Παρασκευή 26 Γενάρη 2001
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 23
ΔΙΕΘΝΗ
31ο ΠΑΓΚΟΣΜΙΟ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟ ΦΟΡΟΥΜ - ΝΤΑΒΟΣ
Με το φόβο των μεγάλων διαδηλώσεων

Παντού βρίσκονται οι αστυνομικές δυνάμεις...

Associated Press

Παντού βρίσκονται οι αστυνομικές δυνάμεις...
ΝΤΑΒΟΣ.-

Ανοιξε χτες το απόγευμα τις πύλες του το 31ο Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ, με τη συμμετοχή 30 ηγετών κρατών, 80 υπουργών και επικεφαλής επιχειρήσεων από όλο τον κόσμο που συνέρρευσαν στο «στρατοκρατούμενο και αστυνομοκρατούμενο» Νταβός, αφού ο φόβος μεγάλων και μαχητικών διαδηλώσεων δεν έχει μόνο επισκιάσει τις εργασίες, αλλά και έχει γίνει το μοναδικό ζήτημα που απασχολεί τον Τύπο και τους ίδιους του συμμετέχοντες.

Τα συρματοπλέγματα, τα σημεία ελέγχου, οι χιλιάδες αστυνομικοί που έχουν παραταχθεί με αυτόματα ήταν το μοναδικό θέαμα που αντίκρισαν οι σύνεδροι του πολιτικοοικονομικού Φόρουμ, οι εργασίες του οποίου θα διαρκέσουν μέχρι την επόμενη Τρίτη, δηλαδή μέχρι τις 30 Ιανουαρίου και το οποίο καλείται να εξετάσει τρόπους... «για την υποστήριξη της ανάπτυξης και τη γεφύρωση του χάσματος» μεταξύ πλούσιων και φτωχών!

Τα δρακόντεια μέτρα ασφαλείας αποφασίστηκαν από τους οργανωτές που φοβούνται ότι θα επαναληφθούν τα επεισόδια της Νίκαιας, κατά τη διάρκεια της Συνόδου Κορυφής της ΕΕ, αλλά και της Πράγας, κατά τη διάσκεψη του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου και της Παγκόσμιας Τράπεζας.

Οσοι αντιτίθενται στη «λαίλαπα της παγκοσμιοποίησης» εκτός από τη διαδήλωση που προετοιμάζουν για το Σάββατο κατά την τρίτη ημέρα των εργασιών του Φόρουμ, διοργανώνουν ταυτόχρονα με το Φόρουμ αντι-συνέδρια στη Ζυρίχη και στο ίδιο το Νταβός. Πάντως το μεγαλύτερο φόβητρο για τις αρχές παραμένει η προγραμματισμένη για το Σάββατο διαδήλωση που οργανώνει το «Συντονιστικό κατά του Παγκόσμιου Οργανισμού Εμπορίου». Η διαδήλωση έχει απαγορευτεί από τις τοπικές αρχές, ενώ δεν επιτράπηκε να εισέλθουν στο έδαφος της Ελβετίας περίπου 300 αλλοδαποί, οι οποίοι έχουν συμμετάσχει σε άλλες παρόμοιες διαδηλώσεις. Η αστυνομία απέκλεισε με συρματοπλέγματα τα νευραλγικά σημεία της πόλης και απαγόρευσε την κυκλοφορία των αυτοκινήτων στο κέντρο καθ' όλη τη διάρκεια του Φόρουμ. Οι αρχές επιστράτευσαν μάλιστα και 300 στρατιώτες - τέσσερις φορές περισσότερους σε σχέση με πέρσι - για τη διατήρηση της τάξης.

Στο διά ταύτα του Φόρουμ, την επίσημη έναρξη των εργασιών κήρυξε ο πρόεδρος της Ελβετικής Συνομοσπονδίας Μόριτζ Λόιενμπέργκερ, ο οποίος καλωσόρισε τους περισσότερους από 3.200 συμμετέχοντες, ανάμεσά τους πολλούς αρχηγούς κρατών και κυβερνήσεων, όπως ο πρωθυπουργός της Ιαπωνίας Γιοσίρο Μόρι, ο πρόεδρος της Παλαιστινιακής Αρχής Γιάσερ Αραφάτ, ο Γιουγκοσλάβος Πρόεδρος Βόισλαβ Κοστούνιτσα και οι πρόεδροι της Βενεζουέλας και του Μεξικού, Ούγκο Τσάβεζκαι Βισέντε Φοξ, αλλά και τους επιχειρηματίες που δίνουν το «παρών» από όλον τον κόσμο, όπως ο Μπιλ Γκέιτς («Microsoft»), o Ντάγκλας Νταφτ («Coca Cola») και ο Φρανσουά Ρουσελί («Electricite de France»).

Ακόμα στο Νταβός ενδέχεται να μεταβεί και ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Εχούντ Μπαράκ και είναι πιθανό, αφού ήδη στην ελβετική πόλη αναμένεται ο ΓΓ του ΟΗΕ Κόφι Αναν, αλλά και ο Σιμόν Πέρες, να υπάρξει διάλογος για το Μεσανατολικό.

Αμέσως μετά την έναρξη του Φόρουμ ακολούθησε και η πρώτη συζήτηση με θέμα: «Πώς μπορεί να αποδώσει η Παγκοσμιοποίηση: Η άποψη του Νότου», με κύριο εισηγητή τον Πρόεδρο της Τανζανίας Μπέντζαμιν Ουίλιαμ Μκάπα.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ