ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Κυριακή 23 Μάρτη 2003
Σελ. /32
ΔΙΕΘΝΗ
ΗΝΩΜΕΝΕΣ ΠΟΛΙΤΕΙΕΣ ΤΗΣ ΑΜΕΡΙΚΗΣ
Ο αυταρχικός κατήφορος συνεχίζεται

Συλλήψεις σε αντιπολεμική διαδήλωση στην Ουάσιγκτον

Associated Press

Συλλήψεις σε αντιπολεμική διαδήλωση στην Ουάσιγκτον
Το υπουργείο Δικαιοσύνης των ΗΠΑ επί μήνες μελετούσε σειρά νέων μέτρων που θα ενσωματωθούν και θα επεκτείνουν τις εξουσίες και τις δικαιοδοσίες του νέου νόμου για την «εσωτερική ασφάλεια» των ΗΠΑ, την «Πατριωτική Πράξη» (USA Patriot Act, Pub. L. No. 107-56), που τέθηκε σε ισχύ μερικούς μήνες μετά την 11η του Σεπτέμβρη και εξ αφορμής της.

Σύμφωνα με την οργάνωση προάσπισης των κοινωνικών δικαιωμάτων American Civil Liberties Union, η νέα νομοθεσία έχει ήδη ολοκληρωθεί, για την ακρίβεια από τις 9 Γενάρη έχει παραδοθεί στον υπουργό Δικαιοσύνης Τζον Ασκροφντ, ο οποίος όμως αρνείται όχι την ύπαρξή της αλλά ότι πρόκειται ουσιαστικά για τον Patriot Act ΙΙ, κρυβόμενος πίσω από τον επίσημο τίτλο που φέρει το σχέδιο νόμου, «Πράξη ενίσχυσης της Εσωτερικής Ασφάλειας για το 2003» (Domestic Security Enhancement Act of 2003).

Το νέο σχέδιο νόμου, επί της ουσίας διευρύνει ακόμη περισσότερο τις εξουσίες των ομοσπονδιακών και κυβερνητικών αρχών, εξαλείφοντας τους σχετικούς περιορισμούς όσον αφορά στους ορισμούς των εγκλημάτων, στη δράση των αρχών αλλά και στις συνθήκες παρακολούθησης των πολιτών, που υπήρχαν στην προηγούμενη νομοθεσία, που ήδη είχε κριθεί από νομικούς, αναλυτές και ειδικούς επιστήμονες ως αντισυνταγματική. Ενώ απόδειξη ότι αποτελεί το δεύτερο σκέλος της επίθεσης, στα ατομικά και κοινωνικά δικαιώματα συνιστά το γεγονός, ότι η εν λόγω νομοθεσία θα παρατείνει επ' αόριστο χρόνο την εφαρμογή της, αφού ο Patriot Act θα ήταν σε ισχύ για μια τετραετία, δηλαδή μέχρι το 2005.

Παρακολουθήσεις των πάντων

Παράλληλα, πλείστες οργανώσεις, είτε που εκπροσωπούν μετανάστες και μειονότητες είτε προάσπισης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, φοβούνται ότι ο πόλεμος και μια πιθανή τρομοκρατική ενέργεια εντός των ΗΠΑ θα αποτελέσει το άλλοθι για την προώθησή του και την άμεση υλοποίησή του, αφού μέχρι στιγμής η αντίδραση για τη θέσπισή του είναι μεγάλη, ακόμη και από ακραίους συντηρητικούς κύκλους.

Για ποιο λόγο, λοιπόν, γίνεται τόσο θόρυβος; Και μόνο η αναφορά σε ορισμένες εκ των τροποποιήσεων ή νέων ορισμών αρκεί για να κατανοήσει κανείς ότι πρόκειται για ένα ακόμη βήμα προς την ολοκλήρωση της δημιουργίας ενός αυταρχικού κοινωνικού και πολιτικού περιβάλλοντος.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με το νέο σχέδιο νόμου, δίνεται η απεριόριστη δυνατότητα στις κυβερνητικές και ομοσπονδιακές αρχές να παρακολουθούν και να καταγράφουν τις κινήσεις των αμερικανών υπηκόων υπό τις διαταγές και την εξουσία του νέου σκιώδους Δικαστηρίου Εξωτερικών Μυστικών Υπηρεσιών.

Προστατεύει τους πράκτορες του FBI και της CIA σε περίπτωση διενέργειας παράνομων ερευνών, χωρίς της δικαστική έγκριση.

Δημιουργεί μια νέα κατηγορία «παρακολούθηση για λόγους εσωτερικής ασφάλειας», που επιτρέπει την ηλεκτρονική παρακολούθηση όλων των ενεργειών πολιτών και οργανώσεων.

Νέος ορισμός της τρομοκρατίας

Εισάγει το νέο ευρύτερο και εξαιρετικά ασαφή ορισμό της τρομοκρατίας, ούτως ώστε ορισμένες περιπτώσεις ενεργειών, στο πλαίσιο διαδηλώσεων και κινητοποιήσεων να θεωρούνται και να κατοχυρώνονται νομικά ως τρομοκρατικές ενέργειες, όπως στην περίπτωση των περικυκλώσεων στρατιωτικών βάσεων, όπως έγινε πρόσφατα κατά τις διαδηλώσεις για την απομάκρυνση του πεδίου βολής στη νησίδα Βιέκες του Πουέρτο Ρίκο ή κατά της Σχολής της Αμερικής, όπως αναφέρονται χαρακτηριστικά.

Διευρύνει τη δυνατότητα έκδοσης ενταλμάτων διενέργειας ερευνών, ούτως ώστε να περιλαμβάνονται όλες οι πιθανές υποθέσεις που μπορεί να εμπίπτουν στο νέο ορισμό της τρομοκρατίας.

Επιτρέπεται η απόσπαση και η κατηγοριοποίηση του γενετικού κώδικα DNA και άλλων γενετικών πληροφοριών Αμερικανών πολιτών, χωρίς καν τη δικαστική έγκριση ή τη συναίνεση του ίδιου του πολίτη.

Παρέχεται ασυλία σε επιχειρήσεις που δίνουν πληροφορίες για έρευνες της κυβέρνησης χωρίς την έγκριση των ίδιων των πελατών.

Νομιμοποιείται η κατασκοπία των απλών πολιτών, ακόμη και από συναδέλφους ή γείτονές τους, (Επιχείρηση TIPS).

Δημιουργούνται 15 νέες κατηγορίες που επισείουν τη θανατική ποινή, περιλαμβανομένων και αυτών των «τρομοκρατικών ενεργειών που διαπράττονται σε διαδηλώσεις ή διαμαρτυρίες, σε περίπτωση που μπορεί αυτές να έχουν άμεση ή έμμεση εμπλοκή σε αφαίρεση ζωής». Δηλαδή, σε περίπτωση που κατά τις διαδηλώσεις προκληθούν συγκρούσεις και κάποιος πάθει κάτι ή ακόμη και διαδηλωτής χάσει τη ζωή τους από σφαίρες αστυνομικών ή των ειδικών δυνάμεων καταστολής τότε κατηγορούνται οι διαδηλωτές και ειδικά οι οργανωτές!

Ολοι ύποπτοι... με πρώτους
τους μετανάστες!

Παρέχει τη δυνατότητα αποψίλωσης και των πλέον βασικών συνταγματικών δικαιωμάτων των Αμερικανών υπηκόων, όπως π.χ η υπηκοότητα, στην περίπτωση που στηρίζουν ακόμη και λεκτικά ή συναινούν σε απόλυτα νόμιμες ενέργειες «μη δημοφιλών οργανώσεων που μπορεί να εντάσσονται ή να ενταχθούν στον κατάλογο των τρομοκρατικών οργανώσεων της αμερικανικής κυβέρνησης», γεγονός που θα τους επιτρέψει να φυλακίσουν για αόριστο χρόνο ως μη έχοντες νόμιμα χαρτιά ξένους υπηκόους!

Δίδεται η εξουσία στις αρχές να συλλαμβάνουν μυστικά, ξένους υπηκόους και μετανάστες που ζουν και διαβιούν στις ΗΠΑ ή ακόμη και στο εξωτερικό, να τίθενται υπό κράτηση επ' αόριστον, χωρίς να τους αποδοθεί καν κατηγορία, ή την απέλαση μεταναστών και ξένων χωρίς καν να προβάλλονται στοιχεία ενδεχόμενου ποινικού εγκλήματος ή τρομοκρατίας, αφού κατά τον υπουργό Δικαιοσύνης «ακόμη και οι ξένοι που είναι μόνιμοι κάτοικοι των ΗΠΑ αποτελούν απειλή για την εθνική ασφάλεια της χώρας».

Την ίδια στιγμή, περιορίζεται ακόμη περισσότερο η πρόσβαση -ουσιαστικά απαγορεύεται- των συνηγόρων υπεράσπισης σε στοιχεία των υποθέσεων, που μπορεί να χαρακτηριστούν «κρίσιμες για την ασφάλεια» κ.ά.

Ηδη το νέο νομοσχέδιο έχει δημιουργήσει ένταση και παρά τις αλλεπάλληλες επίσημες αρνήσεις των αξιωματούχων του υπουργείου Δικαιοσύνης, ορισμένες πρακτικές που περιγράφονται έχουν τεθεί ήδη σε ισχύ. «Είμαι αποσβολωμένος. Νόμιζα ότι ο Patriot Act ήταν έγκλημα. Ουσιαστικά συνιστά την επιτομή του ολοκληρωτισμού» δηλώνει στο πρακτορείο UPI ο Ρόμπερτ Χιγκς, αναλυτής πολιτικής οικονομίας του Ανεξάρτητου Ινστιτούτου και συνεχίζει: «Μπορεί να χαρακτηρίσουν ακόμη και την πιο αθώα πράξη, όπως την υπογραφή μιας διαμαρτυρίας ή τη χρηματοδότηση κάποιας φιλανθρωπικής οργάνωσης, ως τρομοκρατική πράξη. Πλέον είμαστε όλοι ύποπτοι».


Χρ.Μ.

ΓΕΡΜΑΝΙΑ
«Μεταρρυθμίσεις» ενάντια στους ανέργους αντί στην ανεργία

Από πρωτότυπη εκδήλωση ανέργων

Associated Press

Από πρωτότυπη εκδήλωση ανέργων
Με τις «μεταρρυθμίσεις» που εξήγγειλε την Παρασκευή (14/3) στο Μπούντεσταγκ ο σοσιαλδημοκράτης καγκελάριος Γκέρχαρντ Σρέντερ εξέφρασε την απόφασή του να προβεί σε καταπολέμηση όχι της κοινωνικής πληγής της ανεργίας, αλλά των εκατομμυρίων ανέργων. Δήλωσε συγκεκριμένα ότι από το 2004 οι άνεργοι ηλικίας αν των 55 ετών θα εισπράττουν επίδομα ανεργίας μόνο επί 18 μήνες και οι κάτω των 55 ετών μόνο επί 12 μήνες. Πέρα από τα χρονικά αυτά όρια, οι άνεργοι θα υποβάλλονται στην υποχρέωση να εκτελούν εργασίες που θα τους υποδείχνονται. Επιπλέον το λεγόμενο «βοήθημα ανεργίας», που είναι κατώτερο του επιδόματος ανεργίας, θα συμπεριληφθεί σε ενιαίο κονδύλι με το επίδομα «κοινωνικής βοήθειας» και θα ισοφαριστεί με το τελευταίο.

Εξακολουθούν να υπάρχουν οι κρατικές κοινωνικές ασφαλίσεις, αλλά προτείνεται να διευρυνθεί ο τομέας της ιδιωτικής ασφάλισης. Το επίδομα ασθενείας, που καταβαλόταν έως τώρα από τις κοινωνικές ασφαλίσεις προτείνεται να υπαχθεί σε ιδιωτική ασφάλιση. Αυτή η νέα «μεταρρύθμιση» αφορά σε ανθρώπους που βρίσκονται μέσα στην εργασιακή τους δραστηριότητα και αρρωσταίνουν βαριά... «Αυτό το μέτρο το θεωρώ ανήθικο», δήλωσε ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας των Συνδικάτων (DGB) Μίχαελ Ζόμερ, ενώ και τα μέτρα για τους ανέργους «είναι απαράδεκτα και θα αμυνθούμε», υπογράμμισε ο ίδιος.

Ο καγκελάριος αιτιολόγησε τις «μεταρρυθμίσεις» με το γεγονός ότι τα «κοινωνικά συστήματα έχουν μείνει από 50ετίας αμετάβλητα στις δομές τους» και γι' αυτό είναι καιρός να «εκσυγχρονιστούν».

Είναι ωστόσο χαρακτηριστικό της... αποδοχής που έτυχαν οι κυβερνητικές εξαγγελίες πως δεν είναι μόνο τα συνδικάτα που τις θεωρούν απαράδεκτες, αλλά και η λεγόμενη «αριστερή πτέρυγα» του σοσιαλδημοκρατικού κόμματος. Αντίθετα ο πρόεδρος του Συνδέσμου Γερμανικής Βιομηχανίας, Μίχαελ Ρογκόβσκι, χαρακτήρισε τις περικοπές σαν «μέτρο προς την ορθή κατεύθυνση» και ότι «σημαντικό είναι τώρα τα λόγια να τα ακολουθήσουν αμέσως πράξεις». Εννοείται ότι ο καγκελάριος δεν προβλέπει οποιαδήποτε μέτρα σε οικονομικό επίπεδο, απλώς έκανε άλλη μια φορά έκκληση για την ανάγκη οι βιομήχανοι να δημιουργήσουν θέσεις εκπαίδευσης για τους νέους και θέσεις εργασίας για τους ικανούς για εργασία.

Στα μέτρα που εξήγγειλε ο καγκελάριος είναι και η προσφορά στην Τοπική Αυτοδιοίκηση της δανειοδότησης με 15 δισεκατομμύρια ευρώ, από τα οποία τα 7 δισ. για επενδύσεις σε έργα της Τοπικής Αυτοδιοίκησης και τα 8 δισ. για «εξυγίανση των κατοικιών». Τα δάνεια θα παρέχονται με φθηνά επιτόκια. Από το 2004 μεταφέρεται η υποχρέωση της Τοπικής Αυτοδιοίκησης για καταβολή επιδόματος κοινωνικής βοήθειας από τους Δήμους και Κοινότητες στο Ομοσπονδιακό Γραφείο Εργασίας. Εκπρόσωποι της Τοπικής Αυτοδιοίκησης δήλωσαν ότι τα δάνεια δεν πρόκειται να βοηθήσουν τις πόλεις και κοινότητες, γιατί οπωσδήποτε είναι υπερχρεωμένες και είναι ζήτημα αν θα κάνουν χρήση της προσφοράς.

Εκπρόσωποι του ΚΟΔΗΣΟ, που μετέχουν στην τοπική κυβέρνηση του Βερολίνου και του κρατιδίου του Μεκλεμβούργου - Πρόσω Πομερανίας, δήλωσαν ότι θα καταψηφίσουν τα μέτρα για τους ανέργους.

Στο μεταξύ αμφισβητείται ο επίσημος αριθμός των 4,7 εκατομμυρίων ανέργων. Ο Οϊγκεν Σπιτσνάγκελ, του Ινστιτούτου Εργασιακής Αγοράς και Επαγγελματικής Ερευνας (ΙΑΒ), δήλωσε στην «Μπιλντ» της Κυριακής ότι ο πραγματικός αριθμός είναι κατά 2,5 εκατ. υψηλότερος, δηλ. 7,2 εκατομμύρια. Είπε συγκεκριμένα ότι από τον κατάλογο των επίσημων ανέργων διαγράφεται κάποιος μόλις τοποθετηθεί στα μέτρα επιμόρφωσης, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι έπαψε να είναι άνεργος. Ο αριθμός των ανέργων αυτής της κατηγορίας ανέρχεται σε 700.000. Επιπλέον υπάρχουν 2 ,5 εκατ. άνεργοι, που προσπαθούν να βρουν μόνοι τους θέση εργασίας, δήλωσε ο Σπιτσνάγκελ.

Τα «μεταρρυθμιστικά» μέτρα
και η κρίση του συστήματος

Αν και αρκετό καιρό πριν την εξαγγελία των «μεταρρυθμίσεων» από τον καγκελάριο Σρέντερ, είναι επίκαιρη η διαπίστωση του πανεπιστημιακού καθηγητή και φιλοσόφου Χανς Χάιντς Χολτς ότι με «μεταρρυθμίσεις» δε θεραπεύεται η κρίση του συστήματος. Ο Γερμανός θεωρητικός είχε τονίσει σε διάλεξή του στο Πανεπιστήμιο Χούμπολτ του Βερολίνου: «Θέλω να εμμείνω στον ορισμό γενική κρίση του καπιταλισμού... γιατί η έννοια γενική κρίση εκφράζει ακριβώς ότι δεν πρόκειται για φαινόμενα κρίσης στο ένα ή το άλλο σημείο του συστήματος, αλλά ότι το σύστημα σαν σύνολο έχει περιέλθει σε κρίση... Αν λοιπόν εκκινήσουμε από τη γνώση ότι οι αιτίες της κρίσης αφορούν την ίδια τη δομή του συστήματος, ότι δηλαδή δεν είναι ελλείψεις μέσα στο σύστημα, που μπορούν να ισοφαριστούν με μεταρρυθμίσεις, όταν λέμε ότι το σύστημα στο σύνολό του είναι σε κρίση... τότε προκύπτει με λογική αναγκαιότητα ότι μια πολιτική μεταρρυθμίσεων μέσα στο σύστημα δεν αίρει την κρίση.

Αυτό είναι... το μεγάλο σημείο διαφωνίας, ανάμεσα, όπως θα 'λεγα στους ορθόδοξους μαρξιστές ή κομματικά μεταξύ των κομμουνιστών, που έτσι το βλέπουν αυτό, και των σοσιαλδημοκρατών, που πάντα το έβλεπαν αλλιώς, που όμως με τη μεταρρυθμιστική πολιτική τους πάντα αποτυγχάνουν. Και όταν σκέφτομαι, ότι ο καγκελάριος ακόμα πριν την προτελευταία εκλογή παρουσιάστηκε με την υπόσχεση να διατηρήσει την ανεργία κάτω από δυόμισι εκατομμύρια, ότι όμως τώρα ξεπεράσαμε τα τέσσερα εκατομμύρια και όταν σκέφτομαι την υπόσχεση που έδωσε προχτές ή πριν από λίγες μέρες ο κύριος υπουργός Εθνικής Οικονομίας Κλέμεντ (ότι στη διάρκεια αυτού του χρόνου θα φθάσουμε ακριβώς λίγο κάτω από το όριο των τεσσάρων εκατομμυρίων), τότε αυτό είναι ανοιχτή ομολογία ότι όλα τα μεταρρυθμιστικά σχέδια που παρουσίασε η σοσιαλδημοκρατία, δεν έπιασαν τόπο... Εχουμε πάντως μια αύξηση της ανεργίας κατά 60%... Από τη γνώση ότι αυτό το προκαλεί η δομή του συστήματος και ότι καλυτέρευση μπορεί να γίνει μόνο με αλλαγή του συστήματος και όχι μέσα στο σύστημα, προκύπτει ότι: αν δεν άρουμε το σχηματισμό του καπιταλισμού, αναγκαστικά θα οδηγηθούμε στο όριο όπου θα πούμε ότι πρέπει να 'ρθει ένας άλλος κοινωνικός σχηματισμός. Πρέπει να αναπτυχθεί ένας νέος κοινωνικός σχηματισμός».


Θανάσης ΒΟΡΕΙΟΣ

ΒΕΛΓΙΟ
Το Εργατικό Κόμμα κατά του πολέμου

Ανακοίνωση κατά του πολέμου εναντίον του Ιράκ και συμπαράστασης στον ιρακινό λαό

Υπενθυμίζεται ότι η σοσιαλδημοκρατική κυβέρνηση του Βελγίου έχει συνταχθεί με τις γαλλικές θέσεις στις πρόσφατες ενδοϊιμπεριαλιστικές αντιθέσεις που δίχασαν το ΝΑΤΟ και την ΕΕ. Ωστόσο, η βελγική κυβέρνηση, όπως και οι υπόλοιπες χώρες-μέλη του ΝΑΤΟ, θα επιτρέψει στους Αμερικανούς να κάνουν χρήση των υποδομών της χώρας (λιμάνια, σιδηροδρομικό δίκτυο) αλλά και των αεροδιαδρόμων της προκειμένου να μεταφέρουν στρατιώτες και πολεμικό υλικό από τις βάσεις τους στη Γερμανία στην περιοχή του Κόλπου. Μάλιστα, μόλις στις 18 του Μάρτη ο πρωθυπουργός της χώρας, Γκι Φερχόφσταντ, έδωσε το «πράσινο φως» γι' αυτές τις μετακινήσεις, ανατρέποντας ανακοινώσεις αξιωματούχων της κυβέρνησης που είχαν γίνει την προηγούμενη μέρα και που έκαναν λόγο για έναν παράνομο πόλεμο, στον οποίο το Βέλγιο δε θα μπορούσε να συμμετάσχει με κανέναν τρόπο.

Αυτή η δήθεν καταδίκη του ιμπεριαλιστικού πολέμου έχει επανειλημμένα καταγγελθεί από την πλειοψηφία του βελγικού λαού, ο οποίος, όπως όλοι οι λαοί της Ευρώπης, είναι ενάντιος σε αυτό το αιματοκύλισμα. Μάλιστα, δεν ήταν λίγες οι φορές που Βέλγοι αγωνιστές προσπάθησαν να σταματήσουν τη διέλευση του αμερικανικού πολεμικού υλικού από τη χώρα τους (αλυσοδέθηκαν σε ράγες τρένων αλλά και σε πλοία) και αρκετοί από αυτούς συνελήφθησαν γι' αυτές τους τις πράξεις.

Στην ανακοίνωση που υπογράφει η γενική γραμματέας του κόμματος, Ναντίν Ρόζα-Ρόσο, μεταξύ άλλων αναφέρεται: «Ο Πρόεδρος Μπους κήρυξε τον πόλεμο. Είπε, είσαστε μαζί μας ή εναντίον μας, και πρόσθεσε ότι όποιος προσπαθήσει να αντισταθεί τότε θα θεωρηθεί εγκληματίας. Από αυτή τη στιγμή είμαστε πλέον όλοι μας κομμάτι της αντίστασης... Οι Αμερικανοί αξιωματούχοι και οι σύμμαχοί τους- μαριονέτες στην Ευρώπη αποφάσισαν να ξοδέψουν 24 δισ. δολάρια το μήνα για την ολοκληρωτική καταστροφή ενός λαού. Για μια επιχείρηση που θα προκαλέσει, σύμφωνα με τους υπολογισμούς του ΟΗΕ, 500.000 θύματα, 2 εκατομμύρια άστεγους, θα αφήσει 18 εκατομμύρια χωρίς νερό και 10 εκατομμύρια χωρίς τροφή... Από την άλλη ο αντιπρόεδρος των ΗΠΑ, Ντικ Τσένεϊ, έχει ήδη εξασφαλίσει συμβόλαια ύψους 900 εκατομμυρίων δολαρίων για την ανασυγκρότηση του Ιράκ, για την αγαπημένη του εταιρία "Χαλιμπέρτον"».

«Ο πόλεμος αυτός», αναφέρει η γγ, «είναι ένας πόλεμος κατά ολόκληρης της ανθρωπότητας... Είναι αυτό που ονομάστηκε "νέα τάξη πραγμάτων". Είναι αυτό για το οποίο έγιναν όσα έγιναν κατά του σοσιαλισμού στην Ευρώπη. Τώρα οι ΗΠΑ αγνοούν τον ΟΗΕ, τις μικρές χώρες, την κοινή γνώμη... Οι Αμερικανοί δε θα σταματήσουν εκεί. Θα προχωρήσουν στη Σομαλία, στο Ιράν, στη Συρία, στη Σαουδική Αραβία, στη Λιβύη, στο Σουδάν, στη Βόρεια Κορέα και τελικά στην Κίνα... Ωστόσο, αυτές οι ενέργειες των ΗΠΑ έχουν γεννήσει μεγάλες αντιθέσεις. Εχουν δημιουργήσει αντιθέσεις στους κόλπους του ΝΑΤΟ, τη διάσπαση της ΕΕ και έχουν ξεσηκώσει τους λαούς κατά των φιλοαμερικανικών κυβερνήσεων σε όλο τον κόσμο».

Κλείνοντας η γγ καλεί τους Βέλγους πολίτες να συμμετάσχουν στην εκστρατεία κατά του ιμπεριαλισμού που θα ξεκινήσει το Εργατικό Κόμμα. Επιπλέον, καλεί τους πάντες να συμπαρασταθούν στο δοκιμαζόμενο ιρακινό λαό: «θα υποστηρίξουμε με όλες μας τις δυνάμεις την ιρακινή αντίσταση. Θα απαιτήσουμε από τις κυβερνήσεις μας να διακόψουν τις διπλωματικές σχέσεις τους με τις ΗΠΑ. Το Βέλγιο πρέπει να δώσει το παράδειγμα αποχωρώντας από το ΝΑΤΟ και διώχνοντας όλους τους Αμερικανούς στρατιώτες από το έδαφός μας. Είναι ευθύνη όλων των κομμουνιστών να είναι πρώτοι στην αντίσταση».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ