Τρίτη 30 Απρίλη 1996
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 22
ΔΙΕΘΝΗ
ΜΕΣΗ ΑΝΑΤΟΛΗ
Η επόμενη μέρα
  • Η εκεχειρία αποκάλυψε το μέγεθος της τραγωδίας που προκάλεσαν οι ισραηλινές επιδρομές
  • Θριαμβολογούν όλες οι εμπλεκόμενες πλευρές για την επίτευξη συμφωνίας
  • Μέσω Ουάσιγκτον ψάχνει ψήφους ο Ισραηλινός πρωθυπουργός

ΒΗΡΥΤΟΣ.-

Τις πληγές του προσπαθεί να κλείσει ο Λίβανος μετά τον τερματισμό των ισραηλινών επιδρομών. Με την ταφή των θυμάτων, την επιδιόρθωση των υλικών ζημιών και την επιστροφή των προσφύγων στα κατεστραμμένα σπίτια τους, ο Λίβανος προσπαθεί να ανακτήσει τον κανονικό ρυθμό ζωής του. Το Τελ Αβίβ θριαμβολογεί για τα αποτελέσματα των "σταφυλιών της οργής" και η Δαμασκός για την επίτευξη της εκεχειρίας, ενώ το Ιράν επικροτεί τη γαλλική διπλωματική παρέμβαση! Ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Σιμόν Πέρες βρίσκεται στην Ουάσιγκτον, όπου στοχεύει στη μέγιστη δυνατή υποστήριξη κατά την προεκλογική του εκστρατεία. Στην αμερικανική πρωτεύουσα αναμένεται να φθάσει, σήμερα, και ο Παλαιστίνιος ηγέτης Γιάσερ Αραφάτ για να συζητήσει το μέλλον της ισραηλινο- παλαιστινιακής ειρηνευτικής διαδικασίας.

Ανάμεσα στα συντρίμμια...

Πυρετωδώς εργάζονται εκατοντάδες τεχνικοί για να αποκαταστήσουν τις σοβαρές βλάβες που έχει υποστεί το δίκτυο υδροδότησης και ηλεκτροδότησης του ισοπεδωμένου, πλέον, Νοτίου Λιβάνου. Καθώς οι, περίπου, 400.000 πρόσφυγες έχουν αρχίσει να επιστρέφουν στα σπίτια τους, ο Ερυθρός Σταυρός και άνδρες των Ηνωμένων Εθνών έχουν αρχίσει να ανοίγουν ομαδικούς τάφους για να θάψουν τα θύματα των ισραηλινών βομβαρδισμών, κάτι που δεν ήταν δυνατό να γίνει πριν από την εκεχειρία εξαιτίας των αδιάκοπων επιδρομών. Σύμφωνα με ένα τελικό απολογισμό, που δόθηκε στη δημοσιότητα από τις λιβανικές αρχές, οι 16ήμερες ισραηλινές επιχειρήσεις στοίχισαν τη ζωή σε 160 ανθρώπους, από τους οποίους οι 156 είναι άμαχοι και παιδιά ενώ, τουλάχιστον, 300 άμαχοι τραυματίστηκαν. Ο Λιβανέζος πρωθυπουργός, Ραφίκ Χαρίρι, δήλωσε, χτες, ότι ο Λίβανος πρόκειται να ζητήσει τη μεσολάβηση του ΟΗΕ για να του καταβληθεί από το Ισραήλ χρηματική αποζημίωση για τις καταστροφές που προκάλεσαν οι ισραηλινοί βομβαρδισμοί.

Συνεχίζονται οι διπλωματικοί διαξιφισμοί

Από την πλευρά της, η ισραηλινή ηγεσία εξέφρασε την ικανοποίησή της για τα αποτελέσματα των ισραηλινών στρατιωτικών επιχειρήσεων. Οπως δήλωσε, χαρακτηριστικά, ο Ισραηλινός υπουργός Εξωτερικών, Εχούντ Μπάρακ, κατά τη διάρκεια των βομβαρδισμών έχασαν τη ζωή τους 50 μαχητές της "Χεζμπολάχ", αριθμός μεγαλύτερος από κάθε άλλη φορά, και πλήχθηκαν οι περισσότερες βάσεις της οργάνωσης. Βέβαια, η "Χεζμπολάχ" ανακοίνωσε ότι οι απώλειές της δεν ξεπερνούν τους 13 άνδρες. Επιπλέον, το Ισραήλ κατήγγειλε τη Νότιο Αφρική και τη Νιγηρία, με επίσημο διάβημά του, ότι φιλοξενούν στο έδαφός τους στρατόπεδα εκπαίδευσης της "Χεζμπολάχ", ενώ παράλληλα το ισραηλινό ραδιόφωνο μετέδωσε ότι στη Νότια Αμερική συνελήφθησαν αρκετοίμαχητές της"Χεζμπολάχ", οι οποίοι είχαν σκοπό να χτυπήσουν ισραηλινούς στόχους στο εξωτερικό "κατ' εντολή του Ιράν".

Αντίθετες είναι οι συριακές εκτιμήσεις για τα αποτελέσματα των "σταφυλιών της οργής". Τα κρατικά συριακά μέσα μαζικής ενημέρωσης μετέδιδαν ότι το Ισραήλ αλλά και οι υποστηρικτές του, οι ΗΠΑ, απέτυχαν οικτρά στην προσπάθεια επιβολής τους στην περιοχή, καθώς για άλλη μια φορά τον αποφασιστικό ρόλο στην επίτευξη εκεχειρίας διαδραμάτισε η Δαμασκός. Από την πλευρά της, η Τεχεράνη, που παρακολούθησε από κοντά όλη την πορεία των συνομιλιών, εξήρε τη γαλλική διπλωματική παρέμβαση και εξέφρασε την εκτίμηση ότι η παρουσία της Γαλλίας εμπόδισε την επιβολή της αμερικανικής κυριαρχίας.

Ταξίδι εκλογικής υποστήριξης

Στο μεταξύ, στην Ουάσιγκτον βρίσκεται, από τις πρώτες πρωινές ώρες της Κυριακής, ο Ισραηλινός πρωθυπουργός. Ο Σ. Πέρες υπέγραψε δύο νέες στρατιωτικές συμφωνίες με τον Αμερικανό υπουργό Αμυνας, Ουίλιαμ Πέρι. Η πρώτη συμφωνία εξασφαλίζει στο Τελ Αβίβ νέο αντιπυραυλικό εξοπλισμό, τον οποίο θα εγκαταστήσει ειδική ομάδα Αμερικανών ειδικών στο Βόρειο Ισραήλ, την επόμενη εβδομάδα. Επιπλέον, οι δύο άνδρες συμφώνησαν να εντείνουν τη συνεργασία τους στον τομέα της "πάταξης της τρομοκρατίας", εγκαινιάζοντας νέα προγράμματα ανάμεσα στα οποία, βέβαια, κατατάσσεται και η χρησιμοποίηση των αμερικανικών δορυφόρων από τις ισραηλινές στρατιωτικές υπηρεσίες.

Η επίσκεψη Πέρες στην αμερικανική πρωτεύουσα αποτελεί σαφή απόδειξη της υποστήριξης της ηγεσίας των ΗΠΑ και του Προέδρου Κλίντον στο πρόσωπο του νυν Ισραηλινού πρωθυπουργού κατά την ισραηλινή εκλογική αναμέτρηση του Μάη. Εκτός από τις στρατιωτικές συμφωνίες συνεργασίας, το ίδιο το πρόγραμμα της διαμονής του Πέρες στις ΗΠΑ είναι τόσο καλά σχεδιασμένο, ώστε κάθε συνάντησή του και κάθε συζήτησή του ή έκφραση υποστήριξής της αμερικανικής ηγεσίας προς αυτόν να μπορεί να μεταδοθεί "απευθείας" στο Ισραήλ.

Στην Ουάσιγκτον, όμως, αναμένεται να φθάσει σήμερα και ο Παλαιστίνιος ηγέτης Γιάσερ Αραφάτ, ο οποίος πρόκειται να συναντηθεί τόσο με τον Μπιλ Κλίντον όσο και με τον Σιμόν Πέρες, με τους οποίους θα συζητήσει την τελευταία φάση των ισραηλινο- παλαιστινιακών ειρηνευτικών διαπραγματεύσεων, που θ' αρχίσει στις 5 του Μάη.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ