Πέμπτη 28 Ιούνη 2001
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΔΙΕΘΝΗ
ΣΥΝΟΔΟΣ ΟΗΕ ΓΙΑ ΤΟ AIDS
Διαφωνίες, μέχρι την τελευταία στιγμή, για το τελικό ανακοινωθέν

ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ.-

Με την υιοθέτηση ενός κοινού ψηφίσματος που θα προβλέπει τη λήψη συγκεκριμένων μέτρων σε εθνικό, αλλά και σε παγκόσμιο επίπεδο, τόσο για την πρόληψη, όσο και για τη θεραπεία του ιού HIV αναμενόταν να κλείσει τις τριήμερες εργασίες της, αργά χθες το βράδυ, τοπική ώρα, η ειδική σύνοδος των Ηνωμένων Εθνών για το AIDS. Μέχρι και την τελευταία στιγμή, διπλωμάτες, ειδικοί επιστήμονες και ακτιβιστές ήταν διχασμένοι, τόσο σχετικά με τις διατυπώσεις που θα εμπεριέχει το τελικό αυτό κείμενο, όσο και σχετικά με το αν το βάρος θα πρέπει να δοθεί στην πρόληψη ή στη θεραπεία.

Αδιευκρίνιστο, επίσης, παρέμενε, αν θα υπάρξει κάποια πιο συγκεκριμένη αναφορά, που να απαντά στην έκκληση απελπισίας που απηύθυναν πολλοί Αφρικανοί ηγέτες για δωρεάν παροχή φαρμάκων, αλλά και για ενίσχυση των υποτυπωδών, στην πλειοψηφία τους, συστημάτων αντιμετώπισης της λαίλαπας που έχει αποδεκατίσει τη μαύρη ήπειρο. Παραφωνία στην ενεργό συμμετοχή των Αφρικανών ηγετών αποτέλεσε, μόνο, η στάση του Νοτιοαφρικανού Προέδρου Τάμπο Μπέκι, του οποίου η χώρα έχει και το μεγαλύτερο ποσοστό φορέων του ιού παγκοσμίως, ο οποίος επέλεξε να συναντηθεί με τον Αμερικανό Πρόεδρο και να επισκεφθεί τις εγκαταστάσεις της φαρμακευτικής εταιρίας «Merck» παρά να συμμετάσχει στη σύνοδο.

Το κλείσιμο των εργασιών της συνόδου συνέπεσε με τη γνωστοποίηση ότι το Συμβούλιο Ασφαλείας, ομοφώνως, στηρίζει την υποψηφιότητα του Κόφι Ανάν, ο οποίος έχει δηλώσει ότι η καταπολέμηση του AIDS αποτελεί προσωπική του προτεραιότητα, για μια δεύτερη πενταετή θητεία ως ΓΓ του ΟΗΕ. Η πρόταση θα τεθεί προς ψηφοφορία στα μέλη της Γενικής Συνέλευσης, στα τέλη της βδομάδας.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ