Παρασκευή 26 Γενάρη 2001
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 20
ΔΙΕΘΝΗ
ΛΔ ΚΟΝΓΚΟ - ΒΕΛΓΙΟ
Οι Βέλγοι ομολογούν ενοχή;

 «Ευκαιρία για την ειρήνη...» αποκάλεσε ο Βέλγος υπουργός Εξωτερικών τη δολοφονία του Λ. Καμπίλα

ΚΙΝΣΑΣΑ.-

«Προσωπική του υπόθεση» φαίνεται πως έχει πάρει ο υπουργός Εξωτερικών του Βελγίου, Λουί Μισέλ, την περιφερειακή σύρραξη που μαίνεται επί 30 μήνες στη ΛΔ Κονγκό. Μετά τις προχτεσινές συναντήσεις του στην Κινσάσα με τον νεαρό Τζόζεφ Καμπίλα, που αναμένει ακόμη την επίσημη τελετή ορκωμοσίας του, ο Λουί Μισέλ συνέχισε την περιοδεία του στη Ρουάντα.

Μετά τις συνομιλίες που είχε χτες στο Κιγκάλι με τον Ρουαντέζο Πρόεδρο Πολ Καγκάμε και στελέχη της ανταρτικής οργάνωσης «Κογκολέζικη Εκστρατεία για τη Δημοκρατία» (η οποία υποστηρίζονται από τη Ρουάντα) δήλωσε στους δημοσιογράφους ούτε λίγο, ούτε πολύ πως η δολοφονία του Λόρεντ Καμπίλα είναι μία «ευκαιρία που θα πρέπει να αδράξουν όλα τα εμπλεκόμενα μέρη και να συλλογιστούν τις τελευταίες εξελίξεις ως ένα νέο στοιχείο που μπορεί να επιτρέψει νέο χώρο, προκειμένου να συζητηθεί... η ειρήνη». Κάτι τέτοιες δηλώσεις, που παρουσιάζουν τη δολοφονία του Προέδρου μιας χώρας σε «ευκαιρία», δίνουν νέα επιχειρήματα σε κύκλους πολιτικών αναλυτών που πιστεύουν πως το σχέδιο δολοφονίας του Λόρεντ Καμπίλα εξυφάνθηκε από τις Βρυξέλλες...

Σε άλλο σημείο των δηλώσεων που έκανε χτες στο Κιγκάλι ο υπουργός Εξωτερικών του Βελγίου (χώρα, που ως γνωστόν έχει εδώ και ένα χρόνο εκδώσει ένταλμα σύλληψης κατά του υπουργού Αμυνας της ΛΔ Κονγκό...), αρνήθηκε να σχολιάσει τις επόμενες κινήσεις του νέου ηγέτη της ΛΔ Κονγκό, Τζόζεφ Καμπίλα.

Ο Λουί Μισέλ, που έχει ήδη πραγματοποιήσει συναντήσεις με ανώτερους αξιωματούχους της Αγκόλα και της Ζιμπάμπουε (χωρών που μάχονται στο πλευρό της ΛΔ Κονγκό), επρόκειτο χτες βράδυ να συναντηθεί και με τον Πρόεδρο της Ουγκάντα, Γιοβερί Μουσεβένι, στο αγρόκτημα «Ρουακίτα» που διατηρεί ο τελευταίος στα νοτιοδυτικά της χώρας αυτής.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ