Παρασκευή 26 Γενάρη 2001
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 20
ΔΙΕΘΝΗ
ΜΕΣΗ ΑΝΑΤΟΛΗ
Επιστροφή στην Τάμπα

Ο Ισραηλινός εκπρόσωπος (υπουργός Τουρισμού)επιστρέφει χαμογελαστός στις συνομιλίες

Associated Press

Ο Ισραηλινός εκπρόσωπος (υπουργός Τουρισμού)επιστρέφει χαμογελαστός στις συνομιλίες
TAMΠA - ΙΕΡΟΥΣΑΛΗΜ - ΤΟΥΛΚΑΡΕΜ - ΓΑΖΑ.-

Αποφασισμένος να δώσει ύστατη μάχη για την παραμονή του στην εξουσία εμφανίζεται ο Εχούντ Μπαράκ, ο οποίος, βλέποντας τον αντίπαλό του Αριέλ Σαρόν να διατηρεί το προβάδισμά του στις δημοσκοπήσεις, έδωσε το «πράσινο φως» για επανέναρξη των μαραθώνιων συνομιλιών με τους Παλαιστινίους. Αυτό υποστηρίζουν Ισραηλινοί πολιτικοί αναλυτές μετά την ανακοίνωση της επιστροφής της ισραηλινής διαπραγματευτικής ομάδας στο τραπέζι των συνομιλιών στην Τάμπα, της Αιγύπτου, με την εντολή να «πράξουν ό,τι είναι δυνατό, τουλάχιστον, για την επίτευξη μιας ελάχιστης συμφωνίας».

Αργά χτες το βράδυ επρόκειτο να επαναληφθούν, στο αιγυπτιακό παραθαλάσσιο θέρετρο, οι μαραθώνιες ισραηλινο-παλαιστινιακές διαπραγματεύσεις μετά την απόφαση της ισραηλινής ηγεσίας, να επιστρέψει στο τραπέζι των συνομιλιών. Η απόφαση λήφθηκε κατά τη διάρκεια του Υπουργικού Συμβουλίου «ειρήνης», το βράδυ της Τετάρτης, υπό τις ασφυκτικές πιέσεις αρκετών υψηλόβαθμων Ισραηλινών αξιωματούχων. Οπως ανακοινώθηκε, λακωνικά, από το γραφείο του πρωθυπουργού: «στόχος είναι να συνεχιστούν οι συνομιλίες, μέχρι τις ισραηλινές εκλογές, και να έχει επιτευχθεί μια ελάχιστη συμφωνία που θα αποτελέσει βάση διαπραγματεύσεων και μετά τις εκλογές».

Εντούτοις, ο Ισραηλινός υπηρεσιακός πρωθυπουργός φέρεται να είναι ιδιαίτερα απαισιόδοξος για τις προοπτικές των συνομιλιών. Ελαφρώς πιο αισιόδοξη, όμως, εμφανιζόταν η ισραηλινή διαπραγματευτική ομάδα, που επέστρεψε στην Τάμπα, με έναν διαπραγματευτή παραπάνω, τον ηγέτη του συγκυβερνώντος αριστερού κόμματος «Μερέτζ» Γιόσι Σαρίντ. «Δεν έχουμε χρόνο και ίσως είναι η τελευταία ευκαιρία εξεύρεσης λύσης για Ισραηλινούς και Παλαιστινίους για τα επόμενα χρόνια», δήλωνε ο υπουργός Δικαιοσύνης Γιοσί Μπεϊλίν.

Συγκρατημένη αισιοδοξία εξέφρασε και ο Παλαιστίνιος διαπραγματευτής Σαέμπ Ερακάτ, ελπίζοντας ότι η επιστροφή της διαπραγματευτικής ομάδας θα συνοδευτεί από την παρουσίαση και νέων προτάσεων. Σύμφωνα, πάντως, με τον έτερο Παλαιστίνιο διαπραγματευτή Ναμπίλ Σάαθ, η ισραηλινή πλευρά έχει, ήδη, «κάνει πρόοδο στο βασικό ζήτημα των προσφύγων, οπότε μπορεί κανείς να ελπίζει για το καλύτερο». Σύμφωνα, μάλιστα, με ανεπιβεβαίωτες πληροφορίες, η ισραηλινή πλευρά έχει αποδεχτεί να αναγνωρίσει τα «βάσανα που υπέφεραν οι Παλαιστίνιοι πρόσφυγες», χωρίς αυτό να συνεπάγεται και αναγνώριση δικαιώματος επιστροφής, αλλά ίσως κάποια σημαντική αποζημίωση.

Σε αυτό το γύρο των μαραθώνιων συνομιλιών συμμετέχει «προκειμένου να προσφέρει κάθε δυνατή βοήθεια» και ο ειδικός απεσταλμένος της ΕΕ Μιγκέλ Ανχέλ Μορατίνος, ενώ πριν από την έναρξή του την πρώτη διπλωματική της παρέμβαση στο ζήτημα, έκανε και η νέα αμερικανική ηγεσία. Ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Κολίν Πάουελ είχε αλλεπάλληλες τηλεφωνικές συνομιλίες με τον Εχούντ Μπαράκ και τον Παλαιστίνιο ηγέτη, ασκώντας και στις δύο πλευρές πιέσεις για άμεση επανάληψη των συνομιλιών. Μάλιστα, δεν αποκλείεται οι δύο άνδρες να συναντηθούν, μετά από αρκετούς μήνες, στο Νταβός της Ελβετίας, όπου θα μεταβούν για να συμμετάσχουν στο Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ.

Ενταση εντός και εκτός Ισραήλ

Παρά την επανάληψη των ισραηλινο-παλαιστινιακών διαπραγματεύσεων στην Τάμπα, τα πνεύματα οξύνθηκαν ιδιαίτερα κατά τη διάρκεια της νύχτας της Τετάρτης προς Πέμπτη στα αυτόνομα παλαιστινιακά εδάφη. Σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες εκτεταμένα ήταν τα περιστατικά σφοδρής ανταλλαγής πυρών ανάμεσα σε Παλαιστινίους ενόπλους και Ισραηλινούς στρατιώτες στη Δυτική Οχθη, κατά τη διάρκεια των οποίων έχασαν τη ζωή τους ένας 16χρονος Παλαιστίνιος και ένας 22χρονος συμπατριώτης του. Παράλληλα, ανθρωποκυνηγητό έχει εξαπολύσει η παλαιστινιακή αστυνομία για τη σύλληψη των δραστών της δολοφονίας των δύο Ισραηλινών, την Τρίτη στην Τουλκαρέμ. Μάλιστα, όπως υποστηρίζουν δημοσιογραφικές πληροφορίες, η Παλαιστινιακή Αρχή έχει προχωρήσει σε συλλήψεις, τουλάχιστον 4 μελών της Φατάχ, υπόπτων για την υπόθεση της δολοφονίας.

Αργά χτες το βράδυ, επίσης, ο ισραηλινός στρατός ανακοίνωσε τη δολοφονία ενός Ισραηλινού πολίτη, από άγνωστους ενόπλους, στην ανατολική Ιερουσαλήμ, χωρίς, όμως, να γίνει γνωστό αν το περιστατικό αυτό θα επηρεάσει τις διαπραγματεύσεις της Τάμπα.

Την ίδια στιγμή, ο Παλαιστίνιος υπουργός Πληροφοριών Γιάσερ Αμπέντ Ράμπομ, επιβεβαίωνε ότι στενοί συνεργάτες του ηγέτη του ακροδεξιού Λικούντ, Αριέλ Σαρόν, συμπεριλαμβανομένου του γιου του, Ομρί, συναντήθηκαν με το στενό συνεργάτη του Γιάσερ Αραφάτ, υπεύθυνο για θέματα οικονομικής διαχείρισης, Κχαλέντ Σαλάμ. Ο Ράμπομ, αν και δεν ανέφερε λεπτομέρειες αλλά ούτε το ποιος ζήτησε τη συνάντηση, αρκέστηκε να δηλώσει ότι η συνάντηση περιορίστηκε σε οικονομικά ζητήματα. Το θέμα αξιοποίησε τα μέγιστα, ο Εχούντ Μπαράκ κατηγορώντας τον αντίπαλό του, για διπλοπροσωπία, καθώς επισήμως κατηγορεί την τωρινή ηγεσία για υποχωρήσεις προς τους Παλαιστινίους, αλλά ανεπισήμως και ο ίδιος έχει επαφές μαζί τους. Το γραφείο του Αριέλ Σαρόν επιβεβαίωσε τη συνάντηση και επέμεινε ότι αφορούσε μόνο οικονομικά ζητήματα.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ