Κυριακή 7 Μάη 2000
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 24
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Υπολογίστε το φόρο που θα πληρώσετε

Πέντε είναι τα βασικά στάδια για να υπολογίσει κανείς το φόρο που αναλογεί στα εισοδήματα τής οικογένειάς του, αρκεί να γνωρίζει από την αρχή ότι τα εισοδήματα των δύο συζύγων φορολογούνται αυτοτελώς. Στο τέλος βέβαια, και ανάλογα με το αποτέλεσμα που υπάρχει για κάθε σύζυγο, υπολογίζεται αθροιστικά ο φόρος που πρέπει να πληρωθεί, ή η επιστροφή του φόρου, ή ο συμψηφισμός ανάμεσα σε χρεωστικά και πιστωτικά υπόλοιπα.

Ετσι για να υπολογίσουμε το φόρο:

Πρώτον, παίρνουμε το άθροισμα των εισοδημάτων που δηλώνονται με τη φορολογική δήλωση, ξεχωριστά για τον κάθε σύζυγο.

Δεύτερον, αφαιρούμε από τα δηλωθέντα εισοδήματα των συζύγων τα διάφορα ποσά δαπανών που εκπίπτουν, είτε πλήρως είτε σε κάποιο ποσοστό και διαπιστώνουμε ποιο είναι το λεγόμενο φορολογητέο εισόδημα.

Τρίτον, υπολογίζουμε με βάση τη φορολογική κλίμακα τι φόρος αναλογεί στο φορολογητέο εισόδημα των συζύγων.

Τέταρτον, αφαιρούμε από το φόρο τα ποσά που αναλογούν σε φοροαπαλλαγή για τα παιδιά. Η φοροαπαλλαγή είναι 30.000 δραχμές για τις οικογένειες με ένα παιδί, 70.000 δραχμές για τις οικογένειες με δύο παιδία, 150.000 δραχμές με τρία παιδία, 240.000 δραχμές για τέσσερα παιδιά, 350.000 δραχμές για τις οικογένειες με πέντε παιδιά κ.ο.κ. Τα ποσά αυτά μπορούν ν' αυξηθούν περισσότερο ανάλογα με τον τόπο κατοικίας του φορολογουμένου, όπως αναλυτικά αναφέρεται στη σελίδα 46 των οδηγιών του υπουργείου Οικονομικών.

Πέμπτο, συγκρίνουμε το φόρο που μας αναλογεί με τους φόρους που έχουν παρακρατηθεί και βλέπουμε, αν με το εκκαθαριστικό της Εφορίας που θα μας σταλεί μετά από μερικούς μήνες, θα έχουμε επιστροφή ή θα πληρώσουμε συμπληρωματικό φόρο.

Αντε και του χρόνου...


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ