Παρασκευή 26 Γενάρη 2001
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 22
ΔΙΕΘΝΗ
ΔΠΔ - ΟΔ ΓΙΟΥΓΚΟΣΛΑΒΙΑΣ
Η Κάρλα ντελ Πόντε δεν καταλαβαίνει από «όχι»...

Η Κάρλα ντελ Πόντε σε συνέντευξη Τύπου

Associated Press

Η Κάρλα ντελ Πόντε σε συνέντευξη Τύπου
ΒΕΛΙΓΡΑΔΙ.-

Η γενική εισαγγελέας του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου (ΔΠΔ) του ΟΗΕ για την πρώην Γιουγκοσλαβία, Κάρλα ντελ Πόντε, έκανε πως δεν κατάλαβε τις σφοδρές αντιδράσεις των Γιουγκοσλάβων και Σέρβων αξιωματούχων στο αίτημά της για άμεση παράδοση του πρώην Προέδρου Σλόμπονταν Μιλόσεβιτς στη Χάγη. Γι' αυτό και δήλωσε «πεπεισμένη» πως ο πρώην Πρόεδρος της ΟΔ Γιουγκοσλαβίας θα συλληφθεί και θα παραδοθεί παρ' όλα αυτά!

Μετά το αδιέξοδο των διήμερων συνομιλιών, που είχε η Ντελ Πόντε με κάθε κλιμάκιο της γιουγκοσλαβικής και σερβικής ηγεσίας, η γενική εισαγγελέας εξέφρασε στη συνέχεια τη «συγκρατημένη αισιοδοξία» της για την παραπομπή του Μιλόσεβιτς, απορρίπτοντας μάλιστα ασυζητητί την αντι-πρόταση του Βελιγραδίου για εκδίκαση της υπόθεσης του πρώην Προέδρου σε δικαστήριο της χώρας. «Δεν μπορούμε», είπε, «να περιμένουμε όσα χρόνια χρειαστεί να κινηθούν οι εσωτερικές νομικές διαδικασίες κατά του πρώην Προέδρου», καταλήγοντας πως το ΔΠΔ «πρέπει να είναι το πρώτο που θα δικάσει τον Μιλόσεβιτς για εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας... Μετά μπορεί να λογοδοτήσει για άλλα εγκλήματα στο Βελιγράδι»!

Αν και ο Γιουγκοσλάβος Πρόεδρος, Βόγισλαβ Κοστούνιτσα, είναι απ' τους πρώτους που εξέφρασε την άρνησή του να παραδοθεί ο πρώην Πρόεδρος στο Δικαστήριο της Χάγης, δεν είναι μόνος. Ακόμη και ο ορκισμένος επικριτής του Σλόμπονταν Μιλόσεβιτς, ο νυν πρωθυπουργός της Σερβίας Τζόραν Τζίντζιτς, αντιτάσσεται στα αιτήματα της γενικής εισαγγελέως του ΔΠΔ, καθώς και χτες επανέλαβε πως προτιμά την εκδίκαση της υπόθεσης Μιλόσεβιτς στην ΟΔ Γιουγκοσλαβίαα... Ετσι, ακόμη και ο Τζίντζιτς δήλωσε πως όταν η Ντελ Πόντε τού ζήτησε την παράδοση του Μιλόσεβιτς και άλλων Σέρβων στη Χάγη, απέρριψε το αίτημά της, εξηγώντας πως «δεν το επιτρέπουν οι γιουγκοσλαβικοί νόμοι και το Σύνταγμα».

Ο υπουργός Δικαιοσύνης, Μομτσίλο Γκούμπατς, από την πλευρά του, εξήγησε πως η παράδοση Γιουγκοσλάβων πολιτών στη Χάγη θα ήταν δυνατή, μόνον εάν επέλθει η ανάλογη συνταγματική μεταρρύθμιση, σημειώνοντας εντούτοις πως η «όλη διαδικασία είναι μακρά και περίπλοκη»...

Και ενώ η Ντελ Πόντε έφυγε από το Βελιγράδι δίχως να επιτύχει - προς το παρόν τουλάχιστον... - τους σκοπούς της, ο εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, Ρίτσαρντ Μπάουτσερ, αναφερόμενος στα επί της ουσίας μηδαμινά αποτελέσματα των συναντήσεων της γενικής εισαγγελέως με τη γιουγκοσλαβική κυβέρνηση, απέφυγε να κάνει ευθέως κάποιο σχόλιο. Δεν παρέλειψε, ωστόσο, να υπενθυμίσει «τη γνωστή στάση των ΗΠΑ έναντι του πρώην Προέδρου Μιλόσεβιτς» και πως «είναι σημαντικό οι Γιουγκοσλάβοι αξιωματούχοι, όχι μόνον να επικοινωνούν, αλλά και να συνεργάζονται με το ΔΠΔ, ώστε να διεκπεραιώνονται σημαντικές υποθέσεις»...

Ας σημειωθεί, επιπλέον, πως λίγες ώρες νωρίτερα ο Πρόεδρος Τζορτζ Ουόκερ Μπους είχε αναστείλει προσωρινώς την ισχύ όλων των προεδρικών διαταγμάτων που είχε υπογράψει ο προκάτοχός του, Μπιλ Κλίντον, μεταξύ των οποίων είναι και η άρση των εμπορικών και οικονομικών κυρώσεων κατά της ΟΔ Γιουγκοσλαβίας.

Νέο επεισόδιο στην κοιλάδα του Πρέσεβο

Οι Κοσσοβάροι Αλβανοί αυτονομιστές της οργάνωσης «Απελευθερωτικός Στρατός του Πρέσεβο, Μεντβέγια, Μπουγιάνοβατς» ξαναχτύπησαν. Επιτέθηκαν προχτές αργά το απόγευμα και τουλάχιστον 10 φορές σε περιπόλους του γιουγκοσλαβικού στρατού, χρησιμοποιώντας ολμοπυροβόλα από το χωριό Βέλικι Τρνόβατς. Σύμφωνα με το ραδιοσταθμό Β-92, κατά τη διάρκεια της ανταλλαγής πυρών μεταξύ των δύο πλευρών, τραυματίστηκαν τουλάχιστον τρεις Κοσσοβάροι Αλβανοί αντάρτες, οι οποίοι μάλιστα νοσηλεύονται από χτες σε νοσοκομείο της Πρίστινα. Ο Γιουγκοσλάβος υπουργός Εσωτερικών, Ζόραν Ζίβκοβιτς, επιβεβαίωσε το επεισόδιο, λέγοντας πως «στη διάρκεια της μάχης δεν τραυματίστηκε κανένας Γιουγκοσλάβος στρατιώτης». Ο υπουργός του ομοσπονδιακού υπουργείου Πληροφοριών, Μπισέρσκα Μάτις, ερμήνευσε το προχτεσινό επεισόδιο ως προσπάθεια των Αλβανών εξτρεμιστών να υπενθυμίσουν την ύπαρξή τους σε χώρες του εξωτερικού, προσθέτοντας χαρακτηριστικά ότι «δεν είναι τυχαίο πως η επίθεση εκδηλώθηκε με αφορμή την επίσκεψη αντιπροσωπείας της Ευρωπαϊκής Ενωσης στην Πρίστινα».

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Διαδηλώσεις προκαλεί η Κάρλα Ντελ Πόντε... (2004-10-02 00:00:00.0)
Αρχίζουν τη δίκη του Μιλόσεβιτς με έτοιμη την ετυμηγορία... (2002-02-12 00:00:00.0)
Το ΝΑΤΟικό έγκλημα συνεχίζεται (2001-06-30 00:00:00.0)
Υστατες προσπάθειες ενάντια στην έκδοση (2001-06-28 00:00:00.0)
Ζητούν την παράδοση Μιλόσεβιτς «το ταχύτερο δυνατόν»... (2001-04-12 00:00:00.0)
Σε ναυάγιο κατέληξε η συνάντηση Κοστούνιτσα - Ντελ Πόντε (2001-01-25 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ