ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 27 Μάρτη 2019
Σελ. /28
ΔΙΕΘΝΗ
ΕΕ - ΓΑΛΛΙΑ - ΓΕΡΜΑΝΙΑ
Προσπάθεια «οριοθέτησης» της σχέσης με την Κίνα

Στο Παρίσι συναντήθηκαν Μακρόν, Μέρκελ, Γιούνκερ και Σι

Από τη χτεσινή συνάντηση στο Παρίσι

Copyright 2018 The Associated

Από τη χτεσινή συνάντηση στο Παρίσι
ΠΑΡΙΣΙ - ΒΕΡΟΛΙΝΟ - ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ - ΠΕΚΙΝΟ.--

Αναζητώντας «ισορροπίες» και «συμβιβασμούς» στον σφοδρό παγκόσμιο ανταγωνισμό που οδηγεί σε μεγάλες ενδοϊμπεριαλιστικές ανακατατάξεις, συναντήθηκαν χτες στο Παρίσι ο Γάλλος Πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν, η Γερμανίδα καγκελάριος Αγκελα Μέρκελ, ο Κινέζος Πρόεδρος Σι Τζινπίνγκ και ο πρόεδρος της Κομισιόν Ζαν - Κλοντ Γιούνκερ. Πολύ χαρακτηριστικά, και οι τέσσερις αναφέρθηκαν πολλές φορές στον μεταξύ τους ανταγωνισμό, προσθέτοντας ότι πρόκειται τάχα για «καλό ανταγωνισμό»...

Στο επίκεντρο των συνομιλιών βρέθηκαν η τεραστίων διαστάσεων κινεζική πρωτοβουλία «Μία Ζώνη, Ενας Δρόμος», που πλέον «χτυπάει» πιο απειλητικά την «πόρτα» της ΕΕ, αλλά και η λεγόμενη «πολυμέρεια», δηλαδή η προσπάθεια να συμβιβαστούν τα όλο και πιο αντικρουόμενα επιχειρηματικά και γεωπολιτικά συμφέροντα.

Οπως χαρακτηριστικά είπε η Μέρκελ, αναφερόμενη στη ραγδαία άνοδο της Κίνας, «διαπιστώνουμε μια πολύ δυναμική εξέλιξη του κόσμου, όπου οι ισορροπίες - και οι οικονομικές - διαρκώς μετακινούνται». Σε συνέχεια της πρόσφατης Συνόδου Κορυφής της ΕΕ, που έθεσε τις βασικές αρχές μιας «ισορροπημένης» σχέσης ΕΕ - Κίνας, και ενόψει της Συνόδου Κορυφής ΕΕ - Κίνας τον Απρίλη, οι χτεσινές συνομιλίες αφορούσαν τις «έννοιες "στρατηγική συνεργασία" και "στρατηγικός ανταγωνισμός" ή "αντιπαλότητα". Πρέπει να ορίσουμε αυτούς τους όρους με μεγάλη ακρίβεια, ώστε να μην υπάρχουν παρεξηγήσεις», είπε.

«Πολυμέρεια» και αλληλομαχαιρώματα

Η Μέρκελ εξέφρασε την προσδοκία να έχουν γίνει βήματα μέχρι το 2020 στη «συμφωνία για την προστασία των επενδύσεων, τις ονομασίες προέλευσης και φυσικά τον ενεργό ευρωπαϊκό ρόλο - και της Γερμανίας ξεχωριστά - στην πρωτοβουλία "Μία Ζώνη, Ενας Δρόμος"». Ξεκαθάρισε ότι οι Ευρωπαίοι θέλουν να εμπλακούν ενεργά σ' αυτό το έργο (φυσικά με τους δικούς τους όρους), για το οποίο εκφράζονται αντιθέσεις και εντός ΕΕ. «Το ίδιο το έργο είναι μια πολύ καλή απεικόνιση του σε τι συνίσταται η αλληλεξάρτηση και η διασύνδεσή μας», υπογράμμισε η Γερμανίδα καγκελάριος.

Αντίστοιχα, ο Μακρόν κάλεσε τους «Κινέζους εταίρους» να σεβαστούν «την ενότητα και τις αξίες της Ευρώπης».

Δεύτερον, οι συζητήσεις αφορούσαν την εξέλιξη του λεγόμενου «πολυμερούς συστήματος» ανταγωνισμού, δηλαδή μεταξύ άλλων τη «μεταρρύθμιση» του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, του Παγκόσμιου Οργανισμού Εμπορίου, τη μετεξέλιξη του ΔΝΤ και του ΟΑΣΑ. Οπως είπε ο Γάλλος Πρόεδρος, «επιδιώκουμε την ανανέωση της πολυμερούς προσέγγισης. Εχουμε αποκλίσεις προφανώς στην ιστορία της ανθρωπότητας, η εξουσία δεν πάει χωρίς αντιπαλότητα, κανένας μας δεν είναι αφελής».

Ο πρόεδρος της Κομισιόν σημείωσε ότι ΕΕ και Κίνα «μπορούν να κάνουν σπουδαία πράγματα μαζί», αλλά «με πνεύμα συνεργασίας», ενώ αναγνώρισε ότι οι δύο πλευρές είναι ταυτόχρονα και αντίπαλοι. Ζήτησε ακόμη οι ευρωπαϊκές επιχειρήσεις να έχουν την ίδια πρόσβαση στις κινεζικές αγορές μ' αυτήν που έχουν οι κινεζικές εταιρείες στην ΕΕ.

Μια «ευημερούσα Ευρώπη αντιστοιχεί στο όραμα της Κίνας για έναν πολυπολικό κόσμο», «καθησύχασε» ο Σι, προσθέτοντας ότι ΕΕ και Κίνα «προχωρούν μαζί» παρά την «καχυποψία».

Επίσης, συνομίλησαν για το «ειδικό τρίγωνο ΕΕ - ΗΠΑ - Κίνα», με την Μέρκελ να σημειώνει ότι «δεν μπορεί να υπάρξει πολυμέρεια χωρίς τις ΗΠΑ (...) Παρακολουθούμε με μεγάλο ενδιαφέρον τις εμπορικές συνομιλίες ΗΠΑ - Κίνας», καθώς αν αυτές αποτύχουν και «διαταραχθούν οι ισορροπίες», αυτό θα έχει σοβαρό αντίκτυπο και στη γερμανική οικονομία.

Τέλος, στο τραπέζι τέθηκε και η Αφρική, όπου η ΕΕ και η Κίνα επιδιώκουν όλο και μεγαλύτερη οικονομική, πολιτική και στρατιωτική διείσδυση.

ΚΙΝΑ
Μεγάλες συμφωνίες με Ιταλία αλλά και Γαλλία

Οι επίσημες επαφές Σι σε Ρώμη, Παρίσι αλλά και Μονακό επιβεβαίωσαν την ισχυρή βούληση συνεργασίας

ΡΩΜΗ - ΠΑΡΙΣΙ.--

Η ανησυχία των Ευρωπαίων για την ισχυροποίηση της Κίνας, που φάνηκε στην πρόσφατη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ, αλλά και στη χτεσινή συνάντηση Σι - Μέρκελ- Μακρόν - Γιούνκερ στα Ιλίσια Πεδία (βλέπε σχετικό θέμα), συνυπάρχει με σημαντικές διαθέσεις για περαιτέρω σύσφιξη της διμερούς συνεργασίας, όπως φάνηκε και κατά την επίσημη περιοδεία του Κινέζου Προέδρου, Σι Τζινπίνγκ, σε Ιταλία, Μονακό και Γαλλία, που ολοκληρώθηκε χτες.

Στη Ρώμη, ο Σι μαζί με τον Ιταλό πρωθυπουργό Τζουζέπε Κόντε παραβρέθηκαν στην υπογραφή ενός πρωτοκόλλου συνεργασίας για την ένταξη της Ιταλίας στους «νέους δρόμους του μεταξιού». Στο πλαίσιο του πρωτοκόλλου, οι δυο πλευρές επισφράγισαν 29 συνεργασίες, των οποίων η αξία εκτιμάται ότι μπορεί να φτάσει τα 20 δισ. ευρώ. Μεταξύ άλλων προβλέπονται μεγάλες κινεζικές επενδύσεις σε Γένοβα και Τεργέστη (που αναλαμβάνουν κρίσιμο ρόλο στη διάνοιξη των «κινεζικών δρόμων» μεταξύ Ανατολής και Δύσης). Στις ωφελούμενες εταιρείες συγκαταλέγονται εταιρείες όπως οι «Ansaldo» (φτιάχνει τουρμπίνες) και «Danieli», που θα ενταχθούν στην κατασκευή σιδηρουργικής εγκατάστασης στο Αζερμπαϊτζάν.

Στη Γαλλία, ο Σι ανακοίνωσε με τον Γάλλο ομόλογό του Εμανουέλ Μακρόν το «κλείσιμο» συμφωνίας 30 δισ. ευρώ (!) για την πώληση 300 αεροσκαφών «Airbus» στην κινεζική «China Aviation Supplies Holding Company». Συνολικά οι δυο πλευρές υπέγραψαν συμφωνίες ύψους 40 δισ. ευρώ, σε τομείς όπως η Ενέργεια, οι Μεταφορές, τα Τρόφιμα. Να σημειωθεί ότι το ζεύγος Μακρόν παρέθεσε για τον Πρόεδρο Σι και την γυναίκα του επίσημο δείπνο στη Νίκαια (το γνωστό θέρετρο της νοτιοανατολικής Γαλλίας). Εξάλλου, αναγγέλλοντας τις (διμερείς) επαφές Μακρόν - Σι, η γαλλική προεδρία σημείωνε σε ανακοίνωσή της ότι η ανανέωση των διμερών σχέσεων βασίζεται στις αρχές της «απαιτητικότητας» αλλά και της «ισορροπίας». Επίσης, ξεχωρίζοντας τον τομέα της Ενέργειας υπενθύμιζε ότι μετά τους κινδύνους που προκάλεσε η αποχώρηση των ΗΠΑ από τη Συμφωνία του Παρισιού, «η προσήλωση της Κίνας, που παραμένει πρώτος επενδυτής και πρώτη αγορά για τις Ανανεώσιμες Πηγές παγκοσμίως», συνέβαλε αυτή η αποχώρηση να μείνει «μια μεμονωμένη ενέργεια»...

Οσον αφορά την επίσκεψη Σι στο Μονακό, αυτή ήταν η πρώτη που έκανε Κινέζος Πρόεδρος ποτέ. Σύμφωνα με τα ρεπορτάζ, μεταξύ άλλων «σφράγισε» την ετοιμότητα της Κίνας να αναλάβει την ανανέωση του τηλεπικοινωνιακού δικτύου του πριγκιπάτου.

ΣΤΙΒ ΜΠΑΝΟΝ
«Υπαρξιακή απειλή» η Κίνα

ΡΩΜΗ.--

«Υπαρξιακή απειλή» για όλο «τον δυτικό κόσμο» χαρακτήρισε χτες την Κίνα ο ακροδεξιός πρώην σύμβουλος του Αμερικανού Προέδρου, Στιβ Μπάνον, από τη Ρώμη όπου είχε νέες επαφές, στο πλαίσιο της προσπάθειας συντονισμού ευρωσκεπτικιστικών δυνάμεων, που φέρνει στην επιφάνεια βαθιές ενδοϊμπεριαλιστικές αντιθέσεις αλλά και διεργασίες.

Σύμφωνα με το «Ασοσιέτεντ Πρες», ο Μπάνον επιδοκίμασε τις συνθήκες διεξαγωγής της έρευνας Μιούλερ (βλέπε σχετικό θέμα), υποστηρίζοντας ότι «τελικά, όπως φάνηκε, πρέπει να ενωθούμε όλη η χριστιανική Δύση, της οποίας τμήμα αποτελεί και η Ρωσία, και αυτό πρόκειται να πάρει πολλές πολλές δεκαετίες».

Μάλιστα, είναι στα σκαριά από τον Μπάνον και τους συνεργάτες του η λεγόμενη «Επιτροπή για τον παρόντα κίνδυνο: Κίνα», που εμφανίζει την «κομμουνιστική αυταρχική Κίνα ως βασικό αντίπαλο όπως ήταν στο παρελθόν η Σοβιετική Ενωση». Πρόκειται για βαμμένους αντικομμουνιστές, που σκόπιμα δημιουργούν συγχύσεις σχετικά με τη σημερινή ραγδαία ανάπτυξη των καπιταλιστικών σχέσεων στην Κίνα, εκφράζοντας ένα αστικό ρεύμα που προωθεί τον εθνικισμό σε αντιπαράθεση με τον κοσμοπολιτισμό, που θεωρούν ότι βλάπτει τα συμφέροντα του κεφαλαίου.

ΝΕΟ ΕΡΓΑΤΙΚΟ ΔΥΣΤΥΧΗΜΑ ΣΤΗΝ KINA
Οι νεκροί πλησιάζουν τους 80

ΠΕΚΙΝΟ.--

Τους 78 έφταναν χτες οι νεκροί από την έκρηξη που σημειώθηκε την περασμένη βδομάδα (21 Μάρτη) σε χημικό εργοστάσιο της εταιρείας «Jiangsu Tianjiayi Chemical Co.» στην επαρχία Τζιανγκσού της ανατολικής Κίνας. Η έκρηξη συνδέεται πλέον με ένα από τα σοβαρότερα βιομηχανικά δυστυχήματα στη χώρα, αφού συνολικά νοσηλεύονται τραυματισμένοι 566 άνθρωποι, από τους οποίους οι 13 βρίσκονται σε κρίσιμη κατάσταση.

Σύμφωνα με ρεπορτάζ, η ιδιωτική εταιρεία «Jiangsu Tianjiayi Chemical Co.» δημιουργήθηκε το 2007, οι εγκαταστάσεις της βρίσκονται μέσα στο βιομηχανικό πάρκο Xiangshui, δίπλα στην ομώνυμη πόλη, και μέτοχοί της είναι οι όμιλοι «Jiangsu Nijiagang Group Co.» και «Lianyungang Bochang Trading Co.». Η συγκεκριμένη μονάδα παρασκεύαζε ζιζανιοκτόνα, εκτεινόταν σε 15 εκτάρια και απασχολούσε 195 εργαζόμενους.

Ενδεικτική είναι και η συζήτηση για τις επιπτώσεις στο περιβάλλον, με δεδομένο ότι πρόκειται για όμιλο που φτιάχνει φυτοφάρμακα και υπάρχουν πολλά ερωτήματα για το αν τηρούνταν βασικοί κανόνες ασφάλειας, τόσο απέναντι στο προσωπικό όσο και γενικά στην περιοχή. Το Γραφείο Οικολογίας της επαρχίας ανακοίνωσε ότι σε κοντινό ποταμό εντοπίστηκαν τοξικές ουσίες σε επίπεδα πολύ υψηλότερα από το επιτρεπόμενο όριο (ρεπορτάζ έκαναν λόγο για 100πλάσιες τιμές!). Δεν διευκρινίστηκε αν οι τιμές αυτές διαμορφώθηκαν μετά την έκρηξη. Ωστόσο, όλα αυτά είναι ενδεικτικά για τις συνέπειες που έχει η αναζήτηση του μέγιστου παραγόμενου κέρδους, όπως υπηρετεί και η καλπάζουσα επέκταση των καπιταλιστικών σχέσεων παραγωγής σε όλη την Κίνα.

Σημειωτέον, από την έκρηξη έχουν υποστεί σοβαρές ζημιές και πολλά σπίτια, σχεδόν 90, τα οποία σύμφωνα με τις αρχές πρέπει να καταστραφούν, αφού είναι ακατάλληλα πια για κατοίκηση.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ