ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 25 Ιούλη 2002
Σελ. /32
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗΣ ΥΔΑΤΩΝ
« Χρυσάφι» το νερό για το λαό και τους αγρότες!

Με πρόσχημα τη σωστότερη διαχείριση επιβάλλονται τέλη και αυξήσεις στην κατανάλωση νερού και «αγρανάπαυση» στους αγρότες

Ο Μόρνος συνεχώς κατεβαίνει

Eurokinissi

Ο Μόρνος συνεχώς κατεβαίνει
Η κυβέρνηση με προσχέδιο νόμου που επιγράφεται «Προστασία και διαχείριση των υδάτων - Εναρμόνιση με την Οδηγία 2000/60 της ΕΕ» και που κατέθεσε χτες στους συναρμόδιους φορείς η υπουργός ΠΕΧΩΔΕ Β. Παπανδρέου προσπαθεί να επιβάλει από το «παράθυρο» σημαντικές αυξήσεις στην τιμή του νερού που αφορά όλους τους καταναλωτές, αλλά και νέους περιορισμούς των καλλιεργειών, απειλώντας με ακόμη μεγαλύτερη «αγρανάπαυση» τους Ελληνες αγρότες! Κι όλα αυτά με πρόσχημα την καλύτερη διαχείριση του υδατικού πλούτου της χώρας, τη λεγόμενη βιώσιμη ανάπτυξη, αλλά και την εναρμόνιση του εγχώριου δικαίου με τις Κοινοτικές οδηγίες, με τις οποίες υιοθετούνται οι πιο διεστραμμένες αρχές σαν αυτή του «ο ρυπαίνων πληρώνει»...

Οταν λοιπόν είναι γνωστό ότι στη χώρα μας αξιοποιείται μόνο το 6% των υδάτινων εισροών κάθε χρόνο, η κυβέρνηση, αντί να πάρει μέτρα και να εξαγγείλει έργα με συγκεκριμένους πόρους και χρονοδιαγράμματα, για την αύξηση αυτού του ποσοστού, εφαρμόζει ένα πλήρως γραφειοκρατικό σύστημα διαχείρισης των υδατικών πόρων, μόνο και μόνο για να εφαρμόσει μια φορομπηχτική πολιτική με βάση το νερό και μια πολιτική εξόντωσης των αγροτών μέσω της αύξησης του κόστους καλλιέργειας ή και απαγόρευσης της χρήσης του νερού σε ορισμένες περιπτώσεις. Κατά τα άλλα υποστηρίζεται, χωρίς αιδώ, από την Εισηγητική Εκθεση ότι όλο το προηγούμενο διάστημα εφαρμόστηκε πολιτική που είχε ως αποτέλεσμα τον περιορισμό της ρύπανσης των υδάτων, όταν μια τέτοια πολιτική ήταν περίπου ανύπαρκτη.

Καθοριστικό ρόλο στη διαχείριση των υδάτων, σύμφωνα με το προσχέδιο νόμου, αποκτούν οι Διευθύνσεις Υδάτων της Περιφέρειας, οι οποίες, εκτός των άλλων, εξειδικεύουν σε περιφερειακό επίπεδο την εθνική τιμολογιακή πολιτική και την πολιτική κοστολόγησης των χρήσεων του νερού, ενώ εκδίδουν και τις άδειες υδροληψίας για όλες τις κατηγορίες χρήσεων (ύδρευση, άρδευση, βιομηχανική χρήση, ενεργειακή χρήση ή χρήση για αναψυχή). Ειδικότερα για την παροχή της κάθε άδειας υδροληψίας θα πρέπει να τεκμηριώνεται η διαθεσιμότητα των ποσοτήτων νερού που θα χρησιμοποιηθούν ή θα αξιοποιηθούν, πράγμα που σημαίνει ότι σε περιοχές με γνωστή λειψυδρία, όπως ο θεσσαλικός κάμπος κάτι τέτοιο θα μπορεί να απαγορεύεται από δω και μπρος! Επίσης για τη διάθεση και χρήση του νερού τίθεται η έννοια του περιβαλλοντικού και κοινωνικού κόστους και θεσπίζονται πρόσθετα ή και νέα τέλη που θα πρέπει να πληρώνουν όσοι χρησιμοποιούν το νερό, δηλαδή ο τελικός καταναλωτής. Επίσης τέλη θα πληρώνουν και όσοι είναι κάτοχοι αδειών ανά χρήση, με βάση τιμολόγιο που θα καθοριστεί με κοινή υπουργική απόφαση μέχρι το τέλος του 2009. Στον καθορισμό μάλιστα των τιμολογίων παίρνεται υπόψη η αρχή «ο ρυπαίνων πληρώνει»!

Τέλος, σημαντικές ποινικές κυρώσεις, αλλά και πρόστιμα που θα φτάνουν ως τα 600.000 ευρώ θα επιβάλλονται σε όσους παραβιάζουν το νόμο. Επίσης για ρύπανση ή υποβάθμιση των υδάτων θα μπορεί να διακόπτεται προσωρινά η λειτουργία μιας δραστηριότητας, ενώ ταυτόχρονα θα επιβάλλονται πρόστιμα ως 50.000 ευρώ για κάθε μέρα παραβίασης της απαγόρευσης λειτουργίας...

ΣΕΙΣΜΟΠΛΗΚΤΟΙ Ν. ΦΙΛΑΔΕΛΦΕΙΑΣ
Νέος κυβερνητικός εμπαιγμός

Βουλευτές του ΚΚΕ με Ερώτηση ζητούν από τους συναρμόδιους υπουργούς να χορηγήσουν σε όλους την αυξημένη στεγαστική συνδρομή των 160.000 δρχ. ανά τ.μ.

Την άρση του πρωτοφανούς εμπαιγμού που βιώνουν πολλοί σεισμόπληκτοι διατηρητέων κτιρίων της Νέας Φιλαδέλφειας, στους οποίους δε χορηγείται ολόκληρο το ποσόν της στεγαστικής συνδρομής για να ξαναφτιάξουν τα σπίτια τους, ζητούν οι βουλευτές του ΚΚΕ Αντώνης Σκυλλάκος και Ορέστης Κολοζώφ, με Ερώτηση που απευθύνουν προς τους υπουργούς ΠΕΧΩΔΕ, Οικονομίας και Οικονομικών.

Συγκεκριμένα, είναι γνωστό ότι, σύμφωνα με τα ισχύοντα, οι σεισμόπληκτοι λαμβάνουν στεγαστική συνδρομή ύψους 130.000 δρχ. ανά τ.μ. και μέχρι 120 τ.μ. Ωστόσο - επισημαίνουν οι βουλευτές του ΚΚΕ - στις 16-1-2002 (ΦΕΚ 27/Β/2002) δημοσιεύτηκε η κοινή Υπουργική Απόφαση του υπουργού Εθνικής Οικονομίας και των υφυπουργών Οικονομικών και ΠΕΧΩΔΕ με αριθ. οικ./153/Α 325/9-1-2002, σύμφωνα με την οποία η στεγαστική συνδρομή για τα διατηρητέα κτίρια ανέρχεται στις 160.000 δρχ. (ανεξαρτήτως χρήσης) ανά τ.μ. και χωρίς περιορισμό ως προς το συνολικό εμβαδόν ιδιοκτησίας. Οταν δημοσιεύτηκε αυτή η απόφαση, υπήρχαν ήδη τρεις κατηγορίες σεισμοπλήκτων με διατηρητέα: Αυτοί που είχαν εκταμιεύσει ολόκληρο το ποσό (με 130.000 δρχ. ανά τ.μ.), αυτοί που είχαν εκταμιεύσει μέρος αυτού του ποσού (επίσης με 130.000 τ.μ. ανά τ.μ.) και αυτοί που δεν είχαν ξεκινήσει την εκταμίευση του ποσού.

Θα περίμενε κανείς - τονίζουν οι βουλευτές του ΚΚΕ - ότι όλοι οι σεισμόπληκτοι με διατηρητέα θα τύγχαναν των πρόσθετων ευεργετικών διατάξεων της απόφασης αυτής. Ομως, το Α` Τμήμα του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους στη συνεδρίασή του στις 22-5-2002 εξέδωσε τη Γνωμοδότηση 307/2002, σύμφωνα με την οποία η προαναφερθείσα απόφαση έχει εφαρμογή μόνο για το μη εκταμιευθέν ποσό. Δηλαδή, όσοι είχαν εκταμιεύσει πριν την απόφαση ολόκληρο το ποσό δεν τυγχάνουν των πρόσθετων ευεργετικών διατάξεων, όσοι είχαν εκταμιεύσει μέρος του ποσού θα τύχουν των πρόσθετων ευεργετικών διατάξεων μόνο για το ποσό που δεν έχει εκταμιευθεί ακόμη και, τέλος, όσοι δεν είχαν αρχίσει την εκταμίευση θα τύχουν των πρόσθετων ευεργετικών διατάξεων για το σύνολο του ποσού!

Το ζήτημα είναι - επισημαίνουν οι βουλευτές του ΚΚΕ - πως, παρόλη την προφανέστατη ουσιαστική αδικία, πέρα από όποια τυπική προσέγγιση του θέματος - η κα υπουργός ΠΕΧΩΔΕ με την Αρ. Πρωτ. 4399/Α 342/8-7-2002 αποδέχεται αυτήν τη γνωμοδότηση, αντί να φροντίσει να ρυθμιστούν τα όποια προβλήματα δημιουργούσε η προαναφερθείσα κοινή υπουργική απόφαση.

Τέλος, οι δύο βουλευτές ερωτούν τους υπουργούς ποια μέτρα πρόκειται να πάρει η κυβέρνηση, ώστε να αποκατασταθεί αυτή η κατάφωρη αδικία και να τύχουν των πρόσθετων ευεργετικών διατάξεων της παραπάνω κοινής υπουργικής απόφασης το σύνολο των σεισμοπλήκτων με διατηρητέο κτίριο, ανεξάρτητα από το αν έχουν εκταμιεύσει το σύνολο ή μέρος του ποσού της στεγαστικής συνδρομής.

Κίνδυνος πλημμύρας το επόμενο τετραήμερο

Επανάληψη της καταστροφικής πλημμύρας της 8ης Ιούλη με τον ένα νεκρό, τους δεκάδες τραυματίες και τις τεράστιες υλικές ζημιές σε χιλιάδες σπίτια και επιχειρήσεις, φοβάται η κυβέρνηση για το επόμενο τετραήμερο και, πανικόβλητη, προσπαθεί να πάρει κάποια μέτρα, με τα οποία ελπίζει πως θα μετριαστεί το κακό.

Ειδικότερα, η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας, με έκτακτη ανακοίνωσή της και με βάση τα δελτία πρόγνωσης της ΕΜΥ, προειδοποιεί τις αρμόδιες υπηρεσίες για έντονα καιρικά φαινόμενα από χτες το βράδυ και έως την Κυριακή. Κατά τη διάρκεια του τετραήμερου αυτού, αναμένεται να υπάρξουν έντονες βροχοπτώσεις και καταιγίδες στα ηπειρωτικά της χώρας, καθώς και στα νησιά του Βόρειου και Ανατολικού Αιγαίου. Η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας ζητά από τους αρμόδιους φορείς και τις υπηρεσίες να βρίσκονται σε κατάσταση ετοιμότητας, ώστε να παρέμβουν άμεσα εάν αυτό απαιτηθεί, ενώ παράλληλα εφιστά την προσοχή των πολιτών και τους καλεί να πάρουν τα απαραίτητα μέτρα ...αυτοπροστασίας!

Το ΥΠΕΧΩΔΕ

Ο γενικός γραμματέας του ΥΠΕΧΩΔΕ Π. Βασιλείου, με επείγον σήμα του προς τις υπηρεσίες του υπουργείου, τις καλεί να μεριμνήσουν άμεσα για την ύπαρξη μηχανικού εξοπλισμού και ανθρώπινου δυναμικού για την αντιμετώπιση έκτακτων περιστατικών στις εργολαβίες που εκτελούνται. Επίσης, τους καλεί να αρχίσουν άμεσα τον έλεγχο για σκεπασμένες σχάρες φρεατίων και να φροντίσουν για τον καθαρισμό τους.

Οπως αποδεικνύεται από το ίδιο σήμα, το ΥΠΕΧΩΔΕ φοβάται επανάληψη των πλημμυρικών φαινομένων στις ίδιες περιοχές δίπλα στα έργα του Κηφισού. Συγκεκριμένα, ζητείται από τις υπηρεσίες να ενεργοποιηθούν και να λάβουν άμεσα μέτρα οι υπηρεσίες που εκτελούν έργα σε κρίσιμες περιοχές (Μοσχάτο - Ρέντη κλπ.) και να βρίσκονται σε ετοιμότητα για την απόσυρση εμποδίων και μηχανημάτων από την κοίτη του Κηφισού.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ