Τρίτη 30 Απρίλη 1996
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 22
ΔΙΕΘΝΗ
ΙΝΔΙΑ
Εκλογές σε κλίμα έντασης

ΝΕΟ ΔΕΛΧΙ.-

Το αντίθετο, θα ήταν είδηση... Οι εκλογές στην Ινδία βάφτηκαν στο αίμα, καθώς από την έναρξή τους, το περασμένο Σάββατο, έχουν χάσει τη ζωή τους τουλάχιστον 23 άνθρωποι και έχουν τραυματιστεί δεκάδες άλλοι.

Πάντως, ο απολογισμός θεωρείται "ικανοποιητικός" (!) καθώς στις προηγούμενες εκλογές, πριν πέντε χρόνια, σε ανάλογο χρονικό διάστημα είχαν σκοτωθεί 300 άνθρωποι. Το κλίμα έντασης, πάντως, κυριάρχησε.

Δεν έλειψαν οι κατηγορίες για καλπονοθεία: την περασμένη Κυριακή, η ανεξάρτητη εκλογική επιτροπή διέταξε επανάληψη της διαδικασίας σε 70 εκλογικά κέντρα, σε 15 περιφέρειες - συμπεριλαμβανομένης εκείνης του απερχόμενου πρωθυπουργού, Ναρασίμα Ράο.

Η καταμέτρηση των ψήφων αναμένεται να αρχίσει την 8η Μάη, όταν οι σε τρία επίπεδα ινδικές εκλογές θα φθάσουν στο τέλος τους.

Ο πρεσβευτής του Πακιστάν χαρακτήρισε τις εκλογές - "ούτως ή άλλως" - κάλπικες. "Ολες οι εκλογές νοθεύτηκαν στο παρελθόν, νοθεύονται τώρα και θα νοθεύονται στο μέλλον", δήλωσε χτες ο Πακιστανός διπλωμάτης Ριάζ Κχοκάρ, για να καταλήξει: "έχετε στρατιωτική δύναμη 600 χιλιάδων ανδρών να επιτηρούν τις εκλογές, περικυκλώνετε τους ψηφοφόρους, τους θέτετε υπό τα όπλα και δεν επιτρέπετε καν την παρουσία διεθνών παρατηρητών".

Βέβαια, οι παρατηρήσεις του επιτετραμμένου του Πακιστάν δεν είναι τυχαίες, καθώς η χώρα του βρίσκεται από το 1989 σε διαμάχη με την Ινδία για το Κασμίρ, μια επαρχία όπου κυριαρχεί το μουσουλμανικό στοιχείο και αποτελεί "μήλον της έριδος".

Δικομματισμός...

Οσον αφορά τις προβλέψεις για την κατάληξη των εκλογών, πολιτικοί αναλυτές προέβλεπαν τις τελευταίες μέρες ότι, αν και είναι ελάχιστες οι πιθανότητες να κατακτήσει κάποιο κόμμα αυτοδυναμία, διαφαίνεται ως ο αδιαφιλονίκητος πρώτος το ινδουιστικό κόμμα Μπαρατίγια Τζανάτα (BJP), με δεύτερο το κυβερνών Κόμμα του Κονγκρέσσου.

Πάντως, το ποιος τελικά θα εκλεγεί και το αν θα μπορέσει να σχηματίσει αυτοδύναμη κυβέρνηση λίγο δείχνει να ενδιαφέρει το μεγαλύτερο μέρος του πληθυσμού, που ζει κάτω από τα όρια της φτώχειας, όπως τα γνωρίζουμε. Το όραμα του Γκάντι, "να υποστηριχτούν τα δίκαια του λαού", φαίνεται θαμμένο στη λήθη του παρελθόντος. Οπως και ο ίδιος ο Γκάντι, για - όχι ακριβώς λίγους - απλούς ανθρώπους της Ινδίας. "Γκάντγι - ποιος;" ρώταγε μια γυναίκα στο Ριζόντ έναν εμβρόντητο δημοσιογράφο, αδυνατώντας ακόμη και να προφέρει το όνομά του. "Δεν ξέρουμε κανένα "Γκάντγι"", τον κεραυνοβόλησε... Η ψήφος των 590 εκατομμυρίων Ινδών δεν αναμένεται να αλλάξει πολλά, παρότι όλοι αναμένουν την όλο και πιθανότερη πτώση του Κόμματος του Κογκρέσου από την εξουσία, για πρώτη φορά μετά από 40 χρόνια. Εκείνο που θα αλλάξει, σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις, και ανεξαρτήτως νικητή, είναι η μορφή της ινδικής οικονομίας - προς το πιο φιλελεύθερο...


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ