ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 2 Φλεβάρη 2012
Σελ. /32
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
Αντίσταση στο καθεστώς γαλέρας

Συγκέντρωση διαμαρτυρίας έξω από το ΥΠΠΟ-Τ και πορεία στο υπουργείο Εργασίας (Σταδίου) διοργανώνουν τα σωματεία των καλλιτεχνών και εργαζομένων στο χώρο του πολιτισμού, στις 13 Φλεβάρη, 12 το μεσημέρι

Η κρίση, τις συνέπειες της οποίας βιώνουν οι εργαζόμενοι, κρίση υπερπαραγωγής και υπερσυσσώρευσης, βρίσκει τους καλλιτέχνες να εργάζονται σε καθεστώς γαλέρας. Με εκτεταμένη την ανεργία, η «μαύρη» εργασία πρυτανεύει. Οι καλλιτέχνες στα θέατρα, στα κανάλια, τις μουσικές σκηνές, αναγκάζονται να εργάζονται, πλέον, χωρίς ασφάλιση. Και όταν συνάπτουν συμβάσεις εξαρτημένης εργασίας, δύσκολα θεμελιώνουν συνταξιοδοτικό δικαίωμα, λόγω της ανεργίας, της ετεροαπασχόλησης, των ελαστικών σχέσεων εργασίας και των απολύσεων που κυριαρχούν και στον καλλιτεχνικό χώρο. Αυτήν τη βαρβαρότητα και την απαράδεκτη κατάσταση στην ασφάλιση και την υγειονομική περίθαλψη καταγγέλλουν τα Σωματεία των καλλιτεχνών και εργαζομένων στο χώρο του πολιτισμού, στις 13 Φλεβάρη, με συγκέντρωση διαμαρτυρίας που διοργανώνουν έξω από το υπουργείο Πολιτισμού στις 12 μ. και πορεία στο υπουργείο Εργασίας.

Στην ανακοίνωσή τους σημειώνουν ανάμεσα σε άλλα:

«Η κατάσταση, που ήταν ήδη κακή από τη δεκαετία του 1990, με την ψήφιση της Συνθήκης του Μάαστριχτ, επιδεινώθηκε πολύ με τα μέτρα που παίρνουν σε βάρος των φτωχών λαϊκών στρωμάτων οι κυβερνήσεις τα τελευταία χρόνια, ενώ με την αύξηση των απαιτούμενων ενσήμων που ψηφίστηκε για την κάλυψη του τομέα της Υγείας, ακόμα και όσοι είναι ασφαλισμένοι δεν έχουν σε ισχύ ούτε το βιβλιάριο υγείας. Ηδη, με το νόμο Σιούφα ανέβηκαν τα όρια ηλικίας στους κλάδους των χορευτών, τραγουδιστών, μουσικών πνευστών οργάνων κλπ.

Οι δημιουργοί (εικαστικοί καλλιτέχνες, ζωγράφοι, γλύπτες, μουσουργοί, μουσικοσυνθέτες, σκηνογράφοι, χορογράφοι, συγγραφείς, ποιητές κλπ) παραμένουν ανασφάλιστοι. Η συνταξιοδότηση και ασφάλιση των δημιουργών καλυπτόταν, μερικώς, με τη χορήγηση των «συντάξεων καλλιτεχνών λογοτεχνών» του ΥΠΠΟΤ, συντάξεων που δεν λύνουν το θέμα της ασφάλισης, αφού δεν αφορούν στο σύνολο των καλλιτεχνών που εργάστηκαν, αλλά σε ένα μικρό μέρος τους. Μάλιστα, το 2011 δεν δόθηκαν, παρά τη σχετική νομοθεσία.

Οι καλλιτέχνες και οι εργαζόμενοι στο χώρο του Πολιτισμού παλεύουν για τη δημιουργία προϋποθέσεων για ανεμπόδιστη καλλιτεχνική δημιουργία (ανεμπόδιστη στην παραγωγή, στη διακίνηση και στην επαφή της με το λαό). Το πρόβλημα της ασφάλισης και συνταξιοδότησης των καλλιτεχνών επιδεινώνει την κατάστασή τους και αποτελεί παράγοντα που αναστέλλει την ίδια την καλλιτεχνική δημιουργία. Ο αγώνας για το ασφαλιστικό, συνδέει τους καλλιτέχνες με τους αγώνες της υπόλοιπης εργατικής τάξης και σηματοδοτεί ένα σημαντικό πεδίο αντίστασης στην ολοκληρωτική εμπορευματοποίηση της τέχνης. Το ότι υπάρχουν ανασφάλιστοι καλλιτέχνες, υποαπασχολούμενοι, ή άνεργοι, και το ότι οι μεσάζοντες λυμαίνονται το χώρο της τέχνης, είναι μια βαρβαρότητα».

Τα αιτήματα διεκδίκησης περιλαμβάνουν: Βασική αξιοπρεπή σύνταξη για όλους, ακόμα και όσων έχουν από την τέχνη μηδενικά έσοδα, σε βάση συλλογική και αναλογική των εσόδων των καλλιτεχνών, και βάσει του τρόπου εργασίας τους, με δωρεάν τον κλάδο της Υγείας. Αποκλειστικά δημόσιο σύστημα κοινωνικής ασφάλισης. Κανένα εισοδηματικό κριτήριο για τα Βιβλιάρια της Πρόνοιας που δίνονται σε ανασφάλιστους καλλιτέχνες. Ενίσχυση των ανέργων. Επίδομα ανεργίας στο 80% του κατώτερου μισθού, χωρίς όρους, αποκλεισμούς κλπ.

Κινηματογραφικό γύρισμα στην Ακρόπολη

Το Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο, στο πλαίσιο της πρόσφατης Κοινής Υπουργικής Απόφασης για τα τέλη κινηματογράφησης - φωτογράφησης σε αρχαιολογικούς χώρους και μουσεία, ενέκρινε το γύρισμα ταινίας στην Ακρόπολη. Πρόκειται για ταινία μικρού μήκους σπουδαστών ιδιωτικής σχολής κινηματογράφου, στο πλαίσιο των σπουδών τους. Το θέμα της ταινίας αφορά στη θρυλούμενη πράξη τού - επίσης αμφισβητούμενης ύπαρξης - στρατιώτη Κωνσταντίνου Κουκίδη, που φέρεται να έπεσε από την Ακρόπολη τυλιγμένος στην ελληνική σημαία, όταν οι ναζί τού ζήτησαν να αναρτήσει τη σβάστικα.

Το γεγονός ότι η ταινία είναι σπουδαστική, το θέμα της και η, ουσιαστικά, αμελητέα «επιβάρυνση» του χώρου από το κινηματογραφικό συνεργείο, επέδρασαν θετικά στη γνωμοδότηση, με το ΚΑΣ να επιβάλλει τα 1.600 ευρώ (συν 23% ΦΠΑ) που ορίζει η νέα ΚΥΑ.

Ωστόσο, αρνητικές στην παραχώρηση ήταν η Α΄ Εφορεία Αρχαιοτήτων και η Διεύθυνση Μουσείων του ΥΠΠΟΤ, φοβούμενες ότι θα ανοίξει την «όρεξη», για να μετατραπεί η Ακρόπολη σε «κινηματογραφικό πλατό». Φόβοι καθόλου αβάσιμοι, αφού, ουσιαστικά, η πολιτική του αστικού κράτους, όσον αφορά στον πολιτισμό, είναι η εμπορευματοποίησή του. Ετσι, τίποτα δεν αποκλείει το επόμενο αίτημα για την Ακρόπολη να είναι μιας εταιρείας παραγωγής (ελληνικής ή ξένης, αδιάφορο) ή ενός μονοπωλίου του Χόλιγουντ, και η προχτεσινή παραχώρηση να αποτελεί, απλώς, ένα άλλοθι.

Ο κίνδυνος αυτός υπάρχει διαχρονικά για την πολιτιστική κληρονομιά, ανεξάρτητα από κυβερνήσεις του δικομματισμού ή «μαύρων μετώπων». Είναι χαρακτηριστικό ότι η νέα ΚΥΑ και η ανάλογη του 2005, αντιμετωπίζουν το ίδιο εμπορευματικά την πολιτιστική κληρονομιά. Η νέα, απλώς, αυξομείωσε τα σχετικά ποσά.

Επάνοδος των «σουσούδων»!

Το ΚΘΒΕ ανεβάζει (10/2) τη «Μαντάμ Σουσού» του Δημήτρη Ψαθά, σε σκηνοθεσία Γιώργου Αρμένη. Η αξεπέραστη κωμωδία του Δημήτρη Ψαθά, ανεβαίνει στο «Βασιλικό Θέατρο». Πρόκειται για μια εξαιρετικά σπάνια θεατρική προσαρμογή που έγινε από τον Ψαθά (1942) για το θίασο της Κατερίνας (Ανδρεάδη), με συμπρωταγωνιστή τον Αιμίλιο Βεάκη, και έκτοτε δεν έχει ξαναπαρουσιαστεί. Ο Βούθουλας και το Κολωνάκι. Ο νεοπλουτισμός και η απότομη προσγείωση της «νεόπτωχης» ελληνικής πραγματικότητας. Η «ντεκαντάνς» και οι αυταπάτες των μεγαλείων και της καλοπέρασης, αλλά και τα κακέκτυπα των «σουσούδων» που συναντάμε γύρω μας. Ολα αυτά, με την πένα του Δημήτρη Ψαθά, σε μια εξαιρετικά εύστοχη κωμωδία, που μοιάζει πολύ επίκαιρη.

Η παράσταση θα παίζεται μέχρι την Κυριακή των Βαΐων και στη συνέχεια θα μεταφερθεί στο «Θέατρον» του Κέντρου Πολιτισμού «Ελληνικός Κόσμος».

Σκηνικά - κοστούμια: Γιάννης Μετζικώφ. Μουσική: Γιώργος Χριστιανάκης. Χορογραφία: Αλεξάνδρα Τσοτανίδου. Παίζουν: Φωτεινή Μπαξεβάνη, Κώστας Μαντάς, Κατερίνα Γεωργούση, Βασίλης Ευταξόπουλος, Παντελής Καλπάκογλου, Δημήτρης Καρτόκης, Ευσταθία Λιάλιου, Λευτέρης Λιθαρής, Κατερίνα Λύκου, κ.ά.

«Δεν μασάμε»!

Από 8/2 και για τέσσερις μόνο Τετάρτες (8.30 μ.μ.), στη Μουσική Θεατρική Σκηνή «Αθηναΐς», ο Σταμάτης Κραουνάκης και η «Σπείρα Σπείρα» παρουσιάζουν την παράσταση: «Δε μασάμε!!! 2012 φιλιά». «Κρυφές» συναντήσεις του Σταμάτη, της «Σπείρας» και φίλων τους (είσοδος 10 ευρώ), με σπιτικό φαΐ, δωρεάν κρασί, πιάνο, τραγούδια και σκληρή σάτιρα, για να επιβιώσουμε, χέρι - χέρι, στα δύσκολα. Εκτακτες συμμετοχές: Αγλαΐα Παππά, Κώστας Λειβαδάς, Κώστας Μακεδόνας, κ.ά. Το έργο «Σιγά τα αίματα», παίζεται κάθε Παρασκευή, Σάββατο και Κυριακή.

Παίζουν και τραγουδούν, μαζί με τον Σταμάτη Κραουνάκη: Χρήστος Γεροντίδης. Μπάμπης Γούσιας, Jerome Kaluta, Θανάσης Καραθανάσης, Χρήστος Μουστάκας, Δημήτρης Μπογδάνος, Κώστας Μπουγιώτης, Γιώργος Στιβανάκης. Στα δύο πιάνα ο Σταμάτης Κραουνάκης και ο Αρης Βλάχος. Ηχος: Δημήτρης Μουρλάς. Φωτισμοί: Απόστολος Στράντζαλης.

Μουσική «Συγκομιδή»

Ο Αλκίνοος Ιωαννίδης θα δώσει (3-18/2) έξι συναυλίες με νέα ηχητική, ενορχηστρωτική και εικαστική προσέγγιση, στο «Θέατρον», του Κέντρου Πολιτισμού «Ελληνικός Κόσμος» (Πειραιώς 254, Ταύρος, τηλ. 212.2540300). Ο τραγουδοποιός επιστρέφει στις ζωντανές εμφανίσεις μετά την κυκλοφορία του διπλού live cd «Γυάλινος κόσμος» και της συλλογής «Συγκομιδή», που περιέχει όλους τους προσωπικούς του δίσκους, από το 1997 ως σήμερα.

Στο πρόγραμμα παρουσιάζει τραγούδια δικών του δίσκων και τραγούδια άλλων δημιουργών. Μαζί του οι μουσικοί: Γιώργος Κοντραφούρης, Γιώργος Καλούδης, Αγγελος Πολυχρόνου, Κωνσταντίνος Στουραΐτης. Ηχοληψία: Βαγγέλης Λάππας, Βασίλης Δρούγκας. Φωτισμοί: Κωνσταντίνος Αλεξίου. Βίντεο: Αλέξανδρος Σεϊταρίδης. Σκηνικά, ζωγραφική, σχέδια: Αντης Ιωαννίδης.

ΑΧΤΙΔΑ ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΩΝ ΤΗΣ ΚΟΑ ΤΟΥ ΚΚΕ
Μουσικές εκδηλώσεις

Σήμερα και στις 6 Φλεβάρη

Η ΚΟΒ Μουσικών της Αχτίδας Καλλιτεχνών της ΚΟΑ του ΚΚΕ, στα πλαίσια της οικονομικής εξόρμησης του Κόμματος, διοργανώνει σήμερα, στις 8.30 μ.μ., στην αίθουσα προβολών της Εταιρείας Ελλήνων Σκηνοθετών (Τοσίτσα 11 - λίγο πιο πάνω από το Αρχαιολογικό Μουσείο), παράσταση μουσικής και λόγου. Στο πρώτο μέρος της συναυλίας θα παρουσιαστούν έργα μπαρόκ παράλληλα με ανάγνωση σονέτων του Σαίξπηρ. Στο δεύτερο μέρος θα αποδοθεί μουσική του Herb Alper από τις δεκαετίες 1960-1970. Παίζουν κι απαγγέλλουν το κουαρτέτο πνευστών «ΦΑΛΑΓΞ BRASS» που αποτελείται από τους: Σαρρή Νίκο, Καλτσούνη Γιώργο, Βιντσεντζάτο Τάσο και Τζαμαριά Αγγελο.

Να θυμίσουμε ότι η Αχτίδα Καλλιτεχνών της ΚΟΑ διοργανώνει στις 6/2 (8.30μμ), στο θέατρο «Τζένη Καρέζη» (Ακαδημίας 3) μεγάλη συναυλία. Παίζουν και τραγουδούν οι: Μανώλης Ανδρουλιδάκης, Γρηγόρης Βασιλιάς, Γιώργος Γεωργάκης, Σύλβια Καπερνάρου, Ηλίας Παναγόπουλος, Κατερίνα Παράβαλου, Φίλιππος Παχνιστής, Κώστας Σταυρόπουλος, Θοδωρής Στούγιος, Παναγιώτης Τσίτσικας. Συμμετέχει, επίσης, ο σπουδαίος ερμηνευτής Μανώλης Μητσιάς.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ