ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 21 Γενάρη 2017
Σελ. /24
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
Εκτακτοι αρχαιολόγοι και φοιτητές κινητοποιούνται την Τετάρτη 25/1

Διεκδικώντας διασφάλιση των μισθολογικών και γενικότερα εργασιακών δικαιωμάτων των αρχαιολόγων που δουλεύουν στο έργο «ψηφιοποίησης κινητών μνημείων», ο Σύλλογος Εκτάκτων Αρχαιολόγων και ο Φοιτητικός Σύλλογος Ιστορικού - Αρχαιολογικού Αθήνας προχωρούν σε κινητοποίηση την Τετάρτη 25 Γενάρη, στις 12 το μεσημέρι, στον Ειδικό Λογαριασμό Κονδυλίων Ερευνας του Πανεπιστημίου Αθήνας.

Τον τελευταίο καιρό, στη χώρα μας έχει ξεκινήσει ένα έργο από το υπουργείο Πολιτισμού για την ψηφιακή καταγραφή χιλιάδων ακατάγραφων και αδημοσίευτων κινητών μνημείων της αρχαιότητας. Με οδηγίες της ΕΕ, του ΔΝΤ και της ΕΚΤ (με στόχο την παγίωση φθηνότερης και παραγωγικότερης εργασίας) το έργο παραδόθηκε σε ιδιωτικές εταιρείες (COSMOS BUSINESS SYSTEMS, Δυναμική Πληροφορική, GLOBO, AMS, IKNOWHOW, ΕΛΚΕ-ΕΠΚΑ, UNISYSTEMS ΓΕΩΑΝΑΛΥΣΗ και ΠΟΛΥΠΤΥΧΟΝ). Αμεση συνέπεια τούτου ήταν η μείωση του μισθού των συμβασιούχων αρχαιολόγων που εργάζονται στο έργο από 1.100 ευρώ μεικτά, όπως είχε συμφωνηθεί αρχικά, σε 670. Επιπλέον, πολλές είναι οι μαρτυρίες αρχαιολόγων που εργάζονται εκεί για δουλειά χωρίς ένσημα, αλλά και για εμπαιγμό εις βάρος τους από τη μεριά της εργοδοσίας όταν αυτή καλείται να λογοδοτήσει για τις άθλιες συνθήκες εργασίας. Σε πρόσφατη Ερώτηση του ΚΚΕ στη Βουλή προς την υπουργό Πολιτισμού, Λυδία Κονιόρδου, για το συγκεκριμένο θέμα, η απάντηση ήταν: «Το υπουργείο Πολιτισμού μόνο παραινέσεις μπορεί να κάνει προς τους εργολάβους».

Την ίδια ώρα που συμβαίνουν αυτά, οι κατά τόπους Εφορίες Αρχαιοτήτων υποβαθμίζονται όλο και πιο πολύ, γίνεται συζήτηση για το άνοιγμα του επαγγέλματος του αρχαιολόγου, ενώ ταυτόχρονα οι αρχαιότητες από δημόσιο πολιτιστικό αγαθό τείνουν να γίνουν εμπόρευμα.

«Αυτή είναι η κατάσταση που περιμένει εμάς, τους μελλοντικούς αρχαιολόγους, αν δεν κάνουμε κάτι για να την αλλάξουμε», σημειώνει σχετικά ο Φοιτητικός Σύλλογος Ιστορικού - Αρχαιολογικού Αθήνας, προσθέτοντας: «Είναι καθήκον μας από τώρα να υπερασπιστούμε τα δικαιώματα των συμβασιούχων αρχαιολόγων, που από επιστήμονες καταλήγουν σε φθηνό εργατικό δυναμικό για τα κέρδη των ιδιωτών. Στεκόμαστε στο πλάι του Συλλόγου Εκτάκτων Αρχαιολόγων και στηρίζουμε έμπρακτα την κινητοποίηση, διεκδικώντας την επαναπροκήρυξη του έργου με προσλήψεις απευθείας από το υπουργείο Πολιτισμού και την αποτροπή οποιασδήποτε πρόσληψης αρχαιολόγου από ιδιώτες με μισθό κατώτερο από τα προβλεπόμενα στη Συλλογική Σύμβαση Εργασίας.

Στην κυβέρνηση, την ΕΕ και το ΥΠΠΟΑ απαντάμε ότι ο πολιτισμός δεν είναι εμπόρευμα, ανήκει σε όλους μας. Ούτε οι αρχαιολόγοι ούτε οι αρχαιότητες θα ξεπουληθούν στις εταιρείες και αυτό είναι δέσμευση».

Τελευταίες παραστάσεις

Το διήγημα του Μιχαήλ Μητσάκη «Αυτόχειρ» παρουσιάζεται, στον Πολυχώρο VAULT, σε σκηνοθεσία και ερμηνεία Κώστα Παπακωνσταντίνου, έως και την Πέμπτη 26 Γενάρη 2017, κάθε Τετάρτη και Πέμπτη στις 21.15.

Το 2016 συμπληρώθηκαν 100 χρόνια από το θάνατο του σημαντικού πεζογράφου Μιχαήλ Μητσάκη. Η παράσταση είναι αφιερωμένη στη μνήμη ενός από τους σημαντικότερους Ελληνες λογοτέχνες και καλεί τους θεατές να ανακαλύψουν το έργο του Μιχαήλ Μητσάκη. 100 χρόνια μετά το θάνατό του, ο Μ. Μητσάκης παραμένει άγνωστος στους περισσότερους και αγαπημένος στους λίγους.

Το διήγημα, γραμμένο σε πρωτοπρόσωπη αφήγηση, μας προσφέρει έναν υπέροχο θεατρικό μονόλογο. Η ιστορία διαδραματίζεται στην πόλη της Πάτρας λίγο πριν το 1900. Ο Μητσάκης, ο οποίος διατηρεί το όνομά του στο κείμενο, φτάνει στην πόλη, όπου μαθαίνει για την αυτοκτονία ενός ξένου. Ο αυτόχειρας έχει αφήσει ένα σημείωμα με πέντε μόνο λέξεις: «Αυτοκτονώ, ας μην ενοχληθεί κανείς». Καθώς ο συγγραφέας - αφηγητής περιπλανιέται στην πόλη, παρατηρώντας τη ζωή και τους ανθρώπους της, αναρωτιέται για το ποιος θα μπορούσε να ενοχληθεί από το θάνατο ενός αγνώστου. Το έργο πραγματεύεται το ζήτημα του κύκλου της ζωής και του θανάτου, της φθαρτότητας του ανθρώπου και της διαχρονικότητας της ανθρωπότητας.

Ο Μητσάκης, μέσα από ένα απλό αφηγηματικό σχήμα, μελετά φιλοσοφικά το φαινόμενο της ζωής, παρατηρώντας και περιγράφοντας την καθημερινότητα των ανθρώπων, δίνοντάς μας έτσι κι ένα υπέροχο «ρεπορτάζ» για την Πάτρα του 1900. Πρώτη δημοσίευση, εφημερίδα «Ακρόπολις» 1895.

Κινησιολογία: Μαργαρίτα Τρίκκα. Μουσική: Βασίλης Κουτσιλιέρης. Σκηνικά, κοστούμια: Ζωή Αρβανίτη. Φωτισμοί: Γιώργος Αγιαννίτης. Βίντεο παράστασης: Κωνσταντίνος Αντωνόπουλος. Φωτογραφίες: Νίκος Βαρδακαστάνης.

Προβολές για τον Λένιν στην «Αλκυονίδα»

Σήμερα και αύριο γίνεται το διήμερο αφιέρωμα προβολών στην «Αλκυονίδα», με αφορμή τη συμπλήρωση 93 χρόνων από το θάνατο του Λένιν, στο πλαίσιο του ετήσιου αφιερώματος της «New Star» με τίτλο «100 χρόνια Οκτωβριανή Επανάσταση και κινηματογράφος, επιστροφή στο μέλλον».

Σήμερα Σάββατο, στις 20.00, προβάλλεται η ταινία «Τρία τραγούδια για τον Λένιν» του Τζίγκα Βερτόφ, με συνοδεία ζωντανής μουσικής από τον πολυοργανίστα Τηλέμαχο Μούσα και τον μπασίστα Αλέξανδρο Τράμπα. (Είσοδος 10 ευρώ, φοιτητικό/ανέργων 5 ευρώ).

Αύριο Κυριακή, από τις 12.00 έως τις 17.30, θα προβληθούν οι σοβιετικές ταινίες: «Βλαντίμηρος Ιλιτς Λένιν» (1955), των Β. Μπελιάεφ, Μ. Σλαβίνσκαϊα. «Ο Λένιν ζει» (1969) του Μ. Ρομμ. «Σελίδες μιας μεγαλειώδους ζωής» (1958) του Σ. Πουμπιάνσκαϊα. «Οκτώβρης» (1927) του Σ. Αϊζενστάιν. «Β. Ι. Λένιν» (1983) του Α. Ζενιάκιν. «Ο Λένιν και ο χρόνος» (1980) του Λ. Κρίστη. «Το δύσκολο πόστο του επαναστάτη» (1982) του Ι. Βεσσαράμποβ. (Ημερήσιο εισιτήριο για όλες τις ταινίες 5 ευρώ, ανέργων 3 ευρώ).

Ιταλοί κλόουν στο 4ο Φεστιβάλ Κουκλοθέατρου - Αφήγησης

Συνεχίζεται στο «Εργαστήρι Μαιρηβή» το 4ο Διεθνές Φεστιβάλ Κουκλοθέατρου και Αφήγησης, με προσκεκλημένους τους Ιταλούς κωμικούς - κλόουν Lucchettino, με την παράσταση: «Lucchettino Classic», τα Σάββατα 4 και 11 Φλεβάρη 2017, στις 7μ.μ.

Oι Luca και Tino ζουν σε μία κατάσταση απόλυτης σύγχυσης, μερικές φορές έχουν κάποια αναλαμπή αλλά τις περισσότερες φορές μπερδεύονται ακόμη κι από τα πιο απλά καθημερινά συμβάντα, καθώς σας παρασύρουν μαζί τους σ' ένα απίστευτο ταξίδι μέσα στον κόσμο του κωμικού παραλόγου. Οι «Lucchettino» παρουσιάζουν ένα εκρηκτικό σόου: τα καλύτερα σκετς των τελευταίων 20 ετών της καλλιτεχνικής τους πορείας. Για ενήλικες και παιδιά!

Το εκκεντρικό κωμικό ντουέτο των Luca - Tino έχει τις ρίζες του στο σωματικό θέατρο, στην παραδοσιακή τέχνη του κλόουν, στο τσίρκο και στην Commedia dell' Arte. Στέκονται σταθερά στο δρόμο που χάραξαν κωμικοί όπως οι Jacques Tati, o Mr. Bean και ο Jango Edwards. Από το 1992 οι Luca & Tino έχουν πάρει μέρος στα πιο σημαντικά φεστιβάλ κωμικού θεάτρου στην Ιταλία και στο εξωτερικό. Εχουν κερδίσει πολλά βραβεία στην Ιταλία και στον υπόλοιπο κόσμο και εμφανίζονται συχνά στην ιταλική τηλεόραση.

Διάρκεια: 60'. Κρατήσεις: 210.5222.181, 694.2420.062. «Εργαστήρι Μαιρηβή» (Σαχτούρη 4 & Σαρρή, Ψυρρή).

Βιβλιοπαρουσιάσεις

Δύο αξιόλογες βιβλιοπαρουσιάσεις γίνονται σήμερα και αύριο, στο Στέκι Πολιτισμού και Νεανικής Δημιουργίας της ΚΝΕ (Τροίας 36). Αναλυτικά:

Σήμερα Σάββατο, στις 18.30, παρουσιάζεται το έργο «Η Μάνα» του Μαξίμ Γκόρκι. Με τη μοναδική γραφή του Γκόρκι δίνεται ο αγώνας των κομμουνιστών στην προεπαναστατική Ρωσία, σε όλες του τις πτυχές: Στη δράση στις προλεταριακές μάζες των εργοστασίων, στο συνεχή αγώνα για τη μαρξιστική μόρφωση, στη σύγκρουση με τους μηχανισμούς του τσαρικού κράτους.

Αύριο Κυριακή, στις 18.00, παρουσιάζεται για μαθητές Γυμνασίων το «Ανθρωπος αυτός ο γίγας» των Μάρσακ Ιλίν και Ελενας Σεγκάλ. Το βιβλίο αναδεικνύει ότι η ανθρώπινη κοινωνία εξελίσσεται και με καταπληκτικό τρόπο περιγράφει το πώς ο άνθρωπος επιδρούσε πάντα στη φύση με την εργασία του και ταυτόχρονα εξελισσόταν ο ίδιος απ' αυτήν τη διαδικασία.

«Ζωή... Χαρισάμενη!»

Ο Κώστας Τσιάνος επιστρέφει ύστερα από 4 χρόνια στη θεατρική Αθήνα και στο Θέατρο Προσκήνιο (Στουρνάρη & Καπνοκοπτηρίου 8, κρατήσεις: 210.8256. 838), με το έργο του «Ζωή... Χαρισάμενη!», κάθε Δευτέρα και Τρίτη. Ενας θεατρικός μονόλογος με την Αγγελική Λεμονή.

Η Ζωή, μια αγράμματη γυναίκα, αγνώστων πατρός και μητρός, βρέθηκε στο περιθώριο της ζωής από την πρώτη μέρα που ήρθε στον κόσμο. Ο Κώστας Τσιάνος αναφέρει για την ηρωίδα του: «Η Ζωή διαμορφώθηκε από πολλές ανάλογες θεατρικές ηρωίδες, πρώτα - πρώτα από τη Φιλουμένα Μαρτουράνο, τη Μάνα Κουράγιο, τη Γυναίκα της Πάτρας και τη βιογραφία της Σπεράντζας Βρανά. Αλλά και από ανάλογες ανθρώπινες περιπέτειες και αφηγήσεις. Η Ζωή μέσα από την τραγικότητα του βίου της αναδεικνύεται πρόσωπο ιερό, σεβαστό όπως τόσα και τόσα που δοξάζουν την έννοια της ύπαρξης».

Κείμενο - Σκηνοθεσία: Κώστας Τσιάνος. Σκηνικά - Κοστούμια: Μαίρη Τσαγκάρη. Φωτισμοί: Νίκος Μπονάρος.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ