Πέμπτη 28 Ιούνη 2001
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 14
ΔΙΕΘΝΗ
ΠΓΔΜ
«Τορπίλη» Λεοτάρ στο τραπέζι «πολιτικού διαλόγου»...

Στρατιώτης της ΠΓΔΜ στο Αρατσίνοβο

Associated Press

Στρατιώτης της ΠΓΔΜ στο Αρατσίνοβο
ΣΚΟΠΙΑ.-

Επικίνδυνα και σε κάθε επίπεδο κλιμακώνεται η ένταση στην ΠΓΔΜ. Ο μόνιμος απεσταλμένος της ΕΕ, Φρανσουά Λεοτάρ, έγινε ο δυτικός αξιωματούχος ο οποίος για πρώτη φορά απροκάλυπτα ζήτησε χτες από τις αρχές των Σκοπίων να καθίσουν στο ίδιο τραπέζι διαλόγου με τους Αλβανούς αυτονομιστές! Επιπλέον, ΗΠΑ και δυτικοευρωπαϊκές χώρες συνέστησαν στους υπηκόους τους να εγκαταλείψουν την ΠΓΔΜ, ενώ πληροφορίες αναφέρουν πως άρχισε ήδη η εκκένωση της αμερικανικής πρεσβείας στα Σκόπια...

Το ίδιο 24ωρο, οι Αλβανοί αυτονομιστές απείλησαν με την εξαπόλυση νέων σφοδρών επιθέσεων και την υιοθέτηση νέας στρατηγικής, αρχής γενομένης από σήμερα τα ξημερώματα, ενώ νωρίτερα χτες ο στρατός της ΠΓΔΜ πραγματοποιούσε επιθέσεις χρησιμοποιώντας για πρώτη φορά αεριωθούμενα αεροσκάφη...

Φ. Λεοτάρ: «Να συζητήσουν μ' αυτούς τους αντάρτες»!

Την έναρξη συζητήσεων της κυβέρνησης της ΠΓΔΜ με τους Αλβανούς αυτονομιστές του «Εθνικού Απελευθερωτικού Στρατού» έθεσε απροκάλυπτα για πρώτη φορά αξιωματούχος της ΕΕ, που διορίστηκε προ ημερών ως ο μόνιμος αντιπρόσωπος των Βρυξελλών στα Σκόπια.

Ενα 24ωρο πριν αναχωρήσει για τα Σκόπια, ο πρώην υπουργός Αμυνας της Γαλλίας Φρανσουά Λεοτάρ ζήτησε απροκάλυπτα από τις αρχές της ΠΓΔΜ να αφήσουν τις αντιρρήσεις τους και να προβούν αμέσως σε απευθείας συζητήσεις με τους αυτονομιστές του λεγόμενου Εθνικοαπελευθερωτικού Στρατού!

«Δεν υπάρχει θέμα να αμφισβητηθεί η νομιμότητα της μακεδονικής κυβέρνησης. Αντίθετα πρέπει να γίνει συζήτηση μ' αυτούς τους αντάρτες. Σε κάθε περίπτωση πρέπει αυτοί (η κυβέρνηση της ΠΓΔΜ) να συζητήσουν μ' αυτούς τους αντάρτες, με τους ηγέτες (!) αυτού του αλβανόφωνου τμήματος της χώρας τους, ώστε να υπάρξει συναίνεση και να μπορέσει να εγκαθιδρυθεί η ειρήνη»!

Αυτά δήλωσε ο άνθρωπος που διορίστηκε από την ΕΕ για... να επιλύσει, υποτίθεται, την κρίση στην ΠΓΔΜ και να αποκατασταθεί η σταθερότητα στην περιοχή... Η ενδιαφέρουσα αυτή δήλωση Λεοτάρ, που ισοδυναμεί με στροφή 180 μοιρών έναντι της πολιτικής τακτικής που ακολουθούσε η ΕΕ έως τώρα στην επικίνδυνη σύρραξη της ΠΓΔΜ, ξεπερνά κατά τα φαινόμενα ακόμη και το γγ του ΝΑΤΟ, Τζορτζ Ρόμπερτσον, ο οποίος έως και πριν μερικές μέρες επαναλάμβανε πως «δεν υπάρχει χώρος στο τραπέζι της διαπραγμάτευσης γι' αυτούς που προτιμούν τις σφαίρες από τα ψηφοδέλτια»!... Προφανώς, ο χώρος αυτός «τώρα» βρέθηκε...

Το ίδιο 24ωρο, ο υπουργός Αμυνας της Γαλλίας ανακοίνωνε πως το Παρίσι είναι έτοιμο να στείλει στην ΠΓΔΜ «πολλές εκατοντάδες άνδρες» στο πλαίσιο μιας ΝΑΤΟικής αποστολής «αφοπλισμού» των Αλβανών τρομοκρατών... Σύμφωνα με τον Αλέν Ρισάρ, η αποστολή αυτή πρόκειται να πραγματοποιηθεί μέσα στο δεύτερο εξάμηνο του τρέχοντος έτους...

Απ' την άλλη πλευρά, ο συντονιστής του «Συμφώνου Σταθερότητας» για τη Νοτιοανατολική Ευρώπη, Μπόντο Χόμπαχ, είπε σε συνέντευξή του προς το γερμανικό τηλεοπτικό δίκτυο «ZDF» πως η εκδήλωση εμφύλιου πολέμου στην ΠΓΔΜ «κρέμεται πλέον από μία κλωστή». «Μέχρι στιγμής έχουμε αποφύγει έναν εμφύλιο πόλεμο, παρά τις προκλήσεις των τρομοκρατών, αλλά τώρα το μίσος είναι πολύ αυξημένο στον κόσμο», είπε ο Μπόντο Χόμπαχ, προσθέτοντας πως η «κατάσταση στην ΠΓΔΜ εξαρτάται από τη γενική κατάσταση στη Νοτιοανατολική Ευρώπη»...

Αυτονομιστές: «Αλλάζουμε τακτική»...

Η διάτρητη εκεχειρία του «Εθνικοαπελευθερωτικού Στρατού» στην ΠΓΔΜ έληξε χτες τα μεσάνυχτα, με διοικητή των αυτονομιστών να απειλεί με αλλαγή της μέχρι τώρα τακτικής της οργάνωσής τους... «Θα εφαρμόσουμε νέα στρατηγική», δήλωσε «διοικητής» των αυτονομιστών ονόματι Ντριν Κοράμπι στο γερμανικό πρακτορείο, προσθέτοντας πως οι μυστικές «ταξιαρχίες» των αυτονομιστών στα Σκόπια είναι έτοιμες να εξαπολύσουν επιθέσεις εντός της πρωτεύουσας. Ο ίδιος πρόσθεσε πως η οργάνωσή του θα επεκτείνει βραχυπρόθεσμα τις περιοχές που ελέγχει προβλέποντας την επιτυχή έκβαση των επιθέσεων που σχεδιάζει να εξαπολύσει συντόμως... Ο ίδιος μάλιστα ισχυρίστηκε πως ένας άλλος «διοικητής» των αυτονομιστών, ο γνωστός «Χότζα», βρίσκεται ήδη στην πρωτεύουσα της ΠΓΔΜ εξετάζοντας τις τελευταίες λεπτομέρειες προ της εκεί εξαπόλυσης επιθέσεων.

Στο μεταξύ, οι καταστροφές στο Αρατσίνοβο, το οποίο έλεγχαν για περίπου δεκαπέντε μέρες οι αυτονομιστές, είναι μεγάλες, ενώ οι περισσότεροι από τους 10.000 κατοίκους του δεν έχουν επιστρέψει στα σπίτια τους. Οι αστυνομικές δυνάμεις της ΠΓΔΜ άρχισαν να αναπτύσσονται μέσα στην πόλη και επέτρεψαν την είσοδο στους παρατηρητές της Ευρωπαϊκής Ενωσης και του ΟΑΣΕ, καθώς και στους δημοσιογράφους.

Ωστόσο, οι συγκρούσεις αυτονομιστών και στρατού συνεχίστηκαν και χτες με αμείωτη σφοδρότητα με επίκεντρο το χωριό Νίκουστατ, στο οποίο φυγαδεύτηκαν προ ημερών οι Αλβανοί αυτονομιστές από το Αρατσίνοβο. Σύμφωνα με εικονολήπτη του «Ρόιτερ», οι ενισχύσεις του στρατού της ΠΓΔΜ έφτασαν χτες το μεσημέρι έξω από το χωριό Ουμίν Ντολ, ενώ σφοδρά πυρά πυροβολικού και αρμάτων μάχης έπλητταν το χωριό Νίκουστατ. Αλλες πηγές αναφέρουν πως για πρώτη φορά ο στρατός της ΠΓΔΜ ενίσχυσε τις δυνάμεις του με τη χρήση αεριωθούμενων αεροσκαφών.

Γκεοργκιέφσκι: «Δε θέλουμε διεθνές προτεκτοράτο»

Απαισιόδοξος για την πιθανότητα διατήρησης της τωρινής εκεχειρίας μεταξύ των δυνάμεων ασφαλείας της ΠΓΔΜ και των Αλβανών αυτονομιστών εμφανίστηκε προχτές αργά βράδυ σε συνέντευξή του στην κρατική τηλεόραση ο πρωθυπουργός της ΠΓΔΜ, Λιούπτσο Γκεοργκιέφσκι. Στη συνέντευξή του, ο Γκεοργκιέφσκι αρνήθηκε την «προσφορά» της διεθνούς κοινότητας για παρέμβαση στην κρίση που μαστίζει τη χώρα του, επισήμανε πως «ανεξάρτητα αν οι Αλβανοί τρομοκράτες ανοίξουν νέο μέτωπο και καταλάβουν νέες περιοχές, ο στρατός και η αστυνομία έχουν δυνατότητα τελικά να νικήσουν... Και αυτό μολονότι ο αντίπαλος είναι σοβαρός, πειθαρχημένος και φανατισμένος».

Ο Γκεοργκιέφσκι πρόσθεσε πως «κάθε μέρα που περνάει καθίσταται και πιο δύσκολη η συμβίωση με τους Αλβανούς γιατί αυξάνεται το μίσος και η πόλωση». Μάλιστα, εμμέσως πλην σαφώς, επανέφερε την πρόταση της ανταλλαγής εδαφών μεταξύ της ΠΓΔΜ και της Αλβανίας, τονίζοντας ότι πριν μερικές βδομάδες μια τέτοια ιδέα έμοιαζε εξτρεμιστική. Αντιτάχθηκε πάντως κατηγορηματικά εναντίον οποιασδήποτε πρότασης να μετατραπεί η ΠΓΔΜ σε διεθνές προτεκτοράτο και επισήμανε ότι είναι σημαντικό να ξεκαθαριστεί από την αρχή ότι το ΝΑΤΟ, αν έρθει, θα πρέπει να έρθει μόνο για τον αφοπλισμό και υπό τον όρο να έχει δεχτεί τον αφοπλισμό ο «Αλβανικός Εθνικοαπελευθερωτικός Στρατός». «Αλλιώς», σημείωσε ο Γκεοργκιέφσκι, «θα μετατραπεί η χώρα σε Κύπρο ή Βοσνία, κάτι που επιθυμούν οι ίδιοι οι Αλβανοί εξτρεμιστές».

Επιπλέον, ο Γκεοργκιέφσκι προειδοποίησε για τα πρώτα αρνητικά σημάδια που έχουν αρχίσει να έρχονται από τη διεθνή κοινότητα, αρχικά με την πίεση για να σταματήσει η στρατιωτική επιχείρηση στο Αρατσίνοβο και στη συνέχεια με τις οικονομικές πιέσεις, που ασκήθηκαν στο Λουξεμβούργο. Μάλιστα, ανέφερε ότι το 70% της διεθνούς πίεσης στρέφεται κατά των θεσμών της ΠΓΔΜ και μόνο το 30% κατά των Αλβανών αυτονομιστών και δικαιολόγησε τα αντιδυτικά αισθήματα, που αρχίζουν να εκφράζονται στη χώρα του λέγοντας ότι «η διεθνής κοινότητα με τη στάση της προβαίνει σε διακρίσεις εναντίον ενός έθνους προς όφελος μιας μειονότητας». (Φαίνεται πως ο πρωθυπουργός Γκεοργκιέφσκι «ξέχασε» τα όσα διαδραματίστηκαν προ τριών ετών στο Κοσσυφοπέδιο...).

ΗΠΑ και Ευρωπαίοι φεύγουν άρον άρον...

Μέρος του διπλωματικού προσωπικού της αμερικανικής πρεσβείας στα Σκόπια άρχισε από το περασμένο 24ωρο να εγκαταλείπει την πρωτεύουσα της ΠΓΔΜ. Σε ανάλογες ενέργειες προέβησαν Αμερικανοί και Ευρωπαίοι πολίτες, μετά τις ταξιδιωτικές οδηγίες που εξέδωσαν οι κυβερνήσεις των χωρών τους και οι οποίες τους αποτρέπουν να παραμείνουν στην ΠΓΔΜ λόγω της ρευστότητας και της επικινδυνότητας της κατάστασης...

Η εκκένωση της αμερικανικής πρεσβείας στα Σκόπια άρχισε προχτές βράδυ, οπότε επιτράπηκε η αναχώρηση του μη άκρως απαραίτητου προσωπικού της διπλωματικής αποστολής. Παράλληλα, το Στέιτ Ντιπάρτμεντ ανανέωσε την ταξιδιωτική οδηγία του για την ΠΓΔΜ, καλώντας τους Αμερικανούς πολίτες να αποφεύγουν τα ταξίδια τους στη χώρα, ενώ προέτρεψε όλους τους Αμερικανούς υπηκόους που ζουν εκεί να την εγκαταλείψουν το συντομότερο δυνατόν. «Η κατάσταση στην ΠΓΔΜ είναι άστατη και δυνητικά επικίνδυνη, έπειτα από τις ένοπλες συγκρούσεις ανάμεσα στις κυβερνητικές δυνάμεις και τους Αλβανούς εξτρεμιστές», αναφέρεται χαρακτηριστικά στην οδηγία του Στέιτ Ντιπάρτμεντ.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ