ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 21 Γενάρη 2003
Σελ. /40
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΙΣΟΖΥΓΙΟ ΤΡΕΧΟΥΣΩΝ ΣΥΝΑΛΛΑΓΩΝ
Ακόμη πιο ψηλά τα ελλείμματα

Στο 11μηνο του 2002, το εμπορικό έλλειμμα αυξήθηκε κατά 885,1 εκατ.ευρώ και άγγιξε το 16% του ΑΕΠ

Με επιταχυνόμενους ρυθμούς συνεχίζεται η ανισόμετρη ανταλλαγή προϊόντων και υπηρεσιών σε βάρος της χώρας, στο πλαίσιο της λεγόμενης εντός ΟΝΕ εποχής, της απελευθέρωσης των αγορών και των αναδιαρθρώσεων. Ετσι, κάθε χρόνο, σαν χώρα ξοδεύουμε όλο και περισσότερα για εισαγωγές, ενώ εισπράττουμε όλο και λιγότερα από τις εξαγωγές ελληνικών εμπορευμάτων. Το γεγονός αυτό προκύπτει ανάγλυφα και από τα επίσημα στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδας, που αποδείχνουν τη συντελούμενη παραγωγική υποβάθμιση της χώρας στο διεθνή καταμερισμό εργασίας.

Σύμφωνα με τα στοιχεία αυτά, οι εμπορικές και οι άλλες δοσοληψίες της χώρας με τα άλλα κράτη παρουσιάζουν συνεχή επιδείνωση σε βάρος της Ελλάδας. Ετσι, στο περσινό εντεκάμηνο (Γενάρης - Νοέμβρης 2002), μόνο το έλλειμμα από τις εμπορικές συναλλαγές αυξήθηκε κατά 4,5%, ήτοι 885,1 εκατ. ευρώ, με συνέπεια να αγγίξει το 16% του ΑΕΠ. Ειδικότερα, από τα στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδας, που αφορούν στις κάθε είδους δοσοληψίες της χώρας για το 11μηνο Γενάρης - Νοέμβρης 2002, προκύπτουν τα εξής:

  • Το έλλειμμα του ισοζυγίου τρεχουσών συναλλαγών της χώρας (περιλαμβάνει όλες τις δοσοληψίες με τα άλλα κράτη) έφτασε στα 7,85 δισ. ευρώ (από 7,05 δισ. στο 11μηνο του 2001), κατέγραψε, δηλαδή, ραγδαία αύξηση σε ποσοστό 11,3%.
  • Το εμπορικό έλλειμμα έφτασε σε 20,7 δισ. ευρώ (έναντι ελλείμματος 19,8 δισ. το 11μηνο του 2001). Χαρακτηριστικό της κατάστασης που διαμορφώνεται αποτελεί το γεγονός ότι η αξία των εξαγωγών μειώθηκε κατά 11,2% ή 1.189,4 εκατ. ευρώ (9,44 δισ. ευρώ στο 11μηνο του 2002, αντί 10,64 εκατ. ευρώ το 2002), έναντι μικρής σχετικά μείωσης 1% ή 304,4 εκατ. ευρώ της αξίας των εισαγωγών (διαμορφώθηκε σε 30,15 δισ. ευρώ αντί 30,46 δισ. ευρώ το 11μηνο του 2001).
  • Το ισοζύγιο των υπηρεσιών είναι πλεονασματικό και εμφανίζεται στο 11μηνο του 2002 στα 9,7 δισ. ευρώ (από πλεόνασμα 8,6 δισ. το 2001). Στην κατηγορία αυτή, εμφανίζεται σημαντική αύξηση του πλεονάσματος από «ταξιδιωτικές και λοιπές υπηρεσίες», που όμως, σύμφωνα με την Τράπεζα της Ελλάδας, οφείλεται «εν μέρει στην αλλαγή της μεθοδολογίας καταγραφής των μεγεθών του ταξιδιωτικού ισοζυγίου».
  • Στο ισοζύγιο χρηματοοικονομικών συναλλαγών, σε ό,τι αφορά στις άμεσες επενδύσεις, παρουσιάζει καθαρή εκροή ύψους 517 εκατ. ευρώ και σύμφωνα με την Τράπεζα της Ελλάδας προέρχεται «κυρίως από επενδύσεις κατοίκων στο εξωτερικό», δηλαδή εξαιτίας της φυγής κεφαλαίων από την Ελλάδα σε χώρες χαμηλότερου κόστους εργασίας. Αντίθετα, σημαντική εισροή 11 δισ. ευρώ εμφανίζεται στην κατηγορία «επενδύσεων χαρτοφυλακίου» και συνδέεται με τοποθετήσεις που έκαναν στην Ελλάδα οι διάφοροι ξένοι ρεντιέρηδες, που απομυζούν το δημόσιο χρέος της χώρας.
ΔΕΙΚΤΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟΥ ΚΛΙΜΑΤΟΣ
Ελαφρά υποχώρηση

Μικρή υποχώρηση κατέγραψε για το μήνα Δεκέμβρη ο δείκτης επιχειρηματικών προσδοκιών στην Ελλάδα, όπου από τις 102,2 μονάδες το Νοέμβρη, «έπεσε» στις 101,1 μονάδες. Σε επίπεδα Ευρωζώνης για το ίδιο διάστημα, ο δείκτης παρέμεινε σχεδόν αμετάβλητος, ήτοι 98,5 από 98,4, ενώ σε επίπεδα ΕΕ, ο δείκτης υποχώρησε στις 98,8 από τις 99 μονάδες του Νοέμβρη.

Σύμφωνα με το Ιδρυμα Οικονομικών και Βιομηχανικών Ερευνών (ΙΟΒΕ), τον περασμένο Δεκέμβρη οι εκτιμήσεις και οι προσδοκίες των βιομηχανιών παρουσιάζουν υποχώρηση έναντι του Νοέμβρη, με αποτέλεσμα τη μείωση του σχετικού δείκτη από τις 104,6 μονάδες σε 98,5. Η τιμή αυτή είναι η χαμηλότερη που καταγράφεται στη διάρκεια του 2002, ελαφρώς όμως υψηλότερη από τον ίδιο μήνα του 2001. Η πτώση του δείκτη οφείλεται στις μετριοπαθέστερες εκτιμήσεις των επιχειρήσεων όσον αφορά το ύψος των παραγγελιών που διαθέτουν, στις λιγότερες αισιόδοξες προβλέψεις έναντι του Νοέμβρη για την εξέλιξη της παραγωγής τους 3-4 προσεχείς μήνες και στην ελαφρά διόγκωση των αποθεμάτων ετοίμων προϊόντων.

Στον τομέα των κατασκευών, μετά από τη σοβαρή άνοδο του δείκτη επιχειρηματικών προσδοκιών που καταγράφηκε το Νοέμβρη, το Δεκέμβρη υπήρξε μικρή μείωση και συγκεκριμένα από τις 133,8 «έπεσε» στις 130,2. Η πτώση αυτή οφείλεται στη διεύρυνση του ποσοστού των επιχειρήσεων που κρίνουν χαμηλό το πρόγραμμα των εργασιών τους. Μετριοπαθέστερες επίσης είναι και οι εκτιμήσεις για την πορεία των εργασιών το τελευταίο τρίμηνο του έτους.

Στον τομέα του λιανικού εμπορίου, το κλίμα χειροτέρευσε έναντι του Νοέμβρη, με το δείκτη επιχειρηματικών προσδοκιών να περιορίζεται από 102,3 μονάδες σε 99,6. Η εξέλιξη αυτή οφείλεται στις δυσμενέστερες εκτιμήσεις για το επίπεδο των πωλήσεων, το οποίο θεωρείται από μεγάλο ποσοστό επιχειρήσεων κατώτερο του κανονικού για την εποχή.

Αύξηση 2,5% στα υλικά κατασκευής

Αύξηση σε ποσοστό 2,5% εμφάνισαν μέσα στο 2002 οι τιμές υλικών κατασκευή νέων κτιρίων κατοικιών. Αυτό προκύπτει από τα στοιχεία, για το 12μηνο Γενάρη - Δεκέμβρη 2002 της Εθνικής Στατιστικής Υπηρεσίας (ΕΣΥΕ), σύμφωνα με τα οποία:

  • Το μέσο επίπεδο τιμών της περιόδου σε σχέση με το 2001 αυξήθηκε 2,5% έναντι αύξησης 2,1% το 2001 και 2,4% το 2000.
  • Για το μήνα Δεκέμβρη του 2002 (σύγκριση με το Δεκέμβρη του 2001) καταγράφεται αύξηση 2,1% έναντι 2,4%.

Για το ίδιο διάστημα τα στοιχεία της ΕΣΥΕ εμφανίζουν πενιχρές αυξήσεις του δείκτη «αμοιβής εργασίας» στην κατασκευή νέων κατοικιών που ανάλογα με το στάδιο εργασίας διαμορφώνονται από 0,4% μέχρι 1,3%.

ΠΩΛΗΤΕΣ ΛΑΪΚΩΝ ΑΓΟΡΩΝ
Αύριο η συγκέντρωση στο υπουργείο Οικονομικών

Για αύριο Τετάρτη, στις 6.30 το πρωί, μετέθεσαν την αρχικά προγραμματισμένη για σήμερα συγκέντρωσή τους έξω από το υπουργείο Οικονομικών οι παραγωγοί πωλητές και οι πωλητές λαϊκών αγορών. Σύμφωνα με την απόφαση των δύο αντίστοιχων ομοσπονδιών, εκείνης των συλλόγων παραγωγών αγροτικών προϊόντων πωλητών λαϊκών αγορών και των σωματείων πωλητών λαϊκών αγορών, οι επαγγελματίες διαμαρτύρονται για τα νέα φορολογικά μέτρα και συγκεκριμένα για την επιβολή της χρήσης ταμειακών μηχανών από τους πωλητές των λαϊκών αγορών. Ζητούν την αναστολή των μέτρων μέχρι την ψήφιση του νομοσχεδίου του υπουργείου Ανάπτυξης για την «αναβάθμιση και εκσυγχρονισμό των λαϊκών αγορών και το πλανόδιο εμπόριο».

ΚΤΗΝΟΤΡΟΦΟΙ ΜΑΓΝΗΣΙΑΣ
Αφήνονται χωρίς αποζημιώσεις

Ερώτηση του ΚΚΕ στη Βουλή

Να μην εξαιρεθούν οι κτηνοτρόφοι της Μαγνησίας από την καταβολή αποζημίωσης ΠΣΕΑ για τις ζημιές από τον παγετό του Δεκέμβρη του 2001 έως το Γενάρη του 2002, ζητούν με παρέμβασή τους στη Βουλή, οι βουλευτές του ΚΚΕ Ν. Γκατζής και Τ. Τσιόγκας. Με Ερώτηση που κατέθεσαν οι δύο βουλευτές, σημειώνουν πως:

  • Οι κτηνοτρόφοι της Μαγνησίας είναι αγανακτισμένοι λόγω της εξαίρεσής τους από την καταβολή αποζημίωσης για τις ζημιές που υπέστησαν από την προαναφερόμενη περίοδο.
  • Εκτός όλων των άλλων συνεπειών, η απώλεια στην παραγωγή γάλακτος ήταν δραματική, αφού και τους επόμενους μήνες δεν επανήλθε στα φυσιολογικά επίπεδα.
  • Πολλοί κτηνοτρόφοι της Μαγνησίας, και ιδιαίτερα της περιοχής της Αγχιάλου, αναγκάστηκαν να συνάψουν δάνεια με την ΑΤΕ προκειμένου να τα βγάλουν πέρα, αφού έχασαν τη βασικότερη πηγή εισοδήματος, λόγω των συνεπειών του παγετού στην παραγωγή γάλακτος.

Οι δύο βουλευτές του ΚΚΕ αφού επιμένουν ότι δεν μπορεί οι κτηνοτρόφοι αυτοί να μένουν εκτός αποζημιώσεων, ρωτούν τον αρμόδιο υπουργό Γεωργίας: «Τι μέτρα θα πάρει άμεσα, ώστε να πάρουν και οι κτηνοτρόφοι τις απαραίτητες αποζημιώσεις από τις ζημιές που έπαθαν στην παραγωγή γάλακτος λόγω παγετού;».

ΕΦΟΡΙΑ
Μέχρι τέλος Γενάρη οι βεβαιώσεις

Μέχρι το τέλος Γενάρη οι επιχειρήσεις και τα ασφαλιστικά ταμεία καλούνται να χορηγήσουν τα απαραίτητα έντυπα και δικαιολογητικά στους φορολογούμενους για τη συμπλήρωση των δηλώσεων φορολογίας εισοδήματος. Σύμφωνα με σχετική εγκύκλιο του υπουργείου Οικονομικών, η προθεσμία ισχύει και προκειμένου για δικαιολογητικά έκπτωσης δαπανών που δικαιούνται οι φορολογούμενοι, όπως για ιατρική περίθαλψη, για τα ποσά τόκων στεγαστικών δανείων από τράπεζες, για ασφάλιστρα ζωής και ασθένειας κλπ.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ