Πέμπτη 28 Ιούνη 2001
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
ΔΙΕΘΝΗ
ΟΔ ΓΙΟΥΓΚΟΣΛΑΒΙΑΣ
Υστατες προσπάθειες ενάντια στην έκδοση

Από τις προχτεσινές συγκρούσεις των διαδηλωτών με την αστυνομία στο Βελιγράδι

Associated Press

Από τις προχτεσινές συγκρούσεις των διαδηλωτών με την αστυνομία στο Βελιγράδι
ΒΕΛΙΓΡΑΔΙ.-

Κάθε μέτρο που μπορεί να καθυστερήσει την έκδοση του Σλόμπονταν Μιλόσεβιτς στο ΔΠΔ της Χάγης δοκιμάζουν οι δικηγόροι υπεράσπισης του πρώην Προέδρου, καθώς οι αρχές του Βελιγραδίου κάνουν ό,τι μπορούν για να επισπεύσουν τις εξελίξεις προκειμένου να αυξηθούν τα αργύρια που προσδοκούν από την προγραμματισμένη για αύριο Διεθνή Διάσκεψη «Δωρητών» για την ΟΔ Γιουγκοσλαβία στις Βρυξέλλες. Μάλιστα, ο ζήλος των ομοσπονδιακών και σερβικών αρχών να παραδώσουν τον πρώην Πρόεδρο στο διάτρητο δικαστήριο της Χάγης «το συντομότερο δυνατόν» (δηλαδή μέσα στις επόμενες λίγες μέρες), επιβραβεύτηκε χτες από την Ουάσιγκτον, η οποία γνωστοποίησε πως θα συμμετάσχει στη Διάσκεψη «Δωρητών» στις Βρυξέλλες...

«Πολεμάει όσο καλύτερα μπορεί»...

Εξαίρεση του τριμελούς δικαστικού συμβουλίου, που αποφάσισε την επίσπευση της διαδικασίας έκδοσης του Σλόμπονταν Μιλόσεβιτς στη Χάγη, ζήτησαν χτες οι δικηγόροι υπεράσπισης του πρώην Προέδρου. Το ίδιο 24ωρο, και για δεύτερη συνεχή μέρα, ο δικαστής Γκόραν Τσαβλίνα δεν κατάφερε να παραδώσει το ένταλμα και τα έγγραφα έκδοσης στον κρατούμενο πρώην Πρόεδρο.

«Κάναμε αίτηση εξαίρεσης των εισαγγελέων του περιφερειακού δικαστηρίου του Βελιγραδίου», δήλωσε ο Ζντένκο Τομάνοβιτς, ένας από τους δικηγόρους υπεράσπισης του Μιλόσεβιτς σε πλήθος δημοσιογράφων που είχαν συγκεντρωθεί χτες το μεσημέρι έξω από τις φυλακές του Βελιγραδίου.

Από τη συνάντηση της αντιπροσωπείας του Σοσιαλιστικού Κόμματος με τον Πρόεδρο Κοστούνιτσα

Associated Press

Από τη συνάντηση της αντιπροσωπείας του Σοσιαλιστικού Κόμματος με τον Πρόεδρο Κοστούνιτσα
Λίγη ώρα αργότερα, ένας επικεφαλής υπεράσπισης του Μιλόσεβιτς, ο Τόμα Φίλα δήλωνε στους δημοσιογράφους πως ο πρώην Πρόεδρος «δίνει την καλύτερη μάχη που μπορεί». Οπως έγινε γνωστό, το Ανώτατο Δικαστήριο της Σερβίας και ο γενικός εισαγγελέας θα πρέπει να αποφανθούν επί του αιτήματος εξαίρεσης του τριμελούς δικαστικού συμβουλίου όχι νωρίτερα από σήμερα (Πέμπτη). Ωστόσο, όλες οι πληροφορίες συνέκλιναν στο ότι είναι μάλλον απίθανο να γίνει δεκτή η αίτηση της υπεράσπισης Μιλόσεβιτς...

Διαδήλωση χιλιάδων υποστηριχτών του Μιλόσεβιτς

Παρά το φίμωμα των ΜΜΕ και την προπαγάνδα των σερβικών και γιουγκοσλαβικών αρχών με στόχο την παράδοση του Σλόμπονταν Μιλόσεβιτς στο ΔΠΔ της Χάγης έναντι των προσδοκώμενων εκατομμυρίων δολαρίων οικονομικής βοήθειας από την επικείμενη συνάντηση «δωρητών» στις Βρυξέλλες, χιλιάδες υποστηριχτές (οι μετριοπαθείς εκτιμήσεις ανεβάζουν το πλήθος σε 10.000 άτομα) του πρώην Προέδρου συγκεντρώθηκαν αργά το βράδυ της Τρίτης στην πλατεία Δημοκρατίας του Βελιγραδίου, πραγματοποιώντας ακολούθως συγκέντρωση έξω από το Μέγαρο της Ομοσπονδίας.

Ο Ιβιτσα Ντάβιτς, ανώτερο στέλεχος των Σέρβων σοσιαλιστών, καταχειροκροτήθηκε από το πλήθος, όταν τόνισε μεταξύ άλλων στην ομιλία του: «Ζητούμε τις παραιτήσεις και της ομοσπονδιακής Βουλής και της ομοσπονδιακής κυβέρνησης. Ξεγέλασαν το λαό όταν έλεγαν πως δε θα γίνουν εκδόσεις Γιουγκοσλάβων πολιτών στη Χάγη»...

Οι κάμερες έχουν πάρει θέση έξω από το ΝΑΤΟικό δικαστήριο

Associated Press

Οι κάμερες έχουν πάρει θέση έξω από το ΝΑΤΟικό δικαστήριο
Η συγκέντρωση των υποστηριχτών του Μιλόσεβιτς πραγματοποιήθηκε συνοδεία μερικών δεκάδων αστυνομικών, ενώ πέρα από κάποια μικροεπεισόδια τερματίστηκε ειρηνικά λίγη ώρα μετά τα μεσάνυχτα...

Σε ένδειξη συμπαράστασης του απειλούμενου με έκδοση στο δικαστήριο της Χάγης Σλόμπονταν Μιλόσεβιτς αναμένεται να φτάσει σήμερα στο Βελιγράδι και ο ευρωβουλευτής του ΚΚΕ και μέλος της Κ.Ε. Στρατής Κόρακας.

Συνάντηση Κοστούνιτσα - σοσιαλιστών

Αμέσως μετά τη συγκέντρωση διαμαρτυρίας στο Βελιγράδι, στελέχη του σερβικού Σοσιαλιστικού Κόμματος συναντήθηκαν με το Γιουγκοσλάβο Πρόεδρο Βόγισλαβ Κοστούνιτσα. Σύμφωνα με πληροφορίες, κατά τη συγκεκριμένη συνάντηση, ο Γιουγκοσλάβος Πρόεδρος καθησύχασε τα στελέχη των σοσιαλιστών πως όσον αφορά την έκδοση του Μιλόσεβιτς στη Χάγη θα τηρηθούν κατά γράμμα όλες οι διατάξεις που προβλέπει ο νόμος.

Ωστόσο, κατά τη νέα (χτες το απόγευμα) συνάντηση του Κοστούνιτσα με αντιπροσωπεία του σερβικού Σοσιαλιστικού Κόμματος, ο γιουγκοσλάβος Πρόεδρος αντιτάχθηκε στο αίτημα αντιπροσωπείας των σοσιαλιστών που επιχείρησε να τον πείσει να επέμβει για να αποτραπεί η μεταγωγή του πρώην Προέδρου στο ΔΠΔ της Χάγης. Μάλιστα, ο Κοστούνιτσα ζήτησε από τα μέλη της αντιπροσωπείας να αναμένουν την απόφαση του Συνταγματικού Δικαστηρίου όσον αφορά τη συνταγματικότητα του κυβερνητικού διατάγματος για τη συνεργασία Βελιγραδίου - ΔΠΔ.

Οι ΗΠΑ θα πάνε στις Βρυξέλλες...

Ο εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, Ρίτσαρντ Μπάουτσερ, επιβράβευσε τις πυρετώδεις προσπάθειες των σερβικών και γιουγκοσλαβικών αρχών αναφορικά με την παράδοση του Μιλόσεβιτς στο δικαστήριο της Χάγης, ανακοινώνοντας πως η Ουάσιγκτον θα συμμετάσχει τελικά στην πολυθρύλητη διάσκεψη «δωρητών» για την ΟΔ Γιουγκοσλαβίας που έχει προγραμματιστεί για αύριο στις Βρυξέλλες. Ο Μπάουτσερ εξέφρασε την ικανοποίηση της κυβέρνησης του Τζορτζ Ουόκερ Μπους για τις τελευταίες «νομικές εξελίξεις στο Βελιγράδι».

«Ακούσαμε πολύ θετικά τα μέτρα που ελήφθησαν από τη γιουγκοσλαβική κυβέρνηση» είπε ο Μπάουτσερ, προσθέτοντας πάντως πως ο υπουργός Εξωτερικών, Κόλιν Πάουελ, δεν έχει πάρει ακόμα επισήμως απόφαση για την παρουσία του ή όχι στη διάσκεψη που θα ξεκινήσει την Παρασκευή στις Βρυξέλλες.

Το ίδιο 24ωρο, αξιωματούχοι της ΕΕ και της Παγκόσμιας Τράπεζας επιβεβαίωναν πως «ασχέτως με τις κινήσεις της Ουάσιγκτον», θα συμμετάσχουν στην κρίσιμη διάσκεψη «δωρητών» για την ΟΔ Γιουγκοσλαβίας, όπου οι αρχές του Βελιγραδίου προσδοκούν τη συγκέντρωση κάπου 1,25 δισ. αμερικανικών αργυρίων.

Ο Ρόρι Ο' Σάλιβαν, αξιωματούχος της Παγκόσμιας Τράπεζας, είπε από την πλευρά του πως οι χώρες που θα συμμετάσχουν πρέπει να καταβάλουν γενναία ποσά για να υποστηρίξουν τα μεταρρυθμιστικά προγράμματα των νέων αρχών στο Βελιγράδι.

«Δεν πρόκειται απλώς για τη συγκέντρωση κάποιων χρημάτων. Είναι ζήτημα της πλήρους μεταρρύθμισης της (γιουγκοσλαβικής) οικονομίας, και αναμόρφωσης του τρόπου οργάνωσής της... Αυτή η χώρα είναι σε πλήρες χάος, υπάρχουν πολλά και μεγάλα προβλήματα. Τα καλά νέα είναι πως η νέα κυβέρνηση, τους τελευταίους μήνες πήρε κάποια σκληρά μέτρα για τη διόρθωση της κατάστασης» είπε ο Ο' Σάλιβαν, ο οποίος όταν έλεγε για «καλά νέα» εννοούσε την αύξηση της φορολογίας σε πλειάδα προϊόντων την οποία επέβαλαν πριν λίγους μήνες οι σερβικές και γιουγκοσλαβικές αρχές... Κατά τους μετριοπαθέστατους υπολογισμούς, ο ετήσιος πληθωρισμός στην ΟΔ Γιουγκοσλαβίας τρέχει με ξέφρενους ρυθμούς της τάξης του 150%, το εξωτερικό χρέος ξεπερνά ήδη τα 12 δισ. δολάρια, ενώ το ποσοστό της ανεργίας πλήττει τουλάχιστον το 50% του εργατικού δυναμικού!

Η δήλωση Ρέππα

Δηλώσεις αναφορικά με τις τελευταίες εξελίξεις έκδοσης του Σλόμπονταν Μιλόσεβιτς στη Χάγη έκανε χτες και ο Ελληνας κυβερνητικός εκπρόσωπος, Δ. Ρέππας. Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος δηλώνοντας πως η Αθήνα παρακολουθεί από κοντά τις εξελίξεις, πρόσθεσε: «Το θέμα αυτό το χειρίζεται υπεύθυνα η γιουγκοσλαβική κυβέρνηση... Γνωρίζετε ποια θέση έχει διατυπώσει. Την παρακολουθούμε με ενδιαφέρον, δηλώνοντας, από την άλλη, ότι βεβαίως θα πρέπει να γίνουν σεβαστοί και οι κανόνες με τους οποίους λειτουργεί το Διεθνές Δικαστήριο».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ