Πέμπτη 28 Ιούνη 2001
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΔΙΕΘΝΗ
ΡΩΣΙΑ
Δοκιμή διηπειρωτικού πυραύλου

ΜΟΣΧΑ.-

Η Ρωσία προχώρησε χτες στη δοκιμή ενός διηπειρωτικού βαλλιστικού πυραύλου. Δεν είναι πρώτη φορά. Είναι μια πάγια πρακτική των ρωσικών Ενόπλων Δυνάμεων, που όμως πάντα συμπίπτει με κάποια συγκυρία, γεγονός που κάνει τους αναλυτές να εκτιμούν τη χθεσινή δοκιμή ως μία ακόμη ρωσική δήλωση για τη σφοδρή αντίθεσή τους προς την αμερικανική αντιβαλλιστική ασπίδα και σαφή προειδοποίηση προς τις ΗΠΑ να μην προχωρήσει προς την υλοποίηση του επίμαχου αυτού σχεδίου.

Οσον αφορά στη δοκιμή, πρόκειται για ένα διηπειρωτικό βαλλιστικό πύραυλο «RS-18» ή «SS-19», σύμφωνα με πηγές του ΝΑΤΟ, τέσσερις ημέρες μετά την προειδοποίηση που απηύθυνε ο πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν ότι η χώρα του ενδέχεται να αυξήσει την ικανότητα να καταφέρει πλήγματα προκειμένου να αντιμετωπίσει τη σχεδιαζόμενη ανάπτυξη από τις ΗΠΑ μιας αμυντικής πυραυλικής ασπίδας.

Ο πύραυλος, που ονομάστηκε «Στιλέτο» εκτοξεύτηκε το πρωί από το διαστημικό κέντρο Μπαϊκονούρ, στο Καζακστάν, και έπληξε τον στόχο του, σε απόσταση 7.000 χιλιομέτρων, στη χερσόνησο Καμτσάτκα, στη ρωσική Απω Ανατολή, όπως μετέδωσε το ρωσικό πρακτορείο Ιντερφάξ. Οι πύραυλοι «SS-19», χρησιμοποιήθηκαν για πρώτη φορά το 1975. Ενας τέτοιος πύραυλος ζυγίζει 4,5 τόνους, έχει βεληνεκές 10.000 χιλιομέτρων και μπορεί να φέρει μέχρι έξι ή περισσότερες πυρηνικές κεφαλές, ενώ σύμφωνα με το «Ιταρ Τας», συνολικά το ρωσικό οπλοστάσιο μετρά 140 τέτοιους πυραύλους «Στιλέτο», οι οποίοι έχουν δοκιμαστεί με επιτυχία 90%. Παράλληλα, το «Ιταρ Τας» μεταφέροντας δηλώσεις στρατιωτικών αξιωματούχων, αναφέρει ότι οι εν λόγω πύραυλοι έχουν τις περισσότερες δυνατότητες διείσδυσης και αποφυγής αντιπυραυλικών συστημάτων (όπως το αμερικανικό NMD), απ' όλους τους υφιστάμενους σύγχρονους διηπειρωτικούς πυραύλους.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ