Κυριακή 23 Μάρτη 2003
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 22
ΔΙΕΘΝΗ
ΒΕΛΓΙΟ
Το Εργατικό Κόμμα κατά του πολέμου

Ανακοίνωση κατά του πολέμου εναντίον του Ιράκ και συμπαράστασης στον ιρακινό λαό

Υπενθυμίζεται ότι η σοσιαλδημοκρατική κυβέρνηση του Βελγίου έχει συνταχθεί με τις γαλλικές θέσεις στις πρόσφατες ενδοϊιμπεριαλιστικές αντιθέσεις που δίχασαν το ΝΑΤΟ και την ΕΕ. Ωστόσο, η βελγική κυβέρνηση, όπως και οι υπόλοιπες χώρες-μέλη του ΝΑΤΟ, θα επιτρέψει στους Αμερικανούς να κάνουν χρήση των υποδομών της χώρας (λιμάνια, σιδηροδρομικό δίκτυο) αλλά και των αεροδιαδρόμων της προκειμένου να μεταφέρουν στρατιώτες και πολεμικό υλικό από τις βάσεις τους στη Γερμανία στην περιοχή του Κόλπου. Μάλιστα, μόλις στις 18 του Μάρτη ο πρωθυπουργός της χώρας, Γκι Φερχόφσταντ, έδωσε το «πράσινο φως» γι' αυτές τις μετακινήσεις, ανατρέποντας ανακοινώσεις αξιωματούχων της κυβέρνησης που είχαν γίνει την προηγούμενη μέρα και που έκαναν λόγο για έναν παράνομο πόλεμο, στον οποίο το Βέλγιο δε θα μπορούσε να συμμετάσχει με κανέναν τρόπο.

Αυτή η δήθεν καταδίκη του ιμπεριαλιστικού πολέμου έχει επανειλημμένα καταγγελθεί από την πλειοψηφία του βελγικού λαού, ο οποίος, όπως όλοι οι λαοί της Ευρώπης, είναι ενάντιος σε αυτό το αιματοκύλισμα. Μάλιστα, δεν ήταν λίγες οι φορές που Βέλγοι αγωνιστές προσπάθησαν να σταματήσουν τη διέλευση του αμερικανικού πολεμικού υλικού από τη χώρα τους (αλυσοδέθηκαν σε ράγες τρένων αλλά και σε πλοία) και αρκετοί από αυτούς συνελήφθησαν γι' αυτές τους τις πράξεις.

Στην ανακοίνωση που υπογράφει η γενική γραμματέας του κόμματος, Ναντίν Ρόζα-Ρόσο, μεταξύ άλλων αναφέρεται: «Ο Πρόεδρος Μπους κήρυξε τον πόλεμο. Είπε, είσαστε μαζί μας ή εναντίον μας, και πρόσθεσε ότι όποιος προσπαθήσει να αντισταθεί τότε θα θεωρηθεί εγκληματίας. Από αυτή τη στιγμή είμαστε πλέον όλοι μας κομμάτι της αντίστασης... Οι Αμερικανοί αξιωματούχοι και οι σύμμαχοί τους- μαριονέτες στην Ευρώπη αποφάσισαν να ξοδέψουν 24 δισ. δολάρια το μήνα για την ολοκληρωτική καταστροφή ενός λαού. Για μια επιχείρηση που θα προκαλέσει, σύμφωνα με τους υπολογισμούς του ΟΗΕ, 500.000 θύματα, 2 εκατομμύρια άστεγους, θα αφήσει 18 εκατομμύρια χωρίς νερό και 10 εκατομμύρια χωρίς τροφή... Από την άλλη ο αντιπρόεδρος των ΗΠΑ, Ντικ Τσένεϊ, έχει ήδη εξασφαλίσει συμβόλαια ύψους 900 εκατομμυρίων δολαρίων για την ανασυγκρότηση του Ιράκ, για την αγαπημένη του εταιρία "Χαλιμπέρτον"».

«Ο πόλεμος αυτός», αναφέρει η γγ, «είναι ένας πόλεμος κατά ολόκληρης της ανθρωπότητας... Είναι αυτό που ονομάστηκε "νέα τάξη πραγμάτων". Είναι αυτό για το οποίο έγιναν όσα έγιναν κατά του σοσιαλισμού στην Ευρώπη. Τώρα οι ΗΠΑ αγνοούν τον ΟΗΕ, τις μικρές χώρες, την κοινή γνώμη... Οι Αμερικανοί δε θα σταματήσουν εκεί. Θα προχωρήσουν στη Σομαλία, στο Ιράν, στη Συρία, στη Σαουδική Αραβία, στη Λιβύη, στο Σουδάν, στη Βόρεια Κορέα και τελικά στην Κίνα... Ωστόσο, αυτές οι ενέργειες των ΗΠΑ έχουν γεννήσει μεγάλες αντιθέσεις. Εχουν δημιουργήσει αντιθέσεις στους κόλπους του ΝΑΤΟ, τη διάσπαση της ΕΕ και έχουν ξεσηκώσει τους λαούς κατά των φιλοαμερικανικών κυβερνήσεων σε όλο τον κόσμο».

Κλείνοντας η γγ καλεί τους Βέλγους πολίτες να συμμετάσχουν στην εκστρατεία κατά του ιμπεριαλισμού που θα ξεκινήσει το Εργατικό Κόμμα. Επιπλέον, καλεί τους πάντες να συμπαρασταθούν στο δοκιμαζόμενο ιρακινό λαό: «θα υποστηρίξουμε με όλες μας τις δυνάμεις την ιρακινή αντίσταση. Θα απαιτήσουμε από τις κυβερνήσεις μας να διακόψουν τις διπλωματικές σχέσεις τους με τις ΗΠΑ. Το Βέλγιο πρέπει να δώσει το παράδειγμα αποχωρώντας από το ΝΑΤΟ και διώχνοντας όλους τους Αμερικανούς στρατιώτες από το έδαφός μας. Είναι ευθύνη όλων των κομμουνιστών να είναι πρώτοι στην αντίσταση».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ