Κυριακή 23 Μάρτη 2003
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 24
ΔΙΕΘΝΗ
ΠΟΡΤΟΓΑΛΙΑ
Θέλουν το Ιράκ προτεκτοράτο

Ανακοίνωση του Γενικού Γραμματέα του Κομμουνιστικού Κόμματος Πορτογαλίας, Κάρλος Καρβάλιας

Αμερικάνικο αεροπλανοφόρο που ελλιμενίστηκε στη Λισαβόνα πριν πάει στον Περσικό να αναλάβει το δολοφονικό του έργο

Associated Press

Αμερικάνικο αεροπλανοφόρο που ελλιμενίστηκε στη Λισαβόνα πριν πάει στον Περσικό να αναλάβει το δολοφονικό του έργο
Στην Πορτογαλία ο συντηρητικός κυβερνητικός συνασπισμός μεταξύ του Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος (Χριστιανοδημοκράτες) και του Λαϊκού Κόμματος, τάχθηκε από νωρίς στο πλευρό των ΗΠΑ σε ό,τι αφορά τα σχέδιά τους για την εξαπόλυση επίθεσης κατά του ιρακινού λαού. Ο Πορτογάλος πρωθυπουργός Χοσέ Ντουράο Μπαρόσο μάλιστα, ήταν ένας από τους 8 Ευρωπαίους ηγέτες που υπέγραψαν τη διαβόητη διακήρυξη υποστήριξης προς τις ΗΠΑ στις 30 του περασμένου Γενάρη. Παράλληλα, η κυβέρνηση «φιλοξένησε» πολύ πρόσφατα τη Συνδιάσκεψη των Μπους, Αθνάρ και Μπλερ στις Αζόρες, στην οποία αποφασίστηκαν και οι τελευταίες λεπτομέρειες της επίθεσης κατά του Ιράκ. Αλλωστε ο ίδιος ο πρωθυπουργός είχε δηλώσει ότι σε περίπτωση που η Πορτογαλία είχε δικαίωμα ψήφου στο Συμβούλιο Ασφαλείας τότε σίγουρα θα ψήφιζε υπέρ μιας καινούριας απόφασης που θα νομιμοποιούσε τον πόλεμο, ενώ κατά καιρούς είχε μιλήσει για την υποχρέωση που έχει η χώρα του να σταθεί στο πλευρό των συμμάχων της «στον αγώνα κατά αυτών που απειλούν τη δημοκρατία, τα ανθρώπινα δικαιώματα και την ελευθερία»...

Το γεγονός αυτό έχει φυσικά εξοργίσει τη συντριπτική πλειοψηφία του πορτογαλικού λαού που αντιτίθεται σε αυτό τον ιμπεριαλιστικό πόλεμο, πράγμα που έχει αποδείξει με τη μαζική συμμετοχή του στα αντιπολεμικά συλλαλητήρια των τελευταίων μηνών. Σημαντικό ρόλο στο αντιπολεμικό μήνυμα έχει παίξει φυσικά το Κομμουνιστικό Κόμμα Πορτογαλίας, το οποίο εντός και εκτός Βουλής ανθίσταται στα πολεμοχαρή σχέδια της κυβέρνησης και των Αμερικανών.

Αναλυτική ανακοίνωση για τις θέσεις του κόμματος σχετικά με τις διεθνείς εξελίξεις έδωσε μετά και τη Συνδιάσκεψη των τριών στις Αζόρες, ο Γενικός Γραμματέας του Κομμουνιστικού Κόμματος Πορτογαλίας, Κάρλος Καρβάλιας, στις 17 του Μάρτη.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση του ΓΓ «το ΚΚΠ αναγνωρίζει την αξιοπρεπή στάση του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ κατά τη διάρκεια των επανειλημμένων διαβουλεύσεων, επειδή αρνήθηκε να υποκύψει στους εκβιασμούς και τις απειλές των ΗΠΑ και των συμμάχων τους και δε νομιμοποίησε τελικά αυτό τον πόλεμο τον οποίο η κυβέρνηση Μπους είχε αποφασίσει εδώ και καιρό».

Το ΚΚΠ επιπλέον «συμμερίζεται την αγανάκτηση της συντριπτικής πλειοψηφίας του πορτογαλικού λαού επειδή το όνομα της χώρας συνδέθηκε με τη Συνδιάσκεψη των Αζορών που έδωσε το πράσινο φως για αυτόν τον βάρβαρο και καταστροφικό πόλεμο που καταπατά τις αρχές του Διεθνούς Δικαίου». Παράλληλα, το ΚΚΠ θέλει να επιστήσει την προσοχή του κόσμου στις «οικονομικές αλλά και ανθρωπιστικές συνέπειες που θα έχει αυτός ο πόλεμος για ολόκληρη την υφήλιο» και υπογραμμίζει «τη διεθνή ανασφάλεια που θα προκύψει από αυτόν τον προληπτικό πόλεμο».

Αναφορικά με τα αίτια αυτής της σύρραξης, το ΚΚΠ σημειώνει ότι «ο πόλεμος αυτός δε γίνεται για να αφοπλιστεί το καθεστώς του Σαντάμ Χουσεΐν αλλά για να γίνει το Ιράκ προτεκτοράτο των ΗΠΑ και να μπορέσουν οι ΗΠΑ να εκμεταλλευτούν τις πετρελαιοπηγές του».

Το ΚΚΠ καταδικάζει εξάλλου και τις πρόσφατες υποκριτικές διακηρύξεις της κυβέρνησης Μπους για λύση του Παλαιστινιακού προβλήματος, αφού όπως αναφέρει ρητά ο Κάρλος Καρβάλιας, «κανείς δεν μπορεί να αγνοήσει τη συναυτουργία της κυβέρνησης Μπους στις εγκληματικές πολιτικές του Αριελ Σαρόν (εποικισμοί και δολοφονίες) αλλά και την υποστήριξη που έχουν κατά καιρούς δώσει στο Ισραήλ με το να αδιαφορούν ή ακόμα και να μπλοκάρουν σχετικά ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας».

Κλείνοντας την ανακοίνωση ο Κάρλος Καρβάλιας υπογραμμίζει για μια ακόμη φορά ότι «πρέπει να καταδικαστεί η στάση της κυβέρνησης, επειδή με αυτή τη συμμετοχή της σε αυτόν τον παράνομο πόλεμο γράφει τη μελανότερη σελίδα στην ιστορία της χώρας μετά την πτώση της δικτατορίας το 1974». Τέλος, ο ΓΓ και το ΚΚΠ καλούν για μια ακόμη φορά όλους τους πολίτες της Πορτογαλίας αλλά και κατ' επέκταση όλου του κόσμου, που αγαπούν την ελευθερία, την ειρήνη και τη δημοκρατία, να συμμετάσχουν μαζικά στις αντιπολεμικής κινητοποιήσεις.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ