Παρασκευή 26 Γενάρη 2001
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 23
ΔΙΕΘΝΗ
ΓΕΡΜΑΝΙΑ - ΣΚΑΝΔΑΛΟ ΚΟΛ
Σιγή ιχθύος...

ΒΕΡΟΛΙΝΟ.-

Ακλόνητος στον «κόσμο της σιωπής» παρέμεινε και πάλι χτες ο πρώην καγκελάριος και «δεινόσαυρος» της γερμανικής πολιτικής σκηνής, Χέλμουτ Κολ, καταθέτοντας για τρίτη συνεχόμενη φορά στην επιτροπή του Γερμανικού Κοινοβουλίου που ερευνά την υπόθεση - σκάνδαλο διαφθοράς και χρηματισμού από «δωρητές», του κόμματος του οποίου ήταν ηγέτης για δύο περίπου δεκαετίες, της Χριστιανοδημοκρατικής Ενωσης.

Ο Χέλμουτ Κολ επέμεινε στην άρνησή του να αποκαλύψει τα ονόματα των μυστηριωδών δωρητών που του έδωσαν 2,1 εκατομμύρια μάρκα για τη «Χριστιανοδημοκρατική Ενωση» (CDU) και μάλιστα επιτέθηκε στην «κοκκινοπράσινη» κυβέρνηση του καγκελάριου Γκέρχαρντ Σρέντερ ότι κάνει κατάχρηση της έρευνας με μοναδικό σκοπό της περάτωσης της πολιτικής βεντέτας που έχει ένα και μόνο στόχο: « να σπιλώσει και να ποινικοποιήσει» τον Χέλμουτ Κολ, που για 16 συναπτά έτη ήταν ο ηγέτης της χώρας και που το μεγαλύτερό του επίτευγμα θεωρείται η ενοποίηση των δύο Γερμανιών.

Καταθέτοντας στην επιτροπή του κοινοβουλίου που ερευνά τις περιπτώσεις παρανόμων χρηματοδοτήσεων, ο Κολ τόνισε ότι δε θα δώσει καμία λεπτομέρεια για τις μυστικές δωρεές. « Δεν έχω τίποτα να προσθέσω» παρατήρησε, ενώ διακοπτόταν συνεχώς από τα μέλη της επιτροπής, τα οποία επέμεναν στις ερωτήσεις. « Είμαι βέβαιος ότι θα γίνουν πάλι προσπάθειες ενοχοποίησής μου και θα περιπέσω σε αντιφάσεις», τόνισε σε κάποια φάση, ενώ λίγο αργότερα απευθυνόμενος προς τον πρόεδρο της κοινοβουλευτικής επιτροπής, Φόλκερ Νόιμαν, τόνισε ότι « η επιτροπή δεν έχει κατορθώσει να συγκεντρώσει εδώ και 13 μήνες κανένα στοιχείο», που να ενοχοποιεί τον ίδιο.

Νωρίτερα κατέθεσε ο πρώην υπουργός Εξωτερικών, Χανς ΝτίτριχΓκένσερ που και εκείνος με τη σειρά παρέμεινε «σιωπηλός», τρόπον τινά, αφού δήλωσε στην επιτροπή του Κοινοβουλίου ότι δε γνωρίζει τίποτα για δωροδοκίες σε σχέση με την πώληση γερμανικών αρμάτων μάχης στη Σαουδική Αραβία το 1991.

Ο Γκένσερ που διατέλεσε υπουργός Εξωτερικών από το 1974 μέχρι το 1992 είναι και σήμερα ένας από τους πλέον εξέχοντες πολιτικούς της Γερμανίας. Ο πρόεδρος της επιτροπής, που ανήκει στο κυβερνών «Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα», ισχυρίστηκε πάντως ότι το 47% του τιμήματος που καταβλήθηκε για τα άρματα μάχης «Fuchs» που παραδόθηκαν στη Σαουδική Αραβία ήταν στην πραγματικότητα προϊόν δωροδοκιών, το συνολικό ύψος των οποίων έφτασε τα 97 εκατομμύρια δολάρια, που ενδέχεται να κατέληξαν στα ταμεία της Χριστιανοδημοκρατικής Ενωσης (CDU) του πρώην καγκελάριου Χέλμουτ Κολ. Με δεδομένο ότι η Γερμανία δεν έστειλε στρατεύματα στον πόλεμο στον Κόλπο, η κυβέρνηση του Χέλμουτ Κολ δεχόταν μεγάλες πιέσεις για αποστολή όπλων σε χώρες στην περιοχή, παρατήρησε ο Γκένσερ προς τα μέλη της επιτροπής του Κοινοβουλίου.

Υπενθυμίζεται ότι ο Γκένσερ δεν είναι μέλος της CDU, αλλά του μικρού κόμματος των «Ελεύθερων Δημοκρατών», εταίρου στην τότε κυβέρνηση του Κολ. Η «Χριστιανοδημοκρατική Ενωση», κυβέρνησε τη Γερμανία μέχρι το 1998, που παραχώρησε τα σκήπτρα της εξουσίας και συγκλονίστηκε από το σκάνδαλο που ξέσπασε το Νοέμβρη του 1999. Μέχρι σήμερα το Κοινοβούλιο έχει επιβάλει πρόστιμα στη Χριστιανοδημοκρατική Ενωση ύψους 49 εκατομμυρίων μάρκων, αλλά έχει ασκηθεί έφεση.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ