ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 8 Οχτώβρη 1996
Σελ. /28
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
"Το θέατρο της Κλάρας Γκαζούλ"

Στον ατμοσφαιρικό χώρο του θεάτρου "Πολιτεία",στέγασε για λίγες ημέρες ο θίασος "Παρέμβαση" τη νέα θεατρική προσπάθεια του κινηματογραφικού κυρίως σκηνοθέτη Χριστόφορου Χριστοφή,με μια σύνθεση αποσπασμάτων από έργα του Προσπέρ Μεριμέ,υπό τον γενικό τίτλο "Το θέατρο της Κλάρα Γκαζούλ".Ο τίτλος της παράστασης του Χριστοφή, παραπέμπει απευθείας στον ομώνυμο τόμο, που δημοσίευσε το 1825 ο 22χρονος Γάλλος Μεριμέ, ο ένθερμος υποστηρικτής των επαναστατικών ιδεών της εποχής του, υπογράφοντας ως μεταφραστής (με το ψευδώνυμο Ζοζέφ Λετράνζ), τα έξι μικρά θεατρικά έργα του τόμου. Εργα, που δήθεν είχε γράψει η "γνωστή" του, αλλά ανύπαρκτη στην πραγματικότητα, Ισπανίδα ηθοποιός Κλάρα Γκαζούλ. Εργα που αλληγορούν, υποκρύπτοντας το αντικληρικό μένος και τις αντιαπολυταρχικές ιδέες του Μεριμέ, πίσω από το φανταστικό όνομα μιας Ισπανίδας και με μύθους που διαδραματίζονται στην Ισπανία, χώρα όπου ο έρωτας και το πάθος για ελευθερία συχνά ταυτίζονται και αποτελούν έναν εκρηκτικό συνδυασμό. Χαρακτηριστικό παράδειγμα αυτού του συνδυασμού η περίφημη "Κάρμεν" του (1845).

Κριτική στο απολυταρχικό καθεστώς της πατρίδας του και στη διεφθαρμένη, υποκριτική, σκοταδιστική εκκλησιαστική εξουσία, άσκησε και αργότερα ο Μεριμέ, προσθέτοντας δύο ακόμη έργα στην επανέκδοση του τόμου "Το θέατρο της Κλάρας Γκαζούλ", το 1830, των οποίων ο μύθος εκτυλίσσεται σε κατακτημένες από την Ισπανία χώρες της Αμερικής.

Η σύνθεση του Χρ. Χριστοφή, με τη μεταφραστική συνεργασία των Αχιλλέα Κυριακίδη, Βασίλη Βλάχου, Ντορέτας Πέππα,περιέλαβε αποσπάσματα έργων ("Οι γυναίκες είναι διάολοι" ή "Ο πειρασμός του αγίου Αντωνίου", "Ο ουρανός και η κόλαση", "Η ευκαιρία", "Κάρμεν"), που αντανακλούν τις ουμανιστικές επιρροές του ρομαντισμού στο θέατρο του Μεριμέ, την τολμηρή, καυστική αντικληρική του σάτιρα, αλλά και τον προδρομικό ρεαλισμό της δραματουργίας του. Μιας δραματουργίας με γήινους καθ' όλα και συνήθως λαϊκούς, χαρακτήρες. Το εγχείρημα του σκηνοθέτη είχε ποιότητα, μέτρο, αισθητική άποψη που επικέντρωσε την προσοχή της στον αντικληρισμό του Μεριμέ και ατμοσφαιρικό κλίμα, με τη δημιουργική συμβολή των καλαίσθητων κοστουμιών (Λαλούλα Χρυσικοπούλου), που συμπλήρωναν εικαστικά το αφαιρετικό σκηνικό περιβάλλον που σχεδίασε ο σκηνοθέτης, τη μουσική επιμέλεια (Ιάκωβος Δρόσος) και τους σκιερούς φωτισμούς (Κατερίνα Μαραγκουδάκη). Σε εκείνο που υπολείπεται η σκηνοθετική καθοδήγηση είναι το καυστικό χιούμορ, που αναδύεται όχι μόνο από τη μυθοπλασία και τους χαρακτήρες, αλλά και από το γεμάτο λεπτή ειρωνεία λόγο του Μεριμέ. Ο Χριστοφής, νέος ο ίδιος στο θέατρο, είχε στη διάθεσή του πέντε ηθοποιούς με εκφραστικές δυνατότητες, αλλά νέους. Που σημαίνει άπειρους ακόμα στο να μπορούν να αναδείχνουν πλήρως, κάτω από την επιφάνεια του λόγου, όσα κρύβει. Τα "υπόγεια ρεύματα" που τον κινούν.

Πειθαρχικοί, προσεκτικοί, με μέτρο, ισότιμα αξιοποιημένοι στη διανομή των ρόλων οι ηθοποιοί, υποστήριξαν το ποιοτικό αυτό εγχείρημα, έχοντας και ιδιαίτερα αξιόλογες επιδόσεις σε ορισμένους από τους ρόλους τους: Δέσποινα Δρεπανιά (Μαρικίτα), Αργυρώ Πιπινή (δόνα Ουράκα), Αλεξία Μπουλούκου (δόνα Ιζαμπέλα), Δημήτρης Σιακάρας (αδελφός Αντώνιο), Βασίλης Βλάχος (πατέρας Βαρθολομαίος).

ΘΥΜΕΛΗ

"Τρίτο Θέατρο", πανελλαδικά

Το Τρίτο Πρόγραμμα της Ελληνικής Ραδιοφωνίας δημιούργησε το "Τρίτο Θέατρο",που σκοπό έχει την παρουσίαση σε μουσικοποιητική σκηνική φόρμα θησαυρών της ελληνικής γραμματείας. Πρώτο έργο, με την ευκαιρία συμπλήρωσης 8 χρόνων από το θάνατο του ποιητή Τάσου Λειβαδίτη,το "Μάχη στην άκρη της νύχτας",που συντίθεται με αποσπάσματα από το συνολικό του έργο. Ερμηνεύουν: Γιώτα Φέστα, Κώστας Γιαλίνης, Ολγα Παππά, Αγγελική Μπαλάσκα και Αθηνά Ανύση.Τα μουσικά μέρη είναι του Γιώργου Τσαγκάρη.Οι παραστάσεις άρχισαν από την ακριτική Λήμνο και θα συνεχιστούν σε Δράμα, Μεσολόγγι, Αγρίνιο, Ιωάννινα, Θεσσαλονίκη, Πάτρα, κ. α.

Επίσης, σήμερα, με την ευκαιρία συμπλήρωσης 84 χρόνων από την απελευθέρωση των νησιών του Β. Αιγαίου, το Τρίτο Πρόγραμμα θα παρουσιάσει σε μια μεγάλη συναυλία, στη Λήμνο, έργα, Λόγια και Παραδοσιακά της περιόδου της Τουρκοκρατίας με το συγκρότημα του Πέτρου Ταμπούρη.Κατά τη διάρκεια της συναυλίας θα ερμηνευτούν αποσπάσματα του "Δωδεκάλογου του Γύφτου" από ηθοποιούς του "Τρίτου Θεάτρου".

Βρέχει... πρεμιέρες

Με το "Κουαρτέτο" του Χάινερ Μίλερ,έργο που γνώρισε μεγάλη επιτυχία πέρσι, αν και παρουσιάστηκε για λίγες μόνο παραστάσεις, ξεκινά τη φετινή θεατρική περίοδο το "Ανοιχτό Θέατρο".Το "Κουαρτέτο", που ανεβαίνει σε μετάφραση Ελένης Βαροπούλου και σκηνοθεσία Γιώργου Μιχαηλίδη,κάνει πρεμιέρα την Παρασκευή και θα παρουσιαστεί για 15 μόνο παραστάσεις, που θα δίνονται κάθε Παρασκευή, Σάββατο και Κυριακή. Για τα σκηνικά της παράστασης συνεργάστηκαν ο σκηνοθέτης, η Αγνή Ντούτση και η Ελλη Παπαδημητρακοπούλου.Η μουσική είναι του Θόδωρου Αντωνίου.Τους ρόλους ερμηνεύουν: Κώστας Γαλανάκης, Δήμητρα Χατούπη, Κώστας Φαλελάκης, Νίκος Καραγεώργος, Δέσποινα Καλογρίδου και η πιανίστα Λήδα Πομόνη.

Ο Βαλμόν και η Μαρτέιγ, δύο άνθρωποι ερείπια, γελοίοι και εφιαλτικοί μαζί, γερασμένοι, ερωτικά παροπλισμένοι, άχρηστοι, μεταμφιέζονται διαρκώς σε άλλα πρόσωπα. Εραστές κάποτε, προσπαθούν μάταια να ξεγελάσουν το χρόνο, προσπαθούν απεγνωσμένα να θυμηθούν. Μιλούν με σαρκασμό και χλεύη. Εχουν μπει σ' ένα παιχνίδι που οδηγεί στην καταστροφή, καθώς ο ένας κατασπαράζει τον άλλο.

  • Αύριο, ανοίγει και η αυλαία του θεάτρου "Αναλυτή",όπου παρουσιάζεται η "Λοκαντιέρα" του Γκολντόνι.Μια από τις πιο γνωστές και σημαντικές κωμωδίες του συγγραφέα, που περιγράφει τα ήθη μιας κοινωνίας υποκριτικής και αστείας, με πρωταγωνίστρια μια έξυπνη και ευαίσθητη ιδιοκτήτρια πανδοχείου. Οι σχέσεις, η απληστία αλλά και ο έρωτας φτιάχνουν ένα "μωσαϊκό" με χιούμορ και ευαισθησία. Την ελεύθερη απόδοση και τη σκηνοθεσία υπογράφει ο Θέμης Μουμουλίδης,τα σκηνικά ο Μανόλης Παντελιδάκης,τα κοστούμια ο Κώστας Βελινόπουλος και τη μουσική ο Δημήτρης Παπαδημητρίου.Παίζουν: Γιάννης Μπέζος, Ναταλία Τσαλίκη, Χρήστος Κελαντώνης, Γιώργος Λιάντος, Γιώργος Ψυχογιός, Γιώργος Γαλίτης, Θεοδώρα Τζήμου και Θεώνη Σκαλέρη.
"Πράξη" και "Διπλούς Ερως"

Με εντατικό ρυθμό συνεχίζονται οι πρόβες στο "Θέατρο της οδού Κεφαλληνίας",όπου η Θεατρική Εταιρεία "Πράξη" θα αρχίσει τις φετινές παραστάσεις της, με πρώτο το έργο του Χάρολντ Πίντερ "Παλιοί καιροί".Δύο γυναίκες και ένας άντρας συνθέτουν το "τρίγωνο" των ηρώων του έργου, που ερμηνεύουν οι: Μπέττυ Αρβανίτη, Σμαράγδα Σμυρναίου και Σοφοκλής Πέππας.Το έργο ανεβαίνει σε σκηνοθεσία Νίκου Μαστοράκη και σε καινούρια μετάφραση του Γιώργου Δεπάστα.Τα σκηνικά - κοστούμια είναι του Γιώργου Πάτσα.

Τους "Παλιούς καιρούς",που θα ανέβουν το τελευταίο δεκαήμερο του Οκτώβρη και θα παιχτούν για περιορισμένο αριθμό παραστάσεων, θα διαδεχθούν τα άπαικτα έργα στην Ελλάδα "East - West Game" του Τζων Κασσαβέτη και "Εργον Tέχνης" της Γιασμίν Ρεζά.

  • Η Εταιρεία Θεάτρου "Διπλούς Ερως" αρχίζει τις δραστηριότητές της με την παρουσίαση του έργου "Αλτουσέρ - Ροκ",σε τέσσερις πόλεις της πρώην Ανατολικής Γερμανίας. Η περιοδεία θα διαρκέσει από 10 - 22 του Οκτώβρη. Η σκηνοθεσία είναι των Αλμπερχτ Χίρχε και Μιχαήλ Μαρμαρινού,τα σκηνικά - κοστούμια της Κατρίν Κρουμπάιν.Παίζουν: Γιώργος Κακανάκης, Ακύλλας Καραζήσης, Μιχαήλ Μαρμαρινός, Ολιβερ Ντρέσελ, Αντριαν Φρίλιγκ, Αλμπρεχτ Χίρχε.Μετά το τέλος της περιοδείας, ο Μιχαήλ Μαρμαρινός θα διευθύνει σεμινάριο βιοενέργειας για ηθοποιούς στο Κρατικό Θέατρο Λειψίας.


Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ