Πέμπτη 25 Ιούλη 2002
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 22
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΣΕΙΣΜΟΠΛΗΚΤΟΙ Ν. ΦΙΛΑΔΕΛΦΕΙΑΣ
Νέος κυβερνητικός εμπαιγμός

Βουλευτές του ΚΚΕ με Ερώτηση ζητούν από τους συναρμόδιους υπουργούς να χορηγήσουν σε όλους την αυξημένη στεγαστική συνδρομή των 160.000 δρχ. ανά τ.μ.

Την άρση του πρωτοφανούς εμπαιγμού που βιώνουν πολλοί σεισμόπληκτοι διατηρητέων κτιρίων της Νέας Φιλαδέλφειας, στους οποίους δε χορηγείται ολόκληρο το ποσόν της στεγαστικής συνδρομής για να ξαναφτιάξουν τα σπίτια τους, ζητούν οι βουλευτές του ΚΚΕ Αντώνης Σκυλλάκος και Ορέστης Κολοζώφ, με Ερώτηση που απευθύνουν προς τους υπουργούς ΠΕΧΩΔΕ, Οικονομίας και Οικονομικών.

Συγκεκριμένα, είναι γνωστό ότι, σύμφωνα με τα ισχύοντα, οι σεισμόπληκτοι λαμβάνουν στεγαστική συνδρομή ύψους 130.000 δρχ. ανά τ.μ. και μέχρι 120 τ.μ. Ωστόσο - επισημαίνουν οι βουλευτές του ΚΚΕ - στις 16-1-2002 (ΦΕΚ 27/Β/2002) δημοσιεύτηκε η κοινή Υπουργική Απόφαση του υπουργού Εθνικής Οικονομίας και των υφυπουργών Οικονομικών και ΠΕΧΩΔΕ με αριθ. οικ./153/Α 325/9-1-2002, σύμφωνα με την οποία η στεγαστική συνδρομή για τα διατηρητέα κτίρια ανέρχεται στις 160.000 δρχ. (ανεξαρτήτως χρήσης) ανά τ.μ. και χωρίς περιορισμό ως προς το συνολικό εμβαδόν ιδιοκτησίας. Οταν δημοσιεύτηκε αυτή η απόφαση, υπήρχαν ήδη τρεις κατηγορίες σεισμοπλήκτων με διατηρητέα: Αυτοί που είχαν εκταμιεύσει ολόκληρο το ποσό (με 130.000 δρχ. ανά τ.μ.), αυτοί που είχαν εκταμιεύσει μέρος αυτού του ποσού (επίσης με 130.000 τ.μ. ανά τ.μ.) και αυτοί που δεν είχαν ξεκινήσει την εκταμίευση του ποσού.

Θα περίμενε κανείς - τονίζουν οι βουλευτές του ΚΚΕ - ότι όλοι οι σεισμόπληκτοι με διατηρητέα θα τύγχαναν των πρόσθετων ευεργετικών διατάξεων της απόφασης αυτής. Ομως, το Α` Τμήμα του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους στη συνεδρίασή του στις 22-5-2002 εξέδωσε τη Γνωμοδότηση 307/2002, σύμφωνα με την οποία η προαναφερθείσα απόφαση έχει εφαρμογή μόνο για το μη εκταμιευθέν ποσό. Δηλαδή, όσοι είχαν εκταμιεύσει πριν την απόφαση ολόκληρο το ποσό δεν τυγχάνουν των πρόσθετων ευεργετικών διατάξεων, όσοι είχαν εκταμιεύσει μέρος του ποσού θα τύχουν των πρόσθετων ευεργετικών διατάξεων μόνο για το ποσό που δεν έχει εκταμιευθεί ακόμη και, τέλος, όσοι δεν είχαν αρχίσει την εκταμίευση θα τύχουν των πρόσθετων ευεργετικών διατάξεων για το σύνολο του ποσού!

Το ζήτημα είναι - επισημαίνουν οι βουλευτές του ΚΚΕ - πως, παρόλη την προφανέστατη ουσιαστική αδικία, πέρα από όποια τυπική προσέγγιση του θέματος - η κα υπουργός ΠΕΧΩΔΕ με την Αρ. Πρωτ. 4399/Α 342/8-7-2002 αποδέχεται αυτήν τη γνωμοδότηση, αντί να φροντίσει να ρυθμιστούν τα όποια προβλήματα δημιουργούσε η προαναφερθείσα κοινή υπουργική απόφαση.

Τέλος, οι δύο βουλευτές ερωτούν τους υπουργούς ποια μέτρα πρόκειται να πάρει η κυβέρνηση, ώστε να αποκατασταθεί αυτή η κατάφωρη αδικία και να τύχουν των πρόσθετων ευεργετικών διατάξεων της παραπάνω κοινής υπουργικής απόφασης το σύνολο των σεισμοπλήκτων με διατηρητέο κτίριο, ανεξάρτητα από το αν έχουν εκταμιεύσει το σύνολο ή μέρος του ποσού της στεγαστικής συνδρομής.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ