ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 26 Γενάρη 2001
Σελ. /40
ΔΙΕΘΝΗ
ΔΠΔ - ΟΔ ΓΙΟΥΓΚΟΣΛΑΒΙΑΣ
Η Κάρλα ντελ Πόντε δεν καταλαβαίνει από «όχι»...

Η Κάρλα ντελ Πόντε σε συνέντευξη Τύπου

Associated Press

Η Κάρλα ντελ Πόντε σε συνέντευξη Τύπου
ΒΕΛΙΓΡΑΔΙ.-

Η γενική εισαγγελέας του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου (ΔΠΔ) του ΟΗΕ για την πρώην Γιουγκοσλαβία, Κάρλα ντελ Πόντε, έκανε πως δεν κατάλαβε τις σφοδρές αντιδράσεις των Γιουγκοσλάβων και Σέρβων αξιωματούχων στο αίτημά της για άμεση παράδοση του πρώην Προέδρου Σλόμπονταν Μιλόσεβιτς στη Χάγη. Γι' αυτό και δήλωσε «πεπεισμένη» πως ο πρώην Πρόεδρος της ΟΔ Γιουγκοσλαβίας θα συλληφθεί και θα παραδοθεί παρ' όλα αυτά!

Μετά το αδιέξοδο των διήμερων συνομιλιών, που είχε η Ντελ Πόντε με κάθε κλιμάκιο της γιουγκοσλαβικής και σερβικής ηγεσίας, η γενική εισαγγελέας εξέφρασε στη συνέχεια τη «συγκρατημένη αισιοδοξία» της για την παραπομπή του Μιλόσεβιτς, απορρίπτοντας μάλιστα ασυζητητί την αντι-πρόταση του Βελιγραδίου για εκδίκαση της υπόθεσης του πρώην Προέδρου σε δικαστήριο της χώρας. «Δεν μπορούμε», είπε, «να περιμένουμε όσα χρόνια χρειαστεί να κινηθούν οι εσωτερικές νομικές διαδικασίες κατά του πρώην Προέδρου», καταλήγοντας πως το ΔΠΔ «πρέπει να είναι το πρώτο που θα δικάσει τον Μιλόσεβιτς για εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας... Μετά μπορεί να λογοδοτήσει για άλλα εγκλήματα στο Βελιγράδι»!

Αν και ο Γιουγκοσλάβος Πρόεδρος, Βόγισλαβ Κοστούνιτσα, είναι απ' τους πρώτους που εξέφρασε την άρνησή του να παραδοθεί ο πρώην Πρόεδρος στο Δικαστήριο της Χάγης, δεν είναι μόνος. Ακόμη και ο ορκισμένος επικριτής του Σλόμπονταν Μιλόσεβιτς, ο νυν πρωθυπουργός της Σερβίας Τζόραν Τζίντζιτς, αντιτάσσεται στα αιτήματα της γενικής εισαγγελέως του ΔΠΔ, καθώς και χτες επανέλαβε πως προτιμά την εκδίκαση της υπόθεσης Μιλόσεβιτς στην ΟΔ Γιουγκοσλαβίαα... Ετσι, ακόμη και ο Τζίντζιτς δήλωσε πως όταν η Ντελ Πόντε τού ζήτησε την παράδοση του Μιλόσεβιτς και άλλων Σέρβων στη Χάγη, απέρριψε το αίτημά της, εξηγώντας πως «δεν το επιτρέπουν οι γιουγκοσλαβικοί νόμοι και το Σύνταγμα».

Ο υπουργός Δικαιοσύνης, Μομτσίλο Γκούμπατς, από την πλευρά του, εξήγησε πως η παράδοση Γιουγκοσλάβων πολιτών στη Χάγη θα ήταν δυνατή, μόνον εάν επέλθει η ανάλογη συνταγματική μεταρρύθμιση, σημειώνοντας εντούτοις πως η «όλη διαδικασία είναι μακρά και περίπλοκη»...

Και ενώ η Ντελ Πόντε έφυγε από το Βελιγράδι δίχως να επιτύχει - προς το παρόν τουλάχιστον... - τους σκοπούς της, ο εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, Ρίτσαρντ Μπάουτσερ, αναφερόμενος στα επί της ουσίας μηδαμινά αποτελέσματα των συναντήσεων της γενικής εισαγγελέως με τη γιουγκοσλαβική κυβέρνηση, απέφυγε να κάνει ευθέως κάποιο σχόλιο. Δεν παρέλειψε, ωστόσο, να υπενθυμίσει «τη γνωστή στάση των ΗΠΑ έναντι του πρώην Προέδρου Μιλόσεβιτς» και πως «είναι σημαντικό οι Γιουγκοσλάβοι αξιωματούχοι, όχι μόνον να επικοινωνούν, αλλά και να συνεργάζονται με το ΔΠΔ, ώστε να διεκπεραιώνονται σημαντικές υποθέσεις»...

Ας σημειωθεί, επιπλέον, πως λίγες ώρες νωρίτερα ο Πρόεδρος Τζορτζ Ουόκερ Μπους είχε αναστείλει προσωρινώς την ισχύ όλων των προεδρικών διαταγμάτων που είχε υπογράψει ο προκάτοχός του, Μπιλ Κλίντον, μεταξύ των οποίων είναι και η άρση των εμπορικών και οικονομικών κυρώσεων κατά της ΟΔ Γιουγκοσλαβίας.

Νέο επεισόδιο στην κοιλάδα του Πρέσεβο

Οι Κοσσοβάροι Αλβανοί αυτονομιστές της οργάνωσης «Απελευθερωτικός Στρατός του Πρέσεβο, Μεντβέγια, Μπουγιάνοβατς» ξαναχτύπησαν. Επιτέθηκαν προχτές αργά το απόγευμα και τουλάχιστον 10 φορές σε περιπόλους του γιουγκοσλαβικού στρατού, χρησιμοποιώντας ολμοπυροβόλα από το χωριό Βέλικι Τρνόβατς. Σύμφωνα με το ραδιοσταθμό Β-92, κατά τη διάρκεια της ανταλλαγής πυρών μεταξύ των δύο πλευρών, τραυματίστηκαν τουλάχιστον τρεις Κοσσοβάροι Αλβανοί αντάρτες, οι οποίοι μάλιστα νοσηλεύονται από χτες σε νοσοκομείο της Πρίστινα. Ο Γιουγκοσλάβος υπουργός Εσωτερικών, Ζόραν Ζίβκοβιτς, επιβεβαίωσε το επεισόδιο, λέγοντας πως «στη διάρκεια της μάχης δεν τραυματίστηκε κανένας Γιουγκοσλάβος στρατιώτης». Ο υπουργός του ομοσπονδιακού υπουργείου Πληροφοριών, Μπισέρσκα Μάτις, ερμήνευσε το προχτεσινό επεισόδιο ως προσπάθεια των Αλβανών εξτρεμιστών να υπενθυμίσουν την ύπαρξή τους σε χώρες του εξωτερικού, προσθέτοντας χαρακτηριστικά ότι «δεν είναι τυχαίο πως η επίθεση εκδηλώθηκε με αφορμή την επίσκεψη αντιπροσωπείας της Ευρωπαϊκής Ενωσης στην Πρίστινα».

Συμπαράσταση στους πολιτικούς κρατούμενους της Τουρκίας

Αποστολή της Ευρωπαϊκής Ενωτικής Αριστεράς του ΕΚ στην Τουρκία, με τη συμμετοχή του ευρωβουλευτή του ΚΚΕ Κ. Αλυσανδράκη

Οευρωβουλευτής του ΚΚΕ Κώστας Αλυσανδράκης συμμετείχε σε αποστολή της Πολιτικής Ομάδας της Ευρωπαϊκής Ενωτικής Αριστεράς του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στην Τουρκία, στις 23 και 24 Ιανουαρίου.

Σκοπός της αποστολής ήταν η επιτόπου εκτίμηση της κατάστασης στις τουρκικές φυλακές και η εκδήλωση συμπαράστασης στους απεργούς πείνας. Πραγματοποίησε επαφές με οικογένειες πολιτικών κρατουμένων, καθώς επίσης με την Επιτροπή Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, το Δικηγορικό Σύλλογο Κωνσταντινούπολης και τα πολιτικά κόμματα HADEP, EMEP, SIP και ODP.

Η εικόνα που προκύπτει για την κατάσταση στις τουρκικές φυλακές και ιδιαίτερα για τους απεργούς πείνας, είναι τραγική και πολύ δύσκολο να περιγραφεί με λόγια. Το τουρκικό καθεστώς φαίνεται αποφασισμένο να καταπνίξει κάθε μορφή αντίστασης στις φυλακές και προτιμά να σκοτώσει τους πολιτικούς κρατουμένους, όπως έκανε στις 19 Δεκέμβρη, παρά να τους επιτρέψει να πεθάνουν από την απεργία πείνας και πολύ περισσότερο να δεχτεί τα αιτήματά τους για στοιχειωδώς ανθρώπινες συνθήκες κράτησης και μη απομόνωση.

Ο Κώστας Αλυσανδράκης εξέφρασε τη συμπαράσταση του ΚΚΕ και του ελληνικού λαού γενικότερα, στους πολιτικούς κρατουμένους και στον τουρκικό λαό, που παλεύουν για στοιχειώδη ανθρώπινα δικαιώματα. Εξέφρασε, επίσης, την αλληλεγγύη του στον ηρωικό αγώνα και πάλη των πολιτικών κρατουμένων και των οικογενειών τους, για την επίτευξη του στόχου τους, ακόμα και με κίνδυνο της ίδιας τους της ζωής. Καταδίκασε την υποκριτική στάση της ΕΕ, που όχι μόνο δε συγκινείται με τα εγκλήματα του τουρκικού καθεστώτος στις φυλακές, αλλά υποθάλπει τέτοιες ενέργειες, στηρίζοντας το καθεστώς αυτό στην πράξη. Εδωσε, επίσης, τη διαβεβαίωση ότι το ΚΚΕ θα κάνει ό,τι είναι δυνατό για την παραπέρα ανάπτυξη του κινήματος συμπαράστασης στην Ελλάδα και αλλού.

ΔΣΑ
Αλληλεγγύη στους Τούρκους δικηγόρους

Την αμέριστη συμπαράστασή της προς το Δικηγορικό Σύλλογο Κωνσταντινούπολης και τον πρόεδρό του Γιουτζέλ Σαϊμάν, εκφράζει η Επιτροπή Διεθνών Σχέσεων του Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών. Οπως τονίζει σε χτεσινό δελτίο Τύπου, ο Γ. Σαϊμάν, κατά τη διάρκεια των πρόσφατων εξεγέρσεων στις τουρκικές φυλακές που πνίγηκαν στο αίμα, επέκρινε δημόσια την τουρκική κυβέρνηση για την απόφασή της να λειτουργήσουν οι νέου τύπου φυλακές, χωρίς να έχει προηγηθεί διάλογος με τους αρμόδιους φορείς. Λόγω της πρωτοβουλίας αυτής, η σημερινή διοίκηση του Δικηγορικού Συλλόγου Κωνσταντινούπολης διατρέχει τον κίνδυνο να βρεθεί αντιμέτωπη με το τουρκικό υπουργείο Δικαιοσύνης, το οποίο, με προσφυγή του, ζητά από τον εισαγγελέα «να ληφθούν τα απαραίτητα μέτρα»...

Η Επιτροπή Διεθνών Σχέσεων του ΔΣΑ καταγγέλλει την απαράδεκτη, προκλητική και αντιδημοκρατική στάση του τουρκικού υπουργείου Δικαιοσύνης και καλεί την ελληνική πολιτεία, τους καθ' ύλην αρμόδιους υπουργούς και το ελληνικό Κοινοβούλιο να ευαισθητοποιηθούν και να ενεργοποιηθούν άμεσα απέναντι στο πρόβλημα που αντιμετωπίζουν οι δικηγόροι στην Τουρκία.

ΤΟΥΡΚΙΑ
Σε διαδήλωση μεταβλήθηκε η κηδεία του Γκαφάρ Οκάν

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥΠΟΛΗ.- Η κηδεία του αστυνομικού διευθυντή του Ντιάρμπακιρ, Γκαφάρ Οκάν, χθες, συνοδεύτηκε από διαδηλώσεις, στις οποίες συμμετείχαν Τούρκοι, αλλά και Κούρδοι πολίτες - σε μια, μάλλον ασυνήθιστη, επίδειξη συμπάθειας για έναν εκπρόσωπο του νόμου και της τάξης...

Καμία οργάνωση δεν έχει αναλάβει την ευθύνη για τη δολοφονία του Οκάν και άλλων πέντε αστυνομικών σε ενέδρα αγνώστων που «γάζωσαν» τα αυτοκίνητα που τους μετέφεραν με ριπές πολυβόλων (430 σφαίρες βρέθηκαν στον τόπο της δολοφονίας), ωστόσο το γεγονός ότι ήταν στη «λίστα θανάτου» της ισλαμικής οργάνωσης Χεζμπολάχ - η οποία κατά πολλούς Τούρκους αναλυτές δημιουργήθηκε από τους στρατηγούς τη δεκαετία του '80 ως «αντίβαρο» στη δράση του ΡΚΚ - οδηγεί τις αρχές, αλλά και τους πολίτες, να θεωρούν βέβαιη την ταυτότητα των δραστών, οι οποίοι, κατά τις αρχές, ήταν «τουλάχιστον δέκα».

Ο Οκάν είχε αρχίσει την καμπάνια εναντίον της Χεζμπολάχ το 2000, γεγονός που του είχε αποφέρει το σεβασμό των Κούρδων της περιοχής, οι οποίοι είναι εύλογα δύσπιστοι προς τις αρχές (και έχουν τους λόγους τους μετά από τόσα χρόνια πολέμου).

Σε συνέντευξη που είχε δώσει ο Οκάν στην εφημερίδα Sabah, πρόσφατα, είχε πει πως είχε αποδείξεις ότι για πολλούς φόνους και εξαφανίσεις, που είχαν χαρακτηριστεί έργο «αγνώστων», ευθυνόταν η Χεζμπολάχ. Την περασμένη εβδομάδα, είχε δημοσιοποιήσει τα ονόματα 26 υπόπτων για συμμετοχή σε εγκλήματα με διαταγές της οργάνωσης και το γεγονός είχε οδηγήσει σε «απειλές κατά της ζωής του», που τελικά επιβεβαιώθηκαν...

ΙΝΔΙΑ - ΠΑΚΙΣΤΑΝ
Παράταση της μονομερούς εκεχειρίας στο Κασμίρ

ΝΕΟ ΔΕΛΧΙ.- Αγνοώντας το εντεινόμενο κρεσέντο βίας στη βόρεια επαρχία της, η κυβέρνηση του Αταλ Μπιχάρι Βάτζπαϊ αποφάσισε να παρατείνει κατά ένα μήνα τη μονομερή εκεχειρία που έχει κηρύξει στο Κασμίρ - και η οποία έληγε στις 26 Ιανουαρίου - αναφέρει σύντομη ανακοίνωσή της. Ωστόσο, ο στρατηγός που «διοικεί» το Πακιστάν, Περβέζ Μουσαράφ, ανακοίνωσε σε συγκέντρωση ανώτατων στρατιωτικών στο Ισλαμαμπάντ ότι η χώρα του «δεν είναι έτοιμη» για συμβιβαστική συμφωνία, όσον αφορά το διαφιλονικούμενο Κασμίρ.

Οι δύο χώρες έχουν διεξάγει δύο πολέμους για το κρατίδιο και από το 1998, όταν απέκτησαν πυρηνικές δυνατότητες, η διένεξή τους έχει αποκτήσει ακόμη πιο επικίνδυνες διαστάσεις. Είναι χαρακτηριστικό ότι η έκθεση Global Trends2015 της CIA, που παραδόθηκε την Κυριακή στο νέο Αμερικανό Πρόεδρο Μπους, χαρακτηρίζει τον κίνδυνο πυρηνικού πολέμου μεταξύ Ινδίας - Πακιστάν υπαρκτό και εκτιμά πως η δυναμική αλληλεπίδραση της αμοιβαίας εχθρότητας και της αστάθειας στην περιφέρεια θα «καθορίσει» τις εξελίξεις στην ασιατική υποήπειρο.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ