Πέμπτη 25 Ιούλη 2002
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 8
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
«17 Ν»
Συνεχίζονται οι απολογίες των «μελών»

Διέρρευσε και η απολογία Γιωτόπουλου, νέες προσαγωγές και οι ...ομολογίες από Κ. Τέλιο και Π. Σερίφη

Ο νέος συλληφθείς Κ. Τέλιος

Eurokinissi

Ο νέος συλληφθείς Κ. Τέλιος
Προθεσμία για να απολογηθεί αύριο Παρασκευή πήρε από τη 2η τακτική ανακρίτρια Αθηνών Θεώνη Μπούρη ο 37χρονος δάσκαλος Κώστας Τέλιος, ο οποίος παραδόθηκε προχτές στην αστυνομία της Θεσσαλονίκης, ομολογώντας ότι υπήρξε στο παρελθόν μέλος της τρομοκρατικής οργάνωσης «17 Ν». Ο Τέλιος μεταφέρθηκε αυθημερόν στη ΓΑΔΑ και φέρεται να αποδέχτηκε «αυθόρμητα» στην Αντιτρομοκρατική Υπηρεσία τη συμμετοχή του σε μια πλούσια τρομοκρατική δραστηριότητα την περίοδο 1989 - 1992 (δολοφονίες, ληστείες, κλοπή πολεμικού υλικού από το στρατόπεδο Συκουρίου της Λάρισας κλπ.), παρότι πριν παραδοθεί είχε υποστηρίξει, σε συνέντευξή του στην εφημερίδα «Μακεδονία», ότι στη «17 Ν» τον γνώριζαν σαν «Μάρκο» και ο ρόλος του ήταν «περιφερειακός»...

Με βάση, λοιπόν, την προανακριτική «ομολογία» του, ο αρμόδιος εισαγγελέας άσκησε εναντίον του ποινική δίωξη για δέκα κακουργηματικές πράξεις και δύο πλημμεληματικές: «Συμμετοχή σε εγκληματική οργάνωση, κατασκευή και προμήθεια εκρηκτικών υλών για εφοδιασμό της οργάνωσης αυτής, διακεκριμένη περίπτωση οπλοκατοχής, ανθρωποκτονία από πρόθεση και από κοινού κατά συρροή, απόπειρα ανθρωποκτονίας από κοινού (εναντίον του Ι. Παλαιοκρασσά στο Σύνταγμα, κατά την οποία, όμως, σκοτώθηκε ο φοιτητής Θάνος Αξαρλιάν), έκρηξη, ληστεία στο υποκατάστημα της Τράπεζας Εργασίας στην οδό Πατησίων, διακεκριμένη κλοπή (οπλισμός Συκουρίου), παράνομη οπλοφορία και παράνομη οπλοχρησία». Ακολούθως, παραπέμφθηκε στην ανακρίτρια και παρουσία του συνηγόρου του κ. Πρωτέκδικου ζήτησε και πήρε προθεσμία. Περιττό να προσθέσουμε κάτι για τον τρόπο προσαγωγής του στα δικαστήρια της πρώην Σχολής Ευελπίδων. Το γνωστό ελικόπτερο, οι μοτοσικλετιστές, τα συνοδευτικά αυτοκίνητα της Ασφάλειας, το τζιπ με τα φιμέ τζάμια, τα αλεξίσφαιρα γιλέκα, οι πάνοπλοι «Ράμπο» και «Ρομποκόπ» είχαν πάλι βάρδια.


Eurokinissi

Κατά τον ίδιο τρόπο, θα οδηγηθούν σήμερα το απόγευμα στην ανακρίτρια και οι «ομολογήσαντες» Ηρακλής Κωστάρης (ψευδώνυμο Χάρης), Κώστας Καρατσώλης (ψευδώνυμο Στέλιος) και Θωμάς ή Μάκης Σερίφης (ψευδώνυμο Στάθης), που είχαν πάρει προθεσμία προκειμένου να απολογηθούν. Οι δύο πρώτοι είναι κουμπάροι και είχαν υπηρετήσει στο Συκούριο δύο χρόνια πριν από την κλοπή των πυρομαχικών. Προανακριτικά ο Κ. Καρατσώλης, ο οποίος κατέδωσε τον προαναφερόμενο Θ. Σερίφη και τον Παύλο Σερίφη που συνελήφθη χτες, φέρεται να έχει ομολογήσει την εισβολή στο ΑΤ Βύρωνα, τη ληστεία στα ΕΛΤΑ Βύρωνα, τη ληστεία της χρηματαποστολής του ΟΤΕ Πατησίων και να αναγνωρίζει τον κατηγορούμενο για την ίδια υπόθεση Αλ. Γιωτόπουλο ως «Λάμπρο». Ο Η. Κωστάρης είχε αρνηθεί να απολογηθεί στην Αντιτρομοκρατική, λέγοντας ότι αυτό θα το κάνει στον ανακριτή με δικηγόρο. Την υπεράσπιση των «κουμπάρων» έχει αναλάβει ο δικηγόρος Ι. Σταμούλης. Ο Θ. Σερίφης κατηγορείται για την κλοπή πολεμικού υλικού από το Συκούριο και το Πολεμικό Μουσείο Αθηνών, τη ληστεία στο υποκατάστημα της Τράπεζας Εργασίας και την έκρηξη αυτοσχέδιου ωρολογιακού μηχανισμού σε ακατοίκητη μονοκατοικία στα Βριλήσια.

  • Τη δυσαρέσκειά του για τη διοχέτευση ολόκληρου του προανακριτικού υλικού στα ΜΜΕ εξέφρασε χτες ο προϊστάμενος της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Αθηνών Σωτ. Μπάγιας, ο οποίος διευκρίνισε ότι η σχετική προκαταρκτική έρευνα, που διενεργείται από τον εισαγγελέα Ι. Καραΐσκο, δεν αφορά τα ΜΜΕ, αλλά τους συνηγόρους υπεράσπισης των κατηγορουμένων, οι οποίοι είχαν πρόσβαση στη δικογραφία. Διευκρίνισε, επίσης, ότι τους παραδίδονται τα έγγραφα για να προετοιμάσουν καλύτερα την απολογία των πελατών τους και όχι για να τα διαρρέουν στον Τύπο.
Τι είπε ο Αλ. Γιωτόπουλος προανακριτικά

Ο φερόμενος ως καθοδηγητής της «17 Ν» Αλέξανδρος Γιωτόπουλος αρνήθηκε στην προανακριτική του απολογία τις κατηγορίες που του αποδίδονται. Σύμφωνα με έγγραφο, που διέρρευσε στον Τύπο, αμφισβητεί ότι βρέθηκαν έγγραφα με τα αποτυπώματά του στη λεγόμενη «γιάφκα» της οδού Πάτμου. Αμφισβητεί, επίσης, τη γραφολογική σύγκριση των κειμένων μεταξύ των δικών του πρόχειρων σημειώσεων που βρέθηκαν κατά τη σωματική του έρευνα και εγγράφου που φέρεται ότι βρέθηκε στην οδό Πάτμου. «Αρνούμαι - αναφέρει χαρακτηριστικά - ότι βρέθηκε έγγραφο δικό μου στην οδό Πάτμου. Οσον αφορά την αναγνώριση στο πρόσωπό μου του ατόμου με το κωδικό όνομα Λάμπρος από συγκατηγορουμένους μου, δηλώνω ότι δεν τους γνωρίζω, δεν έχω δει κανέναν από αυτούς ποτέ μου. Πιστεύω ότι είναι σκευωρία εις βάρος μου των συγκατηγορουμένων μου και κυρίως οι καταθέσεις τους είναι προϊόν συναλλαγής με τις διωκτικές αρχές, προκειμένου να επιτύχουν ευνοϊκή μεταχείριση για τους εαυτούς τους (...). Ο λόγος που κυκλοφορούσα με το ψευδώνυμο Μιχάλης Οικονόμου τα τελευταία τριάντα χρόνια είναι ότι το '71 - '72 ήμουν μέλος μιας αντιστασιακής οργάνωσης ενάντια στη χούντα εδώ στην Ελλάδα με το όνομα ΛΕΑ (Λαϊκή Επαναστατική Αντίσταση) και η γαλλική αστυνομία είχε ανακαλύψει κάποιο διαβατήριο γαλλικό πλαστό με τη δική μου φωτογραφία και άρχισε να με αναζητάει. Αργότερα είχα διαμορφώσει τις κοινωνικές μου σχέσεις με αυτό το όνομα και ήταν δύσκολο να επανέλθω στο πραγματικό».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ