Πέμπτη 28 Ιούνη 2001
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 14
ΔΙΕΘΝΗ
ΤΟΥΡΚΙΑ
25 οι νεκροί στις φυλακές - νεκροταφεία

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥΠΟΛΗ.-

Η Αϊσούν Μποζντογκάν, μέλος του παράνομου TKP(ML), είναι η 25η νεκρός της συνεχιζόμενης επί οκτώ μήνες απεργίας πείνας στις τουρκικές φυλακές. Ηταν 25 ετών...

Η Μποζντογκάν ήταν μία από τους εκατοντάδες πολιτικούς κρατούμενους που προσπαθούν να ανατρέψουν την απόφαση της κυβέρνησης να τους μεταφέρει στις «εκσυγχρονισμένες» φυλακές τύπου F, με τα Λευκά Κελιά. Αφησε την τελευταία της πνοή σε νοσοκομείο της Κωνσταντινούπολης, σύμφωνα με πληροφορίες της «Οζγκούρ Ταγιάντ» που αναμεταδίδει το «Ασοσιέιτεντ Πρες». Ηταν φυλακισμένη στο «σωφρονιστικό κατάστημα» Καρτάλ της Κωνσταντινούπολης από το 1999 και πραγματοποιούσε απεργία πείνας για 250 μέρες.

Παρά τους θανάτους των 25 απεργών πείνας ως χτες, η τουρκική κυβέρνηση, που απολαμβάνει της πλήρους στήριξης της Ουάσιγκτον, στην προσπάθειά της να «κάμψει την τρομοκρατία» (άμα σκέφτεσαι, δεν μπορεί, τρομοκράτης θα 'σαι) και από την άλλη έχει κάποιες χλιαρές πιέσεις από πλευράς Ευρωπαϊκής Ενωσης (που κυρίως ανησυχεί για τα δάνεια που έχει δώσει...), αρνείται να μιλήσει - καν - τους κρατούμενους...

Το μόνο που απέφεραν οι πιέσεις κάποιων Ευρωπαίων, ήταν η τροποποίηση του «αντιτρομοκρατικού» νόμου, επιτρέποντας στους κρατούμενους να λαμβάνουν μέρος σε ορισμένες συλλογικές δραστηριότητες, και την επιθεώρηση από πολίτες των φυλακών, υπό «όρους» (οι οποίοι, στην πράξη, ακυρώνουν την όποια αξιοπιστία της «επιθεώρησης»). Η Διεθνής Αμνηστία, η Ενωση Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων και άλλες οργανώσεις υπεράσπισης ανθρωπίνων δικαιωμάτων, χαρακτηρίζουν εντελώς ανεπαρκείς τις τροποποιήσεις αυτές.

Η περίπτωση «Radikal»

Μια από τις λίγες εφημερίδες της Τουρκίας που καλύπτουν με τρόπο κριτικό την υπόθεση των απεργιών πείνας είναι η «Radikal», η οποία στο παρελθόν είχε σχολιάσει αρνητικά την αντιμετώπιση του υπουργού Δικαιοσύνης Χικμέτ Σάμι Τουρκ προς τους πολιτικούς κρατούμενους. Χτες Τούρκοι εισαγγελείς ζήτησαν ποινές κάθειρξης δύο ως έξι ετών σε βάρος ενός δημοσιογράφου και του υπεύθυνου κατά το νόμο για την έκδοση, για τη δημοσίευση άρθρου σχετικά με την απεργία πείνας. Ο δημοσιογράφος Νεσέ Ντουτζέλ και ο διευθυντής Χασάν Τσακαλκούρτ κατηγορήθηκαν για «εξώθηση του λαού στο μίσος και την εχθρότητα». Το αξιοσημείωτο είναι ότι το επίμαχο άρθρο του Ντουτζέλ αφορά το ότι πολλοί απεργοί πείνας ανήκουν σε θρησκευτική μειονότητα (Αλαουίτες). Ο εκδότης αντιμετωπίζει επίσης τον κίνδυνο να καταδικαστεί επιπλέον σε ποινή 16 χρόνων κάθειρξης για ανυπόγραφο άρθρο που επέκρινε τους χειρισμούς του υπουργού Δικαιοσύνης Χικμέτ Σάμι Τουρκ.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ