Παρασκευή 26 Γενάρη 2001
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 20
ΔΙΕΘΝΗ
ΓΑΛΛΙΑ
Ενωμένοι δημόσιοι και ιδιωτικοί υπάλληλοι στις κινητοποιήσεις

Σφοδρές συγκρούσεις αστυνομικών και πυροσβεστών στη Λίλη

Από τις εκδηλώσεις στη Μασσαλία

Associated Press

Από τις εκδηλώσεις στη Μασσαλία
ΠΑΡΙΣΙ-ΛΙΛΗ-ΛΙΟΝ-ΜΑΣΣΑΛΙΑ-ΤΟΥΛΟΥΖΗ.-

Δεκάδες χιλιάδες εργαζόμενοι, του ιδιωτικού αλλά και του δημοσίου τομέα, κατέκλυσαν, χτες, τους δρόμους όλων των γαλλικών πόλεων, μικρών και μεγάλων, ζητώντας από την κυβέρνηση να μην υποκύψει στο αίτημα της Ενωσης Εργοδοτών για περικοπές στα επιπλέον συνταξιοδοτικά προγράμματα για τους εργαζομένους άνω των 65 ετών και για μείωση των συνταξιοδοτικών εισφορών τους. Μάλιστα, στη Λίλη, όπου οι εργαζόμενοι στο πυροσβεστικό σώμα βρέθηκαν, για άλλη μια φορά, αντιμέτωποι με τις δυνάμεις καταστολής, σημειώθηκαν σοβαρά επεισόδια, κατά τη διάρκεια των οποίων τραυματίστηκε σοβαρά ένας πυροσβέστης.

Ανταποκρινόμενα στην έκκληση για συμπαράσταση των συνδικάτων των εργαζομένων στον ιδιωτικό τομέα, τα συνδικάτα των πέντε βασικών τομέων του δημοσίου συμμετείχαν στην 24ωρη απεργιακή κινητοποίηση και στις διαδηλώσεις που πραγματοποιήθηκαν σε περισσότερες από 65 μικρές και μεγάλες πόλεις της Γαλλίας, με εντυπωσιακή συμμετοχή. Βασικό αίτημα των διαδηλωτών, η γαλλική κυβέρνηση να λάβει σταθερή θέση και να αναγκάσει την Ενωση Εργοδοτών, MEDEF, να επανέλθει στο τραπέζι των συνομιλιών με τα συνδικάτα και να εγκαταλείψει τις προτάσεις της για περικοπή των εισφορών της για τα επιπλέον συνταξιοδοτικά προγράμματα.

Δάσκαλοι, καθηγητές, υπάλληλοι δημοσίων υπηρεσιών, νοσηλευτικό προσωπικό, σιδηροδρομικοί, εργαζόμενοι στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς (ΜΜΜ), αλλά και χαμηλόβαθμοι αστυνομικοί συμπαραστάθηκαν, με τα ίδια αιτήματα, στους απεργούντες ιδιωτικούς υπαλλήλους και κατέκλυσαν τους δρόμους. Τα ΜΜΜ παρέλυσαν στις περισσότερες πόλεις, ενώ οι εργαζόμενοι στην Air France, που επίσης συμμετείχαν στην κινητοποίηση, ανακοίνωσαν την ακύρωση αρκετών αεροπορικών εσωτερικών δρομολογίων τόσο από το αεροδρόμιο του Ορλί όσο και από του Σαρλ ντε Γκολ.


Associated Press

Στο πλευρό των απεργών βρέθηκαν και οι πυροσβέστες, οι οποίοι ζητούν καλύτερες συνθήκες εργασίας και βελτίωση του συνταξιοδοτικού τους προγράμματος. Στη Λίλη, οι πυροσβέστες ήρθαν αντιμέτωποι με ισχυρές δυνάμεις καταστολής. Τα επεισόδια που ακολούθησαν ήταν ιδιαίτερα σοβαρά και ένας πυροσβέστης έχασε το χέρι του από ειδική χειροβομβίδα που είχαν εκτοξεύσει οι αστυνομικές δυνάμεις εναντίον τους, στην προσπάθειά του να την απομακρύνει.


Οι συνάδελφοι του άτυχου πυροσβέστη κρατούν το χέρι που απέσπασε η ειδική χειροβομβίδα την οποία εξαπέλυσε η αστυνομία

Associated Press

Οι συνάδελφοι του άτυχου πυροσβέστη κρατούν το χέρι που απέσπασε η ειδική χειροβομβίδα την οποία εξαπέλυσε η αστυνομία

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ