Κυριακή 7 Μάη 2000
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 22
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Τα φετινά τεκμήρια

Ο ΠΙΝΑΚΑΣ 6 είναι αυτός που προκαλεί... τρόμο, επειδή είναι δυνατόν σε ορισμένες περιπτώσεις να επιφέρει φόρους που ποτέ δεν είχαμε φανταστεί ότι πρέπει να πληρώσουμε. Αυτό ως γενική αρχή. Στην πραγματικότητα, δεν υπάρχει κανένα απολύτως πρόβλημα για κάθε φορολογούμενο που το άθροισμα των τεκμαρτών δαπανών φτάνει μέχρι το ύψος των εισοδημάτων που έχουμε δηλώσει στους προηγούμενους πίνακες. Για τη συντριπτική πλειοψηφία των μισθωτών και συνταξιούχων κύρια τεκμήρια διαβίωσης είναι η αγορά ή η κατοχή ΙΧ, μοτοσικλετών, όπως επίσης και οι δόσεις για την εξόφληση χρεών από πιστωτικές κάρτες και καταναλωτικά δάνεια. Σε ό,τι αφορά τις αγορές, τα ποσά μπορούν να καλυφθούν με τις φορολογικές δηλώσεις που υποβάλαμε τα προηγούμενα χρόνια.

Με δεδομένο ότι πρόβλημα με την Εφορία θα υπάρχει μόνο αν το σύνολο των τεκμαρτών δαπανών που συμπεριλαμβάνεται στους διάφορους κωδικούς του ΠΙΝΑΚΑ 6 είναι μεγαλύτερο από το σύνολο των εισοδημάτων που έχουμε συμπεριλάβει στη δήλωση, μπορούμε εύκολα να υπολογίσουμε από μόνοι μας τι ακριβώς συμβαίνει στην περίπτωσή μας.

Η πλέον κλασική περίπτωση τεκμηρίου είναι η κατοχή ΙΧ, το ύψος του οποίου φαίνεται στον σχετικό πίνακα. Το τεκμαρτό εισόδημα του πίνακα αφορά ΙΧ αυτοκίνητα που πρωτοκυκλοφόρησαν από το 1995 και μετά. Τα σχετικά ποσά μειώνονται κατά 15% αν τα οχήματα πρωτοκυκλοφόρησαν την περίοδο 1990-94, και κατά 25% για την περίοδο 1985 - '89. Αν πρόκειται για ΙΧ που πρωτοκυκλοφόρησαν πριν το 1985, ή προέρχονται από τον ΟΔΔΥ η μείωση είναι 40%, η οποία γίνεται 50% αν ο κάτοχός του είναι συνταξιούχος ηλικίας πάνω από 60 χρόνων και έχει το ΙΧ πάνω από 10 χρόνια.

Από εκεί και πέρα ο ΠΙΝΑΚΑΣ 6 έχει 16 ακόμα κωδικούς (σκάφη αναψυχής, βοηθητικό προσωπικό, πληρωμές πιστωτικών καρτών, δωρεές κλπ.) τους οποίους πρέπει να συμπληρώσουμε κατά περίπτωση.



Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ