ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 6 Φλεβάρη 2024
Σελ. /32
ΥΓΕΙΑ
ΜΕΡΑ ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΗΣ ΔΡΑΣΗΣ ΤΗΣ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑΣ ΣΥΛΛΟΓΩΝ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑΣ ΚΕΘΕΑ
«Οχι» στην κατάργηση των προγραμμάτων απεξάρτησης, κανένας συμβιβασμός με την εμπορευματοποίηση

Σε όλη τη χώρα ακούστηκαν δυνατά οι διεκδικήσεις, κόντρα στην αντιδραστική μεταρρύθμιση της κυβέρνησης

ΠΑΤΡΑ
ΠΑΤΡΑ
Ενα ακόμα ηχηρό «όχι» στην πλήρη εμπορευματοποίηση των υπηρεσιών απεξάρτησης και ψυχικής υγείας, συνοδευόμενο με την απαίτηση να μην κατατεθεί το νομοσχέδιο για τον «ενιαίο φορέα» ΕΟΠΑΕ, που καταργεί τα «στεγνά» θεραπευτικά προγράμματα, ακούστηκε το περασμένο Σάββατο στο πλαίσιο της μέρας πανελλαδικής δράσης. Με τις δράσεις αυτές να απλώνονται σε όλη τη χώρα, σε Αθήνα, Θεσσαλονίκη, Πάτρα, Λάρισα, Βόλο, Ιωάννινα, Αρτα, Κοζάνη, Κεφαλονιά, Καλαμάτα, Ηράκλειο, Χανιά, Αγιο Νικόλαο, το μήνυμα ακούστηκε δυνατά σε όλη τη χώρα.

Η δράση έγινε με πρωτοβουλία της Ομοσπονδίας Συλλόγων Οικογένειας (ΟΣΟ) του ΚΕΘΕΑ, στην οποία συσπειρώνονται 13 σύλλογοι οικογένειας του Οργανισμού.

Εμπορευματοποίηση και «μείωση της βλάβης» τα συστατικά της αντιδραστικής μεταρρύθμισης

Στην Αθήνα, η συγκέντρωση έγινε στην πλατεία Συντάγματος με τη συναυλία των συγκροτημάτων των προγραμμάτων «Παρέμβαση», «Διάβαση» και «Στροφή» του ΚΕΘΕΑ.

«Τα "στεγνά" προγράμματα θα αποδυναμωθούν, θα ανοίξουν ιδιωτικές κλινικές απεξάρτησης, ο χρήστης θα θεωρείται άρρωστος, πριμοδοτείται η μείωση της βλάβης. Να αποσυρθεί το νομοσχέδιο», σημείωσε μεταξύ άλλων ο Γ. Καλαϊτζίδης, εκ μέρους της Ομοσπονδίας, ενώ ανέδειξε το τεράστιο έργο που προσφέρει το ΚΕΘΕΑ εδώ και τέσσερις δεκαετίες, μέσα από 19 προγράμματα και 140 δομές απεξάρτησης, παρά τη δραματική υποστελέχωση του οργανισμού.

Αθήνα: Δυνατά ακούστηκε η κραυγή από την πλατεία Συντάγματος
Αθήνα: Δυνατά ακούστηκε η κραυγή από την πλατεία Συντάγματος
Την αγωνία που ζουν οι εργαζόμενοι εδώ και 3 μήνες, μετά τις εξαγγελίες του υπουργείου Υγείας, μετέφερε ο πρόεδρος του Συλλόγου Εργαζομένων του ΚΕΘΕΑ, Β. Γρετσίστας, καταγγέλλοντας την προσπάθεια «να αλωθεί ένας χώρος με ιστορία, με προσφορά».

Ενώ, η Ειρήνη Γκιτάκου, εκ μέρους του Ενιαίου Συλλόγου Εργαζομένων ΨΝΑ Δαφνί, ανέδειξε το χτύπημα που επιχειρείται με το προωθούμενο νομοσχέδιο και στις δημόσιες υπηρεσίες ψυχικής υγείας.

«Η αγκαλιά του ΚΕΘΕΑ με το νομοσχέδιο γίνεται συνταγή ενός απρόσωπου γιατρού, που στην αρχή θα ανήκει στον δημόσιο φορέα και στη συνέχεια στις ιδιωτικές κλινικές», υπογράμμισε ο Β. Τζινάκης από την Ομοσπονδία Συλλόγων Οικογένειας.

Ο Μ. Σίμος, επίσης εκ μέρους της ΟΣΟ, κατήγγειλε το συνέδριο με τίτλο «Μην κόλλας», που προωθεί «καλές πρακτικές μείωσης της βλάβης» και τη διάδοση της «ήπιας χρήσης ουσιών», με τη συνδρομή μάλιστα μεγάλων επιχειρηματικών ομίλων, και στο οποίο συμμετέχει ο διορισμένος πρόεδρος του ΚΕΘΕΑ.

Εκ μέρους του ΚΕΘΕΑ Εν Δράσει και του Συλλόγου Εργαζομένων, η Λεμονιά Φάκαρου στάθηκε στον αγώνα που δίνουν οι εργαζόμενοι κάθε μέρα. «Είμαστε όλο και λιγότεροι αναγκασμένοι να κάνουμε όλο και περισσότερη δουλειά. Υποστελέχωση υπάρχει όλες τις δομές, σε όλες τις υπηρεσίες, με συμβασιούχους εργαζόμενους που απολύονται. Με πρόσχημα την οικονομική κρίση, πάνω από μια δεκαετία πάγωσαν οι προσλήψεις, μειώθηκε η χρηματοδότηση. Είναι ζήτημα ζωής και θανάτου, ετοιμάζουν χιλιάδες νέους πελάτες και στην απεξάρτηση» και κάλεσε στην 24ωρη πανεργατική απεργία στις 28 Φλεβάρη, μαζί με τα εκατοντάδες σωματεία που δίνουν αυτή τη μάχη.

Εκτρωμα χαρακτήρισε το νομοσχέδιο η Σοφία Σκλαβενίτη, που μίλησε εκ μέρους του ΕΣΥΝ, αναδεικνύοντας ότι «συνενώνει και ενισχύει όλες τις αντιδραστικές πολιτικές που ήδη εφαρμόζονται αποσπασματικά τα τελευταία χρόνια στον χώρο αντιμετώπισης των εξαρτήσεων. Είναι η συνέχεια της απαξίωσης της "στεγνής" θεραπείας και της επικέντρωσης στη μείωση της βλάβης, της υποβάθμισης της πρόληψης, της ενίσχυσης της επιχειρηματικής δράσης στον χώρο και της ιατρικοποίησης του κοινωνικού φαινομένου της εξάρτησης, υιοθετώντας αντιεπιστημονικές πρακτικές που έχει καταρρίψει η επιστημονική κοινότητα, τσακίζει εργασιακά δικαιώματα».

Δεν μας τρόμαξε η ηρωίνη, θα συνεχίσουμε να παλεύουμε για τη ζωή

Συγκινητικά ήταν τα λόγια των ίδιων των οικογενειών, συμπυκνώνοντας την τεράστια προσφορά των «στεγνών» προγραμμάτων του ΚΕΘΕΑ, τα οποία επιχειρεί να υπονομεύσει η κυβέρνηση.

Η Αν. Λεωτσάκου, εκ μέρους της ΟΣΟ, διαμήνυσε σε όσους προσπαθούν να εμποδίσουν τον αγώνα ενάντια στο νομοσχέδιο: «Δεν μας τρόμαξε ούτε η ηρωίνη. Ανασκουμπωθήκαμε και είμαστε εδώ. Η καυτή ανάσα μας θα είναι κοντά στον σβέρκο τους. Γιατί τα παιδιά μας τα θέλουμε όρθια».

Στην πλούσια και πολυεπίπεδη προσφορά του ΚΕΘΕΑ αναφέρθηκε και η Ε. Παπαϊωάννου από την ΟΣΟ, σημειώνοντας: «Μπήκα στο πρόγραμμα "Διάβαση", και εδώ και 2 χρόνια έχω αποφοιτήσει. Εκεί ένιωσα αγκαλιά, μοίρασμα. Γιατί αυτό να αλλάξει; Για ποιο υποκατάστατο μιλάμε; Ας παλέψουμε να δώσουμε την ευκαιρία στα παιδιά που είναι ακόμα στη χρήση, να ζήσουν μια όμορφη ζωή».

Συγκλονιστική η στιγμή όταν στο βήμα ανέβηκαν ο Γιάννης και ο Ζαχαρίας, μέλη της Επανένταξης. «Η θέληση μπορεί να αλλάξει τη ζωή σου. Πλέον έχουμε όνειρα και στόχους», ανέφεραν καταχειροκροτούμενοι. Αλλά και όταν τον λόγο πήραν οι γονείς των αποφοίτων: «9 χρόνια πριν χτύπησα την πόρτα του ΚΕΘΕΑ. 9 χρόνια μετά δεν έχω λείψει ούτε μια μέρα από το πρόγραμμα. Δεν μπορώ να δεχτώ ότι εδώ που βοηθήθηκα εγώ και η οικογένειά μου θα επιτρέψω στην κυβέρνηση να το διαλύσει. Δεν γίνεται να αφήσω για τους επόμενους το ΚΕΘΕΑ. 40 χρόνια στεγνά και καθαρά, κάτω τα χέρια από το ΚΕΘΕΑ».

«Νιώθω ευγνωμοσύνη. Μόνο αυτό μπορείς να νιώθεις για το ΚΕΘΕΑ. Ευχαριστώ την υπεύθυνη του προγράμματος "Στροφή". Συνεχίζω με το κεφάλι ψηλά όσο δύσκολα κι αν είναι», είπε ο Νάσος, απόφοιτος του προγράμματος εφήβων του ΚΕΘΕΑ. «Αυτά είναι τα παιδιά του ΚΕΘΕΑ, εδώ ξαναβρήκαμε τη ζωή κι έναν καινούργιο τρόπο να συζητήσουμε. Το ίδιο θέλουμε για κάθε οικογένεια που τα ναρκωτικά έχουν μπει ή είναι έξω από το σπίτι της», σημείωσε ο Π. Ξιπολυτάς από την ΟΣΟ.

Η εκδήλωση έκλεισε με την κραυγή των γονιών, των αδελφών, των αποφοίτων: «Κάτω τα χέρια από το ΚΕΘΕΑ» ήταν η στεντόρεια φωνή της διεκδίκησης ενάντια στους αντιδραστικούς σχεδιασμούς.

Να σημειωθεί ότι μέχρι στιγμής το ψήφισμα της ΟΣΟ ενάντια στο νομοσχέδιο έχει συγκεντρώσει 9.774 υπογραφές.

Στην Πάτρα

Στην Πάτρα, την αντίστοιχη συγκέντρωση διοργάνωσαν η Ομοσπονδία Συλλόγων Γονέων και Κηδεμόνων του ΚΕΘΕΑ, από κοινού με το Εργατικό Κέντρο, τον δήμο Πατρέων και το ΕΣΥΝ, ενώ το «παρών» έδωσε κόσμος κάθε ηλικίας που έδειξε ενδιαφέρον, απέναντι σε ένα νέο μεγάλο πρόβλημα, που προκύπτει απ' τους σημερινούς σχεδιασμούς. Στη δράση των φορέων απεξάρτησης αναφέρθηκε η Ελισάβετ Παναγιωτίδου, μέλος της Ομοσπονδίας Συλλόγων Οικογένειας, ενώ χαιρετισμό απηύθυνε ο πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου Πάτρας Δημήτρης Μαρμούτας.

Επίσης, χαιρετισμοί έγιναν από τον αντιδήμαρχο Πάτρας, Αποστόλη Αγγελή κ.ά.

ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Θα χειρουργείται όποιος πληρώνει, θα δουλεύει όποιος αντέχει

Την πρόθεση της κυβέρνησης να τεθούν σε λειτουργία τα απογευματινά χειρουργεία από 1η Μάρτη εξέφρασε χτες ο υπουργός Υγείας, Αδ. Γεωργιάδης, μιλώντας σε τηλεοπτικό σταθμό. Ποιο είναι το ...μήνυμα στον λαό; Πως όταν λείπουν χειρουργοί, νοσηλευτές, τραυματιοφορείς κ.ά. από το δημόσιο σύστημα Υγείας, το μόνο «μέτρο» είναι το ...«νόμιμο και θεσμικό» φακελάκι, στα επί πληρωμή απογευματινά χειρουργεία, όπως είπε ο υπουργός την περασμένη βδομάδα.

Η κυβέρνηση επικαλείται ως παράδειγμα τη λειτουργία των απογευματινών ιατρείων, όπου, όπως λέει, εξυπηρετούνται «επί πληρωμή» εκατοντάδες χιλιάδες ασθενείς. «Αυτό το ωραίο μοντέλο που πήρε τον κόσμο που μπορούσε να πληρώσει κάτι το πρωί, για να μπορεί να πάει γρηγορότερα κι αυτός που δεν έχει να πληρώσει, θα το κάνουμε και για τα χειρουργεία», είναι το «επιχείρημα» που επανέλαβε ο υπουργός Υγείας.

Οπότε, εν έτει 2024, γιατρό θα βλέπει την ίδια μέρα που τον χρειάζεται μόνο όποιος έχει να πληρώσει, θα χειρουργείται έγκαιρα μόνο όποιος θα δίνει το «νόμιμο φακελάκι». Αλλιώς θα κατατάσσεται από τη μία λίστα αναμονής στην άλλη, για ραντεβού με γιατρό, για εξετάσεις, χειρουργείο. Και, βέβαια, όπως τα απογευματινά ιατρεία απομυζούν εκατομμύρια ευρώ από τον λαό, το ίδιο θα γίνει και με τα απογευματινά χειρουργεία, με το κράτος να περιορίζεται στο να κόβει αποδείξεις πληρωμής στον λαό που υποφέρει.

«Σε όλα τα συστήματα της ΕΕ τα οποία είναι εθνικά συστήματα Υγείας έχουμε απογευματινά και μάλιστα υπάρχουν και πιο προχωρημένα συστήματα Υγείας που έχουν και ιδιωτικές πτέρυγες εντός των δημοσίων νοσοκομείων. Δεν ανακαλύπτουμε τον τροχό», ανέφερε ο υφυπουργός Υγείας, Μ. Θεμιστοκλέους, περιγράφοντας έτσι το «όραμα» της κυβέρνησης για την επόμενη μέρα, με «ιδιωτικές πτέρυγες» μέσα στα κρατικά νοσοκομεία.

Την ίδια στιγμή, στην Ελλάδα, 90.000 ασθενείς περιμένουν να χειρουργηθούν, δεκάδες κρεβάτια ΜΕΘ και το 30% των χειρουργικών τραπεζιών παραμένουν κλειστά λόγω των τραγικών ελλείψεων που υπάρχουν σε νοσηλευτικό, ιατρικό προσωπικό και προσωπικό όλων των αναγκαίων ειδικοτήτων. Σε εύλογα ερωτήματα, όπως με ποιον ακριβώς τρόπο θα λειτουργήσουν περισσότερα χειρουργικά κρεβάτια από αυτά που ήδη λειτουργούν χωρίς το αναγκαίο προσωπικό, ποιοι αναισθησιολόγοι θα χειρουργούν το απόγευμα αφού αυτοί καταρρέουν μετά τις απανωτές εφημερίες, ποιο νοσηλευτικό προσωπικό, πώς θα αντέχει το προσωπικό των νοσοκομείων που θα συμμετέχει στα απογευματινά χειρουργεία να κάνει και την πρωινή βάρδια, η απάντηση του υφυπουργού Υγείας, ξεκαθαρίζοντας ότι η κατάσταση θα πηγαίνει από το κακό στο χειρότερο, ήταν αρκετά σαφής: «Οπως αντέχουν στις υπόλοιπες χώρες της ΕΕ»...

ΧΑΝΙΑ
Συλλαλητήριο για την Υγεία την Πέμπτη 8/2

Παγχανιώτικο συλλαλητήριο διεκδίκησης μέτρων ενίσχυσης του Νοσοκομείου Χανίων και όλων των δημόσιων δομών Υγείας του νομού οργανώνουν σωματεία και φορείς την Πέμπτη 8 Φλεβάρη στις 6 μ.μ., στην πλατεία Δημοτικής Αγοράς. Μια απόφαση που πάρθηκε μέσα από μαζική σύσκεψη σωματείων, με πρωτοβουλία της Ενωσης Γιατρών Ν. Χανίων, του Σωματείου Εργαζομένων Νοσοκομείου Χανίων και του Εργατικού Κέντρου Χανίων.

Κατά τη διάρκεια της σύσκεψης αναδείχτηκαν τα σοβαρά προβλήματα υποστελέχωσης και έλλειψης ιατρονοσηλευτικού προσωπικού σχεδόν σε όλα τα τμήματα του νοσοκομείου. Προβλήματα τα οποία οδηγούν τους γιατρούς και το νοσηλευτικό προσωπικό στα όρια της εξουθένωσης και της παραίτησης, με πιο πρόσφατο παράδειγμα την παραίτηση παιδοχειρουργού στο Νοσοκομείο Χανίων, στην οποία ζητήθηκε να διανύει 110 χιλιόμετρα κάποιες μέρες τη βδομάδα, για να καλύπτει και εφημερίες στην Παιδοχειρουργική κλινική του ΠΑΓΝΗ.

Η πλειοψηφία των ομιλητών ανέδειξε την ανάγκη κλιμάκωσης και ενίσχυσης του αγώνα υπεράσπισης της δημόσιας Υγείας, ο οποίος, όπως τονίστηκε, πρέπει να γίνει υπόθεση όλων των σωματείων και των φορέων των Χανίων.

Ηδη καλέσματα συμμετοχής έχουν ανακοινωθεί από τον Σύνδεσμο Ιδιωτικών Υπαλλήλων Χανίων, τον Σύνδεσμο Οικοδόμων Χανίων, το Σωματείο ΔΕΥΑΧ, το Σωματείο Εργαζομένων Χρηματοπιστωτικών Επιχειρήσεων και το Σωματείο Εργαζομένων ΠΑΓΝΗ.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ