Τρίτη 21 Γενάρη 2003
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 22
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΔΕΙΚΤΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟΥ ΚΛΙΜΑΤΟΣ
Ελαφρά υποχώρηση

Μικρή υποχώρηση κατέγραψε για το μήνα Δεκέμβρη ο δείκτης επιχειρηματικών προσδοκιών στην Ελλάδα, όπου από τις 102,2 μονάδες το Νοέμβρη, «έπεσε» στις 101,1 μονάδες. Σε επίπεδα Ευρωζώνης για το ίδιο διάστημα, ο δείκτης παρέμεινε σχεδόν αμετάβλητος, ήτοι 98,5 από 98,4, ενώ σε επίπεδα ΕΕ, ο δείκτης υποχώρησε στις 98,8 από τις 99 μονάδες του Νοέμβρη.

Σύμφωνα με το Ιδρυμα Οικονομικών και Βιομηχανικών Ερευνών (ΙΟΒΕ), τον περασμένο Δεκέμβρη οι εκτιμήσεις και οι προσδοκίες των βιομηχανιών παρουσιάζουν υποχώρηση έναντι του Νοέμβρη, με αποτέλεσμα τη μείωση του σχετικού δείκτη από τις 104,6 μονάδες σε 98,5. Η τιμή αυτή είναι η χαμηλότερη που καταγράφεται στη διάρκεια του 2002, ελαφρώς όμως υψηλότερη από τον ίδιο μήνα του 2001. Η πτώση του δείκτη οφείλεται στις μετριοπαθέστερες εκτιμήσεις των επιχειρήσεων όσον αφορά το ύψος των παραγγελιών που διαθέτουν, στις λιγότερες αισιόδοξες προβλέψεις έναντι του Νοέμβρη για την εξέλιξη της παραγωγής τους 3-4 προσεχείς μήνες και στην ελαφρά διόγκωση των αποθεμάτων ετοίμων προϊόντων.

Στον τομέα των κατασκευών, μετά από τη σοβαρή άνοδο του δείκτη επιχειρηματικών προσδοκιών που καταγράφηκε το Νοέμβρη, το Δεκέμβρη υπήρξε μικρή μείωση και συγκεκριμένα από τις 133,8 «έπεσε» στις 130,2. Η πτώση αυτή οφείλεται στη διεύρυνση του ποσοστού των επιχειρήσεων που κρίνουν χαμηλό το πρόγραμμα των εργασιών τους. Μετριοπαθέστερες επίσης είναι και οι εκτιμήσεις για την πορεία των εργασιών το τελευταίο τρίμηνο του έτους.

Στον τομέα του λιανικού εμπορίου, το κλίμα χειροτέρευσε έναντι του Νοέμβρη, με το δείκτη επιχειρηματικών προσδοκιών να περιορίζεται από 102,3 μονάδες σε 99,6. Η εξέλιξη αυτή οφείλεται στις δυσμενέστερες εκτιμήσεις για το επίπεδο των πωλήσεων, το οποίο θεωρείται από μεγάλο ποσοστό επιχειρήσεων κατώτερο του κανονικού για την εποχή.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ