ΓΕΝΕΥΗ.--
«Σαφή βήματα στην κατεύθυνση της οικοδόμησης εμπιστοσύνης» περιμένει, όπως δήλωσε, από την ιρανική ηγεσία ο Αμερικανός Πρόεδρος όσον αφορά στο πυρηνικό πρόγραμμά της. Σχολιάζοντας την πρώτη συνάντηση μεταξύ αντιπροσώπων των «6» (των πέντε χωρών μονίμων μελών του Συμβουλίου Ασφαλείας και της Γερμανίας) και της Τεχεράνης, ο Μπάρακ Ομπάμα μίλησε για «εποικοδομητική αρχή».
Υποστήριξε ότι εντός των επομένων δύο εβδομάδων η ιρανική ηγεσία οφείλει να διασφαλίσει «απρόσκοπτη πρόσβαση στους επιθεωρητές του ΟΗΕ και στη δεύτερη εγκατάσταση εμπλουτισμού ουρανίου» που κατασκευάζει κοντά στην πόλη Κομ. Κατέληξε ότι η υπομονή «έχει όρια» και ότι οι συνομιλίες «δε θα κρατήσουν επ' αόριστον».
Την ίδια ώρα, ο εκπρόσωπος της ΕΕ για την Εξωτερική Πολιτική και Ασφάλεια, Χαβιέ Σολάνα, δήλωνε ότι «έγινε ένα ακόμη βήμα». Οπως είπε, συμφωνήθηκε, επί της αρχής, να μεταφέρεται σε τρίτη χώρα χαμηλά εμπλουτισμένο ουράνιο από το Ιράν, για περαιτέρω εμπλουτισμό και για μετατροπή του σε καύσιμο για τους ιρανικούς πυρηνικούς αντιδραστήρες. «Συγκρατημένα αισιόδοξος» δήλωνε, με τη σειρά του, ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών, Σεργκέι Λαβρόφ.
Από την πλευρά της, η Τεχεράνη επαναλάμβανε ότι κατέστησε σαφές στους συνομιλητές της ότι δεν πρόκειται ν' απεμπολήσει το δικαίωμά της στην ειρηνική πυρηνική ενέργεια. Επιβεβαίωσε, επίσης, ότι εντός των ημερών θα προσκληθούν στο Ιράν επιθεωρητές της Διεθνούς Επιτροπής Ατομικής Ενέργειας προκειμένου να επισκεφθούν την, υπό κατασκευή, εγκατάσταση. Παρ' όλα αυτά, από καμία πλευρά δε σχολιάστηκε η εντεινόμενη φημολογία ότι στην Τεχεράνη μεταβαίνει, το Σαββατοκύριακο, ο επικεφαλής της ΔΕΑΕ, μέχρι το τέλος του χρόνου, Μουχάμαντ αλ Μπάρανταϊ, ο οποίος, πιθανότατα, θα είναι και ο πρώτος που θα επισκεφτεί την εγκατάσταση στο Κομ.
ΓΚΕΤΕΜΠΟΡΓΚ.--
«Αποφασισμένος» να προωθήσει τις διαπραγματεύσεις για τις κλιματικές αλλαγές ώστε να επιτευχθεί το Δεκέμβρη στην Κοπεγχάγη διεθνής συμφωνία που θα αντικαταστήσει το πρωτόκολλο του Κιότο εμφανίστηκε χτες ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Μπάρακ Ομπάμα, ξεχνώντας πως η διαδικασία έγκρισης σχετικών νομοσχεδίων στην αμερικάνικη Γερουσία δεν πρόκειται να ολοκληρωθεί πριν τις αρχές του 2010. Και βέβαια όλο το «παιχνίδι» του Ομπάμα έχει σχέση με τα γνωστά σχέδιά του να προωθήσει την «πράσινη ανάπτυξη», δηλαδή «πράσινες» μπίζνες, με νέα κέρδη για τις πολυεθνικές που τόσα χρόνια μόλυναν τον πλανήτη και τώρα δήθεν ευαισθητοποιούνται για το ...κλίμα.
Η δήλωση Ομπάμα έγινε λίγο πριν τη συνάντησή του με τον Δανό πρωθυπουργό Λαρς Λέκε Ράσμουσεν στην Κοπεγχάγη, όπου παραβρέθηκε για λίγο κυρίως για να προωθήσει την υποψηφιότητα της πόλης του Σικάγο στους Ολυμπιακούς του 2016. Το ίδιο 24ωρο, πριν ξεκινήσει το Συμβούλιο των υπουργών Οικονομικών της ΕΕ στο Γκέτεμποργκ της (προεδρεύουσας της ΕΕ) Σουηδίας, ο Πολωνός υπουργός Οικονομικών φρόντισε να διαφοροποιηθεί από μία ενιαία θέση στο ζήτημα των ανταλλαγμάτων της ΕΕ προς τις αναπτυσσόμενες χώρες. Οπως ξεκαθάρισε, η Πολωνία δεν πρέπει και ούτε θα δεχτεί μια πολύ υψηλή συνεισφορά της Ανατολικής Ευρώπης στην οικονομική βοήθεια που πρέπει να δοθεί από τις ανεπτυγμένες χώρες στις αναπτυσσόμενες για την καταπολέμηση των κλιματικών αλλαγών. Στο μεταξύ, δημοσιεύματα του ξένου Τύπου αναφέρθηκαν χτες στις έρευνες χημικών πολυεθνικών όπως η BASF και επιστημονικών ομάδων σε ΑΕΙ των ΗΠΑ και του Καναδά πάνω στη συμβολή των νέων τεχνολογιών για την αντιμετώπιση του φαινομένου του θερμοκηπίου. Τέτοιες τεχνολογίες φαίνεται να είναι και αυτές που αποκαλούνται τεχνολογίες «δέσμευσης της ατμόσφαιρας» που λέγεται πως θα μπορούν να απορροφήσουν διοξείδιο του άνθρακα απευθείας από την ατμόσφαιρα...
ΜΑΔΡΙΤΗ - ΜΟΓΚΑΝΤΙΣΟΥ.-- Σομαλοί πειρατές κατέλαβαν χτες το ισπανικό αλιευτικό σκάφος «Αλακράνα» με 36μελές πλήρωμα. Δύο αεροσκάφη απ' το Λουξεμβούργο που συμμετέχουν στην αντιπειρατική δύναμη της ΕΕ που πλέει ανοιχτά του Κόλπου του Αντεν είπαν πως είδαν στο σκάφος ένοπλους. Η ισπανική κυβέρνηση συγκρότησε άμεσα επιτροπή που θα διαχειριστεί την κρίση και θα απαρτίζεται από ειδικευμένο προσωπικό των υπουργείων Εξωτερικών, Αμυνας, Περιβάλλοντος κλπ.
ΓΕΝΕΥΗ.-- Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας ανέβασε χτες σε 4.100 τον αριθιμό των ανθρώπων που έχουν χάσει τη ζωή τους σ' όλο τον κόσμο εξαιτίας της «νέας γρίπης».
ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ.-- Αξιωματούχοι της ΕΕ ανακοίνωσαν χτες στις Βρυξέλλες ότι σημειώθηκε σημαντική πρόοδος στις προενταξιακές συνομιλίες με την Κροατία. Παράλληλα, ο Κροάτης υπουργός Εξωτερικών Γκόρνταν Τζαρντρόκοβιτς, προέβλεψε ολοκλήρωση των ενταξιακών συνομιλιών ως τα μέσα του 2010 ώστε να γίνει η Κροατία το 28 μέλος της ΕΕ.
ΚΙΝΣΑΣΑ.-- Ναυάγιο ποταμόπλοιου που μετέφερε δεκάδες επιβάτες στη συμβολή των ποταμών Ινζία και Κουίλου της επαρχίας Μπαντούνου της ΛΔ Κονγκό προκάλεσε το θάνατο τουλάχιστον 50 ανθρώπων.
ΓΚΡΟΖΝΙ - ΝΑΛΤΣΙΚ.-- Οκτώ φερόμενοι ισλαμιστές μαχητές σκοτώθηκαν χτες σε ειδική αποστολή των ρωσικών δυνάμεων στην περιοχή Νοζάι Γιούρτ της Τσετσενίας, ενώ τρεις ακόμα βρήκαν το θάνατο στην πόλη Πρικλάντνι του βόρειου Καυκάσου ύστερα από δίωρη ανταλλαγή πυρών με τις ρωσικές ειδικές δυνάμεις.
ΣΟΧΟΥΜΙ.--
«Αν οι Αμερικανοί σύμμαχοί μας επιδιώκουν να αποτρέψουν την αναγνώριση της ανεξαρτησίας της Αμπχαζίας, εμείς θα αντιταχθούμε στις προσπάθειες επιβολής απόψεων σε κυρίαρχα κράτη» υποστήριξε χτες ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ. Οι δηλώσεις αυτές έρχονται σαν απάντηση στην Αμερικανίδα ομόλογό του Χίλαρι Κλίντον ότι η Ουάσιγκτον δε θα αναγνωρίσει ποτέ την ανεξαρτησία της Αμπχαζίας και της Νότιας Οσετίας. Ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών, που βρίσκεται για επίσημη επίσκεψη στην Αμπχαζία, ισχυρίστηκε επίσης πως η Μόσχα δεν έχει επιχειρήσει ποτέ να επιβάλλει διά της βίας την αναγνώριση των πρώην Δημοκρατιών της Γεωργίας σε οποιαδήποτε χώρα.
Ο ίδιος αναφερόμενος σε ένα παράδειγμα σημείωσε πως η Μόσχα δε θα προχωρούσε σε μια ανταλλαγή της αναγνώρισης της Αμπχαζίας από την Τουρκία με μια ρωσική αναγνώριση των κατεχόμενων τουρκικών εδαφών της Κύπρου. «Δεν έχουμε ξεκινήσει κάποια γεωπολιτικά σχέδια - απλά μας ενδιαφέρει η ασφάλεια των λαών (των δύο Δημοκρατιών)» τόνισε και πρόσθεσε πως «δεν είμαστε διατεθειμένοι να κάνουμε ανταλλαγές στη λογική του Ψυχρού Πολέμου».
Ο Λαβρόφ χαρακτήρισε ως «αντικειμενική» την έκθεση που συντάχθηκε πρόσφατα υπό την αιγίδα της Ευρωπαϊκής Ενωσης σε ό,τι αφορά τον ολιγοήμερο πόλεμο Ρωσίας - Γεωργίας τον Αύγουστο του 2008. Οπως τόνισε, «αναγνωρίζεται ξεκάθαρα πως ο πόλεμος ξεκίνησε από το καθεστώς του Γεωργιανού Προέδρου Σαακασβίλι».
Σύμφωνα με αυτήν την έκθεση επιρρίπτονται ευθύνες και στις δύο πλευρές. Αναφέρει πως η Γεωργία ξεκίνησε την αδικαιολόγητη επίθεση στην περιοχή της Νότιας Οσετίας, σηματοδοτώντας την έναρξη του πολέμου τα ξημερώματα της 8ης Αυγούστου του 2008. Ομως προσθέτει πως είχε προηγηθεί μακρά περίοδος ρωσικών προκλήσεων και έντασης και οι δύο πλευρές παραβίασαν το διεθνές δίκαιο. Επιπρόσθετα σημειώνει πως η πρώτη στρατιωτική αντίδραση της Ρωσίας ήταν «για αμυντικούς σκοπούς» όμως η ακόλουθη δράση - με την είσοδό της στην Γεωργία - υπερέβη κατά πολύ τα όρια της άμυνας.
ΚΟΠΕΝΓΧΑΓΗ.-
Σύντομη συνάντηση με τον επικεφαλής των κατοχικών νατοϊκών δυνάμεων στο Αφγανιστάν, Αμερικανό στρατηγό Στάνλεϊ Μακ Κρίσταλ, είχε ο Μπαράκ Ομπάμα, στο προεδρικό αεροσκάφος. Το περιεχόμενο της συνομιλίας δεν έγινε γνωστό. Είναι, όμως, δεδομένο ότι οι δύο θα ξανασυναντηθούν σύντομα καθώς εντείνονται οι διεργασίες στην Ουάσιγκτον για την «περαιτέρω στρατηγική των ΗΠΑ» στο Αφγανιστάν.
Ο Μακ Κρίσταλ επαναλαμβάνει, διαρκώς, τις τελευταίες εβδομάδες, όπως έπραξε και μία μέρα νωρίτερα, στις επαφές που είχε στο Λονδίνο, ότι οι «Ταλιμπάν ανακτούν τις δυνάμεις τους στο Αφγανιστάν» και ότι «οι νατοϊκές δυνάμεις θα πρέπει να ενισχυθούν προκειμένου να κερδίσουν χρόνο έτσι ώστε να ολοκληρωθεί η εκπαίδευση των αφγανικών δυνάμεων και να καταστούν ικανές να χειριστούν την κατάσταση». Με την άποψή του φέρονται να συμφωνούν τόσο η Αμερικανίδα υπουργός Εξωτερικών Κλίντον όσο και η στρατιωτική ηγεσία του Πενταγώνου. Αντίθετα, άλλοι παράγοντες, όπως σύμβουλοι του Προέδρου Ομπάμα, φέρονται να προβληματίζονται με την αποτελεσματικότητα μιας τέτοιας προοπτικής.
MΠΟΓΚΟΤΑ.-- Ο στρατός της Κολομβίας ανακοίνωσε χτες ότι την Πέμπτη βομβάρδισε θέσεις ανταρτών των Ενοπλων Επαναστατικών Δυνάμεων Κολομβίας (FARC) στην ορεινή κεντρική επαρχία Τολίμα, σκοτώνοντας «30 έως 40» άτομα. Εντούτοις, στρατιωτικός αξιωματούχος παραδέχθηκε ότι ο στρατός είχε έως χτες εντοπίσει μόλις έξι πτώματα.
Οπως παραδέχονται οι στρατιωτικοί, υπήρξαν επιζώντες αντάρτες που πριν φύγουν από την περιοχή έκρυψαν τις σορούς των σκοτωμένων συντρόφων τους.
Παράλληλα, δημοσίευμα της κολομβιανής εφημερίδας «Ελ Τιέμπο» επικαλείται δήλωση του κυβερνήτη της Τολίμα, Οσκαρ Μπαρέτο, που ισχυρίστηκε ότι μεταξύ των θυμάτων είναι και διοικητής περιοχής των FARC, γνωστός ως Χερόνιμο Γκαλεάνο, ωστόσο η πληροφορία αυτή δεν επιβεβαιώνεται ούτε από το στρατό ούτε από άλλη πηγή. Πρέπει να σημειώσουμε ότι η επιχείρηση αυτή γίνεται σε μια περίοδο που το αντιδραστικό καθεστώς της Κολομβίας του Αλβαρο Ουρίμπε, πιστότερου συμμάχου των ΗΠΑ, προσπαθεί να βάλει εμπόδια στη διακηρυγμένη από τους αντάρτες απόφαση να απελευθερώσουν έναν κατώτερο αξιωματικό και, ταυτόχρονα, σε μια προσπάθεια που κάνει για να επανεκλεγεί στις επερχόμενες εκλογές του 2010, ως ο «αποτελεσματικός» πολέμιος του αντάρτικου.
ΑΛΜΑΤΙ.--
Χιλιάδες στρατιώτες από τη Ρωσία και τέσσερις άλλες πρώην Σοβιετικές Δημοκρατίες ξεκίνησαν χτες στρατιωτικές ασκήσεις στο Βόρειο Καζακστάν, σηματοδοτώντας έτσι τις πρώτες τέτοιες ασκήσεις ΝΑΤΟικού τύπου των Συλλογικών Δυνάμεων Επιχειρησιακής Επέμβασης (ΣΔΕΕ).
Πάνω από 7.000 στρατεύματα συγκεντρώθηκαν στο Ματίμπουλακ για δύο εβδομάδες, ώστε, όπως ανακοίνωσε το υπουργείο Αμυνας του Καζακστάν, «να εκπαιδευτούν στην αντιμετώπιση ενόπλων ομάδων στις χώρες μέλη της Οργάνωσης του Συμφώνου Συλλογικής Ασφάλειας (ΟΣΣΑ)».
Υπενθυμίζεται ότι τον Ιούνιο πραγματοποιήθηκε στη Μόσχα η Συνάντηση Κορυφής της Οργάνωσης του Συμφώνου Συλλογικής Ασφάλειας (ΟΣΣΑ), κατά την οποία οι ηγέτες της υπέγραψαν συμφωνία για τη δημιουργία των Συλλογικών Δυνάμεων Επιχειρησιακής Επέμβασης (ΣΔΕΕ). Στόχος της συμφωνίας ήταν οι ΣΔΕΕ να αποτελέσουν μιαν ισχυρή στρατιωτική δύναμη, όπου θα συμμετέχουν ολόκληροι στρατιωτικοί σχηματισμοί και θα ανταποκρίνεται στις επιδιώξεις της Ρωσίας να γίνει η ΟΣΣΑ ένα φιλορωσικό στρατιωτικό μπλοκ, που δε θα υστερεί σε στρατιωτική δύναμη από το ΝΑΤΟ. Ωστόσο, τη συμφωνία υπέγραψαν μόνο οι 5 από τις 7 χώρες της ΟΣΣΑ και συγκεκριμένα η Αρμενία, το Καζαχστάν, η Κιργιζία, η Ρωσία και το Τατζικιστάν, ενώ η Λευκορωσία και το Ουζμπεκιστάν αρνήθηκαν τότε τη συμμετοχή τους στη συγκεκριμένη πρωτοβουλία. Ωστόσο, σύμφωνα με τα ειδησεογραφικά πρακτορεία, που επικαλούνται χτεσινές δηλώσεις του Λευκορώσου Προέδρου Αλεξαντρ Λουκασένκο, το Μινσκ έχει ολοκληρώσει όλες τις διαδικασίες για την ένταξη της χώρας στη νέα στρατιωτική δύναμη.