ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Κυριακή 7 Μάη 2000
Σελ. /36
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΟΔΗΓΙΕΣ ΓΙΑ ΤΙΣ ΦΟΡΟΛΟΓΙΚΕΣ ΔΗΛΩΣΕΙΣ
Ηρθε η ώρα της εφορίας

Ορισμένες χρήσιμες πληροφορίες για τη συμπλήρωση των φορολογικών δηλώσεων των μισθωτών και συνταξιούχων

Μπορεί να τη... σκαπουλάραμε κατά δύο ολόκληρους μήνες, αλλά τελικά ήρθε η ώρα που πρέπει ν' ανακατευτούμε με τα διάφορα έντυπα, δικαιολογητικά και αποδείξεις για να υποβάλουμε τη φορολογική μας δήλωση. Ο «Ρ», εδώ και πολλά χρόνια, επιμένει πως εκείνο που έχουν δίκιο να φοβούνται οι μισθωτοί και οι συνταξιούχοι είναι το φορολογικό σύστημα και όχι η διαδικασία υποβολής φορολογικής δήλωσης. Αν και είναι αλήθεια ότι τα σχετικά έντυπα της εφορίας είναι εν αρκετά δυσνόητα και περιέχουν «παγίδες» (με την έννοια ότι κάποιοι κωδικοί πρέπει να αναζητηθούν με επιμονή), η συντριπτική πλειοψηφία των φορολογουμένων δεν έχει να φοβηθεί τίποτα. Αλλωστε οι κωδικοί που πρέπει να συμπληρωθούν από τους μισθωτούς και τους συνταξιούχους είναι συγκεκριμένοι και το κυριότερο μάλλον είναι η συγκέντρωση και ταξινόμηση των διαφόρων δικαιολογητικών, παρά η ίδια η συμπλήρωση της δήλωσης. Στα πλαίσια των προσπαθειών μας να διευκολύνουμε, στον όποιο βαθμό, τη δοκιμασία της συμπλήρωσης της φορολογικής δήλωσης από μισθωτούς - συνταξιούχους, δημοσιεύουμε σήμερα ορισμένες πληροφορίες και οδηγίες.

Φορολογική δήλωση υποχρεούνται να υποβάλουν όσοι μισθωτοί και συνταξιούχοι είχαν πέρσι εισόδημα πάνω από 800.000 δραχμές, αλλά και όσοι είχαν μικρότερα εισοδήματα, αλλά έχουν και ετήσιο εισόδημα πάνω από 50.000 δραχμές από εκμίσθωση ακινήτων ή διαθέτουν ΙΧ, ή μοτοσικλέτα πάνω από 500 κυβικά, ή έχουν στην υπηρεσία τους με σχέση μισθωτής εργασίας ένα ή περισσότερα άτομα.

Τα έντυπα

Ορισμένα από τα έντυπα φορολογικών δηλώσεων (για όσους έχουν ήδη Αριθμό Φορολογικού Μητρώου) τα στέλνει το υπουργείο Οικονομικών. Στο σχετικό φάκελο υπάρχει και βιβλιαράκι με οδηγίες, που καλό είναι να το συμβουλευτεί κανείς.

Οι φορολογούμενοι που έχουν εισοδήματα από μισθωτές υπηρεσίες και συντάξεις, στη χειρότερη περίπτωση έρχονται σε επαφή με τρία μόνο έντυπα.

1) Το βασικό έντυπο, το Ε1, όπου θα αναγραφούν τα εισοδήματα, όπως αυτά αναφέρονται από τις σχετικές βεβαιώσεις που ήδη έχουμε παραλάβει από την εργασία μας ή από τα ταμεία συντάξεων.

2) Οσοι έχουν εισοδήματα και από την εκμίσθωση κάποιου ακινήτου υποχρεούνται να συμπληρώσουν και το έντυπο Ε2. Το πιο πιθανό είναι ότι στους φορολογούμενους που τα προηγούμενα χρόνια είχαν δηλώσει παρόμοια εισοδήματα η Εφορία θα αποστείλει το σχετικό έντυπο. Στις περιπτώσεις που δε σταλεί ή που για πρώτη φορά δηλώνονται εισοδήματα από ακίνητα, τότε θα πρέπει οι ενδιαφερόμενοι να το προμηθευτούν από την εφορία.

3) Το έντυπο Ε9 αφορά τη δήλωση της ακίνητης περιουσίας μας. Υποχρέωση να συμπληρώσουν το σχετικό έντυπο έχουν: α) Οσοι κάνουν για πρώτη φορά φορολογική δήλωση. β) Οσων άλλαξε η οικογενειακή τους κατάσταση (παντρεύτηκαν, χώρισαν κλπ.). γ) Οσοι απέκτησαν κάποιο ακίνητο οποιασδήποτε μορφής (σπίτι, διαμέρισμα, οικόπεδο κλπ.) μέσα στο 1997. δ) Οσοι έχουν μεν υποβάλει δήλωση στο παρελθόν, αλλά στις 31-12-1999 είχαν επέλθει αλλαγές στην εικόνα των περιουσιακών στοιχείων που υπήρχαν στην προηγούμενη δήλωση Ε9.

Τα δικαιολογητικά

Πέρα από τα έντυπα της εφορίας, για να συμπληρώσουμε σωστά τη φορολογική δήλωση και να καταφέρουμε να «κερδίσουμε» τις όποιες εκπτώσεις μάς προσφέρει το σύστημα, πρέπει να συγκεντρώσουμε και να έχουμε στα χέρια μας τα εξής δικαιολογητικά:

  • Τη βεβαίωση αποδοχών από τον εργοδότη ή τους εργοδότες ή τα ταμεία από όπου αποκτήσαμε το περσινό εισόδημα.
  • Τα σχετικά πιστοποιητικά ιατρικών συμβουλίων αν υπάρχουν περιπτώσεις μεγάλης αναπηρίας, ή αν έχουν γίνει δαπάνες χρονίων παθήσεων
  • Τις αποδείξεις για έξοδα ιατρικής και νοσοκομειακής περίθαλψης που κάναμε όλη την περσινή χρονιά.
  • Τις αποδείξεις για διάφορες αγορές ειδών λαϊκής κατανάλωσης (ρούχα, παπούτσια, είδη νοικοκυριού κλπ.) και υπηρεσιών (εστιατόρια, καφετερίες κλπ.) που πληρώσαμε το 1999.
  • Τα επίσημα έγγραφα από ασφαλιστικές εταιρίες, τράπεζες και άλλους φορείς για δαπάνες όπως ασφάλεια ζωής, στεγαστικά δάνεια για πρώτη κατοικία, δωρεές κλπ.
  • Τις αποδείξεις για νοίκια που πληρώσαμε για κύρια κατοικία ή για τα παιδιά που σπουδάζουν σε άλλη πόλη από τον τόπο διαμονής της οικογένειας, μαζί με τον Αριθμό Φορολογικού Μητρώου των ιδιοκτητών των ακινήτων.
  • Τις αποδείξεις για δίδακτρα που πληρώσαμε σε φροντιστήρια μαθημάτων ή ξένων γλωσσών.
  • Τα πλήρη φορολογικά στοιχεία των ενοικιαστών από τους οποίους εισπράξαμε (όσοι εισέπραξαν) ενοίκια.
  • Σε περίπτωση που πρέπει να υποβληθεί και έντυπο Ε9, όλα τα επίσημα δικαιολογητικά που πιστοποιούν την αλλαγή των περιουσιακών μας στοιχείων.

Οσοι έχουν πείρα από τη συμπλήρωση φορολογικών δηλώσεων θα πρέπει να πάρουν υπόψη τους ότι φέτος στο βασικό έντυπο Ε1 υπάρχουν αρκετές αλλαγές στη σειρά που παρατίθενται οι σχετικοί πίνακες που πρέπει να συμπληρώσουμε. Αλλαγές ουσίας δεν υπάρχουν, αλλά το «πίσω - μπρος» που έχει γίνει με διάφορους κωδικούς είναι ανάγκη να το προσέξουμε.

Οι πίνακες του Ε1

Αν προσπαθήσουμε να «τρέξουμε» το έντυπο Ε1 με βάση τους 12 πίνακες που έχει, βλέπουμε ότι για τη συντριπτική πλειοψηφία των μισθωτών και συνταξιούχων ισχύουν τα παρακάτω:

ΠΙΝΑΚΑΣ 1: Συμπληρώνουμε τα στοιχεία, όπως αναφέρονται στην αστυνομική μας ταυτότητα. Στον πίνακα αυτό πρέπει να δώσουμε προσοχή σε δύο τετραγωνάκια που εμφανίζονται για πρώτη φορά.

Το ένα είναι αυτό που αναφέρει «ΑΡΙΘ. ΦΟΡΟΛ. ΜΗΤΡ. ΣΥΖΥΓΟΥ». Το παραλληλόγραμμο αυτό το συμπληρώνουμε μόνο σε περίπτωση που η σύζυγός μας διαθέτει τώρα δικό της ΑΦΜ, ή είχε ΑΦΜ στο παρελθόν, όταν υπέβαλε ατομική φορολογική δήλωση.

Το άλλο καινούριο παραλληλόγραμμο είναι αυτό με την ένδειξη «ΕΓΓΑΜΟΣ». Εδώ βάζουμε ένα Χ μόνο στην περίπτωση που ο φορολογούμενος είναι έγγαμος. Δεν το συμπληρώνουμε αν υπάρχει διάζευξη, χηρεία, ή διάσταση.

ΠΙΝΑΚΑΣ 2: Διαβάζουμε προσεκτικά τις 12 ερωτήσεις του εντύπου και βάζουμε Χ μόνο στις περιπτώσεις που η απάντηση είναι καταφατική.

ΠΙΝΑΚΑΣ 3: Εδώ, πέρα από τις δύο ερωτήσεις που πρέπει να τις απαντήσουμε αν είναι καταφατικές, πρέπει να συμπληρώσουμε τον αριθμό των ατόμων που συνοικούν με τον φορολογούμενο και θεωρείται ότι τον βαρύνουν. Στον κωδικό 003 γράφουμε τον αριθμό των ανήλικων παιδιών της οικογένειας (ή των παιδιών που σπουδάζουν), ενώ στον κωδικό 005 τον αριθμό των γονέων ή παππούδων ή αναπήρων συγγενών που μένουν μαζί μας.

Οι πίνακες των εισοδημάτων

Εύκολη υπόθεση για τη συντριπτική πλειοψηφία των μισθωτών και συνταξιούχων που έχουν μόνο μία πηγή εισοδήματος

Το σύνολο των εισοδημάτων που μπορεί να είχε πέρσι κάποιος φορολογούμενος, στο φετινό έντυπο Ε1 έχουν συγκεντρωθεί στον ΠΙΝΑΚΑ 4. Εδώ πρέπει να γράψουμε τα διάφορα εισοδήματα που είχαμε το 1999. Για τους μισθωτούς η συμπλήρωση του σχετικού κεφαλαίου για εισοδήματα μισθωτών υπηρεσιών είναι εύκολη. Λίγη προσοχή πρέπει να δείξουν οι συνταξιούχοι.

Οι μισθωτοί πρέπει να συμπληρώσουν τον κωδικό 301 με βάση τη βεβαίωση που έχουν πάρει από την εργασία τους. Ως εισόδημα γράφουμε το «καθαρό ποσό», όπως αναφέρεται στη βεβαίωση αποδοχών, χωρίς να αφαιρέσουμε τα ποσά του φόρου που έχουν παρακρατηθεί. Αν κάποιος φορολογούμενος έχει βεβαιώσεις από περισσότερους εργοδότες, τότε στον κωδικό αυτό πρέπει να γράψει το άθροισμα των καθαρών ποσών που υπάρχουν στις βεβαιώσεις.

Η προσοχή των συνταξιούχων χρειάζεται γιατί είναι δυνατόν να χρειάζεται τα περσινά τους εισοδήματα να γραφτούν, ανάλογα με το είδος τους, σε τρεις διαφορετικούς κωδικούς. Ετσι, στον κωδικό 303 γράφουμε μόνο το εισόδημα από κύριες συντάξεις. Πολλά Ταμεία χορηγούν μία μόνο βεβαίωση αποδοχών, που στο πάνω μέρος έχει την κύρια σύνταξη και σε διαφορετικό πίνακα στο κάτω μέρος της βεβαίωσης το ποσό που αντιστοιχεί στα λεγόμενα βοηθήματα. Οι επικουρικές συντάξεις, τα διάφορα μερίσματα Ταμείων και τα κάθε είδους βοηθήματα πρέπει να γραφτούν στον κωδικό 321. Σε περίπτωση που ο συνταξιούχος είχε εισπράξει το 1999 και ΕΚΑΣ, το σχετικό ποσό πρέπει να γραφτεί στον κωδικό 305.

«Εισόδημα»... ιδιοκατοίκησης

Οι περιπτώσεις Γ και Δ του ΠΙΝΑΚΑ 4 δεν αφορούν τους μισθωτούς και συνταξιούχους. Ο υποπίνακας Ε ΕΙΣΟΔΗΜΑ ΑΠΟ ΑΚΙΝΗΤΑ αφορά όσους φορολογούμενους έχουν εισοδήματα από ακίνητα ή όσους είναι υποψήφιοι να πληρώσουν φόρο ιδιοκατοίκησης.

Στις περιπτώσεις ύπαρξης εισοδημάτων πρέπει, ανάλογα με το είδος του εκμισθωμένου ακινήτου, να συμπληρωθούν οι σχετικοί κωδικοί και παράλληλα θα πρέπει να συνυποβληθεί η αναλυτική κατάσταση μισθωμάτων, δηλαδή το Ε2. Ας έχουμε υπόψη μας ότι αν στα εισοδήματα που θα δηλώσουμε για το 1999 συμπεριλαμβάνονται και εισοδήματα από ακίνητα, στα τελευταία επιβάλλεται και συμπληρωματικός φόρος 3%.

Η συμπλήρωση του πίνακα για το «Ακαθάριστο τεκμαρτό εισόδημα από ιδιοκατοίκηση» αφορά δύο κατηγορίες φορολογουμένων. Πρώτον, αυτούς που η κύρια κατοικία τους μαζί με τη δευτερεύουσα μη εξοχική (ή και εξοχική), αθροιστικά είναι κάτω από 150 τετραγωνικά μέτρα και όσων είναι πάνω από 150 τετραγωνικά.

Οσοι διαμένουν σε κύρια κατοικία μικρότερη των 150 τετραγωνικών μέτρων (ή προσαυξημένη κατά 20 τ.μ. για κάθε παιδί πέραν των δύο) και δε διαθέτουν δευτερεύουσα εξοχική ή μη εξοχική κατοικία δεν υπόκεινται σε φόρο ιδιοκατοίκησης. Τέτοιο φόρο επίσης δεν πληρώνουν όσοι διαθέτουν κύρια και δευτερεύουσα μη εξοχική (ή εξοχική) κατοικία μέχρι και 149 τετραγωνικά. Γι' αυτές τις περιπτώσεις είναι ευκολότερη και η συμπλήρωση του σχετικού πίνακα. Αν λοιπόν μένετε σε κάποιο συνηθισμένο σπίτι μέχρι 90 τετραγωνικά μέτρα, σε μια μέση περιοχή, όπου η αντικειμενική αξία των ακινήτων της είναι γύρω στις 170.000 δραχμές, τότε η συμπλήρωση του πίνακα ολοκληρώνεται, αρκεί να προσδιορίσετε το νοίκι στις 30 - 35 χιλιάδες δραχμές, ποσό που θα πολλαπλασιάσετε επί 12 μήνες και το γινόμενο θα το γράψετε στον κωδικό 115. Αν έχετε και μία εξοχική κατοικία 50 τετραγωνικών μέτρων, υπολογίστε ένα μέσο νοίκι της τάξης των 30.000 δραχμών και αφού το πολλαπλασιάσετε με τους τρεις μήνες που χρησιμοποιείτε το σπίτι αυτό κάθε χρόνο, συμπληρώστε το ποσό των 90.000 δραχμών στον κωδικό 119. Για τις περιπτώσεις με ακίνητα μέχρι και 149 τετραγωνικά, η συμπλήρωση του πίνακα ολοκληρώνεται εδώ.

Ο ίδιος πίνακας γίνεται περίπλοκος όταν τα ακίνητα που χρησιμοποιεί ο φορολογούμενος είναι πάνω από 150 τετραγωνικά μέτρα, αφού σ' αυτή την περίπτωση το τεκμαρτό εισόδημα δεν πρέπει να γραφεί στο περίπου, αλλά να υπολογιστεί ακριβώς. Για να γίνει κάτι τέτοιο, πρέπει να γνωρίζουμε τα εξής στοιχεία: Την τιμή ζώνης της περιοχής, το ακριβές εμβαδόν του ακινήτου και των βοηθητικών χώρων (το 20% αυτών των χώρων προστίθεται στα τετραγωνικά του ακινήτου), το συντελεστή παλαιότητας και τον ειδικό συντελεστή «προσδιορισμού ακαθάριστου εισοδήματος», ενώ ο συντελεστής τεκμαρτού εισοδήματος είναι 3,5%. Υπόψη ότι προς φορολόγηση εισόδημα ιδιοκατοίκησης θεωρείται η αξία των άνω των 150 τετραγωνικών μέτρων της κατοικίας.

Ο συντελεστής παλαιότητας είναι 0,9 για κατοικίες μέχρι 5 χρόνων, 0,8 για 6 - 10 χρόνων, 0,7 για 11 - 20 χρόνων, 0,6 για 21 - 30 χρόνων, 0,5 για 31 - 40 χρόνων, 0,4 για 41 - 50 χρόνων και 0,3 για πάνω από 50 χρόνια.

Ο «ειδικός συντελεστής προσδιορισμού ακαθάριστου εισοδήματος» είναι 1,1 για περιοχές όπου οι τιμές ζώνης είναι μέχρι 150.000 δρχ., 1,2 για τιμές ζώνης μέχρι 250.000 δρχ., 1,3 για τιμές ζώνης μέχρι 400.000 δρχ. και 1,4 για τιμές ζώνης πάνω από 400.000 δραχμές.

Οι υπόλοιπες περιπτώσεις του κεφαλαίου ΕΙΣΟΔΗΜΑ ΑΠΟ ΑΚΙΝΗΤΑ συμπληρώνονται κατά περίπτωση. Εκείνο που πρέπει να γνωρίζουμε είναι ότι οι δαπάνες που έχουν σχέση με επισκευές ακινήτων αφορούν ακίνητα από τα οποία έχουμε εισόδημα, ενώ οι σχετικές δαπάνες αποδεικνύονται με επίσημες αποδείξεις. Κατά περίπτωση - που μάλλον αφορά ελάχιστες περιπτώσεις μισθωτών και συνταξιούχων - συμπληρώνουμε και τα κεφάλαια για εισοδήματα από ΚΙΝΗΤΕΣ ΑΞΙΕΣ και ΑΛΛΟΔΑΠΗΣ ΠΡΟΕΛΕΥΣΗΣ.

Τα ειδικά εισοδήματα

ΠΙΝΑΚΑΣ 7: Εδώ γράφονται διάφορες περιπτώσεις ειδικών εισοδημάτων που είχαμε πέρσι. Στον κωδικό 781 γράφουμε, όπως αναφέρεται και στο έντυπο, τα ποσά που εισπράξαμε από την πώληση περιουσιακών στοιχείων. Τα ποσά αυτά μπορούμε να τα επικαλεστούμε στο μέλλον αν προχωρήσουμε στην αγορά που υπόκειται σε «πόθεν έσχες», ενώ σε ορισμένες περιπτώσεις είναι δυνατόν να καλύψουν και τεκμαρτές δαπάνες. Στους επόμενους κωδικούς (εισαγωγή συναλλάγματος, έσοδα από λαχεία κλπ.) τα πράγματα είναι απλά, ενώ στον κωδικό 787 αναγράφουμε ποσά που είτε επικαλούμαστε από προηγούμενες δηλώσεις (με βάση τον κωδικό 781) ή έχουν φορολογηθεί αυτοτελώς (κωδικοί 657, 659).

Τα φετινά τεκμήρια

Ο ΠΙΝΑΚΑΣ 6 είναι αυτός που προκαλεί... τρόμο, επειδή είναι δυνατόν σε ορισμένες περιπτώσεις να επιφέρει φόρους που ποτέ δεν είχαμε φανταστεί ότι πρέπει να πληρώσουμε. Αυτό ως γενική αρχή. Στην πραγματικότητα, δεν υπάρχει κανένα απολύτως πρόβλημα για κάθε φορολογούμενο που το άθροισμα των τεκμαρτών δαπανών φτάνει μέχρι το ύψος των εισοδημάτων που έχουμε δηλώσει στους προηγούμενους πίνακες. Για τη συντριπτική πλειοψηφία των μισθωτών και συνταξιούχων κύρια τεκμήρια διαβίωσης είναι η αγορά ή η κατοχή ΙΧ, μοτοσικλετών, όπως επίσης και οι δόσεις για την εξόφληση χρεών από πιστωτικές κάρτες και καταναλωτικά δάνεια. Σε ό,τι αφορά τις αγορές, τα ποσά μπορούν να καλυφθούν με τις φορολογικές δηλώσεις που υποβάλαμε τα προηγούμενα χρόνια.

Με δεδομένο ότι πρόβλημα με την Εφορία θα υπάρχει μόνο αν το σύνολο των τεκμαρτών δαπανών που συμπεριλαμβάνεται στους διάφορους κωδικούς του ΠΙΝΑΚΑ 6 είναι μεγαλύτερο από το σύνολο των εισοδημάτων που έχουμε συμπεριλάβει στη δήλωση, μπορούμε εύκολα να υπολογίσουμε από μόνοι μας τι ακριβώς συμβαίνει στην περίπτωσή μας.

Η πλέον κλασική περίπτωση τεκμηρίου είναι η κατοχή ΙΧ, το ύψος του οποίου φαίνεται στον σχετικό πίνακα. Το τεκμαρτό εισόδημα του πίνακα αφορά ΙΧ αυτοκίνητα που πρωτοκυκλοφόρησαν από το 1995 και μετά. Τα σχετικά ποσά μειώνονται κατά 15% αν τα οχήματα πρωτοκυκλοφόρησαν την περίοδο 1990-94, και κατά 25% για την περίοδο 1985 - '89. Αν πρόκειται για ΙΧ που πρωτοκυκλοφόρησαν πριν το 1985, ή προέρχονται από τον ΟΔΔΥ η μείωση είναι 40%, η οποία γίνεται 50% αν ο κάτοχός του είναι συνταξιούχος ηλικίας πάνω από 60 χρόνων και έχει το ΙΧ πάνω από 10 χρόνια.

Από εκεί και πέρα ο ΠΙΝΑΚΑΣ 6 έχει 16 ακόμα κωδικούς (σκάφη αναψυχής, βοηθητικό προσωπικό, πληρωμές πιστωτικών καρτών, δωρεές κλπ.) τους οποίους πρέπει να συμπληρώσουμε κατά περίπτωση.

Προσοχή στις προθεσμίες

Σύμφωνα με πρόσφατη απόφαση του υπουργείου Οικονομικών οι μισθωτοί και οι συνταξιούχοι θα υποβάλουν φέτος τις φορολογικές τους δηλώσεις σε δύο δόσεις, ανάλογα με το τελευταίο ψηφίο του Αριθμού Φορολογικού τους Μητρώου (ΑΦΜ).

  • Οσοι μισθωτοί ή συνταξιούχοι έχουν ΑΦΜ ο οποίος λήγει σε αριθμό 1,2,3,4 και 5 θα πρέπει να υποβάλουν τις δηλώσεις τους μέχρι τις 17 Μάη.
  • Οσοι έχουν ΑΦΜ που λήγει σε 6,7,8,9 και 0 θα πρέπει να υποβάλουν τις δηλώσεις τους το αργότερο μέχρι 31 Μάη.
  • Οσοι για οποιοδήποτε λόγο δεν έχουν ΑΦΜ ή υποβάλλουν για πρώτη φορά δήλωση, πρέπει να την υποβάλουν μέχρι τις 31 του Μάη.
Για το μελλοντικό ... «πόθεν έσχες»

Ο ΠΙΝΑΚΑΣ 5 ήταν ανέκαθεν παρεξηγημένος, αν και σε πολλές περιπτώσεις μπορεί να μας βγάλει από φορολογικές περιπέτειες τις οποίες ενδέχεται ν' αντιμετωπίσουμε στο μέλλον.

Στον κωδικό 655, για παράδειγμα μπορούμε να αναφέρουμε κάποια πηγή εισοδήματος του 1999, που έπαψε να υφίσταται από την 1 Γενάρη. Για παράδειγμα, κάποιο ακίνητο από το οποίο εισπράτταμε νοίκι. Αν δηλώσουμε τη διακοπή εκμίσθωσης (λόγω πώλησης ή για κάποιο άλλο λόγο), τότε στο εκκαθαριστικό της Εφορίας θα είναι μειωμένη μέχρι και 100% η προκαταβολή φόρου που πληρώνουν όσοι έχουν εισοδήματα από ακίνητα.

Στο κωδικό 693 αναφέρουμε εισπράξεις ποσών του 1999 από πώληση περιουσιακών στοιχείων, όπως ακίνητα ΙΧ, μοτοσικλέτες κλπ.

Στο κωδικό 657 γράφουμε απαλλασσόμενα από φόρο εισοδήματα που είχαμε πέρσι (πολεμικές συντάξεις κλπ.) ή εισοδήματα που δεν πρόκειται να επαναληφθούν φέτος (το εφάπαξ λόγω συνταξιοδότησης κλπ.). Η αναγραφή του ποσού θα μας δώσει τα επόμενα χρόνια τη δυνατότητα να δικαιολογήσουμε την προέλευση χρημάτων που θα ξοδέψουμε για κάποια αγορά.

Για τον ίδιο λόγο συμφέρει να συμπληρώσουμε, αν και δεν είναι υποχρεωτικό, τονκωδικό 659, ο οποίος αφορά εισοδήματα από τόκους που εισπράξαμε από τράπεζες ή από τίτλους του Δημοσίου, ή το κέρδος που αποκομίσαμε από αγοραπωλησίες μετοχών.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ