ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 2 Φλεβάρη 2024
Σελ. /28
ΔΙΕΘΝΗ
ΓΕΡΜΑΝΙΑ
«Προϋπολογισμός περικοπών» ψηφίζεται σήμερα στη Βουλή

Εν μέσω επιβράδυνσης της ισχυρότερης καπιταλιστικής οικονομίας της ΕΕ και συζητήσεων για το «φρένο χρέους»

Copyright 2024 The Associated

Ο κρατικός προϋπολογισμός της Γερμανίας για το 2024 που κατέθεσε η συγκυβέρνηση Σοσιαλδημοκρατών (SPD) - Πρασίνων - Φιλελευθέρων (FDP) αναμένεται να ψηφιστεί σήμερα στη Βουλή, εν μέσω προβλέψεων για νέα ύφεση στην ισχυρότερη καπιταλιστική οικονομία της Ευρωζώνης, «ανησυχιών» για το «φρένο χρέους» και «αντιπαράθεσης» μεταξύ Σοσιαλδημοκρατών και Χριστιανοδημοκρατών που συγκυβερνούσαν για 12 χρόνια.

Πρόκειται για έναν προϋπολογισμό περικοπών, μετά και την απόφαση του Συνταγματικού Δικαστηρίου που έκρινε αντισυνταγματικές τις δαπάνες που είχαν προβλεφθεί για την πανδημία, αλλά χρησιμοποιήθηκαν πέρυσι για άλλους σκοπούς.

Το τελικό σχέδιο προϋπολογισμού για το 2024 προβλέπει δαπάνες 476,8 δισ. ευρώ, έναντι 445,7 δισ. που ήταν η αρχική πρόβλεψη πριν από την ετυμηγορία του Συνταγματικού Δικαστηρίου.

Οι μεγαλύτερες περικοπές γίνονται στο υπουργείο Υγείας, καθώς εκπίπτουν πλέον οι δαπάνες για την καταπολέμηση της πανδημίας. Επίσης, ο προϋπολογισμός του 2024 προβλέπει περικοπές σε προγράμματα για την «προστασία του κλίματος», σε κρατικές επιδοτήσεις για την ηλεκτροκίνηση και το πετρέλαιο αγροτικής χρήσης, σε δαπάνες εκσυγχρονισμού του σιδηροδρομικού δικτύου κ.ά.

Την ίδια ώρα, οι κρατικές επενδύσεις ανέρχονται σε 70,5 δισ. ευρώ. Ο υπουργός Οικονομικών από το κόμμα των Φιλελευθέρων, Κρ. Λίντνερ, αναφέρθηκε ιδιαίτερα στο «ρεκόρ επενδύσεων στον σιδηρόδρομο, στο οδικό δίκτυο, αλλά και στα ψηφιακά δίκτυα».

Ο νέος δανεισμός κυμαίνεται στα 39,03 δισ. ευρώ (έναντι 16,6 δισ. που προβλέπονταν στο αρχικό σχέδιο για το 2024). Είναι το ανώτατο ποσό που επιτρέπει το συνταγματικά κατοχυρωμένο «φρένο χρέους», το οποίο τίθεται φέτος και πάλι σε εφαρμογή μετά το 2019 που είχε προσωρινά καταργηθεί λόγω «ειδικών συνθηκών» της πανδημίας.

Στο μεταξύ, το Βερολίνο καλεί τα κράτη - μέλη της ΕΕ να αυξήσουν τις συνεισφορές τους για το Κίεβο, ώστε να μειωθεί ή να σταθεροποιηθεί το οικονομικό βάρος που επωμίζεται για την ιμπεριαλιστική σύγκρουση στην Ουκρανία.

Εάν για οποιονδήποτε λόγο εκτιναχθεί το κόστος, η γερμανική κυβέρνηση δεν αποκλείεται να επικαλεστεί εκ νέου μία «δημοσιονομική κατάσταση έκτακτης ανάγκης», ώστε να μην εφαρμοστεί το «φρένο του χρέους» για το τρέχον έτος.

Σχετικά με την Ουκρανία, ο καγκελάριος Ολ. Σολτς υπογράμμισε την αποφασιστικότητα του Βερολίνου να συνεχίσει να στηρίζει το Κίεβο. «Η Γερμανία είναι μετά τις ΗΠΑ η χώρα που βοηθά περισσότερο και θα κάνουμε ό,τι μπορούμε προκειμένου να συνεχίσουμε να συνεισφέρουμε. (...) Είναι η υποχρέωσή μας για την ειρήνη και την ασφάλεια στην Ευρώπη», δήλωσε και ζήτησε περισσότερη στήριξη και από άλλες χώρες της ΕΕ.

«Αν ο κόσμος γίνει ακόμη πιο δύσκολος, ενδεχομένως με το αποτέλεσμα των εκλογών στις ΗΠΑ, η ΕΕ θα πρέπει να γίνει ακόμη πιο ισχυρή. Η Γαλλία και η Γερμανία θα πρέπει τότε να αναλάβουν αυτό το καθήκον (...) Η Ευρώπη είναι το ισχυρότερο εθνικό συμφέρον μας», πρόσθεσε, αναφερόμενος στις εντεινόμενες αντιθέσεις μέσα στο ευρωατλαντικό μπλοκ.

«Η Γερμανία ζει πάνω από τις δυνατότητές της, οι δαπάνες είναι πολύ μεγαλύτερες από τα έσοδα», σχολίασε από την πλευρά της η κοινοβουλευτική ομάδα των Χριστιανοδημοκρατών (CDU), κατηγορώντας την κυβέρνηση ότι «συσσωρεύει συνεχώς νέα χρέη» και «δείχνοντας» στην κατεύθυνση ακόμα μεγαλύτερων περικοπών.

Ο πρόεδρος της CDU, Φρ. Μερτς, άσκησε κριτική στους Σοσιαλδημοκράτες, λέγοντας πως «από κόμμα των εργαζομένων, έχετε γίνει κόμμα της επιδοτούμενης ανεργίας» και επανέλαβε ότι χρειάζεται «αναθεώρηση» των επιδομάτων, χαρακτηρίζοντας τα επιδόματα φτώχειας «πολύ γενναιόδωρα»...

Συζητήσεις για άρση ή προσαρμογή του «φρένου χρέους»

Σύμφωνα με Γερμανούς οικονομολόγους, η Γερμανία έχει ανάγκη επενδύσεων δισεκατομμυρίων ευρώ, για να εφαρμόσει την ενεργειακή μετάβαση, επενδύσεις στο «κλίμα» και τις νέες τεχνολογίες, για την αναμόρφωση της βιομηχανίας της, που πλήττεται από τις αυξημένες τιμές της Ενέργειας και τον αμερικανικό και κινεζικό ανταγωνισμό: «Αν δεν γίνουν τώρα επενδύσεις, η χώρα κινδυνεύει με αποβιομηχάνιση και μαζική απώλεια ευημερίας στο μέλλον».

Στη συγκυρία αυτή, οι «σοφοί της οικονομίας», το συμβούλιο των οικονομολόγων που συμβουλεύει τη γερμανική κυβέρνηση, ζήτησε επίσης αυτήν την εβδομάδα μεταρρύθμιση του κανόνα του «φρένου χρέους», έτσι ώστε το όριο δανεισμού που είναι τώρα στο 0,35% του ΑΕΠ να μπορεί να φτάνει στο 0,50% του ΑΕΠ, όσο το δημόσιο χρέος δεν ξεπερνά το 90% του ΑΕΠ. Το δημόσιο χρέος της Γερμανίας αντιστοιχεί περίπου στο 65,1% του ΑΕΠ.

«Υπό τη σημερινή του μορφή, το φρένο χρέους είναι περισσότερο αυστηρό από όσο χρειάζεται για τη διατήρηση της βιωσιμότητας του χρέους» και «περιορίζει άνευ λόγου τα δημοσιονομικά περιθώρια ελιγμών για τις μελλοντικές δαπάνες», έγραψαν οι «σοφοί».

Αντίστοιχα, και ο επικεφαλής οικονομολόγος του ΔΝΤ Πιερ-Ολιβιέ Γκουρίνχας, σχολιάζοντας τη συρρίκνωση της γερμανικής οικονομίας κατά 0,3% το 2023, δήλωσε ότι «η Γερμανία πληρώνει το τίμημα του πολύ σκληρού φρένου χρέους (...) Η καλύτερη λύση θα ήταν η άμβλυνση αυτού του κανόνα».

ΑΦΓΑΝΙΣΤΑΝ
Διεθνής συνάντηση για «περιφερειακή συνεργασία» από τους Ταλιμπάν

Νέα διεθνής συνάντηση για την «περιφερειακή συνεργασία» με επίκεντρο το Αφγανιστάν οργανώθηκε στις αρχές της βδομάδας, αυτήν τη φορά με πρωτοβουλία των ίδιων των Ταλιμπάν, που ανακαταλαμβάνοντας την εξουσία στη χώρα την τελευταία διετία, διεκδικούν ενεργό ρόλο σε πολύμορφα παζάρια για τον ρόλο της χώρας σε διάφορα γεωπολιτικά και επενδυτικά σχέδια.

Συγκεκριμένα, τη Δευτέρα στην Καμπούλ συγκλήθηκε σύνοδος με την ονομασία «Πρωτοβουλία Περιφερειακής Συνεργασίας του Αφγανιστάν», στην οποία προήδρευσε ο υπουργός Εξωτερικών των Ταλιμπάν, Αμίρ Καν Μουτάκι.

Στη συνάντηση συμμετείχαν εκπρόσωποι της Ρωσίας, της Κίνας και του Ιράν.

Στην ομιλία του, ο Αφγανός ΥΠΕΞ υποστήριξε μεταξύ άλλων ότι «η συνεργασία στην περιφέρεια» θα μπορούσε να επικεντρωθεί στην εξερεύνηση «οδών δέσμευσης» με βάση τα «κοινά περιφερειακά οφέλη».

Σύμφωνα με εκτενές ρεπορτάζ του αφγανικού δικτύου «Tolo News», ο Μουτάκι κάλεσε σε μια «περιφερειοκεντρική αφήγηση για θετική και εποικοδομητική δέσμευση με την αφγανική κυβέρνηση», έτσι ώστε να αντιμετωπιστούν «υφιστάμενες και πιθανές άλλες απειλές στην περιοχή», αλλά και με στόχο την ανάπτυξη «συνδεσιμότητας» που «θα οδηγούσε σε περιφερειακή οικονομική ανάπτυξη προς όφελος των λαών της περιοχής».

Ταυτόχρονα, ζήτησε μια ομόφωνη έκκληση για άρση των μονομερών κυρώσεων στην περιοχή και ειδικότερα στο Αφγανιστάν (κυρώσεις που έχουν επιβληθεί κατά κύριο λόγο από τις ΗΠΑ και το υπόλοιπο ευρωατλαντικό μπλοκ), επικαλούμενος τον «σεβασμό στις επιλογές των αυτόχθονων και παραδοσιακών μοντέλων ανάπτυξης και μεθόδων διακυβέρνησης».

Ανάμεσα σε άλλα, ο ΥΠΕΞ των Ταλιμπάν υποστήριξε ότι το Αφγανιστάν την τελευταία διετία ανέπτυξε «καλές δεσμεύσεις» στο εμπόριο και τη διέλευση στην περιοχή, αφού - όπως ισχυρίστηκε - «με το τέλος της 20χρονης κατοχής (...) και τον σχηματισμό μιας ανεξάρτητης κεντρικής κυβέρνησης» άνοιξε ο δρόμος «για να εργαστούμε μαζί για κοινά συμφέροντα σε συνεργασία με την περιοχή». Κατέληξε δε ότι «το Ισλαμικό Εμιράτο (...) σέβεται τα συμφέροντα, τις επιλογές, τις κυβερνητικές δομές και τα αναπτυξιακά μοντέλα άλλων, και σε αντάλλαγμα, αναμένει από τους άλλους να σεβαστούν τα συμφέροντα του Αφγανιστάν, τις επιλογές και τα μοντέλα διακυβέρνησης και ανάπτυξης».

Πακιστάν: Πολυετείς ποινές φυλάκισης στον πρώην πρωθυπουργό Ι. Καν

Στο γειτονικό Πακιστάν, λίγα 24ωρα πριν από τις βουλευτικές εκλογές (8 Φλεβάρη), ο φυλακισμένος πρώην πρωθυπουργός της χώρας Ιμράν Καν καταδικάστηκε σε πολυετείς ποινές φυλάκισης για άλλες δύο υποθέσεις.

Συγκεκριμένα, καταδικάστηκε σε 10ετή κάθειρξη με την κατηγορία της διαρροής κρατικών απορρήτων και σε κάθειρξη 14 ετών με την κατηγορία της παράνομης πώλησης επίσημων δώρων. Για την πρώτη υπόθεση καταδικάστηκε και ο πρώην ΥΠΕΞ του Πακιστάν, Σαχ Μαχμούντ Κουρέσι, ενώ για τη δεύτερη υπόθεση καταδικάστηκε και η σύζυγος του Ιμράν Καν.

Το κόμμα του πρώην πρωθυπουργού, Τεχρίκ-ε-Ινσάφ (PTI), ανακοίνωσε ότι θα προσβάλει τις δικαστικές αποφάσεις - οι οποίες συνοδεύονται από απαγορεύσεις διεκδίκησης δημόσιου αξιώματος - και τις χαρακτήρισε «στημένες».

Ο Καν είχε καταδικαστεί προηγούμενα σε τριετή φυλάκιση για μια υπόθεση διαφθοράς. Η εκτέλεση εκείνης της ποινής αναστάλθηκε, ωστόσο ο ίδιος παρέμεινε φυλακισμένος και η Εκλογική Επιτροπή του Πακιστάν τού είχε απαγορεύσει να διεκδικήσει την εκλογή του για την επόμενη πενταετία.

Ο ίδιος ο Καν και το κόμμα του καταγγέλλουν παρεμβάσεις των ΗΠΑ και της ηγεσίας του πακιστανικού στρατού στην ανατροπή της κυβέρνησής του και στις δικαστικές διώξεις που αντιμετωπίζει έκτοτε.

ΓΥΡΩ ΑΠΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ

ΑΜΜΑΝ.-- Οι ιορδανικές αρχές ανακοίνωσαν χτες πως τουλάχιστον 30 δημοσιογράφοι, δικηγόροι και ακτιβιστές έπεσαν θύματα ηλεκτρονικής παρακολούθησης, καθώς στα κινητά τους τηλέφωνα είχε εγκατασταθεί εν αγνοία τους το λογισμικό παρακολούθησης «Pegasus» της ισραηλινής εταιρείας «NSO Group» από το 2020.

ΛΟΝΔΙΝΟ.-- Εννέα άνθρωποι, μεταξύ των οποίων δύο παιδιά, τραυματίστηκαν το βράδυ της Τετάρτης σε περιστατικό με «καυστική ουσία» στο Κλάπαμ, στο νότιο Λονδίνο. Σύμφωνα με ανακοίνωση της αστυνομίας, μεταξύ των εννιά είναι μία γυναίκα με τα δύο παιδιά της και τρεις αστυνομικοί. Δεν έγιναν άμεσα συλλήψεις υπόπτων.

ΓΑΛΛΙΑ - ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Ετοιμότητα για αποφασιστικότερη στήριξη του ντόπιου κεφαλαίου

Μέτρα για μια «Γαλλία που κάνει ομοιοκαταληξία με την εξουσία» (une France que rime avec puissance), με αποφασιστικότερη στήριξη των γαλλικών μονοπωλίων, επεξεργάζεται η κυβέρνηση Μακρόν, μετά την αντικατάσταση της πρωθυπουργού Ελιζαμπέτ Μπορν από τον 34χρονο μέχρι πρότινος υπουργό Παιδείας, Γκαμπριέλ Ατάλ, με φόντο την όξυνση διεργασιών στην αστική πολιτική σκηνή της χώρας και μπροστά στις ευρωεκλογές του Ιούνη.

Παρουσιάζοντας το πρόγραμμα του νέου κυβερνητικού σχήματος στη γαλλική Βουλή, ο Ατάλ έκανε καθαρό πως προτεραιότητά του θα είναι η διασφάλιση ακόμα πιο φτηνών εργατικών χεριών για τους επιχειρηματικούς ομίλους. Αναφέροντας πως «η εργασία πρέπει πάντα να αποδίδει καλύτερα από την αδράνεια», εξήγγειλε μεταξύ άλλων την κατάργηση του «ειδικού επιδόματος αλληλεγγύης», αναφέροντας χαρακτηριστικά ότι το εν λόγω επίδομα «επεκτείνει την αποζημίωση ανεργίας και επιτρέπει, χωρίς να εργάζεται κανείς, να επικυρώνονται τρίμηνα για τη συνταξιοδότηση».

Στο ίδιο πλαίσιο, της ακόμα πιο αποφασιστικής υπεράσπισης των ντόπιων μονοπωλίων, τόνισε ότι σκοπεύει «να φέρει το σχολείο πιο κοντά σε επιχειρήσεις».

ΕΛΛΗΝΟΚΟΥΒΑΝΙΚΟΣ ΣΥΝΔΕΣΜΟΣ ΦΙΛΙΑΣ ΚΑΙ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ
Εκδήλωση για τα 65 χρόνια από τη νίκη της Κουβανικής Επανάστασης

Ο Ελληνοκουβανικός Σύνδεσμος Φιλίας και Αλληλεγγύης καλεί σε εκδήλωση που οργανώνει για τα 65 χρόνια από τη νίκη της Κουβανικής Επανάστασης, την Κυριακή 4 Φλεβάρη, στις 11 π.μ., στην αίθουσα του Πνευματικού Κέντρου Ηπειρωτών (Κλεισθένους 15, 7ος όροφος). Θα χαιρετίσει ο πρέσβης της Κούβας στην Ελλάδα, Αραμίς Φουέντε Ερνάντες. Θα μιλήσουν ο Νίκος Καρανδρέας, πρόεδρος του Ελληνοκουβανικού Συνδέσμου, ο Νίκος Λεοντίδης, μέλος του ΔΣ, και η Ελένη Θεοχάρη - Παϊπούρογλου, υπεύθυνη της πρόσφατης μπριγάδας στην Κούβα. Θα ακολουθήσει καλλιτεχνικό πρόγραμμα.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ