Σάββατο 21 Γενάρη 2017
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 22
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
Εκτακτοι αρχαιολόγοι και φοιτητές κινητοποιούνται την Τετάρτη 25/1

Διεκδικώντας διασφάλιση των μισθολογικών και γενικότερα εργασιακών δικαιωμάτων των αρχαιολόγων που δουλεύουν στο έργο «ψηφιοποίησης κινητών μνημείων», ο Σύλλογος Εκτάκτων Αρχαιολόγων και ο Φοιτητικός Σύλλογος Ιστορικού - Αρχαιολογικού Αθήνας προχωρούν σε κινητοποίηση την Τετάρτη 25 Γενάρη, στις 12 το μεσημέρι, στον Ειδικό Λογαριασμό Κονδυλίων Ερευνας του Πανεπιστημίου Αθήνας.

Τον τελευταίο καιρό, στη χώρα μας έχει ξεκινήσει ένα έργο από το υπουργείο Πολιτισμού για την ψηφιακή καταγραφή χιλιάδων ακατάγραφων και αδημοσίευτων κινητών μνημείων της αρχαιότητας. Με οδηγίες της ΕΕ, του ΔΝΤ και της ΕΚΤ (με στόχο την παγίωση φθηνότερης και παραγωγικότερης εργασίας) το έργο παραδόθηκε σε ιδιωτικές εταιρείες (COSMOS BUSINESS SYSTEMS, Δυναμική Πληροφορική, GLOBO, AMS, IKNOWHOW, ΕΛΚΕ-ΕΠΚΑ, UNISYSTEMS ΓΕΩΑΝΑΛΥΣΗ και ΠΟΛΥΠΤΥΧΟΝ). Αμεση συνέπεια τούτου ήταν η μείωση του μισθού των συμβασιούχων αρχαιολόγων που εργάζονται στο έργο από 1.100 ευρώ μεικτά, όπως είχε συμφωνηθεί αρχικά, σε 670. Επιπλέον, πολλές είναι οι μαρτυρίες αρχαιολόγων που εργάζονται εκεί για δουλειά χωρίς ένσημα, αλλά και για εμπαιγμό εις βάρος τους από τη μεριά της εργοδοσίας όταν αυτή καλείται να λογοδοτήσει για τις άθλιες συνθήκες εργασίας. Σε πρόσφατη Ερώτηση του ΚΚΕ στη Βουλή προς την υπουργό Πολιτισμού, Λυδία Κονιόρδου, για το συγκεκριμένο θέμα, η απάντηση ήταν: «Το υπουργείο Πολιτισμού μόνο παραινέσεις μπορεί να κάνει προς τους εργολάβους».

Την ίδια ώρα που συμβαίνουν αυτά, οι κατά τόπους Εφορίες Αρχαιοτήτων υποβαθμίζονται όλο και πιο πολύ, γίνεται συζήτηση για το άνοιγμα του επαγγέλματος του αρχαιολόγου, ενώ ταυτόχρονα οι αρχαιότητες από δημόσιο πολιτιστικό αγαθό τείνουν να γίνουν εμπόρευμα.

«Αυτή είναι η κατάσταση που περιμένει εμάς, τους μελλοντικούς αρχαιολόγους, αν δεν κάνουμε κάτι για να την αλλάξουμε», σημειώνει σχετικά ο Φοιτητικός Σύλλογος Ιστορικού - Αρχαιολογικού Αθήνας, προσθέτοντας: «Είναι καθήκον μας από τώρα να υπερασπιστούμε τα δικαιώματα των συμβασιούχων αρχαιολόγων, που από επιστήμονες καταλήγουν σε φθηνό εργατικό δυναμικό για τα κέρδη των ιδιωτών. Στεκόμαστε στο πλάι του Συλλόγου Εκτάκτων Αρχαιολόγων και στηρίζουμε έμπρακτα την κινητοποίηση, διεκδικώντας την επαναπροκήρυξη του έργου με προσλήψεις απευθείας από το υπουργείο Πολιτισμού και την αποτροπή οποιασδήποτε πρόσληψης αρχαιολόγου από ιδιώτες με μισθό κατώτερο από τα προβλεπόμενα στη Συλλογική Σύμβαση Εργασίας.

Στην κυβέρνηση, την ΕΕ και το ΥΠΠΟΑ απαντάμε ότι ο πολιτισμός δεν είναι εμπόρευμα, ανήκει σε όλους μας. Ούτε οι αρχαιολόγοι ούτε οι αρχαιότητες θα ξεπουληθούν στις εταιρείες και αυτό είναι δέσμευση».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ