσει «πρόσθετα οικονομικά μέσα» για την Μπούντεβαρ.

Το ΝΑΤΟ θα μπει βαθύτερα

Για την απόφαση του ΝΑΤΟ, αποστολής 3.000 ανδρών στην ΠΓΔΜ η «Μπερλίνερ Τσάιτουνγκ» (21/6) πληροφορεί τους αναγνώστες της από τις Βρυξέλλες: «Ενας αντιπρόσωπος του ΝΑΤΟ εξήγησε ότι υπάρχει φόβος (δημιουργίας) ενός "γεγονότος - τσουλήθρας", όπου το ΝΑΤΟ θα μπαίνει όλο και πιο βαθιά στους εθνικά αιτιολογημένους αγώνες στη Μακεδονία. Σύμφωνα με κύκλους του ΝΑΤΟ, δήλωσαν ετοιμότητα αποστολής η Μεγάλη Βρετανία, η Γαλλία, η Ισπανία και η Ελλάδα. Ισως μετάσχουν και η Ολλανδία και η Νορβηγία».


Θανάσης ΒΟΡΕΙΟΣ


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ