ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 23 Σεπτέμβρη 2022
Σελ. /28
ΥΓΕΙΑ
ΚΑΘΗΚΟΝΤΟΛΟΓΙΟ ΒΟΗΘΩΝ ΝΟΣΗΛΕΥΤΩΝ
Αύξηση της εντατικοποίησης, απαράδεκτοι διαχωρισμοί και προώθηση των εταιρειών

Στάση εργασίας και συγκέντρωση στο υπουργείο Υγείας πραγματοποιούν την Τρίτη 27/9 σωματεία εργαζομένων στα δημόσια νοσοκομεία

Σε στάση εργασίας (12 μ. - 3 μ.μ.) για το νοσηλευτικό προσωπικό και συγκέντρωση στο υπουργείο Υγείας στη 1 μ.μ. προχωρούν την Τρίτη 27 Σεπτέμβρη τα Σωματεία Εργαζομένων στα Νοσοκομεία «Θριάσιο», ΨΝΑ Δαφνί, ΚΑΤ και «Μεταξά», απαιτώντας να ανακληθεί η Υπουργική Απόφαση για το καθηκοντολόγιο των βοηθών νοσηλευτών, που διατηρεί την αδικία σε βάρος τους, αυξάνει την εντατικοποίηση και τη νομική ευθύνη για τους ΠΕ και ΤΕ νοσηλευτές και διαιωνίζει την πολυδιάσπαση του νοσηλευτικού προσωπικού.

Τα Σωματεία απαιτούν να καθιερωθεί μία ενιαία κατηγορία νοσηλευτικού προσωπικού, με Πανεπιστημιακή Εκπαίδευση, επισημαίνοντας τις επιπτώσεις που έχει η συγκεκριμένη Υπουργική Απόφαση. Πιο συγκεκριμένα, η κυβέρνηση διατηρεί την αδικία σε βάρος των ΔΕ βοηθών νοσηλευτών και ταυτόχρονα τους αναθέτει επιπλέον αλλότρια καθήκοντα, όπως η «μεταφορά εργαστηριακών δειγμάτων, εγγράφων, φακέλων ασθενών και άλλων αντικειμένων από το ένα νοσηλευτικό τμήμα σε άλλο, στο φαρμακείο ή όπου αλλού παραστεί ανάγκη» (άρθρο 33), ενώ την ίδια ώρα δεν περιλαμβάνει μια σειρά από νοσηλευτικές πράξεις που περιλαμβάνονται στα προγράμματα σπουδών των σχολών των ΔΕ βοηθών νοσηλευτών.

Επίσης, διαιωνίζει την πολυδιάσπαση του νοσηλευτικού προσωπικού σε νοσηλευτές και βοηθούς νοσηλευτές και καλλιεργεί παραπέρα το «διαίρει και βασίλευε» ακόμα και μέσα στο ίδιο τμήμα.

Εκτός από τα παραπάνω, οδηγεί σε αδυναμία λειτουργίας εκατοντάδες νοσηλευτικά τμήματα πανελλαδικά, ειδικά στις σημερινές συνθήκες μεγάλης υποστελέχωσης - που επιδεινώνεται από τις χιλιάδες αναστολές εργασίας - σε συνδυασμό με την αύξηση του φόρτου εργασίας των νοσηλευτών από την εισαγωγή των εντύπων του ΟΔΙΠΥ ΑΕ.

«Είναι φανερό ότι η πρόσφατη Υπουργική Απόφαση για το καθηκοντολόγιο εντάσσεται στους κυβερνητικούς σχεδιασμούς για ένταση της εκμετάλλευσης και των διαχωρισμών σε βάρος όλου του νοσηλευτικού προσωπικού, ιδιαίτερα σε βάρος των ΔΕ συναδέλφων, στο πλαίσιο της επέκτασης λειτουργίας των δημόσιων μονάδων Υγείας με ιδιωτικοοικονομικά κριτήρια», σημειώνουν τα σωματεία. Και θυμίζουν ότι δεν είναι η πρώτη φορά που ανοίγει η συζήτηση για τη Νοσηλευτική Εκπαίδευση, τα καθηκοντολόγια των νοσηλευτών και βοηθών νοσηλευτών και τη θεσμοθέτηση ενιαίου ή ξεχωριστών νοσηλευτικών κλάδων. Υπογραμμίζουν ότι ο στόχος που υπηρετούν οι κυβερνητικοί σχεδιασμοί είναι η ανάπτυξη του ιδιωτικού επαγγέλματος, μέσω εταιρειών, του «κατ' οίκον» νοσηλευτή.

Επιπλέον, τα Σωματεία αναδεικνύουν τις ευθύνες των συνδικαλιστικών δυνάμεων της κυβέρνησης στον κλάδο, τόσο της ΠΟΕΔΗΝ όσο και της ΠΑΣΥΝΟ (που είναι ταυτόχρονα και ηγεσία της ΕΝΕ), που προτείνουν «καθιέρωση "υπεύθυνου νοσηλευτή", με 16ωρη βάρδια ή "εφημερία" (8ωρη πρωινή και σε συνέχεια απογευματινή ή νυχτερινή) που "θα εποπτεύει και θα εκχωρεί αρμοδιότητες στον βοηθό νοσηλευτή"». Δηλαδή «εκτόξευση της εντατικοποίησης για τους ΤΕ και ΠΕ συναδέλφους και ακόμα μεγαλύτερη υποβάθμιση για τους ΔΕ συναδέλφους», καταγγέλλουν τα Σωματεία. Στον αντίποδα, απαιτούν να καταργηθεί η πολυδιάσπαση του νοσηλευτικού προσωπικού, να αναγνωριστεί η προσφορά των ΔΕ βοηθών νοσηλευτών, με αποκατάσταση της μισθολογικής αδικίας σε βάρος τους, και ταυτόχρονα να τους δοθεί η δυνατότητα πρόσβασης στις δημόσιες πανεπιστημιακές σχολές, με διευκολύνσεις και εκπαιδευτικές άδειες. Επίσης, να ενταχθούν άμεσα οι ΤΕ νοσηλευτές στην ΠΕ κατηγορία (δεδομένου ότι οι σχολές τους έχουν ήδη μετατραπεί σε ΑΕΙ), με την αντίστοιχη μισθολογική αναβάθμιση.

ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ ΠΑΙΔΩΝ «ΑΓΙΑ ΣΟΦΙΑ»
Απεργία των γιατρών την Τετάρτη 28/9 για τις μεγάλες ελλείψεις

INTIME NEWS

Σε απεργία προχωρούν την Τετάρτη 28 Σεπτέμβρη οι γιατροί του Νοσοκομείου Παίδων «Αγία Σοφία». Στο πλαίσιό της, στις 12 μ. θα πραγματοποιήσουν κινητοποίηση στο υπουργείο Υγείας, για τις μεγάλες ελλείψεις στο νοσοκομείο.

Συγκεκριμένα, όπως καταγγέλλουν οι γιατροί, αυτήν τη στιγμή υπάρχει τεράστια έλλειψη αναισθησιολόγων, η οποία οδήγησε σε αναστολή τακτικών χειρουργείων όλων των ειδικοτήτων και μεγάλη έλλειψη μικροβιολόγων, με αποτέλεσμα το μικροβιολογικό εργαστήριο να δέχεται μόνο τα επείγοντα δείγματα. Λόγω της έλλειψης προσωπικού στο Αιματολογικό και στο Βιοχημικό Τμήμα, τα δείγματα στη βραδινή βάρδια κλειστής εφημερίας στέλνονται στο διπλανό νοσοκομείο και δεν γίνονται κάποιες σημαντικές εξετάσεις. Ακόμα, υπάρχει έλλειψη γιατρών στη Νευρολογική κλινική, στην Καρδιολογική και στην Πυρηνική Ιατρική.

Για όλα αυτά τα ζητήματα η πενταμελής Επιτροπή της ΕΙΝΑΠ του νοσοκομείου συναντήθηκε χθες με τον υπουργό Υγείας, με την κυβέρνηση να ισχυρίζεται ότι ...θα προκηρυχθούν άμεσα θέσεις για αναισθησιολόγους, ωστόσο μέχρι τότε καταφεύγει στη γνωστή λύση του μπαλώματος και της μετακίνησης αναισθησιολόγων από άλλο νοσοκομείο.

Οι γιατροί του νοσοκομείου τονίζουν ότι θα συνεχίσουν τον αγώνα τους «για να δουλεύουμε αξιοπρεπώς, να μπορούμε να προσφέρουμε στους ασθενείς την υγεία που τους αξίζει» και καλούν σε κοινό αγώνα και τους γονείς για προσλήψεις μόνιμου προσωπικού όλων των ειδικοτήτων και άμεση επαναλειτουργία όλων των τμημάτων, μονιμοποίηση όλων των συμβασιούχων, να επιστρέψουν όλοι οι εργαζόμενοι που βρίσκονται σε αναστολή εργασίας.

Μπαράζ παραιτήσεων λόγω των άθλιων εργασιακών συνθηκών για τους υγειονομικούς

Από την κινητοποίηση στο ΠαΓΝΗ
Από την κινητοποίηση στο ΠαΓΝΗ
Οι απάνθρωπες εργασιακές συνθήκες που έχουν διαμορφωθεί στο δημόσιο σύστημα Υγείας, με ευθύνη της σημερινής αλλά και των προηγούμενων κυβερνήσεων, έχουν οδηγήσει το τελευταίο διάστημα σε μπαράζ παραιτήσεων γιατρών.

Σύμφωνα με πληροφορίες, τις τελευταίες μέρες παραιτήθηκε και ο ένας από τους 3 εναπομείναντες παιδοψυχίατρους της Παιδοψυχιατρικής κλινικής στο ΠαΓΝΗ, με αποτέλεσμα οι δύο εναπομείναντες να λειτουργούν σε εφημερία δεκαπενθήμερου.

Υπενθυμίζεται ότι η Παιδοψυχιατρική κλινική του ΠαΓΝΗ εξυπηρετεί οικογένειες από όλους τους νομούς της Κρήτης, ενώ συχνά είναι τα περιστατικά που προσέρχονται από νησιά του Αιγαίου, καθώς υπάρχει παντελής έλλειψη παιδοψυχιατρικών υπηρεσιών στις Κυκλάδες και τα Δωδεκάνησα.

Από τον Γενάρη του 2015, που ξεκίνησαν οι νοσηλείες στην Παιδοψυχιατρική κλινική του ΠαΓΝΗ έχουν πραγματοποιηθεί πάνω από 500 νοσηλείες παιδιών και εφήβων. Τουλάχιστον 2.500 παιδιά και έφηβοι έχουν εκτιμηθεί από τα τακτικά εξωτερικά ιατρεία της κλινικής, ενώ αυξάνονται διαρκώς τα αιτήματα για ιατρική γνωμάτευση και παρακολούθηση.

Η συγκεκριμένη κλινική είναι η μοναδική δομή στην Κρήτη που υποδέχεται παιδοψυχιατρικά περιστατικά με εισαγγελική εντολή, γεγονός που, σε συνδυασμό με την ανυπαρξία δομών φιλοξενίας παιδιών και εφήβων που χρήζουν εξειδικευμένης φροντίδας, δημιουργεί εκρηκτική κατάσταση. Οι θέσεις φιλοξενίας είναι ελάχιστες, με αποτέλεσμα να καθίσταται σχεδόν αδύνατο να βρεθεί κενή θέση για κάποιο παιδί ή έφηβο που αντιμετωπίζει σοβαρά προβλήματα.

Σημειώνεται ότι την περασμένη Τρίτη, σε κινητοποίηση προχώρησαν το Σωματείο Εργαζομένων στο ΠαΓΝΗ, η Ενωση Νοσοκομειακών Ιατρών Ηρακλείου, η Ενωση Γονέων Μαθητών δήμου Ηρακλείου, η Ενωση Ιδιωτικών Υπαλλήλων Ηρακλείου, το Περιφερειακό Συμβούλιο Κοινωνικών Λειτουργών Κρήτης, το Συνδικάτο Οικοδόμων και το Συνδικάτο Εργατοϋπαλλήλων Γάλακτος, Τροφίμων και Ποτών Ηρακλείου, μετά από την πρωτοβουλία της Ομάδας Γυναικών Ηρακλείου της ΟΓΕ ενάντια στην υποβάθμιση του ΚοιΚεΨΥΠΕ (Κοινοτικό Κέντρο Ψυχικής Υγείας Παιδιών και Εφήβων) και της Παιδοψυχιατρικής κλινικής του ΠαΓΝΗ.

Οι εργαζόμενοι διεκδικούν να στελεχωθεί άμεσα το ΚοιΚεΨΥΠΕ με όλο το αναγκαίο προσωπικό ώστε να καλύπτει τις ανάγκες σε Πρωτοβάθμια Φροντίδα Ψυχικής Υγείας, την ενίσχυση της Παιδοψυχιατρικής κλινικής του ΠαΓΝΗ με μόνιμο προσωπικό και κατάλληλους χώρους, μαζικές προσλήψεις μόνιμου προσωπικού σε όλες τις δομές Ψυχικής Υγείας ενηλίκων αλλά και παιδιών για να καλύπτονται οι ανάγκες όλου του λαού δωρεάν.

ΟΓΕ
«Προσωπικός γιατρός»: Σκαλοπάτι στην εμπορευματοποίηση

Την αξιοποίηση του θεσμού του «προσωπικού γιατρού» ως ενός ακόμα «σκαλοπατιού» στην πολιτική που βαθαίνει την εμπορευματοποίηση της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας καταγγέλλει η Ομοσπονδία Γυναικών Ελλάδας.

Στην ανακοίνωσή της η Ομοσπονδία ξεσκεπάζει μια σειρά από ψέματα του υπουργείου Υγείας, το οποίο, σημειωτέον, μετά και τα προβλήματα που εμφανίστηκαν αφού οι «εγγραφές» στους «προσωπικούς γιατρούς» εξαντλήθηκαν σε λίγες ώρες, συστήνει ...«υπομονή».

Η Ομοσπονδία Γυναικών σημειώνει ότι η κυβέρνηση υπόσχεται «ολοκληρωμένη φροντίδα» την ίδια στιγμή που σε κάθε γιατρό αναλογούν «μέχρι και 2.000 άτομα μηνιαίως». Επίσης, η κυβέρνηση κάνει λόγο για «επιβράβευση» των πολιτών που θα εγγραφούν στον «προσωπικό γιατρό» με προτεραιότητα στα ραντεβού στις δημόσιες δομές Υγείας, όταν αυτές λειτουργούν «χωρίς το αναγκαίο προσωπικό, χωρίς την απαραίτητη και σύγχρονη υλικοτεχνική υποδομή» και «τα διαθέσιμα ραντεβού για μια μαστογραφία, μια μαγνητική, μια γαστροσκόπηση είναι μετά από μήνες». Συνδέει τον νέο θεσμό με την αποσυμφόρηση των νοσοκομείων, ενώ κρύβει ότι «το υπαρκτό πρόβλημα της μαζικής προσέλευσης στις εφημερίες των νοσοκομείων δεν οφείλεται στην έλλειψη προσωπικού γιατρού, αλλά στα ξεχαρβαλωμένα και απαρχαιωμένα Κέντρα Υγείας, που δεν έχουν όλες τις ειδικότητες, τον απαραίτητο εξοπλισμό, δεν λειτουργούν καν όλο το 24ωρο».

«Ο θεσμός του "προσωπικού γιατρού" μπορεί να λειτουργήσει ουσιαστικά υπέρ της υγείας των γυναικών και των οικογενειών τους μόνο όταν αποτελεί βασικό πυρήνα ενός αναπτυγμένου, στελεχωμένου και εξοπλισμένου, αποκλειστικά δημόσιου και απολύτως δωρεάν συστήματος Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, που θα έχει ως κριτήριο την έγκαιρη, ασφαλή και αποτελεσματική αντιμετώπιση των λαϊκών αναγκών στην Υγεία», τονίζει η ΟΓΕ. Αντίθετα με τα παραπάνω, όμως, η εφαρμογή του «προσωπικού γιατρού» έρχεται σήμερα να λειτουργήσει «ως εργαλείο - "κόφτης" των παρεχόμενων υπηρεσιών Υγείας», κατά το παράδειγμα άλλων χωρών όπου εφαρμόζεται ο θεσμός του ιατρού - πορτιέρη (gate-keeper), που «ελέγχεται και πριμοδοτείται με κριτήριο τα νούμερα, π.χ. πόσο λιγότερους θα παραπέμψει για εξετάσεις».

«Παλεύουμε για ένα σύστημα δημόσιας και δωρεάν Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας που θα καλύπτει όλες τις ανάγκες μας στην πρόληψη, στη θεραπεία, στην αποκατάσταση, στην προαγωγή της υγείας και θα εξασφαλίζει οικογενειακό γιατρό για όλες και όλους», σημειώνει η ΟΓΕ.

Στις διεκδικήσεις της περιλαμβάνονται αυτές για Κέντρα Υγείας με μόνιμο προσωπικό (γιατρούς όλων των ειδικοτήτων, νοσηλευτές και βοηθητικό προσωπικό), με 24ωρη λειτουργία, με επαρκή υλικοτεχνική υποδομή, με αποκεντρωμένα ιατρεία και κινητές μονάδες για κατ' οίκον επισκέψεις. Οι δομές να διαθέτουν κέντρο οικογενειακού προγραμματισμού, εμβολιασμών, γυναίκας και παιδιού, Ψυχικής Υγείας, φυσικοθεραπευτήριο, φαρμακείο, παρέχοντας δωρεάν φάρμακα, στελέχωση και εξοπλισμό για κάλυψη του προγεννητικού ελέγχου των εγκύων και τις ιδιαίτερες ανάγκες φροντίδας τους κατά την εγκυμοσύνη, στελέχωση και εξοπλισμό για να πραγματοποιούνται κατ' οίκον επισκέψεις σε βαριά αρρώστους, ηλικιωμένους, αναπήρους. Επίσης, απαιτεί μαζικές προσλήψεις μόνιμου προσωπικού όλων των κλάδων και ειδικοτήτων για να στελεχωθούν πλήρως δημόσια νοσοκομεία, Κέντρα Υγεία, ΕΚΑΒ, μονιμοποίηση όλων των επικουρικών και των συμβασιούχων, όλων των εργαζομένων με «ελαστικές» σχέσεις εργασίας σε όλες τις δημόσιες δομές Υγείας.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ