ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 30 Απρίλη 1996
Σελ. /40
ΔΙΕΘΝΗ
ΜΕΣΗ ΑΝΑΤΟΛΗ
Η επόμενη μέρα
  • Η εκεχειρία αποκάλυψε το μέγεθος της τραγωδίας που προκάλεσαν οι ισραηλινές επιδρομές
  • Θριαμβολογούν όλες οι εμπλεκόμενες πλευρές για την επίτευξη συμφωνίας
  • Μέσω Ουάσιγκτον ψάχνει ψήφους ο Ισραηλινός πρωθυπουργός

ΒΗΡΥΤΟΣ.-

Τις πληγές του προσπαθεί να κλείσει ο Λίβανος μετά τον τερματισμό των ισραηλινών επιδρομών. Με την ταφή των θυμάτων, την επιδιόρθωση των υλικών ζημιών και την επιστροφή των προσφύγων στα κατεστραμμένα σπίτια τους, ο Λίβανος προσπαθεί να ανακτήσει τον κανονικό ρυθμό ζωής του. Το Τελ Αβίβ θριαμβολογεί για τα αποτελέσματα των "σταφυλιών της οργής" και η Δαμασκός για την επίτευξη της εκεχειρίας, ενώ το Ιράν επικροτεί τη γαλλική διπλωματική παρέμβαση! Ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Σιμόν Πέρες βρίσκεται στην Ουάσιγκτον, όπου στοχεύει στη μέγιστη δυνατή υποστήριξη κατά την προεκλογική του εκστρατεία. Στην αμερικανική πρωτεύουσα αναμένεται να φθάσει, σήμερα, και ο Παλαιστίνιος ηγέτης Γιάσερ Αραφάτ για να συζητήσει το μέλλον της ισραηλινο- παλαιστινιακής ειρηνευτικής διαδικασίας.

Ανάμεσα στα συντρίμμια...

Πυρετωδώς εργάζονται εκατοντάδες τεχνικοί για να αποκαταστήσουν τις σοβαρές βλάβες που έχει υποστεί το δίκτυο υδροδότησης και ηλεκτροδότησης του ισοπεδωμένου, πλέον, Νοτίου Λιβάνου. Καθώς οι, περίπου, 400.000 πρόσφυγες έχουν αρχίσει να επιστρέφουν στα σπίτια τους, ο Ερυθρός Σταυρός και άνδρες των Ηνωμένων Εθνών έχουν αρχίσει να ανοίγουν ομαδικούς τάφους για να θάψουν τα θύματα των ισραηλινών βομβαρδισμών, κάτι που δεν ήταν δυνατό να γίνει πριν από την εκεχειρία εξαιτίας των αδιάκοπων επιδρομών. Σύμφωνα με ένα τελικό απολογισμό, που δόθηκε στη δημοσιότητα από τις λιβανικές αρχές, οι 16ήμερες ισραηλινές επιχειρήσεις στοίχισαν τη ζωή σε 160 ανθρώπους, από τους οποίους οι 156 είναι άμαχοι και παιδιά ενώ, τουλάχιστον, 300 άμαχοι τραυματίστηκαν. Ο Λιβανέζος πρωθυπουργός, Ραφίκ Χαρίρι, δήλωσε, χτες, ότι ο Λίβανος πρόκειται να ζητήσει τη μεσολάβηση του ΟΗΕ για να του καταβληθεί από το Ισραήλ χρηματική αποζημίωση για τις καταστροφές που προκάλεσαν οι ισραηλινοί βομβαρδισμοί.

Συνεχίζονται οι διπλωματικοί διαξιφισμοί

Από την πλευρά της, η ισραηλινή ηγεσία εξέφρασε την ικανοποίησή της για τα αποτελέσματα των ισραηλινών στρατιωτικών επιχειρήσεων. Οπως δήλωσε, χαρακτηριστικά, ο Ισραηλινός υπουργός Εξωτερικών, Εχούντ Μπάρακ, κατά τη διάρκεια των βομβαρδισμών έχασαν τη ζωή τους 50 μαχητές της "Χεζμπολάχ", αριθμός μεγαλύτερος από κάθε άλλη φορά, και πλήχθηκαν οι περισσότερες βάσεις της οργάνωσης. Βέβαια, η "Χεζμπολάχ" ανακοίνωσε ότι οι απώλειές της δεν ξεπερνούν τους 13 άνδρες. Επιπλέον, το Ισραήλ κατήγγειλε τη Νότιο Αφρική και τη Νιγηρία, με επίσημο διάβημά του, ότι φιλοξενούν στο έδαφός τους στρατόπεδα εκπαίδευσης της "Χεζμπολάχ", ενώ παράλληλα το ισραηλινό ραδιόφωνο μετέδωσε ότι στη Νότια Αμερική συνελήφθησαν αρκετοίμαχητές της"Χεζμπολάχ", οι οποίοι είχαν σκοπό να χτυπήσουν ισραηλινούς στόχους στο εξωτερικό "κατ' εντολή του Ιράν".

Αντίθετες είναι οι συριακές εκτιμήσεις για τα αποτελέσματα των "σταφυλιών της οργής". Τα κρατικά συριακά μέσα μαζικής ενημέρωσης μετέδιδαν ότι το Ισραήλ αλλά και οι υποστηρικτές του, οι ΗΠΑ, απέτυχαν οικτρά στην προσπάθεια επιβολής τους στην περιοχή, καθώς για άλλη μια φορά τον αποφασιστικό ρόλο στην επίτευξη εκεχειρίας διαδραμάτισε η Δαμασκός. Από την πλευρά της, η Τεχεράνη, που παρακολούθησε από κοντά όλη την πορεία των συνομιλιών, εξήρε τη γαλλική διπλωματική παρέμβαση και εξέφρασε την εκτίμηση ότι η παρουσία της Γαλλίας εμπόδισε την επιβολή της αμερικανικής κυριαρχίας.

Ταξίδι εκλογικής υποστήριξης

Στο μεταξύ, στην Ουάσιγκτον βρίσκεται, από τις πρώτες πρωινές ώρες της Κυριακής, ο Ισραηλινός πρωθυπουργός. Ο Σ. Πέρες υπέγραψε δύο νέες στρατιωτικές συμφωνίες με τον Αμερικανό υπουργό Αμυνας, Ουίλιαμ Πέρι. Η πρώτη συμφωνία εξασφαλίζει στο Τελ Αβίβ νέο αντιπυραυλικό εξοπλισμό, τον οποίο θα εγκαταστήσει ειδική ομάδα Αμερικανών ειδικών στο Βόρειο Ισραήλ, την επόμενη εβδομάδα. Επιπλέον, οι δύο άνδρες συμφώνησαν να εντείνουν τη συνεργασία τους στον τομέα της "πάταξης της τρομοκρατίας", εγκαινιάζοντας νέα προγράμματα ανάμεσα στα οποία, βέβαια, κατατάσσεται και η χρησιμοποίηση των αμερικανικών δορυφόρων από τις ισραηλινές στρατιωτικές υπηρεσίες.

Η επίσκεψη Πέρες στην αμερικανική πρωτεύουσα αποτελεί σαφή απόδειξη της υποστήριξης της ηγεσίας των ΗΠΑ και του Προέδρου Κλίντον στο πρόσωπο του νυν Ισραηλινού πρωθυπουργού κατά την ισραηλινή εκλογική αναμέτρηση του Μάη. Εκτός από τις στρατιωτικές συμφωνίες συνεργασίας, το ίδιο το πρόγραμμα της διαμονής του Πέρες στις ΗΠΑ είναι τόσο καλά σχεδιασμένο, ώστε κάθε συνάντησή του και κάθε συζήτησή του ή έκφραση υποστήριξής της αμερικανικής ηγεσίας προς αυτόν να μπορεί να μεταδοθεί "απευθείας" στο Ισραήλ.

Στην Ουάσιγκτον, όμως, αναμένεται να φθάσει σήμερα και ο Παλαιστίνιος ηγέτης Γιάσερ Αραφάτ, ο οποίος πρόκειται να συναντηθεί τόσο με τον Μπιλ Κλίντον όσο και με τον Σιμόν Πέρες, με τους οποίους θα συζητήσει την τελευταία φάση των ισραηλινο- παλαιστινιακών ειρηνευτικών διαπραγματεύσεων, που θ' αρχίσει στις 5 του Μάη.

ΙΝΔΙΑ
Εκλογές σε κλίμα έντασης

ΝΕΟ ΔΕΛΧΙ.-

Το αντίθετο, θα ήταν είδηση... Οι εκλογές στην Ινδία βάφτηκαν στο αίμα, καθώς από την έναρξή τους, το περασμένο Σάββατο, έχουν χάσει τη ζωή τους τουλάχιστον 23 άνθρωποι και έχουν τραυματιστεί δεκάδες άλλοι.

Πάντως, ο απολογισμός θεωρείται "ικανοποιητικός" (!) καθώς στις προηγούμενες εκλογές, πριν πέντε χρόνια, σε ανάλογο χρονικό διάστημα είχαν σκοτωθεί 300 άνθρωποι. Το κλίμα έντασης, πάντως, κυριάρχησε.

Δεν έλειψαν οι κατηγορίες για καλπονοθεία: την περασμένη Κυριακή, η ανεξάρτητη εκλογική επιτροπή διέταξε επανάληψη της διαδικασίας σε 70 εκλογικά κέντρα, σε 15 περιφέρειες - συμπεριλαμβανομένης εκείνης του απερχόμενου πρωθυπουργού, Ναρασίμα Ράο.

Η καταμέτρηση των ψήφων αναμένεται να αρχίσει την 8η Μάη, όταν οι σε τρία επίπεδα ινδικές εκλογές θα φθάσουν στο τέλος τους.

Ο πρεσβευτής του Πακιστάν χαρακτήρισε τις εκλογές - "ούτως ή άλλως" - κάλπικες. "Ολες οι εκλογές νοθεύτηκαν στο παρελθόν, νοθεύονται τώρα και θα νοθεύονται στο μέλλον", δήλωσε χτες ο Πακιστανός διπλωμάτης Ριάζ Κχοκάρ, για να καταλήξει: "έχετε στρατιωτική δύναμη 600 χιλιάδων ανδρών να επιτηρούν τις εκλογές, περικυκλώνετε τους ψηφοφόρους, τους θέτετε υπό τα όπλα και δεν επιτρέπετε καν την παρουσία διεθνών παρατηρητών".

Βέβαια, οι παρατηρήσεις του επιτετραμμένου του Πακιστάν δεν είναι τυχαίες, καθώς η χώρα του βρίσκεται από το 1989 σε διαμάχη με την Ινδία για το Κασμίρ, μια επαρχία όπου κυριαρχεί το μουσουλμανικό στοιχείο και αποτελεί "μήλον της έριδος".

Δικομματισμός...

Οσον αφορά τις προβλέψεις για την κατάληξη των εκλογών, πολιτικοί αναλυτές προέβλεπαν τις τελευταίες μέρες ότι, αν και είναι ελάχιστες οι πιθανότητες να κατακτήσει κάποιο κόμμα αυτοδυναμία, διαφαίνεται ως ο αδιαφιλονίκητος πρώτος το ινδουιστικό κόμμα Μπαρατίγια Τζανάτα (BJP), με δεύτερο το κυβερνών Κόμμα του Κονγκρέσσου.

Πάντως, το ποιος τελικά θα εκλεγεί και το αν θα μπορέσει να σχηματίσει αυτοδύναμη κυβέρνηση λίγο δείχνει να ενδιαφέρει το μεγαλύτερο μέρος του πληθυσμού, που ζει κάτω από τα όρια της φτώχειας, όπως τα γνωρίζουμε. Το όραμα του Γκάντι, "να υποστηριχτούν τα δίκαια του λαού", φαίνεται θαμμένο στη λήθη του παρελθόντος. Οπως και ο ίδιος ο Γκάντι, για - όχι ακριβώς λίγους - απλούς ανθρώπους της Ινδίας. "Γκάντγι - ποιος;" ρώταγε μια γυναίκα στο Ριζόντ έναν εμβρόντητο δημοσιογράφο, αδυνατώντας ακόμη και να προφέρει το όνομά του. "Δεν ξέρουμε κανένα "Γκάντγι"", τον κεραυνοβόλησε... Η ψήφος των 590 εκατομμυρίων Ινδών δεν αναμένεται να αλλάξει πολλά, παρότι όλοι αναμένουν την όλο και πιθανότερη πτώση του Κόμματος του Κογκρέσου από την εξουσία, για πρώτη φορά μετά από 40 χρόνια. Εκείνο που θα αλλάξει, σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις, και ανεξαρτήτως νικητή, είναι η μορφή της ινδικής οικονομίας - προς το πιο φιλελεύθερο...

ΑΥΣΤΡΑΛΙΑ
Μακελειό με 34 νεκρούς

ΚΑΜΠΕΡΑ. -

"Υπάρχουν αρκετοί λευκοί Αγγλοσάξονες προτεστάντες εδώ. Οχι, όμως, και αρκετοί Γιαπωνέζοι...". Σιγομουρμουρίζοντας αυτά τα λόγια ο 28χρονος Αυστραλός Μάρτιν Μπράγιαντ μπήκε στο καφενείο "Μπρόουντ Αρου", κρατώντας μία τσάντα του τένις. Αντί για ρακέτα, έβγαλε ένα αυτόματο όπλο και άρχισε να πυροβολεί ξαφνικά εναντίον του πλήθους. Ολα ξεκίνησαν πρωί Κυριακής στο κέντρο της πόλης Πορτ Αρθουρ της Νότιας Αυστραλίας και τελείωσαν μετά από περίπου 20 ώρες σε ένα μικρό πανδοχείο, τυλιγμένο στις φλόγες. Μέσα σ' αυτές τις 20 ώρες η Αυστραλία έζησε έντρομη το χειρότερο μακελειό των τελευταίων εκατό χρόνων. Ο απολογισμός της ανεξήγητης πράξης ενός νεαρού, με σοβαρά - όπως πολλοί είπαν - ψυχολογικά προβλήματα ήταν τουλάχιστον 34 νεκροί(μεταξύ των οποίων αρκετά παιδιά) και 19 τραυματίες.

Οσοι έζησαν από κοντά τα γεγονότα μίλησαν για "ανείπωτες εικόνες φρίκης και τρόμου". Ο διοικητής της Αστυνομίας της Τασμανίας, Τζον Τζόνσον, είπε χαρακτηριστικά στους δημοσιογράφους ότι όταν οι άνδρες του μπήκαν στο μέρος που έγινε το μακελειό είδαν "ορισμένα από τα θύματα να παραμένουν στις καρέκλες και στα τραπέζια του καφενείου σαν να είχε σταματήσει ο χρόνος, την ώρα που απολάμβαναν το φαϊ τους όταν δέχτηκαν τα πυρά του ενόπλου"!

Οι πληροφορίες της Αστυνομίας αναφέρουν ότι από τους 34 νεκρούς, οι 29 με 30 ήταν Αυστραλοί, δύο από τη Μαλαισία και ένας από την Ινδία.

Ανάμεσα στους τραυματίες είναι και ο 28χρονος μανιακός δολοφόνος. Από χτες το απόγευμα νοσηλεύεται με σοβαρά εγκαύματα στο νοσοκομείο του Χόμπαρτ της Τασμανίας, καθώς ο επίλογος της δραματικής σύλληψής του γράφτηκε με πυρκαγιά που ξέσπασε στο πανδοχείο όπου κατέφυγε ώρες μετά το μακελειό στο "Μπρόουντ Αροου" και οχυρώθηκε μαζί με τρεις ομήρους.

ΛΕΖΑΝΤΑ

Ανεξέλεγκτη μαίνεται από την Κυριακή η μεγάλη πυρκαγιά, που ξέσπασε στον Εθνικό Δρυμό της Σάντα Φε κοντά στην πόλη Λος Αλάμος της πολιτείας του Νέου Μεξικού των ΗΠΑ. Απειλείται άμεσα τόσο το Κέντρο Ατομικών Ερευνών, όπου κατασκευάστηκε η πρώτη ατομική βόμβα, όσο και σπήλαια των Ινδιάνων, ηλικίας 800 ετών



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ