Πέμπτη 28 Ιούνη 2001
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΔΙΕΘΝΗ
ΜΕΣΗ ΑΝΑΤΟΛΗ
Συμφώνησαν διαφωνώντας Σαρόν - Μπους...

Παλαιστίνια με το μωρό της περνάει ένα μπλόκο του ισραηλινού στρατού

Associated Press

Παλαιστίνια με το μωρό της περνάει ένα μπλόκο του ισραηλινού στρατού
ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ - ΑΛΕΞΑΝΔΡΕΙΑ - ΓΑΖΑ.--

Το θερμό κλίμα, τα χαμόγελα και οι διαβεβαιώσεις ότι οι ισραηλινο-αμερικανικές σχέσεις βρίσκονται σε μία από τις καλύτερες περιόδους τους, δεν κατέστη δυνατό να θέσουν στο περιθώριο τις διαφωνίες που ανέκυψαν ανάμεσα στον Ισραηλινό πρωθυπουργό Αριέλ Σαρόν και στον Αμερικανό Πρόεδρο Τζορτζ Μπους, σχετικά με τις εξελίξεις στη Μέση Ανατολή και την προοπτική της εφαρμογής της εκεχειρίας Τένετ, και κατ' επέκταση της έκθεσης Μίτσελ. Την ίδια στιγμή, ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Κόλιν Πάουελ άρχιζε τη νέα περιοδεία του στην περιοχή επιμένοντας στην τακτική της τήρησης αποστάσεων και μην κρύβοντας την απαισιοδοξία του για τα πιθανά αποτελέσματά της.

Στην εκτίμηση ότι έχει σημειωθεί κάποια πρόοδος στη μείωση του επιπέδου βίας στην περιοχή, έστω και αν δεν έχει ακόμη επιτευχθεί η επιθυμητή ηρεμία, προχώρησε ο Τζορτζ Μπους πιέζοντας τον Αριέλ Σαρόν να επιταχύνει την εφαρμογή των επόμενων φάσεων της εκεχειρίας και της έκθεσης Μίτσελ, αλλά και να επαναληφθούν οι ισραηλινο-παλαιστινιακές διαπραγματεύσεις. Επίσης, ο Αμερικανός Πρόεδρος φέρεται να υπεραμύνθηκε της άποψης της έκθεσης Μίτσελ για οριστικό και απόλυτο πάγωμα κάθε εποικιστικής δραστηριότητας. Μάλιστα, ο Τζορτζ Μπους δεσμεύτηκε, ενώπιον δημοσιογράφων, να «κάνει ορισμένες παρατηρήσεις στον Ισραηλινό πρωθυπουργό για τη γλώσσα και τους χαρακτηρισμούς που χρησιμοποιεί».

Αυτά είναι και τα δύο κομβικά σημεία που οι Μπους και Σαρόν διαφώνησαν. Ο Ισραηλινός πρωθυπουργός επανέλαβε ότι δεν υπάρχει πρόοδος στη μείωση της βίας και ότι ο Παλαιστίνιος ηγέτης επιμένει στο δρόμο της τρομοκρατίας, ενώ ξανάθεσε το χρονικό περιθώριο της απόλυτης ηρεμίας, τουλάχιστον για 10 ημέρες, ως κριτήριο για την έναρξη μιας περιόδου αποχής από τη βία και επανέναρξης συνομιλιών. Οσο για τους εποικισμούς, η ισραηλινή θέση είναι γνωστή: θα επεκταθούν στη βάση των αναγκών της «φυσικής τους ανάπτυξης».

Εντούτοις, ο Αριέλ Σαρόν υποβάθμισε τη σημασία των διαφωνιών αυτών, αν και έσπευσε να προβλέψει «μάλλον αποτυχία των αμερικανικών διαμεσολαβητικών προσπαθειών», με αφορμή την περιοδεία του Πάουελ στην περιοχή. Επιπλέον, επιβεβαίωσε την αδιαλλαξία του στο θέμα των εποικισμών, διαψεύδοντας προηγούμενες δηλώσεις του υπουργού Αμυνας Μπένιαμιν Μπεν Ελιέζερ, περί κατεδάφισης 15 παράνομων εποικισμών, που άρχισαν να δημιουργούνται τους τελευταίους μήνες στη Δυτική Οχθη, παραπέμποντας το θέμα προς συζήτηση στο υπουργικό συμβούλιο.

Ο Πάουελ ως Πόντιος Πιλάτος

Με τον Αιγύπτιο Πρόεδρο Χόσνι Μουμπάρακ συναντήθηκε, χτες, στην Αλεξάνδρεια ο Κόλιν Πάουελ. Ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών, μετά τη συνάντηση, δήλωσε κατηγορηματικά ότι «τα αποτελέσματα της περιοδείας του θα είναι μάλλον πενιχρά εξαιτίας της δυσκολίας που παρουσιάζει η κατάσταση». Επανέλαβε ότι στόχος της αμερικανικής ηγεσίας είναι «να πείσει τις δύο πλευρές να εκτιμήσουν ρεαλιστικά το ο,τιδήποτε έχει επιτευχθεί μέχρι σήμερα και να επιμείνουν στην εκεχειρία και στην εφαρμογή της έκθεσης Μίτσελ». Εντούτοις, ο Πάουελ έσπευσε να αποσαφηνίσει ότι δεν είναι η Ουάσιγκτον αυτή που θα εκτιμήσει αν το επίπεδο μείωσης της βίας είναι ικανοποιητικό και αρκεί για την επανέναρξη των συνομιλιών, γιατί αυτό το θέμα αφορά μόνο τις δύο πλευρές».

Ο Αιγύπτιος Πρόεδρος, πριν από τη συνάντηση, είχε προειδοποιήσει ότι «αν οι ΗΠΑ δεν πιέσουν για παράλληλη προώθηση πολιτικής λύσης, τότε ολόκληρη η περιοχή θα βιώσει πρωτοφανή τρομοκρατία». Ο Χόσνι Μουμπάρακ κάλεσε, και πάλι, τις ΗΠΑ να πιέσουν το Ισραήλ να εφαρμόσει τις δεσμεύσεις του τονίζοντας ότι «είναι άδικο και παράλογο να ζητιέται από τους Παλαιστινίους το αδύνατο». Ο Πάουελ θα μεταβεί στο Ισραήλ, στα Παλαιστινιακά Εδάφη και στην Ιορδανία ενώ την Παρασκευή θα μεταβεί στο Παρίσι, όπου θα συναντηθεί με το Σαουδάραβα πρίγκιπα διάδοχο Αμπντουλάχ, ο οποίος, τελευταίως, έχει, επανειλημμένως, καταδικάσει την ισραηλινή αλλά και την αμερικανική πολιτική στη Μέση Ανατολή.

Ενώ στο επίπεδο της διπλωματίας οι εξελίξεις είναι αρκετές, στα παλαιστινιακά εδάφη η κατάσταση παραμένει στάσιμη με τις περισσότερες περιοχές να βρίσκονται υπό αυστηρότατο οικονομικό και στρατιωτικό αποκλεισμό. Ενας έποικος δέχτηκε τα πυρά αγνώστων ενώ διερχόταν με το αυτοκίνητό του έξω από τη Νάμπλους, χωρίς να πάθει τίποτε. Νεκρός από πυρά αγνώστων βρέθηκε έξω από την Καλκιλία Παλαιστίνιος, ύποπτος για συνεργασία με το Ισραήλ, ενώ οργή έχει προκαλέσει στη Γάζα η είδηση του θανάτου ενός 15χρονου, μετά από εξάμηνη νοσηλεία στην Ιορδανία, από ισραηλινά πυρά στο κεφάλι.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ